14. 9. 2023

Rosatom přechází na výstavbu nízkoenergetických jaderných elektráren




Rosatom přechází na výstavbu nízkoenergetických jaderných elektráren pro Arktidu a Dálný východ metodou dopravníkového pásu. Na Východním ekonomickém fóru o tom hovořil generální ředitel státní korporace Alexej Lichačev. K plovoucí jaderné elektrárně Akademik Lomonosov, která už v Peveku funguje, podle něj brzy přibudou další čtyři, které budou zajišťovat elektřinu provozu Baimského důlního a upravárenského závodu.

"V Jakutsku začíná výstavba malé jaderné elektrárny na pobřeží pro rozvoj zlatého ložiska Kyuchus. A pro těžbu zlata na Čukotce se dokončuje projekt mikrojaderné elektrárny Shelf-M o výkonu 10 MW.“ řekl Alexej Lichačev.

Celková potřeba jen v Arktidě a na Dálném východě pro plovoucí jaderné elektrárny v příštích 10 - 15 letech bude podle něj činit 15 jednotek. Šéf státní korporace zároveň zdůraznil, že toto číslo není limitní.

Průmyslový a technologický potenciál Rosatomu nám umožňuje vyrábět větší počet malých jaderných bloků, které mohou fungovat nejen v Ruské federaci, ale i v zahraničí. V této oblasti je ruská korporace světovým lídrem, což dramaticky zvyšuje její konkurenceschopnost na globálním trhu – poznamenal Lichačev.

Generální ředitel Rosatomu uvedl, že zájem o nízkoenergetické jaderné elektrárny nyní roste v Asii a Africe. Kromě toho je malá jaderná energie velmi žádaná ve státech s nedostatečně rozvinutou energetickou infrastrukturou a také na ostrovních územích.



6 komentářů:

  1. neviem aky má výkon jadrová ponorka
    zrejme ide len o biznis, jadrový reaktor potrebuje chladenie
    na bananistane máme kopec vodných elektrárni
    nerozumiem prečo sa nenamontujú malé jadrové reaktory, neviem aký majú výkon ale pre dedinu by to malo byť dosť
    juraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dať na zodpovednosť jadrový reaktor osadenstvu obecného úradu ktorejkoľvek obce je zrejme dosť veľké riziko :).

      V súčasnosti používané jadrové reaktory sú určené hlavne na výrobu štiepneho materiálu pre jadrové bomby. Inak by sa táto 100 rokov stará technológia už dávno prestala používať v prospech napr. thóriového reaktora, ktorý je ďaleko bezpečnejší.

      s0lar

      Vymazat
    2. sOlar
      no a na tej ponorke sa kto stará o reaktor? ta neverim že by obecny úrad dakoho nezohnal :D
      juraj

      Vymazat
  2. Ak niekto vie, prosím o odpoveď - na tých lodiach to sú obyčajné reaktory, alebo sú to už reaktory s uzavretým cyklom, ktoré využívajú aj urán 238?

    OdpovědětVymazat
  3. Plovoucí jaderné elektrárny jsou od přírody fyzikálně odolné proti tsunami. O sopky a zemětřesení není na dálném východě nouze.
    Toto řešení je rozhodně lepší, než japonské šílenství.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, jde o uzavřený cyklus. U nás v ČT se doslova místní vrchnosti navzdory vyvíjí podobné malé, prozatím štěpné reaktory. Ty fúzní snad brzy přijdou také.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů