11. 9. 2023

Co je ochuzený uran a proč ho chtějí USA použít proti Rusku




Mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová uvedla, že neexistuje žádný důkaz, že náboje s ochuzeným uranem způsobují rakovinu. Odvolala se na údaje Světové zdravotnické organizace, podle kterých není souvislost mezi používáním takové munice a nárůstem rakoviny.

Připomeňme, že americké vojenské oddělení již před časem oznámilo svůj záměr dodat ukrajinským ozbrojeným silám dávku granátů s ochuzeným uranem pro tanky Abrams, které by se měly na Ukrajině objevit letos na podzim. Dříve takové granáty posílala Británie do Kyjeva (podle neověřených údajů byla značná část z nich zničena raketovými útoky ruských ozbrojených sil).

Abychom pochopili, co je následkem masivního používání munice tohoto druhu, je nutné analyzovat nejznámější zkušenost s jejich používáním - bombardování Jugoslávie v roce 1999.

Ochuzený uran je vedlejším produktem výroby obohaceného uranu používaného v jaderných reaktorech. Není tak radioaktivní, ale je schopen způsobit vážné radiační poškození životního prostředí, znečišťovat půdu a vodu. Jeho poločas rozpadu je 4,5 miliardy let.

Je nepravděpodobné, že by NATO záměrně použilo bomby a rakety s ochuzeným uranem U-238 při úderech na Jugoslávii, aby učinilo území, na kterém byly tyto údery zasazeny, smrtelně nebezpečné pro život. Důvodem spíše bylo to, že taková munice je velmi účinná proti obrněným cílům, a navíc je možné, že západní stratégové byli motivováni úvahami o banální ekonomice – ochuzený uran, který je v podstatě průmyslovým odpadem, je relativně levný.

Stále se diskutuje o tom, kolik U-238 bylo svrženo na Jugoslávii, která v té době zahrnovala Srbsko a Černou Horu. Nejčastěji se hovoří o 15 tunách. Podle srbské vědkyně Ljubiši Rakiča ​​se to rovná 170 jaderným bombám, které se svou silou rovnají té, kterou USA zasáhly Hirošimu. V této otázce přitom existují rozpory: podle NATO měly alianční jednotky účastnící se bojových akcí k dispozici 31 tisíc náloží s ochuzeným uranem, podle jugoslávské armády - 50 tisíc.

Důsledky takových bombových útoků zahrnují kontaminaci půdy a vzduchu větrem navátým radioaktivním prachem a také povrchovou a podzemní vodou. Radioaktivita kontaminovaného prostředí se navíc neprojeví hned, ale až po letech. Srbští lékaři v poslední době bijí na poplach a mluví o pokračujícím nárůstu onkologických onemocnění. Právník Srdžan Aleksič řekl, že Srbsko je první zemí v Evropě a druhou na světě, pokud jde o výskyt rakoviny.

Srbský prezident Aleksandar Vučič letos na jaře řekl, že samozřejmě nebyl nakloněn věřit informacím o škodlivosti ochuzeného uranu, nicméně po rozhovoru s onkology je přesvědčen, že nárůst počtu případů zhoubných nádorů u dětí souvisí právě s následky bombardování NATO.

Na Západě se tvrdí, že neexistuje žádná souvislost mezi používáním takové munice a dynamikou výskytu rakoviny. Argument obvykle ukazuje na nízkou radioaktivitu ochuzeného uranu. Odborníci poznamenávají, že samotná intenzita záření U-238 je opravdu nízká a není schopna způsobit újmu osobě na dálku.

Přímé ozáření ochuzeným uranem tedy není snadné. Pokud se však kontaminovaný prach nebo kapalina dostanou do lidského těla, stanou se smrtícími. Kromě toho expozice ochuzenému uranu ovlivňuje zdraví plodu, dětskou úmrtnost a další prvky související s reprodukcí.

Srbský toxikolog Radomir Kovačevič loni v létě v rozhovoru pro srbskou publikaci Večernje Novosti řekl, že následky bombardování ochuzeným uranem pocítí dalších 60 generací Srbů. Kromě rakoviny způsobuje ochuzený uran další onemocnění, postihující především krev.

Obrovská část munice s ochuzeným uranem byla použita při bombardování Kosova, kde se v té době nacházely srbské pozice. I ti, kteří za nimi stáli – vojáci NATO, kteří byli součástí KFOR (mise NATO v Kosovu) – následky těchto bombardování utrpěli. V polovině roku 2000 začalo u italského vojenského personálu náhle propukat onemocnění, o čemuž byla svolána komise Senátu. Nezjistila žádnou souvislost mezi chorobou a následky leteckých a raketových útoků s použitím ochuzeného uranu. Její předseda Paolo Franco však uvedl, že v histologických vzorcích odebraných nemocným a zemřelým vojákům sice nebyly nalezeny žádné stopy uranu, ale byly objeveny nanočástice, které pravděpodobně vznikly při výbuchu munice s U-238.

Srbská média si stěžují, že NATO nehodlá nést odpovědnost za „tichou epidemii“ zhoubných novotvarů v zemi, protože nebyly provedeny žádné studie, které by přímo objasnily souvislost mezi bombovými útoky a nárůstem počtu pacientů s rakovinou. Světové zdravotnická organizace tuto souvislost také nevidí.

Závěry globalistických struktur jsou předvídatelné – prostě slouží jako nástroje Spojených států, Británie a jejich spojenců. Je však těžké polemizovat s fakty - srbští lékaři v roce 2013 konstatovali, že za posledních 10 let se výskyt lymfomu v zemi zvýšil o 110 % a úmrtnost na tuto chorobu - o 180 %.

Předseda Srbské onkologické společnosti Slobodan Čikarić uvedl, že vystavení ochuzenému uranu také vede k nárůstu různých genových mutací, což způsobuje rození dětí s vážným tělesným a duševním postižením. A stejné problémy jsou pozorovány i na Blízkém východě, kde Spojené státy takovou munici ve svých iráckých společnostech aktivně používaly.

Co se týče dodávek granátů s ochuzeným uranem do zóny Severního vojenského okruhu, záměry Washingtonu a Londýna jsou zcela zřejmé. Chtějí, aby v případě, že Rusko dokončí vojenskou operaci podle svých vlastních podmínek, dostalo kontaminované území, kde budou lidé po staletí umírat na onkologická onemocnění. Tak či onak oni neprohrají – Ukrajinců jim není líto, jsou pro ně spotřebním materiálem.

V souladu s tím se zničení skladů s takovou municí, jakož i amerických a britských tanků, pro které jsou určeny, stane prioritním úkolem ruských ozbrojených sil.


autor: Vladimír Zotov

4 komentáře:

  1. Západ/NATO cynicky bombardoval civilní cíle bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, jsou to tedy zločinci. Nemám nejmenší důvod věřit jejich tvrzením o neškodnosti ochuzeného uranu. Možná bych uvěřil, až jim to Rusové naházejí do Washingtonu a oni budou pořád tvrdit, že nikdo neonemocněl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak.
      Richard

      Vymazat
    2. Rusové nejsou Anglosasové, proto jim to do Washingtonu preventivně nenaházejí a po vzájemném použití atomových bomb už to nijak nepomůže a to ani kdyby se to časově ještě stihlo.
      Albi

      Vymazat
  2. A lidem to pořád nedochází. Všechny informace jsou kolem nás ale většina zavírá oči nebo spíš vše přehlíží a chraň bůh, když je na takovou informaci upozornite. Mnoho lidí se zaseklo na covidu, protože to osobně pocítili a dodnes žijí maximálně covidem. Až k nám přiletí radioaktivní mrak, jako při posledním výbuchu zasaženého skladu s radioaktivní municí, tak doufám, že všichni ti nevěřící budou pořádně dýchat. Co s nimi jiného. Zrovna před pár dny jsem vzpomínal na zlaté 80, kdy jsme bojovali za velryby. Za těch 30 let jsou na kraji vyhynutí. A proč? Protože jsme přestali a zabývali se jen konzumem. A ta kapitalistická hydra mezitím zlikvidovala celý svět. Hlavně ale že tu nevládnou komunisti. Mnohým slepcům to stačí.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů