5. 9. 2023

Dozvuky katastrofy Luny 25


Podle informací z Roskosmosu měl jeho šéf Borisov po katastrofě Luny 25 těžké rozhovory s prezidentem.
V důsledku toho byla zrušena zářijová cesta na kosmodrom Vostočnyj, kterou prezident tradičně absolvoval na závěr Východního ekonomického fóra. Tentokrát měl v plánu navštívit kosmodrom společně s vůdcem KLDR Kim Čong-unem a diskutovat s ním o dalším rozvoji ekonomické a politické spolupráce. Není vyloučeno, že by mohlo jít i o odstoupení Ruské federace ze sankčního režimu vůči Pchjongjangu.
Odmítnutí cesty bylo způsobeno možnými nesrovnalostmi ve fungování Vostočného, což by znamenalo "ztrátu tváře" kosmické mocnosti.
Současně byla ponechána bez zvážení Borisovova žádost o další bezprecedentní financování průmyslu ve výši 6 bilionů rublů (náklady na celý vesmírný program v letech 2016 až 2025 - bilion 406 miliard).
Souhrn těchto skutečností umožňuje dospět k závěru, že image "favorita prezidenta", kterou o sobě Borisov pilně vytvářel v mocenských kruzích, přežívaje v Roskosmosu "bezhavarijního" Rogozina, se definitivně rozpadla a Administrativa prezidenta připravuje návrhy na personální obnovu odvětví.


5 komentářů:

  1. Naprosto logicke. Byla-li tam i sabotaz.

    OdpovědětVymazat
  2. Není divu. RF také čeká vyčištění země od páté kolony a všelijakých neschopných činovníků.

    OdpovědětVymazat
  3. Není divu, RF čeká čištění od páté kolony a jejích slouhů.

    OdpovědětVymazat
  4. Nikoliv Luna-5 ale Luna-25. Jirka

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů