1. 12. 2022

Hrozí Rusku demografický kolaps?

НЕЗЫГАРЬ

1. 1,44 - taková je hodnota úhrnné plodnosti* v roce 2022 podle Rosstatu. To je katastrofický údaj, který naznačuje blížící se demografický kolaps v Rusku. Podle demografických zákonů se současná úroveň populace udržuje při hodnotě 2,05, růst začíná při 2,1 a při 1,75 dochází k nezvratnému poklesu počtu obyvatel. V původní verzi národního projektu "Demografie" byla plánovaná úhrnná plodnost v roce 2022 po všech navržených podporách 1,68 (pro srovnání - v roce 2017 byla 1,77). Po kritice, kromě jiného i zde v Nezygaru, však bylo rozhodnuto tento ukazatel zcela odstranit a "zamést pod koberec", čímž se katastrofa vymírání vlastně zamaskovala.

2. Bylo rozhodnuto zajistit růst počtu obyvatel do roku 2030, jak je stanoveno v národním projektu, přilákáním "kvalifikovaných migrantů" ve výši 300 tisíc osob ročně, což by pokrylo negativní ukazatele přirozeného přírůstku (-246 tisíc), a ovlivnilo tak pozitivní výsledek +54 tisíc osob.

3. Ignorování problému, navzdory řadě sice špatně provázaných, ale poměrně nákladných opatření sociální podpory a stimulace porodnosti, však situaci zhoršilo do krajnosti a vyvolalo nevratné (za standardních podmínek) katastrofické procesy. Úhrnná plodnost ve výši 1,44 nedává šanci na záchranu obyvatelstva na úrovni, která by v souladu s velikostí a tradicemi Ruska zaručila jeho ekonomickou a vojenskou bezpečnost i územní stabilitu.

4. Výpočty týkající se dovozu migrantů byly zpočátku neudržitelné a vycházely z praxe EU. I když pomineme kvalitativní složení a možný sociokulturní dopad uměle vyvolané pracovní migrace (viz chronický sociální konflikt ve Francii, Belgii a Velké Británii), milion žadatelů (přesně ten počet, který by mohl přinést malé plus) ročně o ruské občanství prostě nelze přijmout. Mobilní demografické zdroje Střední Asie jsou omezeny na 500.000 osob a ČLR se podle hypotetického předpokladu sama nachází na vrcholu demografické krize.

5. Národní demografický projekt vypracovali především odborníci z Demografického institutu A. G. Višněva v Moskvě. Používali západní metody a zohledňovali doporučení OSN a MMF pro rozvojové země (jinými slovy polokolonie). Dva roky realizace projektu pod vedením vicepremiérky Golikovové ukázaly nedůslednost teoretického zdůvodnění a nízkou efektivitu praktické realizace s celkovými náklady 2 biliony 973 miliard rublů. Míra hrozby úplného a nevratného vymření obyvatelstva vyžaduje, aby demografické problémy získaly status hlavní a jediné národní priority vytvořením odpovídající nadresortní struktury s pravomocí podmíněného Výboru obrany státu. Jedině tak je podle Alexandra Galušky, předsedy KS při Veřejné komoře Ruské federace pro národní projekty a ochranu lidu, možné najít nestandardní komplexní systémová řešení pro udržení a zvýšení počtu obyvatel Ruska i v podmínkách hybridní protiruské agrese a SVO.

* Úhrnná plodnost - počet dětí, které se průměrně narodí každé ženě během celého jejího reprodukčního věku.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů