4. 12. 2022

"Ukážu ti novou pozici"




Internetem koluje veselé video s vyprávěním zajatého ukrajinského "vušnika", které získalo miliony zhlédnutí. Jméno hlavního hrdiny není známé, ale jeho příběh, který sám vojáček na videu vypráví, dostal název "Zmrtvýchvstalý Zoščenko". 

"S jednotkou jsme dorazili na "frontovou linii". Naši kluci byli zpočátku rozmístěni támhle na těch pozicích, těsně za lesním pásem. Přivedli nás jako posily a řekli nám, že musíme držet "službu" tady na frontě, v jednom zákopu," začal své vyprávění. "A poblíž jsme věděli, že je jednotka našich granátometčíků. No, myslím - stáli tam a my jsme stáli tady. Nesnažili jsme se k nim přiblížit a oni se nepřiblížili k nám. Každý má na práci něco jiného a není dobré se někomu plést pod nohama."
A tak se obě jednotky dva dny neviděly, spokojené, že nedaleko jsou vlastní. 
Pak začali "granátníci" kopat zákopy, a náš vojáček se vydal k nim oznámit, že on a jeho spolubojovníci také budou kopat zákopy. Mělo ho však napadnout, že něco není v pořádku, když "granáty začaly létat nějak divně". Ale on ne: pomyslel si prostě, že "pozice byly asi změněny, nebo tak něco". Vlastně to nechápali ani jeho spolubojovníci. 
Hrdina videa tedy poněkud znejistěl, a když poblíž spatřil "nějakého chlápka", který vypadal jako velitel "granátníků", rozhodl se zeptat, co se to děje: 
"Chtěl jsem vědět, jak dlouho tu ještě budeme ve službě. Uplynuly totiž už dva dny, a bylo by na čase vyměnit směnu. Tak jsem přišel k němu, vysvětlil mu situaci, ale on na mě tak nějak divně koukal a pak se zeptal: 
"Kdo jste? 
"Jsme z dělostřelecké divize, přišli jsme posílit. Takže posilujeme," odpověděl vojáček prostě. "Granátník" byl asi adekvátnější a hned se zeptal, co má vušnik za chevron a čí je to vlajka.  A pak mu přikázal položit samopal. 
"Všechno jsem jim dal a bylo to. Pak vylezl můj parťák. I jemu řekli, aby položil samopal. A ten chlapík mi pak řekl: Tak pojď, ukážu ti tvou novou pozici. 
Teprve tehdy jsem si prohlédl jeho uniformu: "Vy asi nejste z Ukrajiny, co?
"To máš pravdu, chlapče." 
Tak jsme ukončili naši posilovací cestu," uzavřel své vyprávění hrdina videa za hlasitého smíchu posluchačů. Dlužno říci, že k takovému komickému zajetí snad ještě nikdy nedošlo.

 
Co se to děje na "frontě"?

Přestože je video velmi vtipné a naši vojáci se smějí, stejně jako hlavní hrdina videa, který vše vypráví a nedokáže zadržet smích - situace je ve skutečnosti smutná. Je to vlastně příběh o lidech, kteří po sobě střílejí a někdy poznají nepřítele jen podle chevronu. Nebo pásky jiné barvy. Myslí stejně, bojují stejně, mluví stejným jazykem...

"Ukrajinci zjevně nejsou zdaleka tak spořádaní a centrálně řízeni, jak si rádi představují, navzdory všem satelitním terminálům Starlink, tabletům a podobně. Ve skutečnosti tam mají spoustu nepořádku. Je zcela v jejich stylu, že není jasné, zda na daném místě stojí ti či oni, a že vojáci zůstali bez jasných příkazů a úkolů," uvedl pro aif.ru politický analytik a člen prezidentské Rady pro mezietnické vztahy Bogdan Bezpalko.

Mimochodem, mnozí naši bojovníci a váleční zpravodajové si všímají, že na frontové linii je stále více zahraničních žoldáků, západních zbraní a hlavně - zmatených mobilizovaných Ukrajinců.
"To vše popsal již Jaroslav Hašek v Dobrodružství dobrého vojáka Švejka. A tato historka o tom, jak si Ukrajinec spletl své "granátníky" s ruskou jednotkou, znamená jen to, že jsme opravdu jeden národ, který se liší jen chevrony a politickou ideologií, a v podstatě nás nic jiného nerozlišuje," říká Bohdan Bezpalko. "Nejsme jen bratři, jsme jeden a tentýž lid. A ve skutečnosti tam nyní probíhá občanská válka, kterou Západ aktivně podporuje. Jedná se o konflikt jedněch představitelů ruského lidu proti druhým.


Jevgenij Maslov

poznámka: Video se mi nepodařilo najít. Objevíte-li ho někdo, pošlete prosím odkaz.
Nalezeno! Díky Bedřichu. :-)


1 komentář:

  1. Video je zde https://www.youtube.com/watch?v=EBF2dulvECs
    nebo zde https://vk.com/video-122659236_456240987
    Původní video bylo zřejmě smazáno. Hledáno přes VPN!
    Bedřich

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů