15. 12. 2022

Česká republika a USA stojí za dosud nejsilnějším ostřelováním Doněcka



Foto: Andrej Cheredničenko/TASS

Doněcké úřady označily masivní ostřelování města ozbrojenými silami Ukrajiny za teroristický čin.

Doněck byl vystaven nejsilnějšímu ostřelování ze strany ukrajinských ozbrojených sil za posledních osm let. V důsledku útoku byly zničeny obytné budovy, poškozena mateřská škola, poliklinika a pravoslavný chrám. Jsou tam i oběti. V DLR byl incident označen za teroristický útok. Jak prožívá civilní obyvatelstvo další útok Ozbrojených sil Ukrajiny a co může Rusko udělat, aby dalším ukrajinským útokům zabránilo?

Ve čtvrtek večer bylo město vystaveno nejsilnějšímu ostřelování od začátku konfliktu na Donbasu v roce 2014. Celkem bylo z MLRS vypáleno na město 40 raket. "Údery padly na Vorošilovský a Kyjevský rajon Doněcka, třídu Chmelnického a trh. Místní správa oznámila, že střely zasáhly dva bytové domy, v jednom z nich vypukl požár. Kromě toho bylo hlášeno, že granáty zasáhly oblast hotelu Victoria. Starosta města Alexej Kulemzin navíc uvedl, že granáty zasáhly také kopuli katedrály Proměnění Páně a budovy Doněcké národní technické univerzity. Na pozadí toho, co se stalo, obyvatelé Doněcka mluví o složité situaci ve městě a politici volají po zbavení nepřítele možnosti hlavní město ruské oblasti dál ostřelovat.

„Takové údery byly dříve zaznamenány v Gorlovce a v roce 2014 zasáhly Doněck na ulici Stratonavtov poblíž letiště. Ale nikdy nedošlo k tak silnému útoku na civilní obyvatelstvo,“ řekl Vladislav Berdičevskij, poslanec Lidové rady DLR. „Celkem nepřítel vypálil asi 40 raket. A to lze považovat za teroristický čin, protože téměř všechny směřovaly do civilních oblastí. Utrpěla sportoviště a hřiště, školky a školy. Nejsou tam absolutně žádná vojenská zařízení. Nepřítel opět překročil všechny hranice rozumu. Člověk má pocit, že Zelenského militanti považují obyvatelstvo Donbasu za vojenský cíl,“ uvedl Berdičevskij. 

„Během nejmasivnějšího ostřelování Doněcka od roku 2014 jeden z granátů zasáhl i kopuli katedrály Svatého Proměnění Páně a poškozen byl ikonostas,“ napsal na svém kanálu Telegram vojenský velitel Komsomolskaja Pravda Dmitrij Stěšin. „Podle řady znaků, včetně rádiových odposlechů byly za barbarským ostřelováním české MLRS RM-70, v NATO označované jako „Vampire“. Češi (nikoli Češi !!! ale Západem nadelegovaná česká vláda - pozn. red.) je v dubnu slíbili předat Ozbrojeným silám Ukrajiny, ale na něco čekali. Až nyní se tito „upíři“ dostali pod město."


"Vampire" je československá verze sovětského MLRS BM-21 nebo "Grad"

Poznamenává také, že tento "dárek od Čechů - 20 takových MLRS - nezmění vývoj bojů, ale mohou pořádně „na.rat". „Upíři" se příliš neliší od BMP-21 "Grad". Jde o osm náprav na platformě Tatra, což umožnilo vtěsnat mezi kokpit a odpalovací zařízení hydraulické překládací zařízení,“ pokračuje vojenský velitel. „To znamená, že Upír může rychle vypálit dvě salvy z jedné pozice. Samotná munice nebyla modernizována. V roce 2000 byly Vampýry uvedeny do souladu se standardy NATO. Ráže se zvětšily, ale balení se zmenšilo na 28 kusů (ráže 128 mm) nebo šest kusů (ráže 270 mm). Soudě podle počtu úderů byl Doněck zasažen starými zbraněmi,“ řekl Stěšin.

„Když ukrajinské ozbrojené síly začaly těsně nakrývat střed města, každé další ostřelování začalo být pociťováno jako větší. Nepřítel útočí na místa, kam každý den zavítáte. Téměř po každém takovém útoku dostáváme zprávy o mrtvých kamarádech, dětech, známých. Pro každého obyvatele Doněcka jsou takové útoky osobní tragédií,“ řekla listu VZGLYAD Valentina Čajka, obyvatelka Doněcka. „Zároveň nikdo z mých známých nemůže říct, co ho nejvíc mrzí: zda smrt přátel nebo ničení města samotného se vší jeho monumentální krásou a osobními vzpomínkami z minulosti,“ poznamenává. „Při posledním ostřelování města jsem ztratila svého blízkého přítele...“



„Já sama jsem onehdy musela do centra města, které je neustále ostřelováno. Každý, koho jsem tam viděla, velmi spěchal, protože každou chvíli můžete být v nebezpečí,“ popisuje Čajka. „Nejhorší je, že tyto údery Ukrajiny vnímají i děti. Nerozumí politice, ale téměř každý den a nepřetržitě se musí skrývat před ostřelováním ve sklepech. Nechodí do škol, zahrad, parků, nechodí po ulicích. V jejich bytech často není voda, světlo a topení. A pokud potkáte rodiče s dítětem v centru města, je těžké si nevšimnout až zvířecího strachu v jejich očích... Ukrajina vzala našim dětem dětství. V předvečer svátků si mohou vyzdobit jen vnitřek vchodů. Každý, doslova každý člověk proto upřímně doufá, že se naší armádě podaří v dohledné době vyhnat ukrajinské ozbrojené síly z blízkosti Doněcka,“ uzavírá Čajka.

„To, co dělají Ozbrojené síly Ukrajiny, je naprosto barbarská teroristická politika zaměřená na zničení civilního obyvatelstva na Donbasu. Záměrně a cílevědomě pokračují v genocidě, kterou vedli po celých těch osm let,“ řekl listu VZGLYAD Maxim Grigoriev, člen Veřejné komory Ruské federace, šéf Mezinárodního veřejného tribunálu pro Ukrajinu. „Ukrajinská armáda si je dobře vědoma toho, jak střílí a kam dopadnou jejich rakety. To vědí především i Američané, kteří jim podle oficiálních představitelů Ozbrojených sil Ukrajiny potvrzují všechny cíle a sdílejí s nimi zpravodajské informace. „Proto je možné deklarovat zapojení Spojených států do válečných zločinů proti civilistům. V současné době naši lidskoprávní aktivisté v Doněcku zaznamenávají následky nočního ostřelování. Záběry odtud zveřejňujeme na kanálu Telegram a samozřejmě je připojíme ke všem dalším důkazům o zločinech ukrajinské armády a ukrajinských úřadů,“ řekl Grigorjev.

„V takové situaci potřebujeme zahnat Ozbrojené síly Ukrajiny od Doněcka co nejdále. Vidíme však, že na území pod jejich kontrolou jsou stále nedotčená zařízení dopravní infrastruktury: automobilové a železniční mosty, letiště, silnice. To umožňuje nepříteli volně postupovat na pozice, dodávat munici a personál do těch osad, odkud se ostřeluje,“ zdůrazňuje Berdičevskij. „Problém je v tom, že Ozbrojené síly Ukrajiny používají mobilní zařízení. Vyrazí do pole, rychle nasadí zbraně, vystřelí pár salv a své pozice ihned opustí. Bohužel ne vždy stihneme určit jejich polohu,“ vysvětluje problém.

„Takové útoky lze zastavit jediním způsobem – aktivně zničit dopravní infrastrukturu, a tím přerušit logistické řetězce nepřítele a paralyzovat ho. To pomůže zabránit neustálému doplňování sil a prostředků Ozbrojených sil Ukrajiny,“ uzavřel Berdičevskij.


Alena Zadorozhnaya, Daria Volková


3 komentáře:

  1. Nějak nevím.... Odkud se vzala ta Česká republika?

    " 28. 1. 2011- AČR průběžně vyřazuje zastaralou techniku. Koncem října (2010) se tak rozloučila i se samohybným raketometem 122 mm - RM - vz. 70. Tento raketomet odpaluje až 256 kg trhaviny během jedné salvy, která činí 40 nábojů. Byl vyráběn i v bývalé ČSSR a po roce 1993 se výroba s již americkým systémem MLRS obnovila na Slovensku. Je součástí výzbroje Řecka, Srí Lanky a Gruzie. V roce 2008 byl posledně zmiňovanou zemí využit v bojích v Jižní Osetii."

    Pokud to tedy bylo těch 40 najednou, tak z Čech asi těžko, myslím... Protože, jestli jsme to vyřadili 2010, tak 2011 už to ti překupníci rozkradli:-)
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to najednou, byla jedna salva ráno v sedm, a další v osm ráno...
      http://www.infokuryr.cz/n/2022/12/15/starosta-donecka-oznamil-nejmasivnejsi-delostrelecky-utok-na-mesto-od-roku-2014/
      Nebo tady https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&start=15360#p306248 mají odkaz na nějaký telegram k tomuto útoku...
      πα½

      Vymazat
  2. Nějak mě nenapadá, komu by to ti "překupníci" prodávali. Mimo válečnou zónu se raketomety moc nepoužívají - nejsou o nich žádné zprávy.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů