19. 12. 2022

Rusko našlo odpověď na jaderné vydírání Ukrajiny

Záporožská jaderná elektrárna dostane novou ochranu před ostřelováním Ozbrojených sil Ukrajiny



V jaderné elektrárně Záporoží se začaly budovat speciální stavby, které mají chránit řadu jejích kritických zařízení před ukrajinským ostřelováním. Které části zařízení jsou nejzranitelnější, čím přesně budou pokryty a proč tato opatření nakonec umožní zastavit jaderné vydírání přicházející z Ukrajiny?

Šéf hnutí „Jsme s Ruskem“ Vladimir Rogov ve svém kanálu Telegram uvedl, že nad úložištěm vyhořelého jaderného odpadu v Záporožské jaderné elektrárně se začala stavět ochranná kupole. Je navržena tak, aby chránila před úlomky a improvizovanými výbušnými zařízeními svrženými z dronů. Rogov dodal, že později bude ochrana objektu "důraznější."

Jak víte, Ukrajina v posledních měsících aktivně ostřeluje Záporožskou jadernou elektrárnu. Začátkem prosince oznámil šéf MAAE Rafael Grossi plány na uzavření dohody, která by měla tyto útoky zastavit. Podle něj probíhají ohledně bezpečnostní zóny kolem elektrárny jednání. Moskva zaslala MAAE své návrhy s konkrétními parametry na jejich vytvoření. Dosud však nebyly žádné dokumenty přijaty.

Již dříve byla opakovaně nastolena otázka ohrožení bezpečnosti JE Záporoží obecně a zejména rizika zničení skladu vyhořelého jaderného paliva. Například v listopadu Renat Karchaa, poradce generálního ředitele koncernu Rosenergoatom, informoval o úderu na speciální budovu č. 2, kde je skladováno čerstvé vyhořelé jaderné palivo. Pak také podal zprávu o práci na ochraně nebezpečných objektů.

V té době MAAE oznámila škody, které nebyly kritické pro jadernou bezpečnost. Tato slova mezinárodní agentury v Rusku byla nazývána vrcholem cynismu. 

"A co je v jaderné elektrárně nekritická infrastruktura?" Karchaa byl velmi rozhořčený.

Politolog Marat Baširov v komentáři pro noviny VZGLYAD usvědčil MAAE ze slepoty. 
„Jsem přesvědčen, že pan Grossi si je ve skutečnosti všeho velmi dobře vědom, ale jedná v rámci určitého podvodu. Je to však spíše otázka profesionální cti: kdyby byl čestným mužem, i pod tlakem by našel příležitost pronést slova, která od něj tolik Evropanů očekává. Je ale závislý a jeho rétorika se pravděpodobně nezmění. Grossi jako Argentinec není touto situací ohrožen, stejně jako Spojené státy,“ řekl.

Andrey Ožarovsky, jaderný fyzik, řekl deníku VZGLYAD o zranitelnosti infrastrukturních zařízení v Záporožské JE. Poznamenal, že stavby bez reaktorů nejsou vůbec chráněny před ostřelováním - jsou stavěny analogicky s konvenčními nejadernými dílnami.

Jak poznamenává vědecký tajemník Všeruského výzkumného ústavu pro provoz jaderných elektráren Alexander Prosvirnov, pokud střela při ostřelování zničí úložiště odpadu, dojde k explozi. Sama o sobě není jaderná, ale zplodiny hoření stoupající do atmosféry jsou radioaktivní. Mezi radioaktivními izotopy jsou krátkodobé izotopy, které se poměrně rychle rozloží a stanou se neškodnými, ale jsou i takové, které mohou velmi silně kontaminovat půdu a vodu. Nuance budou samozřejmě záviset na síle větru, srážkách a mnoha dalších důvodech, ale nelze očekávat nic dobrého.

Ale proč potom Ozbrojené síly Ukrajiny nepřestanou ohrožovat sebe i celý svět? Politolog Vadim Kolesničenko se domnívá, že je to pro Kyjev a jeho západní kurátory přínosné. Skutečnost, že z ostřelování obviní Rusko, jim umožní přivést na Ukrajinu pod záminkou záchrany světa před jadernou hrozbou - síly NATO.

Expert na jadernou energetiku Alexej Anpilogov poukázal na účelnost vytvoření železné kopule nad sklady nebezpečného odpadu. „Reaktory v Záporožské JE, na rozdíl od skladu vyhořelého paliva, byly postaveny v době Sovětském svazu. Tehdy byly dodržovány velmi přísné normy radiační bezpečnosti. Takže při vytváření kontejnmentu reaktoru se předpokládalo, že musí odolat i pádu lehkého letadla." Jak dále vysvětlil, vyhořelé jaderné palivo se v aktivní zóně reaktoru spotřebuje za 12 až 18 měsíců. Celou tu dobu získávají palivové soubory velmi vysokou radioaktivitu. Převyšuje radioaktivitu přírodního uranu a dokonce i čerstvého jaderného paliva desíti- až stonásobně.

„Většina zemí vyhořelé jaderné palivo buď "pohřbívá", jako Finsko a Švédsko, nebo nejprve přepracuje, jako Francie a Rusko. Ukrajina takový odpad nikdy nezpracovávala. Do určitého okamžiku byly posílány ke zpracování a likvidaci v Rusku. Zhruba před 15 lety si Ukrajina stanovila kurz nahradit ruské palivo americkým Westinghouse. Technologií na zpracování a zakopávání paliva ale v zásadě nedisponuje,“ uvedl odborník.

„Proto Američané Kyjev přesvědčili, že takto vysoce radioaktivní odpad lze skladovat na povrchu a přímo v objektu elektrárny. To je velmi kontroverzní rozhodnutí. Jen samotné Spojené státy mají takovou praxi, kde stovky elektráren jen tak skladují jaderné palivo v očekávání, že ho snad někdy někdo později zpracuje,“ sdělil Anpilogov.

„První zkušební sklad vyhořelého paliva byl na Ukrajině postaven právě v Záporožské JE. Poté bylo pomocí stejné technologie vybudováno centrální úložiště v uzavřené zóně Černobylu. Stavbu objektů realizovala americká společnost Holtec, která do té doby měla zkušenosti pouze s výrobou kontejnerů pro přepravu vyhořelého paliva, nikoli však pro dlouhodobé skladování. Ukázalo se však, že sklady nebezpečného odpadu byly vyrobeny nevyzkoušenou, pochybnou technologií. Je zřejmé, že když byly vytvořeny, nikdo nepočítal s možnými katastrofickými následky."

„Proč je nyní více než oprávněné vytvořit nad skladovacími prostory pevnou kovovou kopuli? Zničit ji dělostřelectvem bude téměř nemožné. Vysoce výbušné tříštivé granáty nemohou proniknout ocelovým plechem, to dokáže pouze munice s kumulativní hlavicí,“ je přesvědčen Anpilogov. „Pokud Ukrajina začne záměrně ostřelovat kopuli kumulativními projektily, bude zcela jasné, že chce záměrně poškodit sklad vyhořelého jaderného paliva. My to zase budeme schopni dokázat světovému společenství. Zároveň uzavření zranitelných zařízení ocelovou kupolí vytvoří obrysy bezpečnostní zóny v Záporožské JE a ochrání svět před ukrajinským jaderným vydíráním. Pro zajištění celé bezpečnostní zóny je nutné především zastavit ostřelování elektrárny,“ uzavřel expert.



Darja Volkova

1 komentář:

  1. Myslím, že i když postaví co chtějí, pak stejně v případě zásahu skladiště a výbuchu to svedou stejně na Rusko. Většina lidí, ba drtivá většina, nepochopí v čem je rozdíl, proto také mohou neustále manipulovat s námi jako s celkem.
    Když se mi kdysi dávno dostala do rukou kniha o reklamě - jakási učebnice, již tehdy jsem nevěřil svým očím. Tam byly popsány i "běžné politické manipulace", pravda jakoby pro reklamu, ale důležitý byl postup a metoda. Tu knihu jsem přečetl dvakrát, podruhé jsem se snažil najít kolem nás právě takové postupy. Když víte jak to dělají a proč, pak máte napůl vyhráno. Od té doby na mne reklama nefunguje. Spíše jako iniciátor hledání "opaku" nabízeného. Reklamu a politické "manipulace" beru maximálně jako šum na pozadí. Slyšíte to, vidíte to, ale neregistrujete. Snažím se vždy zeptat - proč?
    Bedřich

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů