12. 12. 2022

Braniboři v Čechách


Vidlák a.a.

Včera jsem měl zase jednou štěstí, které bych si klidně odpustil. Potkal jsem se s bývalým kolegou z práce. Byla to naprostá náhoda, došel jsem si na oběd a koho v restauraci nenajdu… Náš bývalý elektrikář tam zdolává smažák… Odešel od nás před dvěma roky v té nejlepší době k ČEZu. Respektive k jejich distribuční firmě. Má se tam hodně dobře, jeho plat je možná dvojnásobný oproti tomu, co měl u nás, ale víc se nadře a když někde spadne vedení, tak se nikdo neptá, jestli prší, mrzne, nebo je svátek.

Dali jsme se do řeči, ptám se ho, jak se mu vede… Narodilo se mu dítě, doma jsou všichni zdrávi…. ale celou dobu se mi zdálo, že je nějaký smutný. Prý uvažuje o tom, že tam u ČEZu skončí a jestli bych nevěděl o nějaké elektrikářské práci jinde… Ptám se ho proč? Vždyť takové místo je sen každého dělníka. Velmi solidní plat, veškeré přesčasy a příplatky zaplacené do poslední koruny, několikrát ročně bonusy, dovolená navíc, příspěvky na rekreaci… a teď přece dostal těch šedesát tisíc odměny, co prý ČEZ dával každému zaměstnanci.

„Víš, proč nám to dali?“ ptá se. „Protože už měsíc nedělám skoro nic jiného, než chodím odpojovat elektroměry…“

Prý to už přestává dávat psychicky. V noci prakticky nespí…

Nejhorší jsou prý ty brečící matky, které ho prosí, aby ještě deset minut počkal, že ještě rychle alespoň dovaří poslední oběd. Nebo babičky, které se ho ptají, co mají dál dělat… Na jižní Moravě žijeme všichni ve větších či menších vesnicích. I Brno je jen řada dědin, propojená šalinou. Máme tu více domů a méně sídlišť. A on teď jezdí a odpojuje a odpojuje. Tu někoho, tam někoho.

Už na něj lili horkou vodu, jakýsi strejc na něj vzal dřevěnou tyč… prý je teď od prosince posílají ve dvou, protože to přestává být sranda…

Samozřejmě, skoro všechno jsou buď osamělí důchodci nebo samoživitelky. Ti se nemohou bránit a nemají žádnou možnost svojí situaci změnit. Takže trocha marného vzteku, pláč a sem tam nějaký zoufale zbytečný pokus o obranu.

Říkal, že v call centrech, nebo na kontaktních místech, že tam už se ve velkém žerou antidepresiva. Člověk se může zatvrdit, když přijde jedna plačící mamina. Vydrží jich i deset. Ale když přichází jeden případ za druhým, den za dnem už dlouhé týdny, všechno je jak přes kopírák a ještě jich den za dnem přibývá, tak to prostě není k vydržení. Navíc si stále lépe dovedete představit, že brzy tam můžete stát taky…

Máme tu znovu Branibory v Čechách. Akorát už nemusejí posílat drancíře na koních. Udělá se to přes lipskou burzu a špinavou práci pro ně uděláme sami. Pokrok nezastavíš. V koncentrácích se o kázeň také starali víc kápové než dozorci. Najednou Čech Čechovi odpojuje elektroměr, protože Helmut byl debil a zničil si svojí energetiku, ale naštěstí nás ekonomicky obsadil a teď se mu ohromně hodí naše elektrárny, které se postavily právě z daní těch babiček, kterým teď odpojují proud, protože mají vyšší zálohy než důchod.

Poslouchal jsem ty historky a zařekl jsem se, že ode dneška už Fiala není Petro Ihorovič, ani Signál I. Doteď jsem si z něj hlavně dělal srandu. Ale odteď je to úplně normální Kápo Fiala. Vězeňský mundůr, úklona směrem k jeho pánům a hůl pro své spoluvězně. Neměl jsem ho rád od začátku, ale po včerejšku se mi začal vysloveně hnusit.

Zase je to jako vždycky. Silní si svoje zájmy nějak ohlídají a tak se ožebračují ti nejslabší, kteří nemají žádnou možnost se bránit. Nemají dokonce ani to, co máme my – jeden druhého. Tihle lidé nejsou na fejsbůku, nečtou, mají jiné starosti, než číst Vidláka, koukat na Vrabela nebo se pídit po konzultačních hodinách Jindry Rajchla. Nemají nikoho, kdo by je alespoň sdružil do jedné sebranky. A teď už nemají ani elektřinu.

Navíc se za to ještě stydí. Takhle dokonale je to dneska zařízené. Oni vás oberou na kost, připraví vás o všechno a ještě zařídí, aby to vypadalo, že ta bída je vaše vina.

Tož jsem kolegovi řekl, ať alespoň odkazuje na mě. Že to není žádná velká naděje, protože nic nejsem, nemám žádnou reálnou moc s tím něco udělat, navíc brzy budu další na řadě… ale budou alespoň vědět, že v tom nejsou sami a že jejich trable někoho zajímají a jsou tu ještě takoví, kteří se snaží dělat něco víc, než jen lamentovat, že se nic udělat nedá a všechno je zbytečné.

Já vím, že mě čtou v SPD. Čtou mě i v ANO. Vím, že i sám Andrej občas hodí očkem na Vidlákovy kydy. Vím, že mě čtou na všech ministerstvech a s netajenou nenávistí mě čte i spousta libtardů a přejí mi všechno nejhorší. Ale nemohl by proboha teď někdo jít a pozastavit to? Nemohl by někdo vydat rozkaz, aby s tím odpojováním alespoň počkali, když už nic jiného? Fakt právě teď musíte ukazovat tvrdost a nesmlouvavost? Píšu vlastně to samé, co Mikuláš Minář.

Fakt chcete, aby ti nejohroženější a nejchudší dostávali na vánoce dárek v podobě odpojené elektřiny?

Zastavte to. Udělejte moratorium. Řekněte těm klukům elektrikářským, ať s tím teď přestanou. Když jsou ty Vánoce…

A vy, co máte tolik peněz na tank Tomáš, co kdybyste založili nějaký fond a začali za staroušky a osamocené mámy platit zálohy? Nebo tu máme peníze jen na kanóny?

Vykašlete se na zákony. Vykašlete se na spravedlnost, ale udělejte prostě milost. Zastavte to odpojování. Přesťaňte s tím. Pište si do účetních uzávěrek, co chcete, dál si hoňte triko, jak skvěle zvládáte situaci, blýskejte se před kamerami… ale zastavte to. Teď hned. Přestaňte dávat takové dárky. Nebo to (s vámi všemi) špatně dopadne.

A vy v opozici, kteří se bijete v prsa, že bojujete proti této vládě… běžte, vylezte na pultíky a před kamery a začněte o tom mluvit. Všude. Ať to nejsem jen já, kdo se (marně) pokouší někoho zastat. Jsou přece vánoce. To se i na západní frontě zastavila palba, tak neříkejte, že nemůžete na chvíli přestat účtovat.

Vy mocní! Zařiďte, ať si ta slavná Čistá Energie Zítřka udělá nový vánoční reklamní klip, že poslední tři týdny roku zaplatí elektřinu za všechny domácnosti ze svého a pozastavuje všechno vymáhání a devastování. Že se to bude řešit až v novém roce. Ať alespoň teď mohou všechny ty mámy napéct cukroví a alespoň na chvíli zapomenout na starosti. Ať se babičky mohou těšit na vnoučky a nepředstírat nemoc, aby nemusely dětem zahanbeně prozradit, že jsou bez elektriky.

Udělejte něco pro svojí vlastní záchranu a zastavte to alespoň na ty tři poslední týdny. Nechovejte se jako kápové v koncentráku. Nemusíte to dělat. Fakt nemusíte. Tohle vám Pánbůh nezapomene. V dobrém i ve zlém. Jsou Vánoce. Nechte alespoň na chvíli toho ničení domácností. Přestaňte se vymlouvat na péči řádného hospodáře ve vyjedené republice. Nechovali jste se tak nikdy, neschovávejte se za mravní imperativ. Ve skutečnosti máte jen povinnost nepřestat být člověkem. Kápové nedostávají milost. Nikdy. U norimberského tribunálu jim také nepomohlo, že jen plnili rozkazy.

Buďte alespoň na Vánoce skutečně lidmi. Jakou měrou teď měříte, takovou vám pak bude naměřeno. A o vánocích to platí na druhou.


19 komentářů:

  1. Kam zmizla všetka elektrika? Úsporné žiarovky, vysávače, chladničky, telky, všade sa šetrí a elektriky nieto. Hlinikáreň krachla, železnice čo vozili hliník nevozia. Kde dofrasa je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí bedlivě číst nebo alespoň trošku přemýšlet - mizí především do Německa. A čím bude dražší, tím méně jí zbude pro nás.

      Vymazat
    2. A v Nemecku tú elektriku jedia? Doteraz jej bolo dosť.

      Vymazat
    3. Doteraz nejezdila auta na elektriku. Část energie bych řekl, že nyní končí i na Ukrajině. Samozřejmě, že zdarma pro Ukrajinu a to zdarma bude muset někdo v ČR zaplatit.

      Vymazat
    4. Anonyme, nezapomeňte, že němčíci zavřeli 3 jaderné elektrárny, slunce v tomto období není zrovna čupr zdroj a pár vánků jim to taky nedožene. Odstavení posledních tří atomovek prozatím odložili, ale ...
      Ono není až takový problém elektřinu vyrobit, jako to jí někam v daný okamžik v potřebném množství dopravit. To je velice složitý technický oříšek.
      A aby byl problém pro někoho jí zaplatit, na tom na zakázku pracují vlastizrádci ve vládách (a nejenom tam).
      Je třeba si uvědomit, že co se jednomu jeví jako neschopnost či amatérismus, může být pro druhého cílem.

      Vymazat
    5. Elektrika nezmizla,je tady. https://app.electricitymaps.com/zone/CZ

      Vymazat
  2. Nezmizela a je jí zatím dost. Jen se uměle zvyšuje cena a postupně likvidují její zdroje. Proč a čí popud vám nikdo poctivě neřekne, ale ten úmysl rozhodně není lidský. Vypadá to na řádné bestie.

    OdpovědětVymazat
  3. Popravdě jsme s manželkou "dva staroušci" co se o nich píše viz výše. 70 a 71 let. A zrovínka dneska mi přistál v kastlíku rozpis záloh na příští rok. A ejhle, zvýšení o necelých 800 CZK, tedy o cca 30 procent. Nic z čeho bychom se hroutili a brali na někoho hůl. Upřesnění - jsme u PRE, nikoliv ČEZu. A nevím jak na jižní Moravě ale na té severní (kde jsem teď dva týdny pobýval) nikdo hromadně elektroměry neodpojuje.
    Taková jsou fakta z naší sociální bubliny.
    František
    PS pro adminy: Zveřejníte tento komentáž nebo ne? Vsadím si na ad b), ačkoliv tento koment není ani hulvátský ani nikoho nenapadá, tedy neporušuje Váš kodex. Jen konstatuje fakta mně známá:-))))) Čus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Františku,
      máte sice u nás za své předchozí vstupy doživotní ban, ale tentokrát udělám výjimku. Hádejte proč.

      Vymazat
    2. Vlabi, palec hore. Aspoň sa človek v tej morbidite zasmeje. Doživotný ban, ty kokso :D :D
      Juraj

      Vymazat
    3. V článku se píše o tom, že "Tu někoho, tam někoho." někoho odstřihnou. Máte ale recht. Však si zvyknete. Tihle důchodce zase oberou, že začnou chodit opět k popelnicím a aspoň člověk už tentokrát neucítí lítost. Pokud jste opravdu důchodce, nebude mi vás už líto a pokud ho jen hrajete, tak si vás měli důchodci odstavit, aby se jim to nestalo. Neodstavili. Je dobře, že nakonci starého světa, to máte ve svých rukách právě vy.

      Vymazat
    4. A zapomněl jsem, že sám píšete, že jste stařečci. Autor píše, že se odpojují samoživitelky a osamocení důchodci. Počkejte, až jeden z vás zemře a pak můžete objektivně posoudit pravdivost článku. On je dnes obrovský rozdíl, jestli v jedné domácnosti jsou dva důchody či jen jeden a většinou zbyde ten manželčin a tedy o něco nižší.

      Vymazat
    5. Ak jeden zomrie, druhy berie vdovecký.

      Ako to je s tou rukou trhu? Ja nemchápem. Ľudia šetria, fabriky krachujú, železnice nevozia, zjazdovky nefúkajú. Mal by byť prebytok a tým pádom cena dolu. Či?
      Juraj
      a vlabíčku, dať 70 ročnému deduškovi doživotný ban je morbídne :D :D

      Vymazat
    6. Vdovecký jsou v ČR asi 2000 kč navíc, což nevykompenzuje nějakých chybějících 15-20 tisíc důchodu mrtvého manžela. To pak dojde na ten vypnutý proud. 800 Kč jen na proudu je pak dost znát, když vám zvednou ještě vodu, teplo, jídlo, léky. Evidentně to plno důchodkyním dojde až po smrti manžela. Lidé můžou chodit pro sociální dávky ale většina si pro ně bohužel pro ně nejde. Ve finále si lidé lehnou, jak si ustlali.

      Vymazat
    7. Mně u PRE také přišel nový rozpis záloh vyšší asi o 240 Kč měsíčně (mám vše na elektriku). Dříve jsem to měl upravené - v zimě vysoké zálohy, v létě minimální - rozložení dle spotřeby v průběhu roku. Teď je záloha každý měsíc stejná. Jenže mi tu něco neštymuje. Dříve byl celková cena 4Kč/kWh, teď po zastropování do bude 10 Kč/kWh. Tedy 2.5 násobek. Něco tady smrdí - a budou to pořádně vysoké doplatky po vyúčtování.

      Vymazat
  4. Trefný. Kápům v Norimberku také nestačilo, že jen plnili rozkazy. Otázkou ale je, jaký má smysl bojovat za lidi, když ti se vám za boj s vámi odmění pouze nenávistí. Koho dnes mají lidé včetně Čechů a potomci těch, co přežili holokaust či byl pro ně připraven, raději? Mají raději ty, kteří jim nikdy nevyvraždovali systematicky děti a zachránili je naopak před takovým vyvražďováním a nebo mají lidé raději potomky těch, co se je opakovaně snažili vyhladit?

    OdpovědětVymazat
  5. Ono to odpojování. Je to divné, ale hodně málo lidí o tom mluví. To je celkem běžný problém na celém "západě". Stačí málo - nějaký výkyv počasí - a je problémů s dodávkou ... jé, je! Ale to, že především důchodci nemají na "západě" často na placení tepla je u nás tabu. Každý rok zemře v Anglii několik desítek až stovek lidí na podchlazení v nevytopeném bytě ... v USA dnes je nejméně dvacet milionů domácností, který mají potíže s účty na komunální služby. V Německu se dlouhodobě šetří na vytápění domů a to i třeba u našich nepřímých příbuzných (složité na vysvětlování). Bohužel jsem ztratil z počítače mapku, kde byly průměrné teploty v obytných místnostech Evropy (pokud si pamatuji za rok 2010 nebo kolem). Od Ruska, Ukrajiny, nás kde teplota byla v rozmezí cca 22-24 stupně se směrem na západ dostanete k Anglii a tam na tuším 16 stupňů ...
    Pokud by tu mapku někdo našel, dejte vědět. Mně se to nedaří a nedaří.
    Ale hlavně jsem chtěl říci, že mnoho lidí u nás nevidělo, nechtělo a nechce vidět, že u nás jsou ti, kteří žijí nejen z ruky do huby, ale nemohou pořádně platit svoje účty. Ani se nedivím, protože kolem sebe vidím až příliš lhostejnosti, nezájmu, nadřazenosti, pýchy, ješitnosti, hlouposti.
    Jak to bylo vždy v historii. Když se vzbouřili ti, kteří byli na "odstřel" bylo už vždy pozdě.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  6. autor si mohl zjistit, ze na jizni morave je E.ON a ne CEZ. kdyz uz si neco vymyslim, tak si udelam aspon dostatecny pruzkum.

    OdpovědětVymazat
  7. Průzkum ,či nikoliv,zdevastovaná a vykradená republika,havloteploušská kavárna,podpisováni ::smluv o nás bez nás za Uk:: Švejk by se divil a řekl by:::
    Fialko,fialko,fialko,kdopak ti dal NE-alko?
    Velká prdel,malá řiť ,jsem fialovej klid a miluje mne,můj lid.Šarka

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů