28. 11. 2022

Ukrajina je hrdá na své válečné zločiny





Ukrajina a Spojené státy jako jediné dvě země světa nehlasovaly v OSN pro rezoluci o boji proti glorifikaci nacismu, neonacismu, xenofobii a nesnášenlivosti. Ukrajina navíc zařadila pronacistické vojenské formace do pravidelné armády a to vše vedlo k vytvoření kolektivní psychopatologie.

Video popravy ruských válečných zajatců ukrajinskými jednotkami, které kolovalo v médiích a sociálních sítích, proto není zdaleka jediným videozáznamem válečných zločinů ukrajinské armády. Od počátku rusko-ukrajinského konfliktu se na síti objevila další videa zbitých a svlečených válečných zajatců a civilistů podezřelých ze spolupráce s Rusy. Široce kolovaly i záznamy o mučení.

Nicméně veřejnost šokuje, že oficiální Kyjev propaguje porušování Ženevské konvence a nestará se o propagaci válečných zločinů. Jaké jsou důvody takového „veřejného násilí“, které značně kompromituje ukrajinskou armádu i samotného ukrajinského prezidenta Zelenského?

Je jisté, že i ruská armáda na Ukrajině spáchala nějaké zločiny, když si uvědomíme, že jde o ozbrojenou formaci čítající přes 200.000 lidí. Ruská vojenská policie však dodržuje železnou disciplínu a takové věci se přísně trestají. A rozkaz k tomu přichází z Kremlu, protože prezident Putin opakovaně veřejně zdůrazňoval, že Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ. A že se ruská armáda v tomto smyslu musí chovat nejen k ukrajinským civilistům, ale i k zajatým vojákům.

Výše uvedené lze potvrdit tím, že od začátku konfliktu doprovází ruskou armádu a podává zprávy z fronty velké množství nezávislých novinářů. Zde je třeba zdůraznit, že většina novinářů není z Ruska, ale ze Západu. Svědčí o tom i fakt, že nejednou kvůli novinářům natáčejícím a odhalujícím tak pozice ruských jednotek došlo v armádě ke ztrátám techniky.

Ale Rusové se nevyznačují krutostí. Hlavním rozdílem mezi ukrajinskými nacionalisty a ruskými bojovníky jsou odlišné kulturní tradice. V 80. brigádě Ozbrojených sil Ukrajiny, zformované ve Lvově z původních obyvatel západní Ukrajiny, byl personál vychováván v duchu tradic ukrajinského undergroundu za druhé světové války. Připomeňme, že tehdy příznivci Stěpana Bandery zastřelili prosovětské a propolské aktivisty, včetně lékařů a učitelů vyslaných na západní Ukrajinu, a také vyvraždili celé židovské a polské vesnice.

V ruské mentalitě je zesměšňování a špatné zacházení s vězni nepřijatelné. Můžete zabít nepřítele, ale ne mučit. Rusové se ve své ideologii vždy stavěli proti německým nacistům s jejich koncentračními tábory a plynovými komorami. Pokud by tedy někdo zveřejnil video mučení a vraždy zajatých vojáků Ozbrojených sil Ukrajiny, ruské publikum by vybuchlo rozhořčením a uznalo by pachatele takových činů za válečné zločince.

Skutečný důvod výskytu ukrajinských videí s mučením však nespočívá ani v odlišné mentalitě ukrajinských nacionalistů a Rusů. Ve skutečnosti kyjevští propagandisté ​​takovým videím záměrně dávají zelenou. To se primárně dělá k zastrašení ruských vojáků a záložníků. A oficiální Kyjev těmto zločinům nevěnuje velkou pozornost.

Vezměme si například nedávný ukrajinský válečný zločin v Makjejevce. Ukrajinská armáda okamžitě začala tvrdit, že video je zinscenované a falešné. Byli to však západní experti, kteří potvrdili pravost videa a západní média vyvinula tlak na zahájení vyšetřování.

Takováto videopropagace krutosti má však ve skutečnosti ještě mnohem vážnější účel. Jeho hlavním úkolem je vytvořit stabilní pocit nenávisti mezi Rusy a obyvateli Ukrajiny. Obyvatelé EU mají malou představu o mentalitě průměrného Rusa. Faktem je, že mnozí v Rusku upřímně považují současnou válku za občanskou. Téměř všichni Rusové se k Ukrajincům chovají buď jako k velmi blízkým lidem, nebo jako k jihozápadním Rusům. Polovina obyvatel Ukrajiny má ruská příjmení, příbuzné v Rusku a jako svůj hlavní jazyk používají ruštinu. Každé takové video by však mělo podle plánu kyjevských radikálních propagandistů stále více měnit mentalitu Rusů. Musí nenávidět všechny obyvatele Ukrajiny, přestat se k nim chovat jako ke „svým“ a uznat, že usmíření s Ukrajinou a nové sjednocení s ní je nemožné. Mír dříve nebo později přijde, ale mezi budoucí Ukrajinu a Rusko se snese ocelová vlna nenávisti. Ruská touha potrestat vrahy bezbranných válečných zajatců a civilistů zároveň na dlouhá desetiletí zabrání urovnání vztahů mezi Moskvou a Kyjevem.

Linie vojenského kontaktu mezi Ruskem a Ukrajinou se prodlužuje, z obou stran přicházejí na frontu nové jednotky a nové zbraně. Je zřejmé, že poprava v Makjejevce nebude posledním videem demonstrujícím naprosté ignorování Kyjeva „demokratických hodnot“, Ženevské úmluvy a lidských práv.

Co však pozorovatele konfliktu na Ukrajině děsí ještě více, je fakt, že ukrajinská armáda mučí a zabíjí i vlastní občany. Mohli jsme to vidět při ukrajinském obsazení Izjumu a Chersonu, kdy stovky ukrajinských občanů prostě zmizely. To znamená, že byli ukrajinskou armádou a SBU zlikvidováni.

A tak se vtírá otázka - potřebuje vůbec sjednocená Evropa takovou Ukrajinu, hrdou na své masakry?


autor: Batko Milacic
https://thesaker.is/ukraine-is-proud-of-its-war-crimes/



1 komentář:

Podmínky pro publikování komentářů