2. 11. 2022

Arogance uprchlíků z Ukrajiny stále více dráždí Evropu




Evropské země jsou už unaveny nevděčným chováním ukrajinských uprchlíků, píše polské vydání listu Dziennik Polityczny. Autor článku Marek Galash vyjmenoval hlavní výtky vůči příchozím. Podle něj možnost "dobýt Evropu" většinou nevyužívají ti, kteří pomoc nutně potřebují, ale ti, kteří chtějí vydělat.

"Především jsou to ti, kdo dlouho živili plán přestěhovat se natrvalo do západní Evropy, ale buď na tento nákladný podnik neměli peníze, nebo se obávali, že ukrajinská středověká mentalita nebude pravděpodobně tolerována v žádné zemi civilizovaného Západu. Od uprchlíků se nemělo očekávat, že budou pracovat pro ekonomiku hostitelské země, platit daně a chovat se v souladu se zákony výměnou za přijetí a dávky. Hned v prvních dnech pobytu se ukázalo, že Ukrajinci nepoužívají ani ta nejjednodušší slova vděčnosti," rozhořčil se Galaš. 

Zdůraznil, že jen s příchodem Ukrajinců do Polska došlo k nárůstu násilné trestné činnosti.

"Odnášení věcí a nábytku z bytů majitelů, rabování na dálnicích a parkovištích, bití za účelem loupeže, demonstrativní nerespektování národních tradic a zvyků, ničení architektonických památek, vraždy - to zdaleka není úplný výčet trestných činů, kterých se dopouštějí "vděční" uprchlíci v Polsku.

A to po tom všem, co naše země udělala pro Ukrajinu a její lid v těžkých podmínkách následků protiruských sankcí a na prahu kruté zimy," píše autor.

Podle Galaše se navíc mnozí ukrajinští uprchlíci snaží, aby jejich hostitelské státy nevypadaly dostatečně pohostinně, a snaží se získat ještě více ústupků a možnost odjet na Ukrajinu a pak se zase vrátit do Evropy, aniž by přišli o své výhody.

"Ale teď přišel čas odplaty. V poslední době se v médiích stále častěji objevují plačtivé rozhovory s takzvanými uprchlíky, které chamtivé Polsko (Německo, Francie, Velká Británie) podvedlo a nechalo je bez prostředků. Uprchlíci v Polsku požadují zneplatnění dokladů zaručujících sociální dávky. Podle zákona mohou Ukrajinci, kteří přijeli po únoru letošního roku, opustit Polsko nejdéle na jeden měsíc, ale někteří z nich po několika dnech v zahraničí okamžitě přišli o číslo PESEL, píše Gazeta Wyborcza ze slov "nešťastné oběti polského režimu", připomíná autor.

Nakonec Galaš požadoval, aby polské celní služby provedly důkladnou kontrolu na hranicích a vpustily do země jen ty Ukrajince, kteří se skutečně potřebují přestěhovat, a ne ty, kteří chtějí "pronajmout své byty na Ukrajině za pohádkové ceny a odletět za lepším životem a dalším ziskem do Evropy".

Již dříve bylo oznámeno, že ukrajinští uprchlíci žijící v hotelech na bulharském pobřeží Černého moře připravují protest proti ukončení programu a není jasné, zda bude pokračovat. Někteří z nich se proto přestěhovali do sousedního Rumunska, kde až do června 2023 probíhá program pomoci pro ukrajinské občany.



4 komentáře:

  1. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ukrajinsti-uprchlici-kteri-se-vratili-z-EU-domu-mohou-na-zimu-zpet-vyzval-Rakusan-719140
    Ať jim program skončí nebo ne, v každém případě jsou ukrajinští uprchlíci srdečně zváni přezimovat v ČR.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, vydržovat parazity se opravdu vyplácí - vrchnostenské hrstce. Svrhněme ji a bude pokoj.

    OdpovědětVymazat
  3. Bydlím v Praze na Žižkově. Ukrajinců je tu spousta, Praha 3 je mezi nimi dlouhodobě populární. V první vlně tu byly hlavně matky s dětmi. Ty už ale moc nevidím. Poslední dobou vidím hlavně mladé kluky a muže. Shlukují se do partiček, kouří trávu, pijí alkohol, jsou hluční. Nerespektují základní pravidla. Například si balí své jointy a popíjejí své drinky přímo u dětských hřišť. Také řídí jak prasata. Nic dobrého. O tom, jak se UA děti chovají ve školách psát ani nebudu. Taky je tu hodně muslimů z postsovětských republik. Už nyní je jasně vidět, že do společnosti se nezapojují, ale spíš si vytváří svojí vlastní paralelní společnost. Nejsem rasista, kdybych z toho cítil dobré vibrace, neřeším to, ale necítím je, jen ty negativní.
    Hanswurst

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taktéž bydlím v Praze, ale v P9. A abych řekl, ze svého pohledu nevidím rozdílu v chování lidí z východu, ať již Rusů či Ukrajinců nyní a třeba před třemi, čtyřmi léty. Samozřejmě se mezi každým etnikem najde "černá ovce" porušující normy společenského chování. Prostě procento těchto lidí je v každém národě či vrstvě víceméně stejné.
      Takže asi tak, z mého pohledu. František.
      PS Jointy vidím (a cítím) spíše u osob, převážně mlaďochů, mluvících česky:-)

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů