30. 10. 2022

Majdan vdov


Kdo na Ukrajině je schopen svrhnout Zelenského



Některé ukrajinské kanály Telegramu informovaly o sobotních protestech manželek a matek pohřešovaných ukrajinských vojáků ve Lvově. Média a polooficiální sociální sítě o tom mlčí. Kyjev se panicky obává prolomení informační blokády, což by mohlo přerůst ve velké vnitropolitické problémy.

Protestní akce "Dejte groš"

Tento příběh se táhne už několik měsíců. Čas od času příbuzní vojáků ukrajinských ozbrojených sil, vojenský personál a všichni ti, kteří byli mobilizováni, vycházejí na protest, nahrávají videovzkazy, bombardují místní úřady a píší dopisy evropským institucím, zejména polskému Červenému kříži, s požadavkem sdělit, co se stalo s jejich muži. Chtějí zpět své muže a syny, pokud byli zajati, nebo jejich těla, pokud byli zabiti.

Problém pohřešovaných osob na Ukrajině je skutečně palčivý. Jak říká jedna z žen, které podepsaly výzvu Polákům a dnes vyšly na náměstí před lvovskou operu, z 24. OMBR chybí 737 mužů, a to nepočítáme mrtvé a raněné.

Ženy se domáhají vyjasnění a peněžitého odškodnění podle ukrajinského práva. Již 17. října se sešli se stejnými požadavky a za stejného ohlušujícího mlčení médií.

Všichni dobře vědí, že je pravděpodobné, že naprostá většina jmen na jejich seznamech patří mrtvým, ale úřady nechtějí tento stav uznat, aby nemusely vydávat doklady pro odškodnění.

Zelenskij slíbil vyplatit rodinám zabitých 15 milionů hřiven (více než 25 milionů rublů). Ve skutečnosti však úředníci dělají vše pro to, aby tyto platby byly minimální. Jak v létě přiznal známý kyjevský propagandista Jurij Butusov, existuje dobře zavedený seznam výmluv, proč neplatit.

Hlavní záminkou je příčina smrti nebo zranění vojáka. Pokud je v průvodních dokumentech napsáno, že příčinou smrti bylo náhodné "padnutí pod 'přátelskou palbou' nebo nějaké 'jiné akce, které nebyly přímo způsobeny nepřítelem'" (například výbuch na vlastním minovém poli), je podle Butusova získání odškodnění problematické. To se týká i úmrtí pilotů: musíte prokázat, že letadlo sestřelil nepřítel.

Butusov uvedl, že někteří velitelé se záměrně dopouštějí falšování a mrtvé, kteří zemřeli při neodborné manipulaci se zbraní nebo se odpálili na mině, hlásí jako padlé v akci, aby rodiny dostaly peníze. Ale v Kyjevě se za to po hlavě bít nebudou, takže odvážlivců je málo.

Naopak, mnohem častěji se setkáváme s opačnou situací. Napíší falešné "nepeněžní" důvody úmrtí nebo do nich vloží pomlčku a vdova může dlouho běhat po úředních koutech. Mimochodem, to je stejný důvod, proč OSU nechce odvézt těla padlých na bojišti, ačkoli ruské jednotky to pravidelně nabízejí. Žádné tělo znamená žádnou kompenzaci.


Velitelé válčí s manželkami

Další kategorií rozhořčených Ukrajinek jsou příbuzní válečných zajatců. Nikdo také nespěchá s návratem jejich manželů domů.

Nedávno se ukrajinský zmocněnec pro pohřešované osoby Oleg Kotenko setkal v Oděse s podobnými ženami, které 18. března ztratily kontakt se svými manžely a syny. Ano, rozsah katastrofy je tak velký, že Ukrajina zaujala takové postavení. Zabývá se navrácením těl mrtvých a zajatých bojovníků OSU.

Na schůzce v Oděse manželka mariňáka Julija úředníkovi řekla, že shromáždila důkazy - její manžel je naživu, v zajetí a konkrétně tam a tam. Když tuto informaci získala, nahrála na manželovo velitelství videozprávu. Pak jí zavolali a řekli jí, aby byla zticha, jinak za ní v noci přijdou a nikdo už ji ani její děti neuvidí. Úředník na to nedokázal nic srozumitelného odpovědět.

A velitel praporu Ian Jatsyšin podal žalobu na Katerynu - manželku vojáka 11. praporu 59. brigády ukrajinských ozbrojených sil Vladimira Dembovského. Žena si také dovolila nahrát videozáznam, v němž uvedla, že za situaci s pohřešovanými vojáky je zodpovědné velení. Jatsyšin ji poslal "za ruskou lodí" a zrušil pátrání. Osud manžela zůstal neznámý. Mimochodem, právě 11. prapor má ve srovnání s ostatními jednotkami 59. brigády nejvyšší počet nezvěstných a mrtvých vojáků.

Výbor matek vojáků Ukrajiny připravil více než 320.000 výzev "o osudu pohřešovaných vojáků", ale SBU je z důvodů národní bezpečnosti zakázala. Protesty a shromáždění manželek a matek nelze nahlásit pro stejné účely.


Vzpoura žen

Vojenský zpravodaj Andrej Rudenko zveřejnil údaje vyšetřovatelů OSINT (Open source intelligence) o počtu nenávratných ztrát příslušníků OSU. Podle jejich výpočtů činily skutečné ztráty ukrajinské armády k 20. říjnu 2022 402.000 osob. Konkrétně jich bylo zabito 387.000.

Ztráty mezi žoldáky a "divokými husami" z Polska, Pobaltí a Rumunska činí 54.000 osob, z nichž 31.240 bylo zabito. Jak vysvětlil Rudenko, OSINT tyto údaje vypočítal s pomocí souhrnů pohřebních služeb, výpisů z márnic a také na základě analýzy mobilní, satelitní a rádiové komunikace sil OSU.

"Myslím, že tato čísla jsou poněkud nadsazená. Podle našich propočtů je to k 27. říjnu 100.500 mrtvých a 22.900 zajatých," uvedl pro aif.ru ukrajinský lidskoprávní aktivista, který pochopitelně požádal, aby nebylo zveřejněno jeho jméno. - Je tu však problém.

Zelenského tým si uvědomuje, že tato bomba brzy vybuchne. Podívejte se, oni nejenže nevyplácejí peníze za mrtvé, ale prohlašují je za zběhy, zrádce nebo dezertéry. Matka nemůže svého syna pohřbít, nedostane od úřadů žádnou platbu a musí se vymlouvat, že její syn takový není.

"Ještě v létě Rusové pohřbívali naše vojáky, protože je prostě nechtěli odvézt. Pokud vím, tak mrtvých je tolik, že už nikdo nikoho nepohřbívá."

Problém je také se zajatci - Rusů je málo a ti naši se dají počítat na tisíce. Zelenskij má však zájem pouze o výměnu propagovaných osob Azova*.

Matky a manželky zajatců si rovněž přejí, aby jim úřady objasnily situaci, a požadují návrat svých mužů. Dokud tyto ženy píší výzvy nebo pořádají shromáždění v regionech - Zelenskij se nebojí. Novináři mají zavřená ústa, pokud někdo podněcuje na sociálních sítích, přijde za ním SBU.

Ale až příbuzní pojedou do Kyjeva, určitě tam bude Majdan. Neměli byste zapomínat, že mnoho žen odjelo do Evropy. Brzy se však vrátí - bydlení je tam stále dražší - a začnou se také vyptávat úřadů. A nyní se v ulicích opět rozjel hon na další "maso", které se má dostat do zákopů.

Až budou "Solncepjonky" pálit na frontě "cizince" po desítkách, ne-li po stovkách, jejich příbuzní jistě zůstanou bez peněz - nikdo jim neukáže tělo. Stručně řečeno, myslím, že do nového roku dojde ke Vzpouře žen. A tento Majdan se jen tak snadno nerozptýlí - naše ukrajinské ženy Zelenského i s jeho přisluhovači v mžiku srazí na kolena.


Jevgenij Maslov



Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů