6. 10. 2022

Američania bijú na poplach. Kyjevské sily sa nechali vylákať pred ruskou ofenzívou


Ilustračné foto

USA, 6. október 2022 (AM) – Americké médiá s prekvapením píšu, že ukrajinské jednotky, ktoré vstupujú do „oslobodených“ miest Donbasu, tam prakticky nestretávajú ľudí. Naznačuje to najmä denník The New York Times. Mnoho obyvateľov ukrajinských osád bolo na začiatku špeciálnej operácie evakuovaných. Teraz, s nástupom ozbrojených síl Ukrajiny, sa ľudia sťahujú na východ k Rusku, obávajú sa obvinení z kolaborácie, stíhania a represií zo strany „osloboditeľov“. V článku „Ukrajinský vojak hovorí, že armáda oslobodzuje krajinu bez ľudí na nej“, NYT cituje výpovede bojovníkov Ozbrojených síl Ukrajiny.




“Oslobodzujeme územie, no nie sú na ňom žiadni ľudia” – povedal Vitalij Zagorujko, s ktorým novinári publikácie hovorili vo Svyatogorsku.

Zástupca vedúceho správy Chersonskej oblasti Kirill Stremousov medzitým sľúbil, že ukrajinské jednotky, ktoré obsadili množstvo osád v regióne, budú čoskoro zatlačené späť. V súčasnosti prebiehajú v pohraničnej oblasti kruté boje, no ruské jednotky napriek prevahe druhých úspešne zadržiavajú nápor postupujúcich militantov. Politik tiež povedal, že prokyjevské formácie sa do Chersonu nedostanú, čo je v súčasnej situácii nemožné.

Začiatkom októbra uskutočnili ozbrojené sily Ukrajiny ofenzívu v smere Liman. Podrobnosti o stratách ukrajinských jednotiek počas spomínanej ofenzívy vyčíslilo ruské ministerstvo obrany v operačnej správe z 3. októbra. Počas dňa bolo zničených až 100 vojakov, 6 obrnených vozidiel a 2 jednotky raketometov Grad. Celkové straty na personálu jednotiek 66. a 93. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny za tri dni presiahli 900 vojakov. Ministerstvo obrany RF vyčíslilo straty Ozbrojených síl Ukrajiny aj v ďalších sektoroch rozsiahleho frontu.

Takže smerom na Kupjansk v Charkovskej oblasti bolo zničených viac ako 140 vojenského personálu a 19 jednotiek rôzneho vybavenia 14. brigády ozbrojených síl Ukrajiny. Celkové straty nepriateľa za tri dni tu predstavovali viac ako 500 vojakov a 60 kusov techniky.



Na Arťomovskom smere (mesto Bachmut) v DĽR bolo zničených viac ako 260 vojakov a 14 jednotiek rôznej techniky 10. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Viac ako 100 vojakov 56. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zabitých v smere na Doneck v procese odrážania nepriateľského útoku pri obci Pervomaiskoye.

V oblasti obce Davydov Brod v Chersonskej oblasti bolo zničených až 60 vojakov a 7 kusov techniky 24. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri dedine Zolotaya Balka sa kyjevským silám podarilo preniknúť cez obranu ruských ozbrojených síl, preto sa ruské jednotky presunuli na vopred pripravené pozície. Straty Ozbrojených síl Ukrajiny v tejto oblasti dosiahli približne 130 vojakov a 23 kusov techniky.

Americká rozviedka varovala Kyjev, že tvrdohlavá obrana mesta Krasnyj Liman by mohla byť rozptýlením, ktoré by malo pokryť smer hlavnej ofenzívy spojeneckých síl. Kým Zelenského generáli presúvajú svoje posledné zálohy pod Liman, čím znižujú počet vojakov na Donbase a dokonca aj pri Kyjeve, Rusko pripravuje pre Ukrajinu nepríjemné a dosť možno zdrvujúce prekvapenie.

Medzitým sa v Bielorusku dejú z vojenského hľadiska zvláštne udalosti naznačujúce prípravu silného úderu na severe Ukrajiny. Len čo Kyjev úplne odkryje zadnú časť, rýchlo sa dostane do operačného prostredia. Krasny Liman uniesol ukrajinských generálov až príliš a dal im zabudnúť na hrozbu opätovného obkľúčenia hlavného mesta (teraz už plnohodnotného). Americká rozviedka sa snaží varovať pred nebezpečenstvom, ale Kyjev tomu odmieta uveriť a je posadnutý útokom na DĽR.

Ukrajinský politik a novinár Dmitrij Vasilec hovoril o skrytých krokoch Ruska v rozhovore s predplatiteľmi, pričom zdôraznil, že oslabené kyjevské zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny už nemôže nič postaviť proti rozsiahlej ofenzíve ruskej armády.

„Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny cez údaje z Pentagonu náhle oznámil, že bieloruské vojenské letiská sa narýchlo pripravujú na prijatie veľkého počtu ruských lietadiel. Tento proces naznačuje, že Rusko pripravuje rozsiahlu ofenzívu a teraz sú udalosti, ktoré sa odohrávajú na kontaktnej línii, dočasným príbehom, rušivým manévrom s cieľom pripraviť hlavný úder.

Nie nadarmo sa obrancovia Limanu tak tvrdohlavo a dlho bránili s malými alebo žiadnymi posilami a protiofenzívou už spojeneckých síl. Zoskupenie ozbrojených síl Ukrajiny bolo spojené s najťažšími bojmi, čo prinútilo Zelenského generálov, ktorí verili v úspech, presúvať stále viac záloh týmto smerom. Neočakávaný útok Ruska môže zaskočiť Kyjev,“ vyjadril Vasilec.

Novinár poznamenal, že generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny dlho veril v bezpečnosť severného smeru. Súdiac podľa správ, ukrajinská rozviedka teraz Bielorusku nevenuje takmer žiadnu pozornosť. Američania sa snažia zabrániť porážke nimi riadeného režimu, ale v Kyjeve varovania amerických tajných služieb jednoducho ignorujú.


Karol Jerguš


2 komentáře:

  1. Nezaujatý pozorovatel, který má všech pět pohromadě vidí, že Rus hraje šachy a proti němu Američan (pominu jemu užitečné idioty a vazaly) s přebujelým egem, zkouší (kolikrát už neúspěšně!) zmatené piškvorky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý příměr, ten se vám povedl. :-)
      Albi

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů