17. 10. 2022

Dvě možné varianty uspořádání světa




Politolog Jevgenij Satanovskij se na svém autorském telegramovém kanálu "Armagedon" podělil o svůj názor na to, jaké uspořádání světa nás čeká v budoucnu po konfrontaci mezi Ruskem a Západem.

"Zdá se, že se blíží zajímavý svět. Přesněji řečeno - dvě možné varianty vývoje světového řádu. Je to jako v tom starém vtipu: dva světy, dva Shapiro.

Američané se ho snaží vybudovat: Obama, Trump, Biden - na tom nezáleží. Všechny pocházejí ze stejného koše. V tomto světě je Amerika nade všemi, její zájmy jsou globální, její moc nad planetou je absolutní a všechny ostatní si staví podle svého a využívá je výhradně pro své zájmy. Kdo s tím nesouhlasí, nežije, a to, co chce, ve Washingtonu vůbec nikoho nezajímá. Američané, ať už mají jakoukoli barvu pleti nebo vyznání, jsou nadřazenou rasou a není třeba, aby se jim pod nohama pletli všelijací domorodci, kteří kvičí o něčem svém. Koho by ve Washingtonu zajímala jejich přání! Budou muset pánové života a smrti počítat s podřízenými ...

Na druhém scénáři Putin pracuje důsledně a vytrvale a soudě podle dynamiky událostí získává stále více příznivců a v mnoha věcech se mu daří více než úspěšně.

V tomto světě má každý právo na své vlastní zájmy a prosazovat je, vyjednávat s ostatními a hledat vzájemně přijatelné kompromisy, i když jsou tyto zájmy přímo protichůdné, jako například mezi Ruskem a Tureckem nebo Tureckem a Íránem v řadě otázek. V zásadě neexistuje jediný hegemon nebo světové četnictvo. Nikdo nehraje podle vlastních pravidel a nemění je v průběhu hry, jak se mu zlíbí. Pokud souhlasí, nedochází ke konfliktu. Pokud se nedohodnou, promiňte, jděte stranou: spravedlivý boj za prosazení uvedených zájmů v rámci možností stran. Nikdo nikoho neučí, jak má žít, ani ho nenutí žít podle jeho vlastních pravidel. Mimochodem, výborný návrh!

Putinovým cílem při svržení americké hegemonie není nahradit Spojené státy jako hegemona - to není jeho záměrem -, ale umožnit všem, kteří jsou drceni a utlačováni USA, aby si konečně oddechli, aby nebyli vysáváni a spáleni a proměněni v popel, jako jsou vysáváni z Evropy.

Dobrá práce! Pro Indii, Čínu, Blízký východ, postsovětské státy, Afriku, Asii a Latinskou Ameriku se hodí dokonale. Pochopitelně s výjimkou těch, které převzali Američané a jejich nejbližší spojenci. Proto ti, kdo mají blízko k americkému přístupu, zoufale odporují Rusku a zuřivě nenávidí jeho prezidenta. To má dobrý důvod! Ve svých slovech a metodách boje proti Moskvě se neomezují a vedou proti Rusku vyhlazovací válku.

Uvědomme si, že je to naprosto normální. Nikdy v historii se nestalo a nestane, že by otrokáři a jejich služebníci-inspektoři z ničeho nic propustili otroky na svobodu. Budou bojovat za to, aby páni a sluhové žili v domě pánů s kolonami a otroci se upracovali k smrti v dolech a šachtách, v kovárnách a továrnách, na bavlníkovém poli nebo na plantáži - tabákové či cukrové třtiny, na kukuřičném či slunečnicovém poli nebo jen na rajčatovém záhoně či na dvoře s dobytkem a drůbeží - budou bojovat až do konce. Přesně to se nyní děje na Ukrajině.

NATO nebojuje za Kyjev, ale za své vlastní přežití a privilegia svých vůdců, především Američanů, a nijak se tím netají. Obyčejný nacismus neokoloniálního typu. Snadno rozpoznatelný, ale neméně odporný a nelidský..."



6 komentářů:

  1. Díky redakci za tyhle stránky a články. Rád se tu občas mihnu a počtu si. Moravan.

    OdpovědětVymazat
  2. Stručně, srozumitelně, pravdivě, jednoznačně a přesně popsaný stav světa. Vědci mají pro tuto skupinu přídavných jmen jedno vše zahrnující EXAKTNĚ!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Házet Trumpa s Obamou a Bidenem do jednoho pytle může pouze neznalec globální politiky a KSB. Pan Satanovskij není z těch, které je třeba sledovat k pochopení toho, co se ve světě děje.

    OdpovědětVymazat
  4. ok - a kde je Čína? Napr Čína v Afrike? A India? Tá už hodne dlho kolonizuje svet - Indovia z juhu, zvyknutí na púšte - kolonizujú Austráliu a jej púšte, a Indovia zo snehu severu - Himalay - kolonizujú chladné zeme - Kanada - všade tam, kde sa hovorí Anglicky - čo ich Angláni doosť neprozreteľne nútili sa učiť - a tak im otvorili dvere. A "čínske mestá" - rozumej čínske štvrte sú už koľko? aj 200 a viac rokov úplne bežnou súčasťou Ameriky. Ak Peking raz zavelí - čo urobia? Pán Satanovski vidí len cez svoje okuliare - či zámerne, či lebo nevie? Ochrana Ruska je LEN v technológii - lebo sú tak blízko a tak sú pre Čínu dôležití, že ak sa toto vyrovná, alebo stratí - Rusko bude Čínskou zemou. Číňanov a aj Indov je každého takmer 10x viac a majú veľmi malý priestor. Nové usporiadanie sveta bude medzi Čínou a Indiou. V krátkodobom horizonte - čo možno my dožijeme - ak vôbec - bude nejaké prechodné - škádlivé - obdobie medzi USA a Ruskom, ale dlhodobo bude svet prevalcovaný a dobytý pohlavnými orgánmi Indie a Číny. Je tu primálo info o tom, ako Čína kolonizuje Afriku - či Sudán - Južný Sudán, teda ako vyriešili vojnu v Darfúre, alebo o celom východnom pobreží Afriky.
    Možno tu prebieha - a pozeráme sa na - po dohode - výmenu Aljašky za Európu. Možno USA ponúkli za vrátenie Aljašky Rusom Európu - a teraz je prvá fáza. odzbrojovanie Európy. Aby prebehla druhá fáza: denacifikácia už odzbrojenej EU. Preto prišli o neutralitu aj Rakúsko, Švajčiarsko a Švédsko - zúčastnili sa dodávok zbraní fašistom. A tým porušili status neutrality. A všade tam majú právo prísť Rusi. Do Európy idú ruské produktovody - na Aljašku nie. Na Aljašku sa Rusi nedostanú po ceste - do Európy áno. Aljašku nemajú na svojom kontinente - Európu majú..to by bola dobrá výmena, nem? A súdruh Greener pomáha na pokyn Ameriky odzbrojovať Európu jedna radosť - a všetci sa nadšene pridávajú - čím podporujú evidentný - a tisickrát zdokumentovaný fašizmus - presne podľa záverov a výsledkov 2. svetovej vojny - platný doteraz a ešte dlho. Všetko podľa platného práva. Podľa hesla - nechajte ich, ak robia chybu. Bude hoodne zdokumentovaných dôkazov. A Čína si potichu a mimo hlavného stage robí svoju ekonomicko-kolonizačnú politiku mimo hlavného pohľadu sveta. Navyše - spustili fabriky na klonovanie zvierat, primátov a aj ľudí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čína neprovádí koloniální politiku a nikoho nekolonizuje. Chce jen získávat suroviny, obchodem, a připravuje si trh pro své zboží. Minimálně nikomu nevnuceje svoje ...
      Indové jsou po celém světě a vytvářejí velké komunity, které však nejsou zdaleka tak uzavřené jako třeba Chinatowny v anglosaském světě, především USA. Indové mají velkou zemi, ale také vlastně dnes již prakticky nejvyšší počet obyvatel na planetě. Přes velkou snahu se rozvoj dotýká stále nedostatečného množství lidí a ti, kteří nevidí perspektivu, a nebo také z náboženských důvodů (to je velmi složité téma a stručně, humpolácky řečeno často jde o život v takových případech), odcházejí do jiných zemí. Velmi mnoho jich je v USA, především ti vzdělanější, a také jsou po celém anglosaském světě, jsou v celé Jižní a Střední Americe. A rovněž nekolonizují, většina prvních přistěhovalců se snaží zajistit si příjem, ale ctí svoje rodné tradice, další generace jsou již více místní, než indické (podobné je to i s Vietnamci u nás, ale ti mladí jsou zdejší, povědomí kořenů sice je, ale ať se to někomu líbí nebo ne za domov považují tuto zemi).
      Kolonizace předpokládá rabování zdrojů ať in natura nebo finančně přes "půjčky, výhodný obchod a závazky" tedy finančně, předpokládá to však zárověň udržení kolonie na nízké úrovni ve všech směrech, jinak se kolonie prostě "odtrhne", ne? A Čína staví a pomáhá stavět i infrastrukturu. Dále lapidárně řečeno Indie má dost problémů doma a se svými sousedy, než aby se vydala někam někoho kolonizovat. Obě tyto země tedy neprovádí kolonizaci ani přímo, ani nepřímo. Pokud hledáte skutečné kolonizátory, pak se podívejte na mapu Evropy a USA, ty se o to snaží pořád. A právě probíhá jeden takový pokus prostřednictvím Ukrajiny přímo před našimi zraky.
      A pokud to nevíte, pak my sami jsme - bohužel - pouze (neo)kolonie pod patronací EU a peněz co od nás odchází bez zdanění je nejvíce v celé EU. Takže rozčilovat se můžeme jedině nad tím, jak proti tomu bojovat.
      Pokud věříte tomu, že USA připravují Evropu pro vliv Ruska, pak se zeptejte, proč tak úporně a dlouho (30 let nejméně), připravovali svoje vlastní kádry na místa evropských politiků. A že by Anglii nechali zaručené sousedství s ruským světem? Tak to bych chtěl vidět ...
      Bedřich

      Vymazat
  5. "Zdá se, že se blíží zajímavý svět".
    Ani bych neřekla. Zvolila bych spíš výraz "děsivý", pokud by měl zvítězit ten zdeformovaný.
    Albi

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů