8. 10. 2022

Krymský most 8. 10. 2022




Co se stalo. Po zveřejnění záznamu z bezpečnostních kamer jsou tedy všechny okolnosti jasné. Vůz naložený něčím velmi, velmi silným explodoval právě ve chvíli, kdy kolem projížděl vlak s palivem. Vyšetřování ukáže, zda šlo o sebevražedného atentátníka, nebo jen o náhodného řidiče. Obě varianty jsou možné. A to je velmi důležitá okolnost pro budoucnost. 

Následky. Zřejmé. Zřítilo se několik ramen jedné z větví silničního mostu. Druhá stojí, ale je třeba ji prozkoumat a poté rozhodnout o jejím provozu. Po vyhoření cisteren a průzkumu se také vyjasní možnost využití železničního koryta. V každém případě bude fungovat jedna odbočka, což znamená, že to neovlivní zásobování armády. Na Krymu však budou problémy s logistikou. Z tohoto důvodu se urychleně obnovuje trajektový přejezd, což již pohotově oznámilo krymské vedení. Podle prvních odhadů by měla být dálnice plně obnovena za měsíc až dva. 

Pokud jde o železnici, bude to jasnější po průzkumu. Dej bůh, aby se rozpětí nemuselo měnit. Pokud ne, mohly by vlaky na obou tratích jezdit už za několik dní.


Cisterny, které se vznítily, tedy vyhořely, objevily se záběry z místa události a je jasné, že jsme vyvázli s menším úlekem. 

Železniční trať, pokud mohu soudit z videa, nebyla nijak zvlášť poškozena a začne fungovat - když ne dnes, tak za den či dva (visí tam dráty a pokud vím, je třeba je obnovit, aby byla zajištěna bezpečnost vlaků a automatický provoz železnice. Vlaky však mohou v případě potřeby jezdit i nadále). 

Jedna část silničního mostu je v provozu. Pravděpodobně budou existovat omezení pro nákladní automobily, ale myslím, že bude brzy otevřena alespoň pro osobní a lehká nákladní vozidla. 

A jsem si také jistý, že celá země čeká na "naši odpověď Kyjevu". 


Jurij Podoljaka
https://politikus.info/v-rossii/147270-krymskiy-most-itogovoe.html



aktualizace:
Večer téhož dne byla silniční i železniční doprava na mostě obnovena.



8 komentářů:

  1. Podezřelá náhoda v tak vhodné době a na tak vhodném místě.
    Albi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A práve v deň sedemdesiatych narodenín V. V. Putina.

      Vymazat
  2. Taky zajímavý názor.... a rozhodně není nelogický:-)
    ".....
    I ten nejzákladnější americký Tomahawk má dolet 1 600 kilometrů. Pokud Putin nekecal a Ukrajincům se zničením mostu pomáhali Bulhaři, na dolet ke Kerčské úžině by mu stačila i polovina paliva. Druhou by mohl použít na kličkování kolem celé Černomořské flotily, aby do mostu mohl šlehnout vlastně z ruské strany. :)

    Nic to nemění na tom, že Ukrajinci tyhle zbraně nemají. Rozhodně ne s tímto doletem a půltunovou hlavicí. A den za dnem zde visí otázka, proč o Amících nikdo ani nenaznačuje, i když je to první věc, na kterou by se měl ptát každý. Mlží Ukrajinci, mlží Rusové (náklaďák? vlak? sabotéři? Bulhaři?) a NATO zdvořile mlčí.
    ....."
    https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0AptTBU5VVaYKHgqNzEX5wDAvk5XHKdccn9Fw6jST2SX9pQ9xP4VUogNdaxJR6sxfl&id=100000427695870
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale upozorňují. Jen musíte číst správně ze správných zdrojů. Už jen třeba, prankeři z Ruska.

      MOSKVA, 10. října (ANI). /TASS/. Ruští prankeři Vladimir Kuzněcov (Vovan) a Alexej Stoljarov (Lexus), vydávající se za bývalého velvyslance USA v Rusku Michaela McFaula, hovořili s ukrajinským politikem Sergejem Pašinským, který jim řekl o plánech Kyjeva provést sabotáž na Krymu a že o operacích, které sám provádí, informuje CIA. Úryvek rozhovoru s Pašinským, který se odehrál před teroristickým útokem na Krymském mostě, v pondělí vtipálci zveřejnili na sociálních sítích.
      Nahrávka:
      Údajný McFaul se zejména zeptal Pašinského, kterého prankeři označili za „jednoho z hlavních ukrajinských vojenských funkcionářů“, na sabotáž Krymu ze strany Ukrajiny.
      „S vaším svolením se k tomu nebudu vyjadřovat. Možná někdy osobně. Připravujeme několik operací,“ řekl ukrajinský politik. – Zastávám názor, že musíme a jsme povinni informovat naše americké partnery. A operace, které provádím, například – mám možnost provádět operace sám, informuji CIA prostřednictvím svých kanálů o svých záměrech. Protože jsem si dobře vědom toho, že USA jsou také zodpovědné a mají právo veta nad všemi našimi operacemi.
      McFaul a Pašinskij se dotkli také tématu Krymského mostu. „Jakmile mi řeknete, že USA schvalují podkopání Krymského mostu, situace se může pohnout. Mně stačí ústní vzkaz,“ tvrdí Pašinskij. – Nechceme převzít tuto odpovědnost.“

      https://aftershock.news/?q=node/1164643 /i video/

      Z toho je jsné, že by si bez souhlasu netroufli na takovou akci.

      Vymazat
    2. Tady ale přeci nejde o nějaký souhlas. Ugří komici prostě nedisponují Tomahawky(bo něčím podobným) s půltunovou hlavicí, takový hračky jsou fakt pro Veeelký kluky. A ani jedna strana (rusko-nato) nechtějí vůbec připustit, že by to Tomahawky mohly být... Jedni proto, že by to podrylo autoritu, když všude prohlašují, že mají most pod skvělou protivzdušnou obranou, a ti druzí z prostého důvodu, že by to mohlo být vyhlášení ofiko války proti NATO, což mediálně nechce vlastně ani jedna strana.
      Takže kouknou na kamery... a hele, zrovna tam jel kamion nějaký bubáka bůhví odkud, tak je přeci nade vší pochybnost jasné, že tam měl obrbombu, tedy pardon, dvě, co ochranka mostu na platě kamionu asi viděla, ale jsou přeci podplacený a tím i strašně bohatý, to je přeci jasný. Jinak to ani nejde:-D
      Umíte si představit dvě na jednom platu? A co se stane, když bouchne jedna? A vzápětí druhá? Fakt téhle poHádce někdo věří?

      Nemluvě o teoretické zámince mít důvod spustit na ugry hromady dárečků před zimou...
      I NATO si muselo vytvořit záminky k Iráku nebo Afgánistánu...
      To jsou prostě mediální války, a jedna jde na ruku druhé, aby náhodou nemuseli vysvětlovat veřejnosti(skvělý slovo), proč vyráběj a kupujou tolik hraček pro Velký kluky před svými fandy:-)
      nenimito

      Vymazat
    3. Třeba tady je vidět, jak ten kamion brzdí tak, až se štorcne. Což teoreticky vypadá, že řidič musel něco vidět, něčeho se lekl. Pokud by to vezl, tak by "to" neviděl...
      https://t.me/bazabazon/13718
      nenimito

      Vymazat
    4. Je mi líto, ale to jsou vlastní slova ukrajinského "úředníka". A myslel si, že mluví s americkým představitelem. Pokud nevíte, jak to chodí na nejvyšších místech, podívejte se u sebe v práci, nebo si vzpomeňte jaké to bylo. Iniciativa má jen omezený charakter vždy. Rozhoduje představený, ať se jmenuje jak chce. On má odpovědnost a může s Vámi pořádně vymést celou "práci" jak se říká držkou dolu, když bude chtít. Američané si to vytvořili, Američané si to živí a platí (prý se sami přiznali na 76 miliard dolarů ...), Američané rozhodují. Zkuste pak někomu něco takového provést pod nosem, když se mu to nehodí. Viz opět co udělá šéf s Vámi.
      A záminky? Cožpak nestačí, že během Krymu Rusové skoupili po panice na brze za hubičku akcie svých společností pro ropu a plyn za hubičku? A "Naše civilizace" přišla o "důchodové zabezpečení". Nebo, že jim překazili loupení zdrojů a všeho jako za Jelcina? To jsou stovky miliard tehdejších! dolarů (!). Cožpak nestačí, že Rusko i před tím Sovětský svaz inspirují k boji proti (neo)kolonialismu? Cožpak se neustále nenadává na Rusko že je vyhnanec a vyvrhel a že jsou to samí "Ivani", hloupí a že nebýt medvědů ... a že se s nimi nebude mluvit? Těch důvodů je spousta a důvody, jak byly "Vámi" uvedeny jsou jen pro vlastní publikum a pro historii. Pro nic jiného. Tečka.
      Vážený nenimito, nevím kdo jste a proč jste, co jste. A kromě toho podle Vás nemám potřebnou představivost. Tu vaši Vám přeji. Kéž se vám s ní dobře spí.
      Tečka
      Bedřich

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů