23. 10. 2022

Jak zima ovlivní průběh vojenské operace

Děkuji všem za přání brzkého uzdravení (pomohlo!) a bohatou sbírku léčebných rad, které nyní můžou pomoci dalším.
Ale teď už popojdeme.


Na Ukrajinu přijíždí další generál, který vyvolává zděšení mezi spojenci Kyjeva. Stejný generál, o kterém v minulém století psala všechna světová média. Spolu s ním přijíždí několik rovněž světově proslulých vyšších důstojníků. Pravda, tito důstojníci jsou spíše mírovými silami než vojáky některé z válčících stran, protože jejich dopad na ukrajinskou i ruskou armádu je stejný.

Není to samozřejmě klasika, ale myslím, že krásně napsal o blátě na cestách, o větru, který roztřese i kostlivce (dodnes nechápu, jak se to technicky děje, ale je tu pocit, že i kosti mrznou), o břečce na dně zákopů, ze které ani někde nalezená prkna moc nepomohou. A mrazivé počasí, kdy člověk se smutkem vzpomíná na sovětské kožichy a kožešinové rukavice, v nichž se sice nedá bojovat, ale ruce nemrznou...

Zkrátka, jak říkají kluci z BARS, brzy bude studená válka. Studená v pravém slova smyslu. Když se musíme zahřát. Přesněji řečeno, měli jsme se zahřívat už včera. Ale jak už to tak bývá, chladné počasí v bývalém Sovětském svazu je vždy nečekané. Intendanti, i když se oblékají už od září, nemají dost času.

Válka je nenasytná. A zimní uniformy často prostě v boji padnou. Byly vyfasované před operací, ale skončily někde v zákopu. Takže není žádné teplo pro družstvo nebo dokonce četu... Takže není žádný bunkr pro novou zemljanku. Při ústupu není vůbec nic. Když se nepřítel blíží, tak si voják bez přemýšlení vybere mezi spacákem a municí - munici...

Ano, zima přinesla problémy všem. Obě strany se tvrdě připravují na zimu. A právě zde vznikají další problémy, za které bude brzy někdo opět "potrestán".


OSU nemůže vojákům poskytnout zimní uniformy

Bohužel, ale to, co je napsáno výše, je fakt. Ukrajina skutečně není vybavena zimními uniformami pro všechny vojáky. Není třeba se škodolibě radovat z retardace intendantů OSU. Neexistuje žádný debilismus a oni problému velmi dobře rozumějí. Ne nadarmo jsem ve svých materiálech označil listopad a začátek prosince za konec aktivní fáze bojových operací. I tento faktor jsem vzal v úvahu.

Jde jen o to, že OSU původně neplánovala prudký nárůst počtu personálu v důsledku mobilizace. Představte si, že by ukrajinské ozbrojené síly čítaly přibližně 250 000 mužů (údaj je fiktivní). Pro tento počet byly připraveny jednotné soupravy. Plus 25 % za "ephraite clearance". A náhle se vojsko rozmnožilo.

Často píšeme o výzbroji, munici, vojenském vybavení, které se v průběhu bojových operací vynakládá poměrně intenzivně. Dorovnat ztráty je poměrně obtížné. Zvláště když jsou hlavní dodavatelé bombardováni nepřítelem. Stejné je to s uniformami. Ve stávajících zařízeních nelze výrobu uniforem výrazně zvýšit.

Druhým, podle mého názoru poměrně významným faktorem, který se stal pro OSU kritickým, je struktura armádních skladů OSU. I to, co bylo vyrobeno nad plán, bylo uloženo ve zbrojních skladech. Byla uložena společně s municí! Po úderech letectva a dělostřelectva bylo samozřejmě také mnoho ztraceno.

A je tu ještě třetí faktor, zděděný po sovětské armádě. Voják dostane najednou plnou uniformu na celý rok. To znamená, že vojáci na jaře dostali zimní uniformy "pro budoucnost". Na podzim, kdy tato budoucnost přišla, uniformy z různých důvodů zmizely. OSU tak jednoduše potřebuje západní zásoby zimních uniforem pro další bojové operace.


Spojenecké armády jsou v daleko lepší pozici

A co my? Bohužel se nemáme čím chlubit, ale nejde o to, že by naši bojovníci zamrzli. Podle odborníků je ve skladech asi 400 tisíc současných "Ratnikovů". Je jasné, že tento údaj pesimisty neohromí. Jak je možné, že všichni vojáci nebudou mít dost? Nepropadejte však panice.

400 tisíc sad! Kompletní sady! Takže, abyste si to zapamatovali - jedná se o 22 kg uniforem na osobu! Tyto soupravy byly testovány nejen na kontinentální části Ruska, a to prakticky ve všech klimatických pásmech, ale také v Arktidě.

Vzpomínáte si na historii vzniku stavebnice? Každá předchozí sada měla nějaký "highlight", který se pak použil v další sérii. A ty, které nebyly použity, putovaly do skladů, do armádních skladů. Proto dnes máme k dispozici poměrně velké množství stavebnic dřívějších modelů.

A teď vám připomenu jeden z mých materiálů, kde jsem vyprávěla o ženách, které organizovaly kroužky, minivýrobny a tak dále, aby vyráběly teplé oblečení a výstroj pro vojáky a důstojníky na frontě. Proč jsem tomu věnoval zvláštní pozornost?

Nevylučuji, respektive jsem si téměř jistý, že některé z mobilizovaných modelů se změní na předchozí modely kompletů "Ratnik". Ale pod jednou podmínkou! Tyto soupravy budou doplněny věcmi z moderního "Ratniku" a teplým oblečením od dobrovolníků. Souhlasím s tím, že v armádě je velké množství specializací a pro některé specialisty prostě nepotřebujete plnou výbavu. Vyhřívaný kung a studený zákop jsou odlišné pracovní podmínky.


T-34 versus Tiger v novém podání

Nebuďte překvapeni tím, co čtete. Jedná se pouze o autorův výmysl. Tyto tanky se na ukrajinských a ruských polích už nikdy nepotkají. Budeme mluvit o něčem úplně jiném. O výzbroji, kterou nyní používá spojenecká armáda a OSU.

Mnoho lidí si pamatuje naše materiály o potřebě zvýšit počet kolových bojových vozidel. Přichází však doba, kdy se západní a sovětský pohled na bojovou techniku a výzbroj začíná paradoxně střetávat.

Nikdo nebude popírat, že západní výzbroj není horší a někdy je lepší než naše. Existuje určitá parita. Něco je trochu lepší, něco trochu horší. Ale... Nezapomeňte, jaký je rozdíl mezi naším "kalašnikovem" a americkými analogy. Náš samopal, stejně jako mnoho dalších zbraní, lze používat i v polárních oblastech bez speciálních olejů. Čistíme ji tím, co máme v létě k dispozici, a střílíme. "Američan" si takovou "neúctu" k sobě nenechá líbit.

Stejné je to se zbraňovými systémy. Naše systémy fungují i v těch největších mrazech, ale západní systémy nebyly v takových podmínkách ani testovány. Nemohu s jistotou říci, jak se všechny tyto systémy budou chovat, ale nejsem si jistý, zda nedojde k poruchám. Například slavná americká houfnice M777. Uvidíme, jak se s problémem vypořádají spojenci Kyjeva.

A před nástupem chladného počasí se testují kolové dělostřelecké systémy. Nyní přicházejí o svou hlavní výhodu oproti těm sledovaným - na ukrajinské černozemi, nasáklé vodou, moc "nepofrčí". Totéž platí pro přenosné dělostřelecké systémy.

Jak je to s T-34 a německými tanky našich a německých konstruktérů zbraní? Zde máte různé oleje a palivo, a šířka housenky, ve variantě kola-housenka, maziva pro zbraně a tak dále ... opět jsme proti Evropě.

Osobně mě zajímá aplikovaný aspekt náhlé místní zimy. Právě to bahno, o kterém jsem připomněl na začátku materiálu. Obávané ruské, případně ukrajinské bahno, které leze na nervy mnoha velitelům. Jak kdysi řekl můj seržant ve zbrani, "dnes už to není, co to bývalo".

Je jasné, že mnoho vojáků a důstojníků OSU má zkušenosti z války v Donbasu. Stejně tak bojovníci národních ozbrojených sil republik. Ale tohle je úplně jiná válka. Nejedná se o zákopovou válku, ale o válku rychlou a manévrovací. V ní je mimo jiné velmi důležité udržovat své zbraně a výzbroj "čisté a vymazlené". Zkušenost s "posezením v zákopu" v předchozích letech je tedy spíše negativní než pozitivní. Ačkoli v posledních měsících OSU manévrovala poměrně aktivně.

Jen tak pro zajímavost: je možné nasadit na americkou pušku kondom? Že to s kalašnikovem jde, mi řekli kluci, kteří prošli čečenskými válkami. Samozřejmě, že útočná puška s kondomem na hlavni nevypadá tak brutálně, ale udržuje nečistoty mimo hlaveň. Toleroval by taková vojákova vylepšení "Američan"?

Budou měkké zbraně z arzenálů NATO schopny čelit naší špíně? Například ony zaměřovače? Pochybuji, že by se v bojových podmínkách našel v OSU voják, který by se řídil doporučením - "Wipe clean with a soft cloth..." Nedovedu si totiž představit střelce, který by si otíral zaměřovač měkkým hadříkem napuštěným nějakou americkou směsí... Je to ještě směšnější, než sněhobílý kapesník na frontové linii...

Možná právě proto Kyjev aktivně spolupracuje s africkými zeměmi na nákupu sovětských zbraní? Staré, zničené africkými bojovníky, ale spolehlivé...


Průběžné závěry

Tyto problémy, a to jsem se dotkl jen jejich malé části, se dnes OSU snaží řešit na úkor západních dodavatelů. V tomto ohledu je velmi výmluvný projev Josepa Borrella, vysokého představitele EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Borrell vyjádřil svým již otravným stylem obavy EU z nástupu chladného počasí.

Ne, ne o zamrznutí Evropy, jak by měl, ale o budoucí utrpení ukrajinských ozbrojených sil. Není mi jasné, proč "generál Mráz" pomáhal nám. Bude snad Moroz pečlivě sledovat frontovou linii? Bude na ukrajinské straně zima a na straně spojenců "Taškent"?

Nicméně podle těch, kteří vědí víc než my, dodávky zimních uniforem na Ukrajinu již probíhají. Navíc téměř každá "paluba" nebo vlak obsahuje určité množství uniforem. Ze stejných zdrojů však vyplývá, že i kdyby NATO zcela vyprázdnilo své zásoby v Evropě, pravděpodobně by to nestačilo k plnému uspokojení potřeb OSU.

Jedna nuance, kterou si málokdo uvědomuje. Před měsícem a půl ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov oznámil údaj, který je z hlediska dostupnosti personálu na frontové linii velmi zajímavý. Začátkem září Reznikov zaslal NATO žádost o dodávku souprav spodního prádla pro OSU pro 200.000 vojáků. A ostatní? Je velmi pochybné, že ostatní mají k dispozici právě tyto "páry calzone". Nebo je problém i s personálem?

Záměrně jsem se nezabýval otázkami týkajícími se vybavení ohřívacích stanic pro personál. Jedná se o samostatnou otázku, která vyžaduje hlubší posouzení. Často nevěnujeme pozornost "maličkostem", jako jsou jednoduchá kamna v zemljankách. Naši vojáci jsou podnikaví. Z materiálů, které mají po ruce, dokážou vyrobit cokoli. A to je špatně. Voják má ve válce jinou práci.

V každém případě je přechod na zimní uniformu, na zimní verzi výstroje a výzbroje velmi složitý proces. Pro obě strany. Hodně záleží na tom, jak rychle uspokojíme všechny potřeby armády.

Alexander Stavěr



5 komentářů:

  1. Vlabi, gratuluji k uzdravování. Nemocný člověk totiž nemůže pracovat. Nevadí Vám, že jsme se v předešlé diskuzi bavili na účet ogarky Vlabi?
    Pozor a teď přijde nejčastější otázka, v poslední době obvykle pokládaná hned za pozdravem: Kolik máte dřeva? :-)

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
  2. Co myslíte, že může skoro "z čista jasna" naznačovat takový strach Zelenského ze smrti? Ukrajinských občanů mu samozřejmě v nejmenším nevadila!
    https://www.pokec24.cz/politika/zelenskij-rekl-ze-po-jeho-smrti-by-mel-svet-zaniknout-v-jaderne-apokalypse-vyzval-nato-aby-zasahlo-kreml-jadernymi-zbranemi/
    On už nežádá, on přikazuje! Když ON, pak i VŠICHNI.

    OdpovědětVymazat
  3. Samozřejmě, že útočná puška s kondomem na plamenometu nevypadá tak brutálně, ale udržuje nečistoty mimo hlaveň.
    ---
    Predpokladám, že ten "plamenomet" bude v skutočnosti "ústí hlavně".

    Kvetoslav

    OdpovědětVymazat
  4. Nejen bláto, ale i mráz. to se nebude ve VSU líbit ani násilím nahnaných odvedencům civilům na frontu s max. šestidenním výcvikem, natož britským a polským žoldákům, kterým se nechce ani do současných podzimních zákopů. Spojenci mají vysokou morálku a cítí se být "jedna rodina", tak o nich hovoří vícero vojenských korepondentů. Ono není nadarmo ze strany RF slyšet, že do konce roku bude vymalováno. Právě se vypravují na frontu nejmodernější tanky řady T-90, dramaticky roste výroba dronů i výcvik jejich operátorů. Tohle je pro NATO na futrál.

    OdpovědětVymazat
  5. Taktéž Vlabi blahopřeji k celkem rychlému uzdravení. Pro Vás určitě 100% platí
    staré známé:" Ve zdravém těle, zdravý duch."😊
    Jirka

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů