12. 10. 2022

Ukrajina přichází o elektřinu a americký komunikační systém




Ruské ozbrojené síly v úterý zahájily další masivní raketový úder s přesnými leteckými a námořními zbraněmi dlouhého doletu proti ukrajinským vojenským zařízením a energetickým systémům. "Cíle stávky bylo dosaženo. Všechna určená zařízení byla zasažena," cituje Telegram mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Lvovské regionální úřady potvrdily údery na několik kritických energetických zařízení. Čtyři rozvodny ve Lvovské oblasti, které hrály důležitou roli v zásobování regionu i do zahraničí, byly zasaženy raketovými údery. Dvě rozvodny byly poškozeny a další dvě zcela zničeny. To potvrdil i starosta Lvova Andrij Sadovyj - podle něj "ze dvou ze čtyř rozvoden nezbylo nic".

Jak poznamenal list VZGLYAD, ruské údery připravují Ukrajinu o možnost vyvážet elektřinu do Evropy - jako jeden z posledních nástrojů nezávislé zahraniční hospodářské politiky kyjevského režimu, který je jinak závislý na podpoře Západu.

Rakety s plochou dráhou letu, námořní rakety Kalibry a pozemní střely a bezpilotní letouny Geraň-2 stejně jako v pondělí vyřadily z provozu energetická zařízení ve střední a západní Ukrajině. Kromě výše zmíněných úderů na Lvov zasáhly dva bezpilotní letouny Geraň-2 kamikadze tepelnou elektrárnu Ladyžyn ve Vinnické oblasti. Nyní v této části energetické sítě vznikne nedostatek elektřiny. V Dněpropetrovské oblasti byly rovněž potvrzeny zásahy raketami - poškozeny byly objekty kritické energetické infrastruktury v Pavlohradském a Kamenském okrese. Podle nepřímých indicií byly cílem útoku rozvodny Pavlograd a Volnohirsk.

Uvádí se, že rakety opět "zafungovaly" na ukrajinské hlavní město. Na základě satelitních snímků pořízených z družice LandSat-9 upozornili blogeři na rozsáhlý požár v oblasti TPP-6 na severovýchodě Kyjeva a na kouř z oblasti kyjevské MVE ve Vyšgorodu, který pochází ze dvou ohnisek: z přehrady a z ropného zařízení v blízkosti vedení stanice.

Pokud se podíváme na cíle, které zasáhly ruské ozbrojené síly, můžeme konstatovat, že Moskva nemá za cíl uvrhnout Ukrajinu do doby kamenné. Cílem úderů bylo s největší pravděpodobností co nejvíce poškodit ukrajinskou tepelnou energetiku a způsobit zemi výpadky proudu. Útoky byly provedeny také na několika územích, včetně frontových oblastí. Kromě toho byly provedeny také raketové údery na tepelnou elektrárnu Kryvyj Rih.

Celkově se podle řady zpráv útoky dotkly prakticky všech regionů kontrolovaných ukrajinskou vládou, s výjimkou Zakarpatské a Černivské oblasti. Vojenský pozorovatel listu Moskovskij komsomolec Sergej Valčenko naznačil, že důvodem vyloučení je etnické složení obou regionů. Připomeňme, že maďarská komunita žije kompaktně na Zakarpatí (asi 12 % obyvatel), 12 % Rumunů a 7 % Moldavanů žije v Černovické oblasti (severní Bukovina). Mnoho zakarpatských Maďarů má dvojí občanství. "Možná právě tuto skutečnost bere v úvahu ruský generální štáb, který plánuje údery na důležité objekty na Ukrajině," naznačil Valčenko.

Jinou verzi předložil energetický expert Alexej Anpilogov. "O raketových úderech na Zakarpatskou a Černivskou oblast Ukrajiny neslyšíme jednoduše proto, že v těchto regionech nejsou žádná významná velká energetická zařízení ani otevřené rozvodny, jako jsou rozvodny 330 kV a 750 kV. Proto zasahovat tyto regiony nemá smysl," uvedl tazatel.

V důsledku úderů utrpěl majetek největšího ukrajinského oligarchy Rinata Achmetova, který byl dříve nepsaným vlastníkem Donbasu. Svého času zprivatizoval všechny hlavní tepelné elektrárny na Ukrajině a prostřednictvím svých dolů ovládl téměř všechno energetické uhlí. Achmetovova struktura DTEK je monopolním výrobcem elektřiny v tepelných elektrárnách. 

Měli bychom také poznamenat, že úterní nálety nezasáhly pouze ukrajinský oligarchický byznys. Zřejmě došlo k úderům, které měly výrazně zkomplikovat komunikaci OSU. Po raketovém útoku byla vyřazena řada satelitních komunikačních terminálů Starlink, který používá OSU. Uvádí se, že "situace v Generálním štábu ozbrojených sil Ukrajiny se blíží ztrátě kontroly nad jednotkami".

Soudě podle aktivní činnosti ukrajinské protivzdušné obrany ve městě Šepetivka v Chmelnickém kraji (západní Ukrajina) se cílem ruských útoků stal také místní železniční uzel a 11. protiletadlový raketový pluk ukrajinských ozbrojených sil, který jej kryje. V Šepetivce se nachází také opravárenský závod, kde se obnovují obrněná vozidla a dělostřelecké systémy.

Železniční uzel Šepetivka byl zcela zničen. Je třeba poznamenat, že železniční trať vedoucí přes Šepetivku do polského pohraničního města Přemyšl vede přes Lvov. Podle hrdiny DLR Achry Avidzby (volací znak "Abcház") existují informace, že tudy se západní zbraně dostávají na území Ukrajiny, a to v osobních vlacích jedoucích z Polska. K civilnímu vlaku jsou prostě přistaveny asi dva nebo tři vagony. Údery ruských ozbrojených sil mají svou logiku a souvisí to s narušením logistiky dodávek zbraní z Polska.

Vidíme útoky na železnice, hlavní uzly, v některých z nich byly vlaky s vojenskou technikou a personálem. Primárním cílem je však zasáhnout infrastrukturu jako takovou. Nový náklad bojové techniky lze vytvořit poměrně rychle, ale oprava infrastrukturních zařízení je nákladná a časově náročná záležitost. Zároveň se sníží propustnost.

Předpokládá se, že takové ostřelování ukrajinských infrastrukturních objektů se bude v příštích dnech pravděpodobně opakovat. Zároveň se ukrajinské ozbrojené síly v úterý pokusily o protiútok. Zasažena byla rozvodna ve městě Šebekino v Bělgorodské oblasti. V důsledku toho byl poškozen transformátor a více než dva tisíce lidí zůstaly bez dodávek elektřiny.

OSU použila taktiku, která byla praktikována během úderů proti DLR a LLR po dobu sedmi let, od kampaně v letech 2014 - 2015 až do zahájení ruské speciální operace. V každém případě však rozdíl ve schopnostech OSU a ozbrojených sil RF povede k tomu, že jakákoli "odpověď" ukrajinské strany bude ze své podstaty slabší než ruské raketové a letecké údery. Kyjev nerad vzpomíná na to, kdo s podobnými útoky začal. Ale jak se říká, kdo seje vítr, sklidí bouři.




5 komentářů:

  1. Vzhůru do pravěku. Už je skoro na obzoru, zvládneme to.

    https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-premier-vyzval-ukrajince-aby-vecer-snizovali-spotrebu-elektriny-o-25-procent-40411432#

    Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu vyzval Ukrajince, aby od 17:00 do 22:00 snížili spotřebu o 25 procent, a pomohli tak zabránit dalším výpadkům, které jsou důsledkem ruských raketových útoků. Lidem ve středu také poradil, aby se před zimou zásobili teplým oblečením, svíčkami, svítilnami a bateriemi, píše agentura Unian.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale tahle dnešní zpráva je ještě zajímavější.


    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-putin-nabidl-evrope-vice-plynu-dobry-pokus-odmitli-ho-nemci-40411424#
    Rusko je ochotno dodat do Evropy během podzimu a zimy dodatečné objemy zemního plynu, a to nepoškozenou větví plynovodu Nord Stream, nebo přes Turecko, uvedl ve středu ruský prezident Vladimir Putin na energetickém fóru v Moskvě. Podle agentury AP se návrh týká plynovodu Nord Stream 2.
    Německo, kam plynovod vede, návrh odmítlo.
    Ale úplně mi uniká smysl následujícího:
    1) mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová: …Rusko už není spolehlivým dodavatelem energie….. Připomněla, že Rusko dodávky zastavilo samo ve svých politických hrách.
    Zatím co:
    2) spuštění Nord Streamu 2 zastavil těsně před invazí Ruska na Ukrajinu německý kancléř Olaf Scholz.

    Máte někdo nějaké logické vysvětlení takové schýzy?
    Neměli by si to napřed napsat nanečisto, než něco takového plácnou?
    Vypadá to, že se na takový stav bez plynu, bez nebo s minimem elektřiny, bez surovin, nez potravin ….. evropští „vůdci“ přímo těší.
    Albi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neplácají. Už prostě ani neví co mluví. Nesmíme je brát jako by byli tohle normální lidi. To je ta chyba co pořád také kromě jiných děláme. Tohle jsou svou podstatou - bez ohledu na zemi - kariéristé, šplhounci, udavači, úplatkáři, zloději i zlodějíčkové, manipulátoři atd. ve své přirozené podstatě. A především neuznávají "obvyklé" a přirozené hodnoty, morálku.

      Je to jako při hospodské diskusi, kdy se skáče od jednoho ke druhému a zpět bez nejmenších potíží a jakékoliv logiky. A takovou "diskusi" vyhrává ten "rychlejší", "drzejší" a "halasnější" a někdy i jen silnější. A navíc, kdo nesouhlasí s většinovým názorem, prohrává jaksi kontumačně.
      Když jsem byl hóódně malej, tak jsme s kamarádem záviděli těm, co seděli v hospodě a povídali si. Když jsme dospěli, oba dva jsme tam několikrát šli a ... už se tam nevrátili. Protože jsme jako klučinové neviděli, že jde především v první řadě jen o ten chlast. Nám dvěma to jaksi nechutnalo.
      S kamarádem jsme se pak ztratili z dohledu, ale já sám do hospody jdu jen s tím, o kom vím, že jeho řeči mají hlavu a patu a dám si nanejvýše jedno, dvě piva. "Tvrdej" nikdy. U nás v rodině jen "přifařenci" podléhali tomuto "pokušení" (bez ohledu na to jestli "muž nebo žena"), jak hospodě, tak chlastu. Celkem z cca padesáti příbuzných, které počítám za tu dobu do užší rodiny, tak takoví byli dva a jeden "jejich" potomek - bratranec, ale ten toho musel stejně nechat :). Ze zdravotních důvodů.

      Ale jinak Rusko poodhalilo další kousek svých možností, nemyslím zbraně, ale výběr cílů. Prostě neměli je provokovat až tak. Ale to by vlastně se na Ukrajině nic nedělo. USA by tam neudělalo Majdany, nezabíjeli se lidé na Donbasu ...
      Bedřich

      Vymazat
  3. Bacha, bacha - kam se to tu posouvá. Balanc... Ď. A J.

    OdpovědětVymazat
  4. Je zaujímavé že sa ešte niekde používa 750kV rozvod. Už Tesla zistil že všetko nad 512kV je značne stratové. Zrejme to súvisí s napätím medzi povrchom a vnútrom elektrónu, ktoré je rovné práve 512kV. A teda napätia vyššie ako 512kV trhajú elektróny. Ale zase až od týchto napätí sa začínajú diať "zaujímavé veci", ktoré pozoroval Tesla a dnes málokto dokáže zreprodukovať. Práve preto lebo pracujú s malými napätiami v porovnaní s Teslom.

    s0lar

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů