20. 11. 2022

Tank T-14 Armata spatřen na cvičišti mobilizovaných




Na internetu se objevilo nové potvrzení o možném výcviku tankistů na nejnovějším tanku T-14 "Armata" pro účast v bojových operacích. Na jednom z cvičišť u Kazaně, kde probíhá výcvik mobilizovaných vojáků, byly zaznamenány polní zkoušky tohoto nejmodernějšího tanku ruských ozbrojených sil.

Jak již bylo uvedeno, některé z nejnovějších zbraní ruské armády se zatím na frontě SVO nepoužívají. Důvodem může být riziko, že se tajné technologie dostanou do rukou nepřítele, a také skutečnost, že nové vybavení je modernizováno na základě bojových zkušeností (o čemž také svědčí fotografie, kde některé detaily tanku ne zcela odpovídají původní verzi - pozn. red.). V možných dodávkách frontovým jednotkám také hraje roli vysoká cena T-14, která se pohybuje kolem 350 milionů rublů, a je tedy sedmkrát dražší než modernizace T-72 na verzi B3.

T-14 Armata, foto

Je jasné, že výskyt jakékoli moderní výzbroje na linii dotyku bude okamžitě monitorován západní satelitní rozvědkou, načež bude vyhlášen skutečný hon na unikátní techniku s cílem získat k dispozici nejnovější ruskou obrannou technologii.




1 komentář:

  1. Pro zajímavost jsem se prošel po diskusi pod originálem.
    Zdá se mi, že ani na vojenském portálu, to k předchozímu mému příspěvku pod minulým článkem, má každý nejen svůj názor, ale i neznalost jejich vlastní minulosti. Tank T-34 byl sestrojen před válkou, ale i za tu dobu do váýlky se nepodařilo jej zavést do masové výroby. To až poté, co sovětské armádě evidentně chyběly tanky a stejně to nějakou dobu ještě trvalo, než se přísun na fronty plně rozjel. Ve své době to byl podobně průlomový tank svou koncepcí. Nebyl zdaleka nejlepší podle parametrů, ale rozhodl válku svou relativně nízkou cenou, relativní jednoduchostí výroby v několika různých podnicích (každý měl "svou" modifikaci) a snadnou opravitelností některých závad přímo posádkou na místě. Teprve ke konci války se naplno rozjela výroba velkého těžkého tanku IS-3.
    Armata je zrovna tak revoluční celkový systém, který má jistě nějaké ty "mouchy", ty je třeba odstranit. Osobně se domnívám, že pravdu mají ti, co říkají (jinde než v té diskusi), že bude využit jako velitelský. Pro vedení "obyčejného boje" podle mne bude vyroben nakonec tank, který využije zkušenosti z T-14 a možná bude lehčí a snáze vyrobitelný.
    Mimochodem Američané opravdu nemají závod na výrobu nových tanků. Mají ovšem zásobu "korpusů". Všechny modernizace Abramsů dělá jinak oficiálně "opravárenský závod". Rovněž si nemyslím, že německých Leopardů je nějak moc. Oboje může stát za tím, že např. Poláci koupili jihokorejské tanky.
    To, že Armata byla spatřena na polygonu kde se cvičí novobranci, neznamená, že ji bude řídit nějaký mobilizovaný, jestli půjde do boje, pak podle mého názoru jako velitelský řídící tank se zkušeými řidiči. Nebo s úkoly, které nejsou doménou pro stávájící na poli boje.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů