3. 11. 2022

Oficiální prohlášení MZ RF o předcházení jaderné válce




"Jako stálý člen Rady bezpečnosti OSN a jedna z jaderných mocností podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní nese Ruská federace zvláštní odpovědnost za posílení mezinárodní bezpečnosti a strategické stability. 
Rusko se při provádění své politiky jaderného odstrašování přísně a důsledně řídí postulátem nepřípustnosti jaderné války, v níž nemůže být vítězů a která nesmí být nikdy rozpoutána. 
Ruské doktrinální pokyny v této oblasti jsou velmi jasné, mají čistě obranný charakter a nepřipouštějí žádný rozšiřující výklad.
Reakci s použitím jaderných zbraní Rusko hypoteticky připouští pouze jako odpověď na agresi provedenou s použitím zbraní hromadného ničení nebo na agresi s použitím konvenčních zbraní, kdy je ohrožena samotná existence státu. 
Rusko vychází z toho, že stávající dohody a ujednání v oblasti snižování a omezování jaderných zbraní, snižování strategických rizik a hrozby mezinárodních incidentů a konfliktů s nebezpečím eskalace do jaderné roviny jsou stále aktuální. 
Plně potvrzujeme svůj závazek vůči společnému prohlášení vedoucích představitelů pěti států vlastnících jaderné zbraně o předcházení jaderné válce a zamezení závodů ve zbrojení, které bylo vydáno 3. ledna 2022. 
Jsme pevně přesvědčeni, že v současné složité a neklidné situaci, která je důsledkem nezodpovědného a bezohledného jednání, jehož cílem je podkopat naši národní bezpečnost, je prioritou zabránit jakémukoli vojenskému střetu mezi státy disponujícími jadernými zbraněmi. 
Vyzýváme ostatní země jaderné pětky, aby v praxi prokázaly ochotu pracovat na tomto prioritním úkolu a upustily od nebezpečných pokusů narušit životní zájmy druhé strany tím, že se budou pohybovat na hraně přímého ozbrojeného konfliktu a podporovat provokace s použitím zbraní hromadného ničení, které by mohly mít katastrofální následky. 
Rusko se i nadále zasazuje o vytvoření obnovené, stabilnější mezinárodní bezpečnostní architektury založené na zajištění předvídatelnosti a globální strategické stability, jakož i na dodržování zásad rovnosti, nedělitelné bezpečnosti a vzájemného zohledňování základních zájmů stran. 

02.11.2022"



Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů