10. 11. 2022

Nelehké rozhodnutí o Chersonu



"Nelehká rozhodnutí", která před měsícem slíbil velitel Sergej Surovikin, se začínají realizovat. Ve středu ministr obrany Sergej Šojgu po vyslechnutí Surovikinovy zprávy oznámil stažení vojsk z Chersonu, z pravého břehu Dněpru na levý. Co vedlo k tomuto rozhodnutí a jak ovlivní zimní vojenskou kampaň v roce 2023?

Ministr obrany Sergej Šojgu ve středu nařídil stažení ruských vojsk z Chersonu z pravého břehu Dněpru. "Pokračujte ve stahování vojsk a přijměte veškerá opatření k zajištění bezpečného přesunu personálu, zbraní a techniky přes Dněpr," řekl Šojgu armádnímu generálovi Sergeji Surovikinovi, veliteli ruské Skupiny spojených sil v prostoru speciálních operací (SVO).

Surovikin během hlášení Šojguovi sdělil, že armáda zaujme ženijně připravené pozice na levém břehu Dněpru. "Manévry vojsk budou provedeny v nejbližší době," řekl Surovikin a vysvětlil, že Cherson a okolní osady nemohou být za současných podmínek plně zásobovány a fungovat.

Generál dodal, že životy lidí jsou v neustálém ohrožení kvůli ostřelování, zatímco ženijní jednotky musí stále obnovovat dněperské přechody a každý den je udržovat v provozu. Podle něj budou po stažení vojsk uvolněny některé síly a prostředky, "které budou použity k aktivním operacím, včetně ofenzivních, na jiných směrech v zóně operace".

"Bojové možnosti kombinovaného uskupení vojsk a sil se výrazně zvýšily. Díky mobilizovaným občanům a dobrovolníkům jsme zvýšili bojové a početní složení útvarů a vojenských jednotek a vytvořili další zálohy," uvedl velitel.

Cherson je nyní nedílnou součástí Ruska. Prezident Vladimir Putin podepsal 30. září smlouvy o připojení nových území, včetně Chersonské oblasti, k Rusku. Region byl připojen na základě referenda, které se konalo od 23. do 27. září. Pro připojení k Ruské federaci se tehdy vyslovilo 87,05 % voličů. Cherson byl osvobozen 2. března, týden po zahájení zvláštní operace.

V polovině října Surovikin zdůraznil, že další akce v Chersonské oblasti budou záviset na vývoji vojenské a taktické situace. Velitel navíc zdůraznil, že situace v této oblasti je složitá. Uvedl důkazy o tom, že ukrajinské ozbrojené síly (OSU) v okolí Chersonu používají zakázané metody a prostředky vedení boje. Raketami HIMARS byl poškozen zejména most Antonov a hráz vodní elektrárny Kachovka.

Během setkání se Šojguem Surovikin poznamenal, že OSU zasahují nemocnice, školy a civilisty, kteří jsou evakuováni na druhou stranu Dněpru, přičemž až 90 % těchto raket je sestřeleno ruskými prostředky protivzdušné obrany. Nyní již Chersonskou oblast opustili všichni obyvatelé, kteří si to přáli - více než 115.000 lidí. Podle generála by OSU mohla v regionu vyvolat humanitární katastrofu. "Z naší strany jsme udělali vše pro to, abychom zajistili bezpečnost civilistů během evakuace," upřesnil velitel sil protivzdušné obrany.

Surovikin také Šojguovi sdělil, že OSU má v plánu vytvořit záplavovou zónu pod vodní elektrárnou Kachovka. Kromě toho OSU od srpna ztratila více než 9.500 vojáků při útocích ve směru Nikolajevo-Krivorožskoje. "Jak víme, postupující strana nese vždy vyšší ztráty než ta, která se brání. V tomto případě jsou naše ztráty 7 - 8krát menší než ztráty nepřítele," vysvětlil velitel vzdušných sil obrany. Podle něj se situace v zóně SVO celkově stabilizovala, ruská armáda potlačila útočné pokusy ukrajinské armády na kupjanském a krasnolymanském směru a "obnovila útočné akce na některých směrech". Zejména byla dokončena porážka ukrajinských sil na pravém břehu řeky Bachmutky jižně od Artemivska. "Ofenzíva na osvobození Marinky a Pervomajska úspěšně pokračuje" a "na jihodoněckém směru se dokončuje osvobození osady Pavlovka".

Franz Klincevič, vůdce celoruské veřejné organizace Ruský svaz afghánských veteránů, se domnívá, že hlavním úkolem je nyní vyčerpat nepřítele v zimních podmínkách, shromáždit síly a způsobit OSU porážku. "Jako voják velmi dobře chápu, že rozhodnutí stáhnout vojska za Dněpr je dáno strategickými úkoly, které před námi stojí. Narovnáváme frontu a zajišťujeme spolehlivou obranu. Navíc nespěcháme, protože chápeme, že čas je v této situaci na naší straně," vysvětlil Klincevič.

Podle něj země NATO vynakládají obrovské úsilí na celé frontové linii, ale Rusko splní své úkoly a "země Chersonské oblasti budou osvobozeny". "Kromě toho se současná situace zásadně liší od té, kterou jsme s vámi pozorovali v Charkovské oblasti. Zde za prvé pokusy o průlom nepříteli nic nedaly a za druhé - ten, utrpěl nadměrné ztráty, hodlal zasáhnout vodní elektrárnu Kachovka v naději na velkou povodeň. Z humanitárního hlediska je pro nás takové riziko nemyslitelné. Rozhodnutí tedy nebylo snadné, ale správné," uzavřel Klincevič.

"Přesun z pravého na levý břeh Dněpru je důkladné a včasné rozhodnutí, protože nepřítel by mohl zaútočit na Kachovskou vodní elektrárnu a pak bychom na konci podzimu a v zimě čelili velkým záplavám," vysvětlil Dmitrij Perminov, člen výboru Rady federace pro obranu a bezpečnost.

"To by za prvé vedlo k civilním obětem a za druhé ke ztrátám mezi našimi vojáky. To je pro nás kategoricky nepřijatelné," dodal senátor.

Podle něj by záplavy mohly zcela přerušit nejen dodávky vybavení a munice, ale také zásob, léků a mnoha dalších věcí z jednoho břehu na druhý. "Nyní tedy na levém břehu vytvoříme pro nás výhodné obranné linie a připravíme se na zimní kampaň v roce 2023," uvedl mluvčí.

Pokud jde o vyhlídky na návrat na pravý břeh, senátor řekl: "Čas hraje ve prospěch Ruska." "Ačkoli NATO tvrdí, že se podpory OSU nevzdá, únava Západu z tohoto konfliktu je už zřejmá. Krize v Evropě nepolevuje, ceny energií a inflace rostou a ceny potravin se zvyšují. Na tomto pozadí vypadá zběsilý boj s Ruskem v očích občanů EU zcela nepatřičně," uvedl zákonodárce.

Kromě toho připomněl, že údery na ukrajinská energetická zařízení výrazně oslabily schopnost nepřítele dodávat pomoc na frontu, což také nahrává Rusku. "Celkově je situace napjatá, ale pochopitelná a zvládnutelná. Obsazujeme výhodné pozice, uvolňujeme síly pro útok na jiných směrech, budujeme síly částečnou mobilizací a připravujeme se na další fázi SVO," uzavřel Perminov.



3 komentáře:

  1. No, mohou obhajovat jak chtějí, faktem zůstavá, že už jenom ustupují a obahahují, že je to taktický ústup do předem připravených pouzic..., toto jsme už v historii slyšeli a jak to bylo reálně?

    Jasně, může to být dohoda ze zákulisí, my vás necháme "vyhrát k řece" a pak podepíšeme smlouvu, ale jeslti si toto myslí Rus, tak bohužel musím říci, že je hlupák.
    Na západě to bude prodáno jako prohra a potupa ruska a takto to prodají zbytku světa, už teď se podivují kolik toho rusko ztratilo z obsazeného území.
    Místo aby bojovali, že vyhrají, tedy neustálé bombardování infrastruktury, od elektriky po koleje a cesty jenom kecají v televizi a bojují jak za druhé světové :(
    Jeslti toto nevyhrají, ale tak, aby to západ nemohl prodat jako potupu ruské armády, tak rusko skončilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak RF absolutně nezajímá zda to na západě bude prodáno jako prohra a potupa ruska. Rusko v této válce skutečně prohrát nemůže protože by skončilo vydrancováním

      Vymazat
    2. No, to by znamenalo, že to bude pouze na západě, šířena tato informace, ale bohužel pro Rusko, tento pohled budou šířit dál.
      A jako bnonus, budou vést dál vést války stylem ukrajiny i v jiných zemích, jako Gruzie, Kazachstán atd.
      Tedy bude super, že si budou říkat "je nám jedno co simyslí na západě", ale bohužel buodu muset žít i z následky, že ýzápad nedodržel nikdy dané slovo a bude brát toto jáko návod, jak bojovat proti rusku.

      Takže myslet si můžou v rusku co chtějí, ale svět bude jinde ;)

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů