1. 5. 2022

Jak pracují čeští novináři

Na "centrumu" se opět vytáhli.
Ve fotosérii nejslavnějších válečných fotografií pod názvem "Džungle, napalm a Vietkong. Američany ve Vietnamu decimovali "neviditelní" partyzáni" najdeme i toto:


Další desítky tisíc vojáků utrpěly vážná zranění, jiní přišli o končetiny nebo byli jinak trvale postiženi. V poměru k počtu všech amerických vojáků bylo toto číslo 300krát vyšší než v případě druhé světové války. Snímek z roku 1966 patří mezi ikonické fotky války. Vrtulník se snaží odvézt tělo padlého vojáka.
Foto: ČTK

Je to smutné a omlouvám se nešťastníkovi na snímku. Ale kdo ví něco o historii vietnamské války a o tom, jak se američtí hrdinové zbavovali nepohodlných zajatců, těžko to může jen tak přejít...


15 komentářů:

  1. Řekl bych, že to tělo padá a ne že je taženo vzhůru.

    OdpovědětVymazat
  2. A co jako má být?To mám nad amíkama brečet?OKUPANTI!!!!!Větnamci bojovali proti okupantům,Asi za chvíli začnou mediální sračky psat o chudácích němcích ve Stalingradu,Leningradu,a jinde,přečteme si jak trpěli u Moskvy a jinde!Nacifikace česka i slovenska jede na 100% už roky.Mě vůbec nedojímá ten článek,neměli tam lozit amíci,stejně jak jinde.Asi tím článkem chtěli,no soucit vyvolat,ale to není to hlavní,stejně jak u jiných mediálních sraček,ale ukázat bojovníky za demokracii proti zlému větnamu a podobně.At se jdou vy...t,když podobné články vidím tak NAOPAK velice mě to těší jak dostali po tlamě amíci,nejen tehdy a nejen tam,Ale všichni anglosasi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tedy polopatě: až dosud se ve všech publikacích uvádělo, že snímek zachycuje padající tělo příslušníka Vietkongu vyhozené z amerického vrtulníku. Čemuž odpovídá oděv i pozice končetin.
      Dnes je však v Česku vše jinak. Snímek prý zachycuje vyzdvižení padlého amerického vojáka vrtulníkem (bez lana) a situaci na místě zachytil fotograf ČTK.

      Vymazat
    2. Boze to je ale NESMYSL. Fotografie je z hranice Kambodge, francouzem Henri Huet a zachycuje evakuaci mrtveho americke parasutisty vrtulnikem. To si kazdy muze najit zde: https://www.theguardian.com/world/gallery/2011/mar/15/photography

      Vymazat
  3. Bohužel Jirka má možná pravdu, ty ruce, i když při pádu by tělo bylo s největší pravděpodobností "nějak" více natočeno. V podstatě to může být cokoliv. Dokonce i pravda. Jinak z fotografie nelze nic pořádného "vytáhnout".
    Fotografie odpovídá celkovému vyznění kvality ostatních snímků v té galerii, mne to dalo do "aktuálně" a tam samozřejmě ty samé učesané komentáře pod obrázky. Nejvíce se mi líbilo, že v tom "určujícím" konfliktu v zálivu došlo k nepřesným předání informací. Zase jeden nový eufemizmus pro lež a podvod.
    Vlabi má pravdu v tom, že to co dělali Američané Vietnamcům, zvláště těm ze Severu a "usvědčeným" komunistům, se nedá zapomenout, ale je vidět, že výmaz paměti kráčí spolehlivě vpřed, v nedalekém sousedství je hasič, který se věnuje jen a pouze americké technice při jejich "osvobozování" Plzně. Jezdí do Plzně každý rok.
    Ve Vietnamu museli USA bojovat de facto nejvíce oni sami, ve Druhé sv. válce na území Evropy bojovali již proti velmi oslabenému protivníkovi, který je ale přesto málem porazil - Ardény. Nebýt ofenzívy Rudé armády a nedostatku paliva, nejspíš by se Hitler dokázal vypořádat s celou tou slavnou "Druhou frontou".

    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, že Jirka má pravdu, inak by sme museli uveriť, že amíci ovládali už začiatkom 60-ych rokov levitáciu . Do apríla 2022 to bolo tak, ako píše Vlabi, amíci vyhadzujú zajatca z helikopéry, nikto to nespochybnil a tobôž nie sami amíci. Zrazu je čierne biele a naopak a primitívni škrabáci z mainstreamu si myslia, že sme všetci mentálni kripli ako oni.

      Vymazat
    2. Bedřich: Spojenci že málem prohráli v Ardenách??? Ale ale, to je přinejmenším překrucování faktů, nebo snad "alternativní historie". Každopádně s dějinnou skutečností Vaše tvrzení nemá nic společného a nevím, z čeho že vycházíte.
      Díky za odpověď.
      František

      Vymazat
    3. Františku, Američané měli problémy i s Hitlerjugend a to velké problémy. Dokonce je po kapitulaci chtěli do jednoho zlikvidovat, nevěděli si s nimi rady.
      A četla jsem to z ruských stránek, že to nebyli žádné hloupé děti, ale fanatičtí bojovníci z dobrou morálkou. Eva

      Vymazat
  4. Za komunistů mě ROH povinně strhávalo 20kč na známky, na solidaritu s Vietnamem,kteří nakonec,jak se k nám nahrnuli po revoluci,pomohli zničit všechny oděvní obory,tak výrobny,jak textilu,tak obuvi,svou černou ekonomikou,neplacení daní.Takže pozor na to, jaký výsledek od těch dvaceti korun očekáváte.Každá mince má dvě strany.I když je darujete s Bohu libým úmyslem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez urážky, ale ti Vietnamci udělali jen to, co jim náš stát umožnil. Průmysl obecně, stejně jako většinu ostatního, nezničili Vietnamci, ale vlády sloužící kdekomu, jen ne vlastnímu národu.

      Vymazat
    2. Vietnamci tu nic nezničili, dělali to co uměli a reagovali na trh. U Vietnamců ráda nakupu, jejich bistro využívám málo, bo je tam děsně narváno.
      Za likvidaci celých oblastí ekonomiky si můžeme sami, svou naivitou a hlavně tím, že spadáme do západních struktur.

      Vymazat
  5. Ve Vietnamu byli rodiče, prý bylo velmi smutné koukat na všechny ty rozbombardované památky a dle samotných Vietnamců se kterými mluvili, jich tam američané pobili na 10 milionů. A co je opravdu zaskočilo, že byli neskutečně vděční za pomoc od Sovětského svazu.

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím, tie preklady. Velmi chýbajú

    OdpovědětVymazat
  7. A nejen čeští, na blogu Vlka Kosa Nostra je článek jak se snaží ukrajinské úřady ovlivňovat veřejné mínění.
    Hadí ostrov je už znám, kromě těchto živých posmrtných hrdinů Ukrajina vytvořila i udatného pilota, zabijáka ruských letadel. Při dražbě jakési helmy se přišlo na to, že dotyčný neexistoval.
    A nejhorší lež je, že obviňují Bělorusy a Rusy z masakru v Buči a to lidi, kteří buď vůbec v armádě nebyli a bohužel už těmto lidem je vyhrožováno a bývalé vojáky, kteří z armády odešli... celý článek je tady https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/05/03/flash-co-pise-ukrajinsky-web-strana-ua-v-souvislosti-s-udalostmi-v-buci/#more-982683
    Eva

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů