29. 5. 2022

Mapa speciální operace na Ukrajině

Situace ke dni 29. května 2022









18 komentářů:

  1. Sice mimo téma článku, ale reaguji na Odkazy na texty.... "V Austrálii bude pěstování potravin doma trestné"
    Myslím, že to je zřejmě špatně vyložený hoax...
    https://www.theguardian.com/australia-news/2022/may/18/joe-rogans-rant-about-growing-food-in-australia-what-did-he-say-and-is-any-of-it-true

    "....viktoriánská vláda sdělila Guardian Australia, že dodatek k zákonu o zemědělství (2022) nikomu nezabrání v pěstování vlastních potravin.

    „Návrh zákona o zemědělství z roku 2022 pomůže zajistit zabezpečení potravin, bezpečnost potravin a přístup na exportní trhy,“ uvedl mluvčí.

    Návrh zákona, který prošel třetím čtením ve viktoriánském zákonodárném sboru, zakazuje pouze prodej „nemocných rostlin“ a „škůdců“.

    Austrálie má legislativu a předpisy , které zajišťují, že potraviny jsou bezpečné pro konzumaci, vynucované federálními, státními a územními vládami. Většinou se týkají označování potravin, komerčního skladování, manipulace a podávání potravin a stahování potravin z oběhu.

    Potravinové standardy Austrálie Nový Zéland stanovuje standardy již od 90. let. Podle Kodexu potravinářských norem existuje jeden požadavek legislativy pro ovoce a zeleninu – že pokud jsou prodávány ve slaném nálevu, oleji nebo octu, nesmí mít pH vyšší než 4,6. Není relevantní pro domácí zahradníky."

    Tak nevím...
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně v tom vidím "vaření žáby", protože a to mi nikdo nevymluví, je zákaz výroby domácích potravin jedním z plánů do budoucna (nebudete nic vlastnit a budete šťasní).
      Bohužel(bohudík?), zda mé podezření je opodstatněné, se nemusím stihnout dozvědět ještě za svého života. Ačkoli, když vidím, jak se svět řítí třistakilometrovou rychlostí proti zdi, by to taky mohlo být už napřesrok a to i u nás :-(

      Vymazat
    2. Myslíš, že začnem mrkev maskovat umělými tulipány a rajčata pivoňkami?:-)
      nenimito

      Vymazat
    3. Ano, MichaleB, je to pravda. Víte, že už je přijata směrnice, která po celé EU chce zakázat chov domácích zvířat pro jídlo? Je to jen odložené na ještě cca 4 roky, ale spustit to mohou kdykoliv. Mezi zakázanými jsou prasata, kozy, králíci atd. Ostatně v některých státech USA je trestné nejen jímat dešťovou vodu pro jakékoliv účely, ale jsou i buď přímé zákazy pěstování na zahrádkách zeleniny i někde ovoce, jako je zvykem třeba u nás, a nebo výrazná omezení? Ostatně co se tohoto směru týká, doporučuji sledovat Ivana Davida (web Nová republika) poslance EU parlamentu. Je členem zemědělského výboru nebo tak nějak a na rozdíl od mnoha jiných poslanaců "od nás" nemlčí o tom, co se chystá. A leckdy je to dost děsivé.
      A už dnes je přece dost povinností, které by se měly dodržovat ohledně např. porážky prasete, hygiena, kontrola nezávadnosti masa ze zvířete atd. A tentokrát to nepůjde jen tak obcházet. Budou zvířata cíleně vybíjet, a u kuřat to pokud vím dělají místy už teď, ve jménu "zdraví" a zabránění šíření nemocí, možná k tomu může i posloužit ten mumraj kolem opičích nešťovic.
      Takže nejprve vezmou zvířata a pak . proč bychom si ničili "nový divný volný" čas - i pěstování rostlin.
      Jestliže dříve se člověk mohl pokusit přežít i za pomoci svých produktů, teď to podle nich nepůjde. Samozřejmě nás to má vrhnout do jejich závislosti. Bohužel lidé mlůčí a myslí bohužel postaru a nechápou velmi často všechny důsledky.
      Bedřich

      Vymazat
    4. Nenimito, švejkování je sice naše tradice, ale pokud nebudeš mít ani na čem pěstovat ty maskované tulipány, obávám se, že v tomto směru už ta chamrať vesnická nebude mít prostor k nějakému švejkování.
      Ale na druhou stranu - není nebezpečnějšího tvora, než zoufalého, nasran..o člověka, který už nemá co ztratit.

      Vymazat
    5. O šíleném zákazu EU už referovala iFauna, kde by se to týkalo velkého množství členů chovatelů.
      Legrace to opravdu není a dá se říci, že upravují některé zákony vydávané v 3. říši, které také chránily zvířata...https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12486-Zdravi-zvirat-Mista-kde-jsou-chovana-hospodarska-zvirata-suchozemska-zvirata-dodatecna-pravidla-_cs
      a myslí to vážně a ta povinná registrace se netýká zdaleka jen chovatelů drůbeže a holubů a papoušků
      ale CHOVATELŮ ÚPLNĚ VŠECH, TZN. I CHOVATELŮ MORČAT, KŘEČKŮ, MYŠÍ, POTKANŮ, HADŮ, PSŮ, KOČEK
      jakmile chcete cokoliv rozmnožit.
      Stejně tak EU útočí na svobodu zahrádkáře. Stačilo málo a mohlo být v celé EU trestné, když zasadíte semínka nebo sadbu, které jste sami sebrali z rostlin v předchozím roce, nebo které jste dostali od sousedky, zdědili po rodičích apod.

      Evropská Komise pracovala na návrhu zákona zakazujícího šíření osiva mezi drobnými zemědělci i běžnou populací. Dle ní každé semínko vsazené do země bude muset být podle návrhu registrováno. Zemědělci i spotřebitelé se tak automaticky stávají závislými na velkých osivářských firmách. Podle zveřejněného pracovního návrhu nařízení musejí všechny odrůdy splňovat požadavky pro průmyslově šlechtěné uniformní odrůdy.

      Podle zákona by staré krajové odrůdy nemohly splňovat požadavky pro registraci. Přitom právě rozmanitost odrůd plodin je dědictvím a velkým bohatstvím, jelikož lépe odpovídají místním podmínkám daného místa. Odhaduje se, že v zemích EU zmizelo za poslední století 90% odrůd kulturních plodin. Uniformní odrůdy budou v nepříznivých místních podmínkách vyžadovat zvýšené dávky hnojiv, pesticidů, … Ve skutečnosti jde o omezení potravinové suverenity jednotlivých států, regionů a skupin. Tedy o kontrolu nad potravinami jakožto stěžejního bodu kontroly obyvatelstva ve prospěch velkých nadnárodních osivářských firem. Více než polovinu světového trhu s osivy dnes ovládají pouhé 3 koncerny!

      O fous se nakonec prosadilo nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 848/2018 o ekologické produkci a označování bioproduktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/2007 s účinností 1. 1. 2022. Nyní je možné pěstovat i staré krajové odrůdy pěstované po generace v různých koutech nejen naší zemičky.

      Dopadlo to dobře, ale kdo zaručí že se to v budoucnu nezvrtne?
      Tohle jsem zkopírovala z jedné diskuze. Eva

      Vymazat
  2. Díky za přesnější info Evo, ale kdo jim zvláště dneska bude věřit, že to neprosadí třeba jinak a jak jsem naznačil i na pozadí "nějaké té nemoci"? Jak sama poznamenáváte.
    Recept by byl jednoduchý. Blbneš tam co děláš? Tak na to nestačíš a jdi dělat to, co snad zvládneš. Měli bychom vyžadovat praktické výsledky i od politiků, stejně jako bankéřů a tak podobně zvláště OSOBNÍ ODPOVĚDNOST JEJICH VLASTNÍM MAJETKEM. Ostatně od mistra dolů v průmyslu, co pracuji, se musí ukázat praktické výsledky a nezdary jsou jemně řečeno "neodměňovány".
    Kdysi jsem četl sérii fantasy příběhů od Eddingse, byla tam mimo jiných postav čarodějnice Polgara. Při své cestě za osudem, se její skupina "nadlidí, kouzelníků" dostala na jeden ostrov, kde vládla neobvyklá ekonomika. Protože ostrovní stát, či co, byl naproti přes moře velké říši, která mi připomínala určitými rysy starou Čínu, tak obchodovali i s ní. A tam hlavní město (Zářící město) bylo pokryto leskou perletí lastur, které dodával právě ten ostrov. Lastury se samozřejmě často poškozovaly, stačila i chůze po nich nebo kroupy byly úplnou katastrofou. Takže byl potřeba neustálý přísun lastur. Takže "výrobci " lastur bohatli a bohatli. Ale na tom ostrově NIKDO nechtěl být nejvyšším představitelem, vládcem, to si přesně nepamatuji, ale důležité bylo to, že představitel byl veřejně losován ze všech obyvatel bohatého ostrova a po zvolení, "vyvolenci" se snažili utíkat před tou odpovědností, se jejich majetek rozprodal a včlenil do státního rozpočtu. Po skončení mandátu po roce se propočítal poměr státního majetku, účtu a podle toho o kolik a jakým směrem se změnil, se vyplácel zpět majetek už bývalému vrchnímu Ostrovanovi. Samozřejmě, že když to kleslo, dostal méně a pokud to vzrostlo, tak zase o to více. Takže každý vládce na ostrově "dřel do úmoru" a pracoval na zvelebování Ostrova.
    Vždycky mne zajímalo, kdybychom nekompromisně vyžadovali od výše uvedených "profesí" reálné výsledky a především osobní odpovědnost vlastním majetkem, kolik lidí a hlavně jakých by šlo "dělat" politika, bankéře, ředitele velkých společností a tak podobně ...
    Zvláště bych rád viděl toho, kdo by šel dělat bankéře, zvláště když dnes a i v nedávné minulosti sanoval jejich "hříchy" prakticky po celém světě vždy nakonec stát. Ostatně po chvilkovém znárodnění jsme pak při opětovném zesoukromničení našich bank o ně přišli. Asi kolikpak bank by se hrnulo na nějaké cizí trhy do jiných států? A investovalo do "slibných podniků"? Asi by nebylo tolik komiků v politice, co je dnes.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to být Bedřichu znovu, tuším po 4 letech a co jsem četla, pro byly spolky na ochranu zvířat. A y se nevzdají, stačí aby sousedy obtěžoval hluk kohoutů, kejhání hus a vždy se najde někdo kdo upozorní úřady.
      A ty už si zjistí zdali je chov registrován a v souladu se zákonem zakročí.

      Vždy když někdo řekne, že se vrací komunist, okamžitě vzpomenu prosperující JZD, půda bohatá na organiku, dnes utužená, prakticky bez života. Neměli jsme celoročně banány a pomeranče, ale pokud už byly a vystála se fronta, daly se jíst.
      A v bance se šetřilo a nemohlo se stát, že inflace sežrala třetinu vkladů. Vodu jsme měli za pár korun, elektřinu také a životní náklady oproti dnešku směšné.
      Pro rejpaly jsem ročník 1962 a 60 už jsem měla. Jo jsem už absolvent vysoké školy života, ale oproti absolventům základní školy života, kterým nedávno sundali pleny, mám zkušenost a vím, že EU je spolek fašistů a nacistů, rasismus si tam také pěstují. Eva

      Vymazat
    2. Já si taky vzpomenu na JZD. Můj děda v jednom pracoval jako údržbář a mimo jiné i obsluha "mlýnku" pro mletí mouky na krmení. A nemohu zapomenout, že pracoval ještě těsně k osmdesátce a když mu bylo 75, byl jediný kdo vlezl do studny, aby ji vyčistil a opravil vodní čerpadlo. Ti mladí i prostě jen mladší než děda, se báli do té vlézt studně. Dnes vím, že to byla "první" taková lašťovička pro mne, tenkrát ještě podvědomá, co se možná stane. A stalo. Nebylo to bohaté JZD, bylo v "zapadlé vesničce", ale umožňovalo v místě obživu a hlavně pro zemědělce do té doby neznámou věc - více volného času, auta, vylepšování domů atd.. Většinou pak zemědělci pracovali na svých záhumencích, každý barák měl nejméně jedno prase na výkrm ročně, všichni "povinně" slepice. Já chodil pomáhat od mala babičce do teletníku, ta také pracovala dlouho, ačkoliv oba již byli v důchodu, a dodnes si pamatuji, jak mne poslala poprvé samotného zapálit v kotli pro ohřev vody na "šlichtu" pro telata, pro malá na mléko ze sušeného prášku a to jsem měl připravit, ač jsem to také nedělal, dokonce vím, že jsem ty malá telátka stačil ještě nakrmit, než babička přišla, prostě záhada. A já to klidně zvládl, ač jsem to vlastně do té doby ani neviděl, jen jsem přes dudlíky ta malá telátka krmil. Ostatně moje máma, odtamtud, neuměla do konce života správně prořezávat stromy (ani růže), zatímco já, co jsem to ani s dědou nedělal na rozdíl od ní, jo. Kde jsem se to naučil je jednou z velkých záhad mého života. Z toho vyplývá, že jsem na tom věkově skoro stejně. Takže mnozí "kratkozrací" lidé ani moc protestovat nebudou proti tomu zákazu. Podle mne.
      Na "západě" jsou také normální lidé, to je moje osobní zkušenost z pěších cest zejména po Rakousku, bývalém Západním Německu (A v tom hned šok - cesta po NDR a pak u nás), když ještě existovalo, měl jsem takové štěstí, ale možná je jich méně, ale každopádně jim není "poskytován prostor" ani v rámci vesnice. Jako je tomu dnes u nás také. Kdo "nedrží basu" je prostě všude vyvrhel a pak záleží na tom, kterým směrem se každá vesnice sama "přetáčí jako celek". Tam prostě to manipulování probíhalo důsledněji a hlavně dlouhodoběji. Jsou tak prostě "dál". Ale u nás je doháníme.
      Bedřich

      Vymazat
    3. Z druhé strany veškerá JZD a státní statky vděčily za svůj vznik grandiózní zlodějně, říkalo se tomu za bolševika rozkulačení. Statisíce zkažených životů, rozkradených majetků... a abych byl konkrétní, jeden můj strýc (Postřelmov, okres Zábřeh) poté, co mu komunisti ukradli statek i s inventářem, se odebral na půdu a ze žalu se oběsil. Takže jej mají ti znárodňovači na svědomí.
      Takže to je ta druhá, odvrácená, strana minulého zemědělství, na které se zde (viz výše) tak vzpomíná:-(
      František

      Vymazat
    4. Myslím, že se tu "brečí nad dvěma rozlitými mléky". Zpětně viděno je více než jasné, že ani jedna forma vedení zemědělství jako celku není dlouhodobě funkční. Ale aby to nebylo na pracovitých zemědělcích (jak jsou vzdělanou částí městských obyvatel vnímáni - vesnických křupanech), jsou jen a pouze vý(ná)sledkem (ty formy zemědělství) celkových trendů v řízení společnosti.

      Vymazat
    5. Dá se s tím souhlasit, ale já měl na mysli, a to mi nikdo nevymluví, že v případě družstev se prokázala jejich životaschopnost. Nikdo dnes nechce aby se to dělo násilím, ale jinak prostě zmizí zemědělství jako takové vůbec a budou například jen velké "nadnárodní" "supersoukromé kolchozy", ne nadarmo "elity" skupovaly např. půdu na Ukrajině, skupují ji - Bill Gates - v USA atd. atd., kam to zákonitě povede? Nebo to bude půda pro pachtýře, na pronájem? Tomu mám jako věřit?
      Všechny změny vždycky bolí. Chybou za předchozí doby bylo direktivní řízení zeměmdělství, na druhou stranu byla družstva, která se tomu svým způsobem postavila a mívala často úspěch. A to v případě, kdy se představenstvo "nepodě.alo". Orgány pak nic téměř nic nezmohly.
      Dnes, tedy nedávno jsem projížděl krajem, kde jsem nebyl delší dobu, dvacet let, ale znám ho z dřívějška velmi dobře. Soukromníků málo, dřou, nemají čas na pořádný odpočinek, jak mi bylo řečeno, nevěří ani dlouholetému svému personálu. Mnohá půda ležela vlastně ladem na krmivo, ale často bez "zasetí", hodně řepky, a to byla oblast, kde se pěstovalo obilí všech druhů. A byly slušné úrody.
      Ano, viděl jsem krásné věci, třeba sportovní areál spolu s "ostatními oddychovými aktivitami, na místě bývalého kravína a prasečince. Když jsem měl kdysi dávno to štěstí projít si pěšmo Rakousko a Západní Německo (tehdy se tak nazývalo), občas jsem pomáhal na polích za ubytování na jednu dvě noci a jídlo, viděl jsem že mnozí tamní zemdělci si nemohli dovolit najímat výpomoc za peníze, prostě by nepřežili moc dlouho. A to bylo ještě v "normální době". A kdyby dnes nebyly tam ty dotace z EU a to hodně vysoké, mnoho zemědělců by už vůbec nezbylo. Tenkrát, když se dozvěděli, že jsem z Československa, říkali takoví zemědělci, že nám to naše zemědělství závidí. U nich že družstva nejsou podporována. To ne že by nebyla, ale nebyla prostě o nich prakticky žádná řeč v médiích.
      A kdyby to po r.1948 u nás dopadlo podle plánů opozice, tak bychom na tom byli stejně a vlastně i hůře. Rozhodně si dovolím tvrdit, že my bychom nebyly ani to Rakousko. A po listopadu, i tam co jsem nedávno projel, bylo prodáno mnoho půdy zvláště v pohraničí de facto do cizích rukou. Možná se jednoho dne probudíme a zjistíme, že na našich polích hospodaří Němci a třeba Číňané, Poláci a všechnu produkci si odvezou k sobě. Já bych se tomu moc nedivil. Nemusíte souhlasit, ale já jsem odtamtud tělem i duchem a nic takového se nezapomíná. Nebrečel jsem a nehodlám to dělat, ale vidím celkovou krutou realitu dneška. Nepopírám úspěchy některých zemědělců, ale to je dáno jednak rozsahem, jednak i tím, že se věnují tomu, co je dlouhodobě přínosné. Ale tu dřinu nekdo dnes neodpáře, technika je dnes drahá a musí se o ní pečlivě uvažovat. Ostatně i za bývalého režimu byli soukromníci, jen museli plnit sami dodávky. Tak to jsem asi tak měl na mysli já osobně.
      Bedřich

      Vymazat
    6. To máte Františku těžké. Tchýně vzpomínala na místního sedláka, který měl i pozlacený kočár se zlou. Maminka tchána totiž u toho sedláka pracovala a do důchodu šla se třemi tuším stovkami.
      A proč měla tak směšný důchod?
      Jelikož hodný rozkulačený sedlák je platil tak zvaně na černo. Od 1. republiky byla povinnost platit sociální pojištění, ono to nevymyslel Hitler, jak jsem se dověděla od dnešních historiků. A milý sedlák si ty peníze nechával pro sebe.
      Tak vlastně skončili všichni pacholci a děvečky v naší dědině. Na stáří byli odkázání na děti. A tohle byla příčina proč nakonec komunisti zakázali soukromým provozovnám zaměstnávat lidi. Oni tu také byli soukromí zemědělci, jelikož jsme pod Beskydami.
      Moje babička zase hospodařila v kopcích u Púchova, také i za komunistů, děd byl nemocný, z 1.světové války si donesl zranění, které ho sužovalo už od 40 let. Tam nebyly dobré podmínky a proto se tam JRD rozrostlo až koncem 70.let.
      V JZD jsem pracovala, pracovala jsem tam i po mateřské po revoluci a do současných podmínek nikdy více. A to ti hoši tam mají dovolené, což synci dvou místních soukromníků nemají. Také jejich hospodaření podle toho vypadá.
      V zahraničí družstva existují stále a mají pod palcem hlavně zpracovatelský sektor jako jsou mlékárny. Družstvo není sprostý výraz jak si lidé myslí. Eva

      Vymazat
    7. Je to tak Bedřichu. V 68 roku se přece hodlalo všechno vrátit do stavu před kolektivizací a ejhle lidé neměli zájem. Najednou když měli možnost si to vzít nazpátek a pracovat od rána do večera, nechtěli.
      Tohle se ale nikde nepíše, nemluví se v TV a tak tu lidé plkají nesmysly.
      Chtěla bych je vidět jak si bývalé stáje opět zaplní dobytkem.
      Přece tohle měl být smysl reparací po 89 roku.
      A jak to dopadlo? Dobytek se prodal během týdne, včetně stelných krav, některé měly termín týden do otelení. Ošetřovatelky plakaly, že tohle normální člověk neudělá. Potomci, podle mého názoru zmetci, jen zhrábli peníze a davaj do světa.
      Teď zase jejich potomci, bo už je to 30 let, zase řvou, že je komunisti okradli.
      Vážení, to si už musíte vyřešit se svými povedenými rodiči. Už žádné reparace nebudou a možná, že nebudou ani ty potraviny. Eva

      Vymazat
  3. Nedá mi to, taková zajímavost. Také z jiného soudku, ale přesto související.
    V rámci projektu "Aktivní občan" bylo zahájeno hlasování o přejmenování náměstí v blízkosti velvyslanectví USA v Moskvě. V pondělí o tom informovaly oficiální internetové stránky starosty Moskvy.
    Obyvatelé hlavního města si mohou vybrat například z Náměstí Obránců Donbasu, Náměstí Doněcké lidové republiky nebo Náměstí Hrdiny Ruska Vladimíra Žogy. (Vladimir Arťomovič Žoga byl velitelem samostatného průzkumného praporu "Sparta" Doněcké lidové republiky, gardový plukovník. Hrdina DNR, Hrdina Ruské federace 1993 - 2022)
    Podle webu obdržely moskevské městské úřady od občanů četné výzvy s různými variantami nového názvu území v blízkosti velvyslanectví USA.
    Upřesňuje se, že hlasování se mohou zúčastnit uživatelé s plným účtem na portálu mos.ru.
    Již dříve přišli poslanci moskevské městské dumy s iniciativou pojmenovat území poblíž velvyslanectví USA jako Náměstí Obránců Donbasu.
    https://ren.tv/news/v-rossii/981609-moskvichi-vyberut-novoe-nazvanie-dlia-ploshchadi-u-posolstva-ssha
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 12:05 31.05.2022 (aktualizováno: 18:28 31.05.2022)
      82661
      Sto tisíc Moskvanů prohlasovalo pro název náměstí u velvyslanectví USA
      MOSKVA, 31. května - RIA Novosti. Více než 100 000 Moskvanů hlasovalo o názvu náměstí poblíž velvyslanectví USA, přičemž podle webu Aktivní občan ("Активный гражданин") vede "Náměstí obránců Donbasu".
      V pondělí začalo hlasování o pojmenování nepojmenovaného náměstí poblíž velvyslanectví USA v Moskvě v rámci projektu Active Citizen, Moskvané mohou vybírat z možností "Náměstí obránců Donbasu", "Náměstí Doněcké lidové republiky" (v případě zvolení této možnosti bude vybráno náměstí nebo ulice pojmenované na počest Luganské lidové republice) nebo "Náměstí ruského hrdiny Vladimíra Žogy".
      "Celkový počet občanů, kteří hlasovali: 100 005. Rozložení odpovědí: 50 procent - náměstí Obránců Donbasu, 16 procent - náměstí Doněcké lidové republiky, 12 procent - náměstí Hrdiny Ruska Vladimíra Žogy, 21 procent - o tom mají rozhodovat odborníci," stojí na hlasovací stránce.
      https://ria.ru/20220531/ploschad-1791975615.html
      Bedřich

      Vymazat
  4. Též mimo téma
    Džou Bidet navrhuje zneplatnit druhý dodatek americké ústavy (právo vlastnit a nosit zbraň).https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/biden-chce-prisnejsi-zbranove-zakony-amerika-na-to-ale-neni/r~e79b2e7edc0a11ec93abac1f6b220ee8/

    Kanadský derniér Justin Trudeau chce zakázat držení zbraní ("zatím" prý jen těch nebezpečných). https://edition.cnn.com/2022/05/30/americas/canada-handgun-sales-cap/index.html

    Můžeme si být jistí, že je to jen otázkou času, kdy tento virus přeskočí i k nám (ale vůbec bych se nedivil, když by se o nějaké náznaky pokoutně nepokoušeli naši polobohové již dnes nebo v minulosti)
    Možnost adekvátně (se zbraní v ruce) bránit sebe, svojí rodinu i svá práva měl člověk odpradávna a je jedno, zda to bylo od chvíle, kdy jsme slezli ze stromů nebo nás tu vysadil Aštar či uplácal z hlíny fousatý dědula.

    Odzbrojením populace se prý sníží kriminalita. Ale nějak se zapomíná, že drtivou většinu zločinů páchají naopak ti, co zbraň drží neoprávněně a na těch, co zbraň nemají, přičemž odebrání zbraní potencionálním obětem těchto zločinů, jim zásadně zmenšuje možnost se proti nim bránit. O tom, že by legálně držené zbraně mohli vzít občané na vlastizrádce, co je mají chránit a zastupovat ani nemluvě. Nebo že by právě proto?

    OdpovědětVymazat
  5. Zaujímavé zistenie, tiež mimo tému:
    https://www.badatel.net/list-od-citatela-sprejovanie-atmosfery-a-5ghz-wi-fi-narusaju-dychanie-kyslika/
    (tušil som to už dávno...., panelák vs chalupa - diametrálny rozdiel!)

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů