9. 5. 2022

Den vítězství

Dnes, více než kdy jindy, bychom si měli připomenout jedno z nejdůležitějších dat za posledních sto let. Ano 9. května (nikoli 8. 5., jak se nám snaží namluvit) před 77 roky byl poražen, bohužel jen dočasně, fašismus, který jen za druhé světové války přinesl milióny a milióny lidských obětí. A nejvíce z řad Slovanů. Jen díky odvaze všech, kteří bojovali a umírali na straně Dobra, my můžeme dnes žít. Mnozí z nás bychom se vůbec nenarodili, nebýt Rudé Armády, která v Československu porazila fašistické Německo a tím i síly stojící za ním.

Jelikož lidská paměť, jak nám současnost ukazuje, je omezená, v současnosti fašismus díky oněm silám, které stály nejen za druhou světovou válkou, opět nabobtnal do rozměrů, které zdaleka přesáhly hranice Německa a postupně se hluboce zakořenil do klíčových pozic v lidské společnosti po celé planetě a díky tomu svět, jak jsme ho znali, skončí. Jaká bude jeho nová podoba, zda pro člověka přívětivá, nebo veškerou svobodu omezující, či snad dokonce svět skončí, není v tuto chvíli jasné, ale věřím, přeji si, aby parazit vysávající život z celé lidské společnosti i Země jako takové, byl stejně jako před 77 lety zničen. Ale tentokrát definitivně.

Vzdávám tedy dnes, 9. května 2022, s pokorou hlubokou úctu a dík všem těm, kteří kdysi i za cenu nejvyšší umožnili, aby nejenom Československo, ale celé lidstvo mohlo za svoji budoucnost bojovat i dnes a kteří nám dali možnost vybojovat další Den vítězství. 


---


Vrchní velitel ozbrojených sil Ruské federace Vladimir Putin promluvil dnes na přehlídce k 77. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce. Našim čtenářům nabízíme úryvek z jeho vystoupení.

V prosinci loňského roku jsme navrhli uzavřít dohodu o bezpečnostních zárukách. Rusko vyzvalo Západ k upřímnému dialogu, k hledání rozumných, kompromisních řešení, k vzájemnému zohledňování zájmů toho druhého.
Všechno marné. Země NATO nás nechtěly slyšet, což znamená, že ve skutečnosti měly úplně jiné plány. A my jsme to viděli.
Otevřeně probíhaly přípravy na další trestnou operaci na Donbasu, na invazi do našich historických zemí, včetně Krymu. V Kyjevě oznámili možné pořízení jaderných zbraní.
Blok NATO zahájil aktivní vojenskou činnost na území sousedících s námi.
Systematicky tak vznikla pro nás absolutně nepřijatelná hrozba, navíc přímo na našich hranicích. Vše nasvědčovalo tomu, že střet s neonacisty, banderovci, na které vsadily Spojené státy a jejich mladší partneři, bude nevyhnutelný.
Opakuji, viděli jsme, jak se rozvíjí vojenská infrastruktura, jak začaly pracovat stovky zahraničních poradců, byly pravidelné dodávky nejmodernějších zbraní ze zemí NATO. Nebezpečí rostlo každým dnem.
Rusko preventivně odmítlo agresi. Bylo to vynucené, včasné a jediné správné rozhodnutí. Rozhodnutí suverénní, silné, nezávislé země.
Spojené státy americké, zejména po rozpadu Sovětského svazu, začaly mluvit o své exkluzivitě, čímž ponižovaly nejen celý svět, ale i své satelity, které se musí tvářit, že si ničeho nevšímají a vše pokorně polykají.
Ale my jsme jiná země. Rusko má jiný charakter. Nikdy se nevzdáme lásky k vlasti, víry a tradičních hodnot, zvyků našich předků, úcty ke všem národům a kulturám.
A na Západě se tyto tisíce let staré hodnoty zjevně rozhodly zrušit. Taková morální degradace se stala základem pro cynické falzifikáty dějin druhé světové války, podněcovali rusofobii, chválili zrádce, zesměšňovali památku jejich obětí, smazávali odvahu těch, kteří zvítězili a protrpěli se k Vítězství.
Víme, že američtí veteráni, kteří chtěli přijít na přehlídku v Moskvě, to měli fakticky zakázáno. Ale chci, abyste věděli, že jsme hrdí na vaše činy, váš příspěvek ke společnému vítězství.
Vážíme si všech vojáků spojeneckých armád – Američanů, Britů, Francouzů – účastníků odboje, statečných vojáků a partyzánů Číny – všech, kteří porazili nacismus a militarismus.


22 komentářů:

  1. Ano, chodím posledních deset let s kytkou k hrobu osvoboditelů, kdy se už ohýbala pravda... děkujii

    OdpovědětVymazat
  2. Moje babička a dědeček nikdy nezapomněli kdo osvobodil Československo! Chodíme položit kytičku a historii povídáme našim dětem! Věčná sláva Rudé armádě a všem kdo položili své životy aby jsme mohli žít v míru!
    Láska, pravda a bratrství mezi národy vyhraje nad temnotou, zaprodanci, vlastizrádci a fašisty! Děkuji Vám za Vaše zprávy!! Vašek

    OdpovědětVymazat
  3. Niet čo dodať. Vďaka za ich obeť. Musíme sa však ešte viac činiť, aby ich obeť nebola nakoniec zbytočná.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju moc za krásné připomenutí významu dnešního dne i za všechny zprávy, které nám přinášíte. Mám obrovský strach z nastupující vlny fašismu - šokuje mne počínání představitelů státu a veřejnoprávní tv, která ukáže zaměstnankyni státu ve významné funkci Drábovou jak zdraví po banderovsku a volá "slava Ukraini" a to před shromážděním studentů, nebo veřejnoprávní rozhlas, který s malými dětmi předvádí diskusi, jak "nejlíp zabít Putina" a člen vlády - ministr vnitra tomu přizvukuje. Věřím ale, že snad podstatná část národa ví, kdo nás osvobodil a je za to vděčná jako tady já a předchozí diskutující.

    OdpovědětVymazat
  5. V 10:00 hod. moskevského času začne na Rudém náměstí přehlídka k 77. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce:
    https://nsk.aif.ru/society/parad_pobedy_9_maya_2022_v_moskve_smotret_onlayn-translyaciyu
    https://www.kp.ru/afisha/msk/obzory/moj-gorod/marsh-v-velikij-den-2022-v-moskve/
    https://www.youtube.com/watch?v=-Ag7xhBTMH0

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, děkuji za všechny zprávy. Děkuji za dnešní článek a myslím na ty, co chtěli žít a přesto bojovali za druhé. Jsem máma a myslím na mámy těch co umírali a teď se na ně zapomíná.
    Marie

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, treba si to pripominat. Mali by sme to opat slavit 9 maja, nie 8 maja. My sme zvitazili spolu s Cervenou armadou 9 maja. My nie sme "vyspela" zapadna Europa. My sme Sloveni.
    Cest a vecna slava padlym vojakom Sovietskeho zvazu !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je třeba si ale uvědomit, že akt kapitulace byl všemi stranami podepsán 8.5.1945, nikoliv 9.5. To je fakt....
      Oslava 9.5. byla v SSSR proto, že v okamžiku podpisu bylo v Moskvě už 9.5. - prostý časový posun v pásmech.
      Takže točit se na 8.5. nebo 9.5. je nesmysl a zbytečnost. Historická skutečnost je 8.5.
      Frolo

      Vymazat
    2. Pro Československo skončila 2.světová válka oficiálně 9.5. protože to je den, kdy byla osvobozena Praha od německých fašistů a jejich armád. Pro nás je 9. květen Dnem vítězství. Je to prostě takto.

      Vymazat
    3. Frola nechte vklidu dožít s datumem 8.5. (patrně jde o známou firmu VaKla)

      Vymazat
    4. Neměli bychom slavit ani 9.5, boje na území Československa skončily až 12.5, jednotky SS tady vedl fanatický německý generál Carl von Pückler-Burghaus, který se odmítl vzdát Rudé armádě. Američané vojáky odmítli převzít do zajetí.Rudá armáda spolu s českými partyzány a pod tlakem Američanů je donutila kapitulovat.
      Pückler spáchal sebevraždu. V tehdejším Československu se to dlouhá léta slavilo jako poslední výstřely druhé světové války v Evropě. Ještě ve dnech 14. a 15. května 1945 se na slovinsko-rakouských hranicích utkali v bitvě u Poljany jugoslávští partyzáni spolu s britskými tankisty proti jednotkám SS a chorvatským Ustašovcům. Válka v Evropě tedy doznívala ještě několik dní po jejich oficiálním skončení. Eva

      Vymazat
    5. Evo
      osobně si myslím, že když ti, kteří se o osvobození nejvíce zasloužili, slaví vítězství 9.5., mají na to jakési morální (aj.) právo. Rozfrcávat nějakou takovou událost do časového prostoru, protože jeden sedlák ze Zimbabwe zastřelil toho určitě posledního nácka v rákosí za barákem, je nesmysl. To by se Den vítězství fakt mohl slavit ktrerýkoli dne v roce :-)

      Vymazat
    6. MichalB: ?? Mýlíte se....
      Frolo

      Vymazat
    7. Ty spory, zda osmého nebo devátého, vůbec nelze brát na lehkou váhu, protože mají souvislost s nesmírně záludným plánem Západu - "Nemyslitelné":

      "Chtěl bych se ještě dotknout toho, jak nám spojenci chtěli ukrást Den vítězství, když 7. května v Remeši (bez přítomnosti SSSR !) přijali kapitulaci Němců. Toto ve skutečnosti separátní ujednání bylo součástí plánu „Nemyslitelné“. Bylo třeba, aby Němci kapitulovali pouze před západními spojenci a mohli se tak zúčastnit třetí světové války. Hitlerův nástupce Dönitz v té době řekl: „Ukončíme válku s Británií a Spojenými státy, protože ztratila svůj význam, ale budeme pokračovat ve válce se Sovětským svazem." Kapitulace v Remeši byla ve skutečnosti duchovním dítětem Churchilla a Dönitze. Dohoda o předání byla podepsána 7. května v 2:45.
      Sovětský svaz stálo hodně práce přinutit Trumana potvrdit kapitulaci v Berlíně, přesněji v Karlhorste 9. května za účasti SSSR a spojenců a dohodnout se na 9. květnu jako na Dni vítězství, neboť Churchill trval na tom, aby za den, kdy skončila válka, byl považován 7. květen.
      Mimochodem v Remeši došlo k ještě jednomu podvodu. Text dohody o německé bezpodmínečné kapitulaci před spojenci schválila už před několika měsíci Jaltská konference a svými podpisy jej potvrdili Roosevelt, Churchill a Stalin. Ale Američané předstírali, že zapomněli na existenci tohoto dokumentu, který mimochodem ležel v sejfu náčelníka štábu Eisenhowera Smitha. Okolí Eisenhowera pod vedením tohoto Smitha sestavilo nový dokument, "očištěný" od ustanovení z Jalty, která se spojencům nehodila. Zároveň byl tento dokument podepsán generálem Smithem jménem spojenců, ale Sovětský svaz nebyl dokonce ani zmíněn, jako by nebyl do války vůbec zapojen. Takový spektákl byl sehrán v Remeši! Dokument o kapitulaci pak byl předán Němcům dřív, než byl poslán do Moskvy."
      (https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2018/05/operace-nemyslitelne-1-cast.html)

      Vymazat
    8. Frolo, myslím, že taky špatně.... zkus hledat sám, nepapouškuj nesmysly.
      "...bezpodmínečnou kapitulaci Německa v Reměši v hlavním stanu vrchního velitele vojsk západních spojenců generála Dwighta D. Eisenhowera 7. května 1945 ve 2:41 hodin podepsal z nařízení Hitlerova nástupce velkoadmirála Dönitze německý generál Alfred Jodl.
      Současně bylo stanoveno, že dokument ratifikují i vrchní velitelé německých ozbrojených sil. Stalo se tak krátce po půlnoci z 8. na 9. května v bývalém důstojnickém kasinu v Berlíně-Karlshorstu.
      Představitelé nacistického Německa se v kapitulačním protokolu zavázali, že do půlnoci 8. května 1945 všechny německé jednotky složí zbraně. Vinou některých fanatických velitelů a především snahy Němců dostat se do přijatelnějšího amerického zajetí se tak na tehdy ještě neosvobozeném území Československa nestalo. Svobodu tak mnoha obcím a zejména Praze přinesla až operace Rudé armády."
      nenimito

      Vymazat
  8. Super. Mám radost, že nejsem sama.

    OdpovědětVymazat
  9. Patřím k těm šťastným, kteří mohli navštívit (záměrně použiji dobový název) Stalingrad a Piskarevský hřbitov s hromadnými hroby obránců a obyvatel města. Do smrti na to nezapomenu. Věčná sláva Sovětské armádě. Mnoho Čechů si dnes neuvědomuje, že jsou dnes na světě jen díky jí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom malé upřesnění : Z příspěvku vzniká dojem, že je hovořeno o jednom místě v Rusku. Ale Piskarevský hřbitov je v Leningradu (Skt. Peterburg ). Samozřejmě i ve Stalingradu ( Volgograd ) bylo mnoho obětí a obě města zaslouží hlubokou úctu. Obě přispěly olbřímím dílem ke konečnému vítězství nad Německými fašisty.

      Vymazat
  10. Poslední evropské hlavní město Praha bylo osvobozeno 9. května 1945. Zbytky německé skupiny armád Mitte byly pacifikovány do půlky května 1945. Werwolfy naháněli ještě ve ´46, Banderovce (UPA) ještě počátkem 50. let. Poslední amnestoval Ukrajinec trockista Chruščev. Vysocí důstojníci wehrmachtu a Waffen SS našli útočiště a ochranu v USA, Jižní Americe, Španělsku, později v západní okupační zóně Německa. Nacismus neskončil, nacismus trvá.

    OdpovědětVymazat
  11. Všechno zlo světa pochází od Anglosasů. Kolonizovali půl světa a chtějí ho pro sebe celý. V cestě jim stojí mírumilovní Slované. Chtějí nás zničit, proto nás štvou proti sobě. Nesmíme jim skákat na lži, co dnes dělají lidi kvůli vlastizrádné vládě a proanglosaské televizi. Rozbili Československo z tohoto důvodu a lidi to hází na Mečiara. Kdepak, vzpamatujeme se, anebo zanikneme.

    OdpovědětVymazat
  12. Raptor - Pietní akt u příležitosti 77. výročí Pražského povstání a osvobození Prahy Rudou armádou Olšanské hřbitovy:
    https://www.facebook.com/RaptorTV.cz/videos/5240631695994359

    OdpovědětVymazat
  13. Osvobozená města Ukrajiny slaví Den vítězství:
    https://www.pokec24.cz/politika/zurivy-hnev-zelenskeho-osvobozena-mesta-ukrajiny-slavi-den-vitezstvi/

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů