5. 5. 2022

Krátce o Ukrajině 4. 5. 2022


1.
Mariupol
Po evakuaci části civilistů pokračovalo masivní dělostřelecké ostřelování a letecké bombardování Azovstalu. Sporadické průlomy pro testování průsaků z areálu závodu jsou zastaveny. Plnohodnotný útok na metalurgický komplex se neprovádí. Obklíčeným bylo řečeno, že se buď vzdají, nebo budou na území Azovstalu zničeni. Žádné koridory pro ně už nebudou vytvořeny. Informace o dopadení kanadského generála zatím nebyly ověřeny.

2. Záporoží
Na trati Kamenskoje-Orechov-Guljajpole nejsou žádné velké změny. Jižně od Orechova probíhaly pouze bitvy. Ty probíhají i na předměstí Guljaj-Pole. Na východ od něj pokračují boje o různé vesnice. Nedochází však k žádnému výraznému postupu. Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny prohlašuje, že Ozbrojené síly Ruské federace teprve zkoumají obranu OSU a hromadí úderné síly, a to i na úkor jednotek uvolněných v Mariupolu.

3. Ugledar
Na trati Novomichajlovka-Ugledar-Velikaja Novoselovka bez výrazných změn. Ozbrojené síly RF se zabydlely v osadách jižně od Velikaja Novoselovka. Ugledarská opevněná oblast nadále pokrývá dálnici Marijinka-Kurachovo.

4. Marijinka
Ani zde žádné výrazné pokroky nejsou. Stejně jako dříve probíhají bitvy v oblasti haldy. Samotné bitvy jsou pozičního charakteru, zejména proto, že nepřítel má možnost vyslat posily do Marijinka ze směru od Kurachova.

5. Avdějevka
V průmyslové zóně Avdějevky pokračují středně intenzivní boje bez vážnějších pokroků. Na severu probíhají boje u Novoselka-2 a Novobachmutovky. Jednotkám DLR se podařilo vstoupit do Troitského - boje pokračují v oblasti vesnice. Pokusy o postup do New-Yorku z východu zatím výraznější úspěch nepřinesly. Současně nepřítel pokračuje v ostřelování měst DLR - Doněcka, Makjejevky, Jasinovaté, Jelenovky atd. Používá dělostřelectvo 122-152 mm, různé typy MLRS + Točka-U OTR.

6. LLR
Boje pokračují v průmyslové oblasti Rubižného. Pokračují také na předměstí Severodoněcku. V Popasné pokračuje pomalé prokousávání opevněného prostoru Ozbrojených sil Ukrajiny. Tempo postupu je nízké. Nepřítel zde má možnost nasadit rezervy. Značné ztráty na obou stranách v Popasné. Obě strany chápou operační hodnotu města, takže bitva o něj pokračuje s neutuchající silou.

7. Izjum
Boje pokračují severně od dálnice Barvenkovo-Slavjansk. K dálnici se zatím nepodařilo dostat, i když je již možné provádět její ostřelování. Boje probíhají v oblasti Kurulki-Paškovo a také poblíž Bolšoj Kamiševky. Směrem na Slavjansk, ozbrojené síly Ruské federace po dobytí Jampolu částečně obsadily Krasnyj Liman, boje probíhají na okraji města. Nepřítel vyhazuje do povětří mosty a připravuje ústup k další obranné linii severně od Slavjanska. V tomto směru mají Ozbrojené síly Ukrajiny opět nejtěžší ztráty. Přemístění jednotek Volkssturmu sem prozrazuje problém katastrofálního úbytku kádrů v brigádách.

8. Charkov
Ozbrojené síly Ukrajiny po neúspěšném pokusu o postup na Kazachja Lopan a ztrátě dvou osad změnily taktiku a zahájily boj o Russkaja Lozovaja, kde boje pokračují dodnes, a také provedly útok ve směru na Starý Saltov, kam protlačily lehkou oporu záložníků LLR. Po přesunu posil se fronta opět přesunula na jih, ale vzhledem k nedostatku sil v tomto směru na obou stranách jsou zde v budoucnu možné taktické posuny jedním či druhým směrem. Ozbrojené síly Ukrajiny se také snaží vytvořit přechody přes Severský Doněc, aby způsobily vážnější hrozbu pro křídlo izjumského seskupení jižně od Volčanska. Hlavním úkolem všech těchto bitev je odklonit část sil Ozbrojených sil RF ze směru Izjum pomocí obtěžujících operací proti otevřenému křídlu.

9. Nikolajev
Na linii mezi Chersonem a Nikolajevem pokračují středně intenzivní bitvy. Frontová linie se poněkud posunula směrem na Nikolajev, nepřítel přiznává vážné ztráty, ale nadále buduje síly pro případné protiútoky tímto směrem. Ve směru Krivoj Rog žádné změny. Přes prohlášení gauleitera z Krivoj Rogu se seskupení Ozbrojených sil RF v tomto směru do ofenzivy nevydalo. K výraznému postupu nedochází ani na frontě jižně od Nikopolu v oblasti Novovoroncovky.

10. Oděsa
Raketové útoky na vojenskou a dopravní infrastrukturu pokračují. Část uskupení OSU je stále držena v oblasti Oděsy kvůli obavám z vylodění na moři, i když jeho pravděpodobnost nyní není příliš vysoká. Po náletu BPLA na Hadí ostrov následovaly útoky na letiště Školny. Provokace pokračují také na hranici s Podněstřím. Dokud se nevyřeší situace s Nikolajevem, přímé operace proti Oděse jsou nepravděpodobné.


zdroj: https://colonelcassad.livejournal.com/7594284.html
překlad: Vlabi



11 komentářů:

  1. Takže se to nějak zaseklo. Má ruská armáda málo prostředků?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruská armáda ma za zády celé Nato. Tudíž nemůže vrhnout celou sílu.

      Vymazat
  2. Som hlboko sklamaný....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možno tu nájdete vysvetlenie: https://www.youtube.com/watch?v=09-GgnlPt-8

      Vymazat
  3. To bych také rád věděl, co se doopravdy děje. Doufal jsem v rychlejší akci......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přehled pouze pozemních operací. Krom toho normálně běží "kalibrace". Navíc si myslím, že se čeká na konečné vyřešení Mariupolu, kde jsou vázané značné síly.

      Vymazat
    2. Stačí si vzpomenout na válku v bývalé Jugoslávii, kde byl způsob vedení boje zeměmi NATO směřovanou na životně důležitou infrastrukturu označován jako moderní koncepce války, kdy jsou minimalizovány oběti u nepřítele. Pro připomenutí, vzpomínáte, jak obyvatelé Bělehradu ukazovali na kamery zkažené maso, protože nešel elektrický proud a v lednicích se kazily potraviny? Tehdy Srbové, ačkoliv byli odhodláni bojovat, rychle přistoupili na příměří, protože se civilní obyvatelstvo zvláště ve městech začalo bouřit, když začalo váznout zásobování díky zničené infrastruktuře a nebyla k dispozici elektrická energie z důvodu poškozených rozvodů elektrického vedení. Západní média se tehdy předháněla v superlativech o civilizovaném vedení války zeměmi NATO, ale když nyní Rudá armáda přechází na tento způsob vedení boje, stejná média označují tuto taktiku jako zbabělou a zákeřnou.

      Vymazat
    3. A co mají tedy použít aby byli rychlejší? Termobarické zbraně? Třeba ТОС-1А "Солнцепёк"? Víte kolik by tam bylo zbytečných obětí mezi civilisty? Tady je video co ten systém dokáže https://www.youtube.com/watch?v=t1zdFiant3I
      Další je Buratino https://www.youtube.com/watch?v=JIas2reNdO0

      Vymazat
    4. Zapomněla jsem na podpis k těm videím o termobarické zbrani, Eva

      Vymazat
  4. Král Kazisvět, Princezna se zlatou hvězdou.
    https://www.youtube.com/watch?v=qZm8JbKKXGo

    a jsou tam i trefné komentáře......

    jirik

    OdpovědětVymazat
  5. Kopíruji z webu https://www.litterate.cz/nabira-to-na-obratkach/comment-page-1/#comments
    Novinky z Azovstali
    1) zástupce velitele Volyna kamsi zmizel, jednání vede další zástupce.
    2) červený kříž a další stále čekají u otevřených humanitárních koridorů na civilisty.
    3) azovci oznámili, že další civilisty nepustí. Nyní je budou pouze vyměňovat. 15 civilistů na 1 tunu potravin a léků.
    4) Kyjev tvrdí, že s azovci v Mariupolu nemá spojení
    5) šíří se drby, že azovci mají k dispozici akvalungy a mezi sebou pár vycvičených potápěčů => velitelé a další důležité osoby mohli zmizet s pomocí akvalungů
    https://t.me/voenacher/17468
    Reportér mluvil s lidmi, kteří vyšli z protiatomových krytů Azovstalu, úryvky z rozhovoru (odmítli se nechat natáčet):
    – V protiatomových krytech bylo od počátku 400 civilistů;
    – pracovníci a jejich rodiny;
    – Azovský pluk civilistům nepomohl, jídlo přivezli ukrajinští pohraničníci;
    – Azov dával dětem sladkosti pouze na kameru;
    – v Azovstalu bylo 30 protiatomových krytů;
    – jídlo našli v jídelnách, ženy se střídaly ve vaření (30 dospělých, 17 dětí);
    – Sami pekli chleba a dávali ho dětem jako sladkosti;
    – z továrny utekli sami, pres díry ve stěnách a plotě;
    Eva
    – voda byla ve skladech, balená sycená voda (zásoby pro horký provoz);
    – civilní oběti byly způsobeny pouze ze strany VSU.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů