31. 5. 2013

Test duševního zdraví českého národa

V současnosti probíhá největší test duševního zdraví českého národa. Průběžné výsledky nejsou zase tak špatné, nalezeno bylo zatím pouze 32 tisíc duševně retardovaných osob mimo řádný lékařský dozor.


Moto: Mladý pane, viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, chodby tak a tak. Prosím, důl se může zatopit, zasypat, ale nikdo vám ho nemůže vzít! Posel z Liptákova.


Ten test má velmi nenápadné jméno: Druhý pilíř důchodové reformy (DPDP). Autor projektu mohl těžko vybrat jasnější a věrohodnější test, který rozdělil lidi na duševně zdravé a ty ostatní (politicky korektně řečeno). Ve světle momentálních událostí okolo penzijních fondů v ekonomicky kolabujících zemích (Řecko, Španělsko, Maďarsko, Polsko …) ale i historie úspor českých občanů, je totiž zcela nepravděpodobné, že by se „střadatelé“ se svými „úsporami“ ještě někdy setkali.


Udělejte si následující myšlenkový experiment: Je 26.5.2043 a na kontě na vás čekají vaše poctivě naspořené a řádně zhodnocené peníze, z nichž si zajistíte finančně komfortní stáří. Za celých těch 30. let totiž neproběhla jediná zásadní změna režimu, okupace cizími vojsky, nezkrachovala žádná systémová ani velká lokální banka ani stát, neproběhla měnová reforma, neproběhl žádný „záchranný“ balíček od EU ani MMF, trhy pořád stoupaly, peníze neukradl ani správce fondu ani stát a inflace byla po celou dobu hluboko pod nominálními výnosy uložených hodnot. Z mého pohledu je takový scénář daleko méně pravděpodobný, než přistání mimozemšťanů.


Přiřadíme-li (velmi konzervativně) každé jmenované události (a to netuším, kolik jsem jich ještě zapomněl) pouze 5% pravděpodobnost vzniku, je výsledná pravděpodobnost výše uvedeného stavu dle našeho modelu P=(1-0,05)^11=0,5688, tedy necelých 57%. Jste-li opravdu duší hráč, jděte do toho, ale pokud hledáte jistotu pro stáří, hledejte jinde.


Jestliže vstup do předcházející formy tzv. „důchodového připojištění“ mohlo být chápáno jako jednorázový a neškodný úlet, v případě DPDR se už jedná o zcela jasný problém v oblasti duševního zdraví. Jen očekávám, že nakonec autoři řeknou nešťastníkům, uvízlým v pasti:


APRÍL, tu máte peníze zpět (tedy až na odečet nákladů experimentu, reklama, náklady fondů atd.) a vaše léčení v Bohnicích bude osvobozeno od regulačního poplatku.


na zhodnocení vašich úspor jsem jednička




Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů