29. 5. 2013

Svět je naruby

Šílenství: USA schválily pesticidy vraždící včely

Korporátní politika ve Spojených státech je prostě byznys.
Znovu to dokazují informace o tom, že Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) ustoupila lobbistům a schválila vysoce nebezpečný pesticid, který Evropská unie nedávno zakázala z obav o životní prostředí.
Nejenže mají neonikotinoidy opakovaně na svědomí hromadná úmrtí včel, známá jako syndrom zhroucení včelstev (Colony Collapse Disorder – CCD), ale dlouhodobé používání těchto pesticidů představuje hrozbu pro další aspekty přírody (a lidi).
Ještě víc šokující je skutečnost, že toto rozhodnutí přichází nejen poté, co byla v EU veřejně diskutována hlavní rizika používání těchto pesticidů, ale i poté, co americké Ministerstvo zemědělství zveřejnilo zprávu o pokračujících umrtích včel a souvisejících dopadech – zprávu, v níž jsou pesticidy označeny jako jedna z příčin. Jen dopad na včely stačí k tomu, abychom věděli, že tyto pesticidy vraždí živočichy a následně i ptáky, kteří se jimi živí.
Globální škody pak mohou dosáhnout až 200 miliard dolarů ročně. Hovoříme o devastaci více než 100 druhů plodin, od jablek po avokádo a švestky.
O tomto tématu diskutuje bezpočet vědců a mnoho organizací věnujících se ochraně životního prostředí. EPA rozhodně nemá nedostatek informací. Není samozřejmě pochyb o tom, že existují i jiné příčiny úmrtí včel. Naše životní prostředí je poškozováno produkty společnosti Monsanto, a to dokonce i v obydlených oblastech, máme chemický déšť, ohromné množství elektromagnetických vln – je však zřejmé, že neonikotinoidy jsou přinejmenším jednou z hlavních příčin. A kromě toho absolutně nepatří do potravinového řetězce.
Server The Pesticide Action Network (PAN) uvádí, že zákaz EU přišel těsně předtím, že smrticí pesticidy posvětila EPA:
„Rozhodnutí EU vychází ze závažných zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, že tyto pesticidy představují nepřijatelné riziko pro včely a jejich používání by mělo být omezeno. Stále více vědců dokazuje, že kromě ničení přírodních ploch a patogenů jsou neonikotinoidy klíčovým faktorem vymírání včelstev.“
Proč tedy teď tyto pesticidy mají zaplavit Spojené státy v mnohem větší míře, než by tomu bylo v rámci EU? Je to krok, který má zvýšit ceny potravin po celém světě kvůli pokračujícímu vymírání včel a následným škodám na plodinách? Taková je moc šarlatánské korporátní vědy.


No chápete to? Za tímto už nemůže stát ani byznys. I zde to vidím na krok sledující cíle pár tahů dopředu.

9 komentářů:

  1. Nojo,
    vyhuběj včelstva, ale někde jsem četl, že korporát má fikaně připravenej jakejsi novej model modifikovanýho čmeláka, kterej tohle svinstvo přežije. A farmáři, "protože nevědi co s prachama dělat" si budou s radostí tyto nový opylovače -holt- pořídit! Tím se samozřejmě zlevněj a ozdravěj už tak levný a zdravý potraviny, že nebude už vůbec za to stát si je do korporátních řetězců jít koupit. To je teda vymakaný. NOJO, na to už ale nestačí těch pět zoufalců s transparentama. Myslím, že by jich bylo potřeba nejmíň šest, ne? Sedm? Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to Matěji tak horký asi nebude. Koukni na Maďary. Ty v minulých dnech spálili na 500 ha GMO kukuřice od Monsanta. Ono si nemyslím, že ty chemický sajrajty jdou do prodeje aniž by v tom nemělo prsty Monsanto. Dnes hoří lány s GMO plodinami, zítra třeba výrobní haly a sklady s pesticidy.

      Vymazat
  2. No,
    tohle násilí mě ale moc netěší. To máš stejný jako s patentníma lékama, násilí. Nebo vojenský síly OSN, násilí, furt jenom násilí. Ale je fakt možný, že to jinak nepůjde. Ale kam se já zbabělec pak skovám? Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není násilí. U nás se "normální" obilí hází do bioplynek a jakou máš radost, že máš čím napájet počítač. A to ti násilně nepřijde? Naopak, co by jsi s tím GMO chtěl jako dělat? Zaorat? To by sis moc nepomohl. Spálit, zaorat a sice s prodělkem, ale zato s čistým svědomím mohu zasadit něco, s čím souhlasím. Ať svět vidí, že to jde i bez Monsanta. Maďaři mají v tomto u mě obdiv. "Jezevci" ze země dvouocasého lva se mají co učit.

      Vymazat
  3. Pokud to udělali s vědomím nápravy a tedy na-furt, tak proti tomu nemůžu nic mít. Ale teď tedy musej pokračovat. A když zapátráš v jejich nedávný historii, tak tam uvidíš něco, co Tě možná vyděsí. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji:
      Jak chceš "pátrat v historii"? Ty už k ní máš přístup? Nebo máš na mysli historii, kterou jsi vyčetl ze psaných slov? Ono není historie jako když se řekne historie. :-)
      Mě dokáže vyděsit leda pěknej pavouk na zdi. Když se mi kouká do očí, nelze diskutovat o jeho existenci či pravosti.

      Vymazat
  4. Michale,
    pokud nebudeš zveřejňovat můj poslední článek, prosím pošli mi ho zpátky. Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji ???
      Nevím, co máš na mysli. Zkus mi to napsat mailem.

      Vymazat
    2. Michale,
      v tomhle případě vůbec nemusím pátrat v nějaký písemný historii, protože zaprvé žádná relevantní není a dlouho nebude. Ale zažil jsem to s našimi jižními sousedy, sice jenom zprostředkovaně rádiem, jako devítiletej kluk v souvislosti s potlačením jejich povstání v roce 56, se ségrou, vyděšenými rodiči a prarodiči. Kteří zažili válku a věděli "vo co gou". Pak ještě jednou už jako jednadvacetiletej voják v 68. Kdy nebylo možný si nevšimnout, jak se rychle vytratilo nadšení, odvaha a chuť bojovat. Tehdy v Maďarsku prej stačilo pár oběšenců na kandelábrech v Budapešti a za pár let u nás to bylo odbyto zadupáním. A soudržnost s odvahou se jakoby mávnutím kouzelnýho proutku změnila v obyčejný práskačství. Tehdy ovšem lidi trochu víc věděli a měli představu o tom, kdo a kde je nepřítel. A co my o těch našich dneska víme? Nic! Ale oni nás maj díky takovejm událostem, jako jsou ty výše popisovaný dokonale přečtený a přesně věděj, jak my budem reagovat. A co o nich víš ty, nebo já? Ale můžu ti na-beton říct, že oni nejsou ten Tvůj neškodnej pavouček. Takže jsem docela zvědavej a budu těm odvážnejm Maďarům držet palce, stejně jako tehdy. Tedy pokud to opravdu myslej ne jako hepening, ale nekopromisně a vážně, tedy na furt, jak říká Matěj. Pak by to možná začalo mít smysl, ale to bychom s k nim museli asi přidat, ne? A já moc rád čumím za plotem. M

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů