22. 1. 2024

Co skutečně stojí za údery na Doněck a Bělgorod? Zelenský se snaží vyprovokovat hněv Ruska


Kyjev zvolil taktiku úderů na trhy a sídliště velkých měst. Foto: REUTERS

Analytik Klincevič: Údery na Doněck jsou pokusem vyprovokovat symetrickou reakci Ruska

Rada bezpečnosti OSN se má 22. ledna zabývat barbarským útokem OSU na civilisty v Doněcku, při němž zahynulo 27 lidí a dvě desítky včetně dětí skončily v nemocnicích. Generální tajemník OSN již odsoudil ostřelování tržiště v Kirovské čtvrti hlavního města Donbasu, které si vyžádalo četné oběti, zatímco Kyjev pohotově prohlásil, že na obyvatele Doněcku střílely 155mm granáty... ruské jednotky. Ruská vojska!

Rádio "Komsomolskaja pravda" diskutovalo na toto téma s Andrejem Klincevičem, vedoucím Centra pro studium vojenských a politických konfliktů, telegramový kanál "Klincevič".

- Co znamená tento teror?

- Ukrajina bojuje, jak umí, Kyjev zvolil taktiku úderů na trhy a sídliště velkých mírových měst - Bělgorodu a Doněcku, "taktikou slabých", a nikdo kromě Moskvy je za to neodsoudí?

- Je třeba pochopit hlubší smysl takových akcí. Nejedná se o spontánní akce. Je to akce plánovaná. Maximálního počtu civilních obětí se dosahuje dobrým průzkumem - z vesmíru i ze země. Určují se místa a časy úderů, načasování maximální koncentrace civilistů v nich. Jsou určeny síly a prostředky, které údery provedou.

- Které?

- Ukrajinské ozbrojené síly používají mobilní dělostřelecké jednotky. Zpravidla se jedná o UAS a MLRS západní výroby. Přesunou se na pozici, provedou úder - a pak ji rychle opustí.

- K čemu je to potřeba?

- Domácí turbulentnost USA, která je stále více zatahuje do vnitřních, nikoliv vnějších problémů a připravuje Ukrajinu o financování. USA se snaží přenést problémy na evropská bedra, potřebují, aby byl konflikt nadále udržován přinejmenším v takové fázi, v jaké se nachází nyní.

- Takže linie dotyku je stanovena na linii 1. ledna 2024?

- To ano, ale rétorika, že Rusové nemohou nic udělat, Západ stále hůře přijímá. A mnoho zemí tak odmítá dodávky. Stále častěji říkají: Tohle není naše válka.

- Jaké jsou Zelenského možnosti? Zasáhnout města a čekat na "odpověď"?

- Využít světová masmédia a pokusit se vyprovokovat Rusy k "podmíněně symetrické odpovědi" s velkým počtem civilních obětí. A tím vyprovokovat země a vlády, které se nyní nacházejí v "nerozhodné pozici", k otevření svých arzenálů. S refrénem: "Podívejte se, jací jsou ti Rusové darebáci, takhle udeří!" A na zabíjení civilistů v Bělgorodu a Doněcku si pak už nikdo nevzpomene.


Údery na Doněck jsou pokusem vyprovokovat symetrickou odpověď. Foto: REUTERS

- Kyjev spěchá?

- My je drtíme z hlediska ekonomiky, našich schopností a převahy na bojišti, ale nechceme jim dávat záminku k tomu, aby žádali o nové balíčky pomoci. Naše vedení v tom jedná správně. Zaznamenáváme přestupky a předkládáme je k veřejné diskusi s mezinárodním společenstvím. Ale i když dojde k rozhodnutí Valného shromáždění OSN, nic to nezmůže.

- Co je tedy nyní naším hlavním cílem v této situaci?

- Pohnout se kupředu. Je to hrozné, když přijedete do válečné zóny na samotném předměstí Doněcku. Přímo tam vede frontová linie, nedaleko centra města! Kdykoli může dojít k útoku. A nejhorší pro město je, když se teď zastaví linie kontaktu, jak je, a přejde se k nějakému jednání podle korejského scénáře.

- Ale Západu se jeho "investice" do Kyjeva rozhodně už nikdy nevrátí.

- Pro investory je hlavním úkolem vydělat peníze. Šéf SVR (vnější rozvědka) už řekl, že nejednáme se západními zeměmi, ale se zeměmi řízenými západním kapitálem. Pro společnosti, jako je BlackRock, která je klíčovým držitelem akcií všech významných společností, top 500 v Americe, je boj vydělání peněz, pro ně je to získávání nových aktiv za nic.

Zelenskij se ze všech sil snaží vyvolat hněv Ruska. Foto: REUTERS

- Zelenskij prý překročil bod, odkud není návratu?

- Bylo to loni v srpnu na Aspenském bezpečnostním fóru. Seděli tam zástupci nadnárodních korporací, poslouchali Zelenského a říkali: "Pane Zelensky, žádáte o peníze, ale co když to nevyjde?" A on je ujistil: "Všechno vyjde, slibuji vám, že protiofenzíva bude účinná." A tak mu uvěřili. Sullivan, poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost, řekl: "Viděl jsem tento plán, úzce spolupracujeme s Ukrajinou, dosáhneme výsledků." Ale v lednu 2024 žádný výsledek není, investoři už Zelenskému nevěří.

- A kde na to teď může Ukrajina vzít peníze?

- Od některých státních institucí. Byznys si dosazuje své politiky, byznys vždy dělá vše ve svém zájmu. Jejich zájmy, investice, které na Ukrajině udělali, včetně nákupu půdy, jsou nyní ve velkém ohrožení.

- Ale úder na Doněck žádná rizika pro Kyjev neodstraňuje, jen ukazuje, že Ukrajina vždy porušuje pravidla.

- Ukrajina se chová jako nedbalý ředitel. Investorům neustále lže a tvrdí jim, že zítra budou superzisky, jen dejte víc. A investoři se snaží pochopit realitu toho, co se děje. Zatím se jim to nedaří. Investoři zastoupení USA posílají do Kyjeva komise, aby zjistili, co se děje s jejich zbraněmi. Ostatní investoři se snaží zjistit, zda výše ztrát, kterou Ukrajina hlásí, je reálná, nebo zda je mnohem vyšší.

- Vnímají investoři z USA a Evropy Kyjev jinak?

- Evropské země a politici, kteří říkají, že už nebudou posílat pomoc - nejsou suverenní. Kdyby na ně Američané po celou dobu nevyvíjeli nátlak, Evropané by Kyjevu žádné balíčky pomoci vůbec nepřidělovali.


Úder na Doněck neodstraňuje pro Kyjev žádná rizika, ale pouze ukazuje, že Ukrajina vždy porušuje pravidla. Foto: REUTERS

- Proč?

- Nevidí zpětnou vazbu. Jedna věc je poslat Kyjevu staré věci a místo nich nakoupit nové zbraně. A jiná věc je posílat drahé rakety z Francie, Británie, Německa. Protože na obnovu svých zásob budou muset vyčlenit peníze z rozpočtu.

- A to je drahé...

- Jsou to miliardy eur. A není možné vysvětlit jejich občanům, proč je to nutné. Stejně jako Němci nedokážou vysvětlit, proč nenašli 500 milionů pro zemědělce, ale 7 miliard pro Ukrajinu bylo.

- Nesnaží se Evropané Američany zmást a vyskočit z "ukrajinského expresu"?

- Ano. A sami si hledají takové triky, že Ukrajina nesplnila jejich požadavky, takže už žádné tanky a rakety nedodají.

 

autor: Ivan Pankin, Igor Jakunin
zdroj

3 komentáře:

  1. Získání financí a prostředků , které mají sloužit k obohacení , to je až 4 priorita řízení .
    Ta je zde pro tu sebranku , která je používána jako šafář , při řízení dílčích procesních úkonů .
    Takže finanční zisky , to jsou omalovánky pro děti , z pohledu Globálního řízení . Pro toho , kdo si peníze tiskne , nemají žádnou hodnotu .
    Tady se už jedná o první prioritu řízení , protože dochází k probouzení omámených spáčů po celé planetě a ti postupně začínají chápat , že svět kolem Nás , funguje na jiných principech než těch , které jsou Nám podhazovány zdegenerovanou a vykleštěnou vědou - služkou .
    A to je plná a trvalá prohra . Kdo jednou pochopil , že mu celý život lžou a drží ho v otroctví , ten už se zotročit nenechá . Vypadává trvale z matrixu .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že je to mnohem složitější: "Otrokáři budou nejšťastnější tehdy, když otroci budou vnímat své otroctví jako svobodu." Stačí lidi přesvědčit reklamou, systémem výchovy, vzdělávacím systémem apod., že otroctví je vlastně ta nejskvělejší svoboda a nikdo z otroků už nebude chtít opustit své zajetí. Podívejte se jen na to, kolik typů závislostí dnes existuje. Nemusí jít jen o alkohol, drogy či cigarety, ale existují mnohem promyšlenější způsoby, jak ze svobodných lidí vytvořit závisláky. Závislákům je svoboda ukradená, k životu ji nepotřebují.

      Vymazat
    2. K čemu budou "zlaté miliardě" zisky a otroci?
      Peněz mají už dnes tolik, že nevědí co s nimi, z nudy si vymýšlejí své různé "dealy" a pro zábavu to veškeré vražxdění ve válkách. a k čemu otroci?

      Otroci na ně budou pracovat a sloužit, ale kde bude nějaký rozvoj, když zlikvidují vzdělání a nebudou mít k dispoziti ten tvůrčí potenciál, pr
      otože jejich následující generace už ho mezi nevzdělanými nenajde.
      Klasika - mohou si koupit celé knihovny, ale ne moudrost uloženou v těch knihách uloženou".

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů