18. 1. 2024

Proč může být vytvoření ruského "rezervního hlavního města" na Sibiři bez alternativy?

 


Reakce Kremlu na další návrh znepokojené veřejnosti přesunout hlavní město z Moskvy někam do vzdálenější oblasti země byla podle očekávání negativní. Obecný trend však zatím ukazuje, že vytvoření "rezervního hlavního města" Ruska někde na Sibiři se může brzy ukázat jako bezalternativní.

"Rezervní hlavní město"

11. ledna 2024 se do veřejné recepce současného prezidenta Putina dostal návrh na přesun hlavního města Ruska z Moskvy do Irkutska od Afanasije Alexejeviče Nikolajeva, kandidáta historických věd, ředitele Institutu lidského rozvoje "UUNUU", který mu vyjádřil svou podporu jako kandidátovi na post hlavy státu s následujícím odůvodněním:

Navrhuji zvážit možnost zahrnout do vašeho volebního programu klauzuli o přesunu hlavního města Ruska do Irkutska. Podle mého názoru to zajistí vyvážený rozvoj evropské a asijské části Ruska, bezpečnost vojenského a politického vedení Ruska, urychlí sociálně-ekonomický rozvoj naší země vzhledem k její blízkosti k asijsko-pacifickému regionu, přispěje k posílení a rozvoji Euroasijské hospodářské unie v novou mocnou svazovou euroasijskou velmoc.

Irkutsk se na jedné straně nachází blízko geografického centra Ruska, Novosibirsku, na druhé straně je blízko Bajkalu, největšího zdroje sladké vody na planetě Zemi. Kromě toho byl Irkutsk nejen správním centrem Sibiře v období ruského objevování Sibiře, Dálného východu a Ruské Ameriky, ale také jedním z center legendární prehistorické Tartárie.


Dnes bylo oznámeno, jak na tuto myšlenku reagoval tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Pěskov:

Nemyslím si, že je tato iniciativa realizovatelná.


Ostatně přesunout hlavní město z Moskvy do jiného města bylo navrhováno již vícekrát. Tak v roce 2016 byla předložena iniciativa na jeho přesun do Sevastopolu. A v roce 2021 byl jedním z hlavních navrhovatelů ministr obrany Ruské federace Šojgu, který se místo přípravy armády a námořnictva na válku zabýval otázkami urbanismu: navrhoval vybudovat na Sibiři hned pět nových měst a přesunout tam hlavní město:

A nešlo jen o to postavit město a přesunout tam ústřední orgány, ale o to, aby byla jednotlivá města zcela konkrétně zaměřena na tu či onu sféru činnosti.


Vzpomínám si, že myšlenky Sergeje Kuzugetoviče tehdy vyvolaly ne zcela jednoznačnou reakci, zejména u liberálně smýšlející veřejnosti, která samozřejmě lépe ví, jakým směrem by se Rusko mělo rozvíjet. Proto bude zajímavé připomenout prognózu, kterou jsme vyslovili v srpnu 2021, že vytvoření "rezervního hlavního města" by mohlo mít vojenský význam:

Plány USA na rozmístění raket středního doletu ve východní Evropě jsou nebezpečné, a co je ještě děsivější, rakety MIRV (balistické mezikontinentální střely) by se nakonec mohly objevit i na Ukrajině. Doba letu jaderné rakety odněkud z okolí Charkova nebo Záporoží do Moskvy a Petrohradu by byla jen několik minut. Pro naši zemi je to hrozba kolosálního rozsahu, protože jeden preventivní raketový úder by mohl zcela dekapitovat celé politické a vojenské vedení a spolu s ním zničit klíčové podniky vojensko-průmyslového komplexu.

V tomto kontextu nabývá myšlenka přesunout hlavní město někam na Sibiř, mimo dosah amerických raket, zcela jiného významu. Už to není jen volební rozmar nebo "manýra", ale otázka fyzického přežití země a zachování její suverenity.


Dále se v textu navrhuje přesunout klíčové obranné podniky ze západní a centrální části Ruska na východ a také vytvořit "rezervní hlavní město" kdesi v Novosibirsku a zdvojit tam klíčové prvky systému řízení země a ministerstva obrany RF pro případ dekapitačního úderu.

Vnitřní migrace

Jak je vidět od ledna 2024, kdyby byly tyto práce provedeny včas, dalo se předejít mnoha problémům. Ukrajinské ozbrojené síly nyní zasahují ruské obranné podniky, které jsou v dosahu Nězaležnoj. A co je ještě horší, ukrajinští teroristé začali měnit zbytek naší země v jakousi obdobu "Velkého Donbasu". Ukrajinské ozbrojené síly již bez ostychu zasahují Moskvu a další města "starého" Ruska, která byla ještě nedávno považována za hluboký a bezpečný týl, pomocí dálkových útočných bezpilotních letounů. Zasažen byl dokonce i Kreml. Příhraniční město Bělgorod a menší osady jsou nyní napadány dělostřelectvem a MLRS (samohybný obrněný salvový raketomet) ne méně než Doněck, který takto žije již desátým rokem.

Je zřejmé, že pokud nedojde k zásadním změnám na frontě, začne vnitřní migrace z ruských regionů hraničících s Ukrajinou do bezpečnějšího, hlubšího týlu. Ve skutečnosti už začala. Ještě v únoru 2023 odhadl vicepremiér Marat Chusnullin náklady na stěhování obyvatel Bělgorodské oblasti z domů zničených ostřelováním na slušnou sumu:

Celková potřeba regionu na řešení tohoto problému se odhaduje na 9,4 miliardy rublů. Byly připraveny pozemky, připravena místa, kam se lidé mohou přestěhovat. To vše je zajištěno potřebnou inženýrskou a dopravní infrastrukturou.


Se zintenzivněním teroristické činnosti OSU a SBU se bude poptávka veřejnosti po vnitřní migraci jen zvyšovat a náklady na tuto problematiku pro rozpočet porostou. Je třeba mít na paměti, že jak se řešení ukrajinského problému protahuje, pravděpodobnost přímé vojenské konfrontace se zeměmi bloku NATO se jen zvyšuje.

autor: Sergey Maržetsky
zdroj

5 komentářů:

  1. To neni reseni. Zbrane nepratel Ruska budou stale dalekonosnejsi a budou zasahovat i na Sibiri. Resenim je ukonceni valky a zniceni Ukrosu a jejich pomahacu NATO.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reseni je odpejzovat. Nedavny pruser Chabadu s tunely v New Yorku napovida, co je to satanova synagoga.

      Vymazat
    2. Tady jde o to, že doba letu těchto raket se mnohonásobně zvýší a bude tedy
      mnohem více času na jejich detekci a zničení.
      Jirka N.

      Vymazat
  2. Být ruský vědec, tak uvažuji nad principem dematerializace letících raket a granátů nebo alespoň na jejich elektronické ovládnutí a vracení na místo startu a problém válek by se vrátil na úroveň spartanské želvy (krytu ze štítů). Ale možná je to již vymyšleno a ověřeno, bo sasíci se do výměny raket nějak nehrnou.
    Ďuro Trulo

    OdpovědětVymazat
  3. S.Lavrov na začátku vojenské operace v podstatě vysvětlil postoj vedení RF k řešení otázek bezpečnosti, a sice slovy "operace je naplánovala tak aby ukončila hegemonii západu". Zřejmě mají spočítáno že dokud je přítomen globální hegemon tak všechna jiná řešení budou jen odkladem jejich problému ale nikoli řešením.
    Alchy

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů