13. 1. 2024

Bílé stuhy



 
březen 2022. Mariupolem pomalu projíždí mikrobus a auto s bílými stuhami na zrcátkách, cestující uvnitř jsou napjatí. Někde na předměstí je slyšet dělostřelectvo, jsou slyšet silné výbuchy a obyvatelé města se snaží uniknout z nebezpečné zóny. Na ulici Karpinsky si aut všimne Dmitrij Šalar, voják 2. baterie praporu raketového dělostřelectva 36. brigády námořní pěchoty OSU...

„V domnění, že lidé ve vozidlech mohou zaujímat proruský postoj a plníce tak rozkaz, na ně Šalar a jeho kolegové zahájili palbu z kulometů. Na následky utrpěných zranění zemřeli na místě 4 lidé v autech,“ napsali o rok později v obžalobě.

Tisková zpráva vyšetřovacího výboru zmiňuje velmi charakteristický detail – bílé pásky na zpětných zrcátkách. Právě ty Šalar vnímal jako „známku projevu proruského postoje“. Sám mariňák přiznal, že mu bylo jasné, že v autě jsou civilisté, ale přesto zmáčkl spoušť – odůvodňuje to pravděpodobnými politickými názory těch, kteří sedí uvnitř. I když se lidé jen prostě snažili ukázat, že jsou mimo válku. Je to jako bílá vlajka.

Dmitrij Šalar

A teď si vzpomeňme na Buču, známý snímek suterénu s těly, který byl „prodán“ všem televizním kanálům světa. Nikdo ze zahraničních reportérů si nevšiml, že všechny mrtvoly měly na rukávech bílé stuhy. A když jedno z exhumovaných těl přikryté dekou vynášeli na nosítkách před stovkou novinářů, vypadla z něj ruka. Také se stejnou bílou stuhou. Jde o civilisty, kteří byli zabiti během čistek ukrajinskými útočníky pro jejich „proruskou pozici“. Podobné represálie proti civilistům probíhaly i v Mariupolu systematicky.

Materiály vyšetřovacího výboru, které byly předloženy soudu, odhalují plnou hrůzu jara v Mariupolu roku 2022. V oficiálních větách jsou všechna tato zvěrstva na první pohled v popisech podobná. Za každým z nich se ale skrývá samostatná lidská tragédie. A případy střelby do civilních aut nejsou ojedinělé:

- Zdravotník téže 36. brigády Vitalij Matvijenko a jeho kolegové stříleli na auto s bílými stuhami na bočních zrcátkách.

- Vojáci průzkumné roty 56. samostatného mechanizovaného praporu Roman Andrienko a Vladimir Gorbatjuk rozstříleli sedan označený bílými stuhami - řidič na místě zemřel, jeho spolujezdci se podařilo uprchnout."

Roman Andrienko a Vladimir Gorbatjuk

- Námořník ukrajinských ozbrojených sil Andrej Skorina a jeho bratři ve zbrani pomocí těžkých kulometů doslova roztrhali tři auta. Se stuhami. Zemřeli čtyři muži a jedna žena. Dalším dvěma civilistům se podařilo uprchnout.

Andrej Skorina

A to nejsou ani trestající nacisté z nějakého „Azova“*, který považoval Mariupol za své dědictví.


Masakry v ulicích

Nejčastěji se v soudních zprávách objevují nikolajevští mariňáci z 36. brigády. Dva z nich například spatřili neozbrojené muže: Nikolaj Oleksenko, aniž by zaváhal, na ně zahájil palbu. Jeden nešťastník padl mrtvý, druhý utekl. Oleksenko zkontroloval, že mrtvý muž nedýchá, pak teprve ho prohlédl - žádné zbraně, žádné označení na oblečení. To znamená, že zabil nevinného člověka, ale neměl žádné výčitky. O pár dní později za podobných okolností zabil dalšího civilistu.

Nikolaj Oleksenko

A tady je rozvědčík z téže brigády, Alexej Vološeňjuk. Ze své pozice v bytovém domě jen tak zastřelil muže na ulici. Tělo bylo odtaženo ze silnice a vyhozeno do průlezu na kraji silnice.

Nikolaj Volšeňjuk

Řidič 36. brigády Ivan Taran zastřelil dva civilisty ze stejných pozic: muž zemřel na místě, žena po zranění předstírala smrt, což jí zachránilo život - Taran byl příliš líný zkontrolovat a dokončit svou "práci". Později našel ve druhém patře téhož domu jinou ženu a chladnokrevně ji střelil zezadu do hlavy. V nedaleké dřevěné chatě pak střelil do hlavy majitelku a jejího syna. Pak zabil dva projíždějící muže na kolech...

Ivan Taran

Artur Niverčuk, střelec průzkumné čety, a jeho dvojče stříleli na auto, v němž byl neozbrojený muž, žena a malé dítě. Všechny tři zabili. Experti později napočítali v autě více než 60 děr po kulkách. Niverčuk je zodpovědný za vraždu i dalších dvou civilistů, na které jen tak pro zábavu střílel z podhlavňového granátometu.

Artur Niverčuk

Nelidi

Na základě titulků článků na webových stránkách vyšetřovacího výboru lze posoudit rozsah kyjevských válečných zločinů: „Byl vyhlášen rozsudek nad vojákem ukrajinských ozbrojených sil vinným ze zabití osmi civilistů v Mariupolu“, „DLR odsoudila ukrajinského ozbrojeného vojáka, který je vinen ze smrti 14 civilistů."

A všichni ti mrtví měli ukrajinské pasy. Posledních devět let žili na území ovládaném Kyjevem. Ale pro Ukrajinu se nikdy nestali "vlastními". Krutost, s jakou „ochránci“ jednali se svými spoluobčany, hraničí s duševním šílenstvím.

Co se honilo hlavou Serhiji Batynskému, staršímu poručíkovi OSU, který na ulici zadržel manželský pár a odvlekl ho na území Azovmaše? Ženu několik hodin mučil a vyhrožoval jí pistolí (nebudu citovat z trestního spisu, ale ostatní maniaci vedle něj nevypadají tak špatně). Nejhorší je, že její manžel vše slyšel za zdí. A vyl bezmocí.

Uspokojený Batynskij pak hodil ženu k manželovi a postavil ji před krutou volbu: za dvě hodiny jednoho z nich zastřelí. A kterého - rozhodněte sami.

Serhij Batynskij

Po nějaké době se vrátil a nařídil ženě, aby pokračovala do třetího patra budovy, načež na muže vypálil nejméně dvě rány z pistole Makarov. Ten na následky zranění na místě zemřel,“ píše se v materiálech trestního spisu...
 
Až po doživotí

V loňském roce byl pro vrahy z Mariupolu plánován vojenský soud. Byla připravena místnost speciálně pro velký soud, ale v určitém okamžiku se rozhodli velký veřejný soud opustit. V Donbasu se dokonce začalo mluvit o tom, že se zločinci mohou vyhýbat odpovědnosti. Zvláště poté, co se velitelé Azova* a 36. brigády vrátili na Ukrajinu. Stovky jejich podřízených však zůstaly v Rusku. A doslova každý den dostávají obrovské tresty - 24 let, 30 let, doživotí... A není se čemu divit. Téměř každá věta obsahuje „organizovaná skupina“, „motivy politické, ideologické nenávisti“ a další přitěžující okolnosti. Tvrdý, ale spravedlivý soud stále probíhá. I když ne za přítomnosti desítek televizních kamer v krásném velkém sále.

"Nekrofilní inscenace"

Příklady z „Mariupolských kronik“ jasně ukazují nevyhnutelnost trestu. Včetně zločinů v Buči.

„V Buči probíhalo nekrofilní představení. Uspořádal ho kyjevský režim na pokyn a za účasti Američanů a Britů,“ řekla nedávno mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová a stěžovala si, že ukrajinská strana nereaguje na požadavky ruského odboru zahraniční politiky. Až dosud nebyl Kyjev schopen dodat jmenovitý seznam „ruských obětí“. Ačkoli vášeň Nězaležnoj pro pořádání takových hřbitovů na náměstích je dobře známá.

Všechny tyto trestné činy nejsou promlčeny. Stále ještš neskončily ani soudy členů teroristických gangů, které působily na Kavkaze v 90. letech. A na řezníky z Buči dojde také. Vyšetřovací výbor navíc v rámci možností tuto složku doplňuje. Nedávno se například do zajetí vzdal britský žoldák, který vyprávěl, jak to v Buči vypadalo 3. - 5. dubna loňského roku. Vypověděl, že oblast byla "nedotčená": nebyly tam žádné známky boje ani mrtvá těla. To znamená, že k masakru a instalaci těl došlo až poté, co ruské jednotky odešly.

* Teroristická organizace zakázaná v Rusku

autor: Alexandr Koc
zdroj

21 komentářů:

  1. Existuje trest smrti…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pre nich rychlé vyslobodenie. Doživotný pracovný tábor.

      s0lar

      Vymazat
    2. O chlebu a vodě.

      Vymazat
  2. V tomhle videu (https://youtu.be/I0VEx3qzfdI?si=6ttADcs9qIGnS5Rz) ukrajinská youtuberka popisuje válečné hrůzy, které zažívala poblíž Charkova. Člověk by čekal, že po něčem takovém pochopí, co museli prožívat lidé na Donbasu nebo třeba v Belgorodu. Podle její reakce na můj komentář zřejmě nepochopila...

    OdpovědětVymazat
  3. No prací ke svobodě!! To věšeli na brány lágrů germáni a nikoho nepřevychovali. Na druhé straně exekuce satanistů má značné náklady (zbraně, plyn, popravčíci).
    Nejednoduší a nejpraktičtější by bylo darovat zlosynům jeden malý ostrov s nulovými zdroji (půda, voda, les) a bez civilizačních nástrojů (energie, zbraně, stroje, vozidla) a nechat je svobodně se zotročovat, mučit a vraždit (poznávací karma).
    Ďuro Trulo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. WhitelikesnowandcoldlikeWinter14. ledna 2024 v 8:59

      :-)
      Tak to je dobré...
      Proč si špinit ruce,ať to udělají oni sami mezi sebou.

      Vymazat
  4. Pri takýchto zločinoch neexistuje nič iné, iba vyrezať tieto nádory z populácie, trest smrti. Človek môže zabiť niekoho v panike pri strachu o svoj život či život niekoho blízkeho, to beriem, ale vraždiť a mučiť len kvôli svojmu pocitu moci, nenávisti, je pádnym dôvodom na zbavenie ľudstva tejto rakoviny. Tak, ako mali byť popravení VŠETCI nacistický vrahovia, aj na tých spodných priečkach, tak sa treba zbaviť aj týchto, žiadne dlhoročné tresty a podobne. Jednak to viaže obrovské prostriedky na ich ostrahu a prevádzku zariadení a nejaké nútené práce to nevyvážia a vždy existuje nejaká možnosť, že sa môžu dostať na slobodu. Pre mňa to už nie sú ľudia, to dostatočne ukázali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja si naopak myslím, že pracovný tábor je to pravé pre nich. Ruskí spoluväzni sa dozvedia a postarajú o spravodlivú a pomalú exekúciu. Pomalú, aby mali čas premýšľať. A pritom nebudú vedieť dňa ani hodiny... Zošalejú, aby vedeli, ako sa cítili ich obete a pozostalí. S takýmito sadistickými vrahmi žiadne zľutovanie, žiadny rýchly koniec. Ešte by sa nám rýchlo reinkarnovali. Jedla z bielej múky a cukru sa postarajú o ich zuby a dodatočný trest.
      ChlapeczDediny

      Vymazat
    2. Trest smrti je dilema nad ktorou dumem desiatky rokov. Na jednej strane je to v duchu oko za oko správne, no málo odstrašujúce. Zločinec si povie, veď keď ma chytia, tak ma obesia.
      Doživotie je zasa v dnešných humánnych podmienkach neodstrašujúce - ubytovanie, strava, farár, internet doživotne zdarma. A hlavne ľudské práva.
      Odstrašujúcim by bolo doživotie v táboroch typu koncentrák, gulag. Bez ľudských práv, jedna kaša denne, žiaden záchod, nech serú pod seba, žiadna posteľ a deka. V podstate trest smrti.
      A KTO z obhájcov ľudských práv ba bol proti tomu, obviniť z podpory zločincov a hajde do gulagu.
      Juraj

      Vymazat
    3. WhitelikesnowandcoldlikeWinter14. ledna 2024 v 9:05

      Jak píše ChlapeczDediny aj Juraj - žádný trest smrti,pracovní tábor,ať si svá zla odpracují,žádný přepychový kriminál; nedodržuje-li někdo lidská práva,sám na ně nemá nárok.

      Vymazat
  5. Oči tých monštier sú prázdne a tváre nesú stopy degenerácie. Zaujímalo by ma, či ide o vrodenú degeneráciu, alebo "získanú" v podmienkach monštruózneho systému.

    OdpovědětVymazat
  6. A nemyslíte si, že vy všichni, kteří si vymýšlíte takové tresty, že se tím dostáváte na JEJICH úroveň myšlení? Zdá se, že nedostatečně chápete Gosudara proč chrání civilisty, jak jen to jde (jsou to LIDÉ, s kterými budeme muset nadále žít).

    Ty původce, kteří takovou válku naplánovali a vedou (do posledního Ukrajince) stejně nikdo nepotrestá - ty za "velkou louží" určitě ne, ti ukrajinští si nahrabali dost, aby život dožili někde v bezpečí a v dostatku.
    Tak pro koho žádáte takové tresty?

    Pro neprivilegované - takové, kteří jako my dnes byli a stále jsou vystavováni podobné, ale daleko důslednější indoktrinavci jako my. A oni (jako národ) byli té protiruské výchově vystaveni už víc než 100 let. My tak 30 a kolik z nás jí podlehlo!!! Stačí si pročíst nějakou diskuzi pod protirusky zaměřenými články na mainstreamu!

    Pláčete na špatném hrobě.
    Jen proto, že na viníky nedosáhnete, vyřádíte se na komkoliv jen pro jeho příslušnost k národu, který byl velmocemi sprpstě zneužit k jejich zájmům.
    Albi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Indoktrinace je těžká schíza a není proti ní účinná obrana. Proto je základem každé ideologie a většiny zločinů. Problém odstranění indoktrinace je složitý, protože zdroje indoktrinace (vládci, ideologie, náboženství strachu) jsou do lidské společnosti zasévány staletí předem a stávají se tak základem vnímání světa budoucími degeneracemi. A žeby někdo tajně indoktrinoval lidstvo láskou, pácháním dobra, tak to je vysoce nepravděpodobné bo osobní prospěch (moc, otroctví).
      Ďuro Trulo

      Vymazat
    2. Albi
      V jednom filme, dokonalý kňaz razil zásadu nenásilia. Až kým nedošlo na jeho najbližšieho.
      Vymýšľame si tresty a dostávame sa na ich úroveň?
      Zmlátil ti už niekto decko ženu na ulici, znásilnil dcéru ženu a smial sa ti do ksychtu? Okradli a zmlátili ti rodičov? Zabili ti pri lúpeži niekoho? Čítaš vôbec správy?
      Krásny život v ružovej záhrade.
      Nie sme na ich úrovni, trest má mať celospoločenský výchovný účel.
      Nikoho ešte v base neprevychovali, a celospoločensky vôbec nie.

      Vymazat
    3. Vládnoucí hydra vždy najde ochotné přisluhovače, protože se jim (téměř) nikdy nic nestalo. Trest musí být neodvratný a neodkladný. A pri zločinech proti lidskosti exemplární.
      ChlapeczDediny

      Vymazat
    4. WhitelikesnowandcoldlikeWinter15. ledna 2024 v 7:48

      Trest má mít výchovný účel - viz. výše.
      S výchovou určitě začít již v dětství,ale: když nejsou láskyplní učitelé a když pracují se špatným "genetickým" materiálem....?
      A navíc jsem přesvědčen,že v tomto našem duálním světě s tím nicmoc nenaděláme - vždy tu bude dobro vs. zlo ve větší či menší míře v různém poměru k sobě ( viz. třeba symbol jing jang - nikdy nezvítězí dobro nebo zlo ).
      Otázkou tedy je,co se zde duše naučí a do jakých světů se po smrti těla dostane.
      :-)
      Z celého srdce vám přeji opravdu pěkný den!

      Vymazat
  7. Nelidi nepatří do lidské společnosti. Jejich osudem je věčná temnota.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdroj, z kterého máte tyto dle textu neodiskutovatelné informace by asi nebyl, že? Docela by mě zajímalo, co to jsou "nelidi" a kdo určil, že jejich osudem je věčná temnota. Jo a taky co to ta věčná temnota je?

      Vymazat
    2. nelidi - vražda, znásilnenie, zmlátenie s trvalými následkami, predaj drog, krádež životných úspor, objednávky vrážd, opakované drobné lúpeže ......... - NELIDI
      befel ist befel - tým sa v Norinbergu obhajovali psychopati, NIKDY sa nesmie povýšiť záujem jenotlivca (život psychopata) nad život ostatných
      Juraj

      Vymazat
  8. Anonymní v 15:01
    Rozumím vám, je to těžké a taky se musím víc než často držet velmi zpátky, ale -
    pomůže to těm poškozeným, když JIM na oplátku uděláme totéž?
    A nevychováváme se tím vlastně k "normě", že vraždit se tu navzájem je to "pravé ořechové")? A pro odlišný názor přímo povinností?

    "Nikoho ješte v base neprevychovali". V base už těžko. Vychovávat je potřeba dřív, než na ni dojde. Basa by měla být jen ochranou ostatních před takovým násilníkem. Naopak stylem "oko za oko" vlastně můžeme omlouvit každou formu násilí.
    Co myslíte - komu to rozeštvávání jedněch proti druhým tak vyhovuje, že ho soustavně vytváří a podporuje?.
    Stavíme tím proti sobě jak příslušníky jednoho národa (státu), tak národy (státy) proti sobě. Náhodou?
    Albi

    OdpovědětVymazat
  9. Albi, vůbec s tebou nesouhlasím. Kde to žiješ? V bublině? Kamila

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů