8. 8. 2022

Scénář úderu na Krymský most




Od zdrojů z Očakova a Černomorska byly obdrženy informace, že se projednává konkrétní scénář útoku na krymský most ze strany od moře. Plán (s nejvyšší pravděpodobností britský) počítá s tím, že obchodní loď s ukrajinskou posádkou (řadová posádka je použita ve tmě) poslouží jako nosič úderných zbraní - odpalovací zařízení pro protilodní nebo řízené střely, pravděpodobně kontejnerového typu (na snímcích jsou příklady z čínských a íránských zkušeností, podobné návrhy existují i pro izraelský raketový systém Lora).



Představa o možné operaci je následující:
Ukrajinská loď (možná plující pod vlajkou třetí země) vyplouvající z Oděsy propluje Bosporským průlivem, vyloží se v rámci obchodu s obilím a poté v některém z evropských přístavů (například na Kypru v Limassolu) ze základny britského letectva v Akrotiri (kde je velké letiště pro doručení takového nákladu) naloží kontejner nebo raketomet (případně lze uvažovat o výbušných člunech nebo bezpilotních letounech) a spolu s tím i tým vykonavatelů, nejspíše důstojníků NATO.



Poté se loď vrátí do Černého moře s deklarovaným nákladem do Trabzonu nebo Batumi, aniž by byla podrobena kontrole obchodu s obilím. Během plavby, ideálně za špatného počasí a v noci, loď udělá objížďku směrem ke Krymskému mostu a odpálí rakety podle pokynů průzkumných letounů NATO pravidelně operujících v Černém moři + využije možné varianty "zvýraznění" objektu na zemi agenturou GUR MOU (Hlavní ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny). Po odpálení bude výpočet přeložen na motorový člun, opustí místo startu a plavidlo se vrací na místo určení, kde je instalace z plavidla odstraněna a přepravena na jednu ze základen NATO v Gruzii. Nelze vyloučit možnost naložení zařízení/kontejneru v Turecku.

Je nepravděpodobné, že by takový útok způsobil kritické poškození mostu, ale důraz je zde kladen na mediální efekt zasažení důležitého objektu při obejítí ruské protivzdušné obrany, která čeká na úder ze směru od Záporoží.



zdroj: 


2 komentáře:

  1. Špecialisti v maskovaní zbraňových systémov za civilné objekty sú hlavne Rusi. Za takýto útok by teda prišla rovnako maskovaná odveta.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A že to Amnesty International oznámila pouze o Ukrajincích? Když otevřete sardinky taky tam sedí maskovaný Rus?

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů