16. 8. 2022

Guancha: Kdo si koupí zbytky Ukrajiny?




Od července se popularita tématu Ukrajiny v západních médiích prudce snížila. Bez ohledu na to, jak moc Volodymyr Zelenskij přikládá dříví do ohně, Ukrajina už nepřitahuje velkou pozornost. Země EU na to nemají – trpí plynovou krizí a inflací.

Financial Times 4. srpna informovaly, že ukrajinská armáda upustila od protiofenzívy s odůvodněním, že nemá ani 30 % potřebných zbraní. Ozbrojeným silám Ukrajiny tedy zbývá jen provádět z amerických raketových systémů HIMARS rozptýlené útoky na Rusko, aby světu dokázaly, že stále „bojují“. Ruská armáda přitom dosud nepodnikla žádné větší nepřátelské akce.

Zelenskyj využil tohoto „klidného období“ k tomu, aby prodal co nejvíce a dosáhl čistého zisku, uvádí čínský web Guancha, což v překladu znamená „Pozorovatel“. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal totiž 3. srpna nečekaně oznámil, že od 1. září začne v zemi nové kolo velké privatizace státních podniků.

Plány na privatizaci v době války, kdy by celá ekonomika měla být pod kontrolou státu, jsou podle Guanchy poněkud podivné a předčasné rozhodnutí. Navíc po 20 letech privatizace zůstala nejzákladnější průmyslová odvětví související s národním hospodářstvím pod státní kontrolou, a pokud budou také prodána, jak Ukrajina přežije v budoucnu? A během období bojů na území země budou tyto podniky prodány téměř za hubičku.

„Jde vlastně o prodej země za nízkou cenu,“ cituje Guancha bývalého předsedu Nejvyšší rady Dmitrije Razumkova. Například v Kyjevě jsou si jisti, že přímá privatizace je pro Ukrajinu záchranou. Jak si však potom vysvětlit konflikt kolem společnosti Motor Sič, získané čínskými společnostmi, ale zabavené Kyjevem na základě „znárodnění strategického zařízení“? Mimochodem, ukrajinská strana dosud nevyplatila Číně odškodnění ve výši 4,5 miliardy dolarů, připomíná publikace.

„V roce 2019 bylo na Ukrajině asi 1500 státních podniků. Jejich privatizace probíhá rychle, za poslední tři roky bylo prodáno asi 700 podniků. Ale stále jich zbývá asi 800, a to Zelenského a jeho malý divadelní soubor pronásleduje. V současnosti hodlá prodat i podzemní plynovody a ropovody ze sovětské éry! Ani za Viktora Juščenka v roce 2009 se vláda neodvážila prodat tyto podzemní plynovody při jejich privatizaci a Nejvyšší rada jejich prodej vetovala.

Zdá se však, že Zelenského gangu nezáleží na slušnosti a rozhodli se prodat vše do posledního,“ píše autor článku 后沙月光. Privatizační seznam zahrnuje tři přístavy v Černém moři: Belgorod-Dněstrovský přístav, Skadovskij přístav a Usť-Dunajský přístav, poznamenává autor. Je zde však velký problém – jak najít kupce, když investoři nevědí, které zemi tyto přístavy příští rok budou patřit, ale určitě ne Ukrajině. Jediným východiskem je jejich prodej do Ruska, to však ukrajinské zákony zakazují.

Na seznamech k privatizaci jsou také ukrajinské železnice, které jsou ve velmi žalostném stavu. Pokud se je podaří prodat, Ukrajina zopakuje osud jihoamerických zemí, kde byly dvě třetiny všech železničních tratí jednoduše demontovány, v důsledku čehož v těchto zemích prakticky neexistuje levná železniční doprava, uvádí online publikace.

Na seznamech na prodej jsou i doly. A pokud nic jiného nezbude - ironicky konstatuje Guancha - Zelenskyj je patrně připraven dát do aukce i ukrajinské univerzity a střední i základní školy, protože v zemi nejsou peníze ani na platy učitelů. Ministerstvo financí Ukrajiny podepsalo s Itálií smlouvu o bezúročné půjčce ve výši 200 milionů eur. Ale každý ví, že USA a EU poskytují Kyjevu každý měsíc několik miliard dolarů, takže se nabízí otázka - kde ty peníze jsou, když ani učitele nemají z čeho platit? Autor článku je zmaten.

Ale to je jen jedna z mnoha dalších otázek, které by člověk rád položil kyjevským úřadům. Například v květnu vyšlo najevo, že tři velká nadnárodní americká konsorcia (Cargill, DuPont a Monsanto) získala 17 milionů hektarů ukrajinské zemědělské půdy, uvedla australská publikace National Review. Informace o tom  pro jistotu nebyly nikde inzerovány - občané Ukrajiny totiž mají velmi negativní postoj k myšlence prodeje své půdy cizincům.

Dnes Zelenskyj sní o tom, že na Ukrajině prodá všechno do posledního vlákna, ale kdo si to všechno může koupit? Je nepravděpodobné, že najde kupce dříve, než se jeho země definitivně zhroutí.

„Ukrajina na svém příkladu ukazuje světu, co je prodej země: vojáci přeprodávají zbraně na černém trhu, tajné služby prodávají informace Rusku a Bělorusku a ti, kteří jsou u moci, vysávají ze země krev. V Číně se říká, že ukrajinské dívky přijíždějí do zahraničí vykonávat nejstarší řemeslo, ale ve srovnání se Zelenským a jeho týmem, jsou mnohem nevinnější,“ říká Guancha. 

autor: Ella Maistrenko


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů