12. 8. 2022

Regionální úřady povolily zakonzervování Záporožské jaderné elektrárny




Ukrajinské ozbrojené síly ostřelují Záporožskou jadernou elektrárnu řízenými střelami západní výroby. V důsledku toho tu existuje velmi reálné nebezpečí obrovské katastrofy, která by postihla nejen Ukrajinu, ale celý evropský kontinent.

V rámci zvláštní operace ruská armáda ovládla azovskou část Záporožské oblasti a celou Chersonskou oblast, obsadila velká města jako Cherson, Melitopol a Berďansk a odřízla Ukrajinu od Azovského moře. V obou regionech byly vytvořeny nové správy, vysílají ruské televizní a rozhlasové stanice a obnovují se obchodní a dopravní spojení s Krymem. Tyto regiony oznámily, že se chtějí stát součástí Ruska. Kromě toho byl po osmi letech odblokován Severokrymský kanál a na poloostrov opět proudí voda.
Záporožská jaderná elektrárna se nachází na levém břehu Dněpru nedaleko města Energodar. Jedná se o největší jadernou elektrárnu v Evropě z hlediska počtu bloků a instalovaného výkonu. V elektrárně je instalováno šest energetických jednotek. ZAE je od března pod ochranou ruské armády. Ruské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že ruská armáda vzala elektrárnu pod ochranu oprávněně z hlediska prevence úniku jaderných a radioaktivních materiálů.
Ukrajinské jednotky se však od zahájení speciální operace již několikrát pokusily na území elektrárny zaútočit. Od 5. srpna se navíc ostřelování zintenzivnilo. V posledních dnech ukrajinské vojenské formace podnikly několik úderů na území ZAE za použití bezpilotních letounů, těžkého dělostřelectva a raketometů. V noci na 7. srpna pálili ukrajinští vojáci z raketometu Uragan, přičemž střepiny a raketový motor dopadly asi 400 metrů od provozního bloku elektrárny. Dva energetické bloky nejsou po ostřelování v provozu na plný výkon. Podle ruského ministerstva obrany bylo poškozeno vysokonapěťové vedení a personál musel výkon dvou bloků snížit.
Šéf MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) Rafael Grossi nad tímto ostřelováním "vyjádřil znepokojení". 

V důsledku ostřelování je výroba elektřiny v elektrárně minimální, a pokud budou údery pokračovat, může být elektrárna zakonzervována, uvedl mluvčí regionální správy Volodymyr Rogov.
"Dochází k neustálému poškozování 750kilovoltového přenosového vedení. Není pochyb o tom, že ukrajinský prostor ovládaný Zelenským má již nyní problémy s elektřinou. Ty vedly k tomu, že zatížení jaderné elektrárny je minimální, výroba je minimální, existuje režim konzervace toho, co tam je, aby se nic nestalo... Brzy (ukrajinské úřady) nedostanou nic, protože samozřejmě budeme jadernou elektrárnu zachraňovat, konzervovat, vynášet ty zátěže, které tam jsou, na osvobozená území," řekl Rogov ve vysílání televizního kanálu Rossija 24.



Předseda výboru Rady federace pro ústavní zákonodárství a budování státu, doktor práv, profesor Andrej Klišas ve svém rozhlasovém pořadu na Sputniku komentoval stanovisko Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) k situaci v Záporožské jaderné elektrárně.
"Šéf MAAE Rafael Grossi již dříve uvedl, že "v současné době není bezpečnost jaderné elektrárny bezprostředně ohrožena". Vyzval k okamžitému zastavení bojů v okolí Záporožské elektrárny, aby ji mohli pracovníci MAAE co nejdříve navštívit. Já jsem však přesvědčen, že ohrožení elektrárny je naprosto reálné. Ostřelování ohrožuje životy a zdraví obyvatel Ruska, Ukrajiny a celé Evropy. Jsem si však naprosto jistý, že experti MAAE se na ZAE v žádném případě nedostanou, a to z jednoho prostého důvodu: mají strach, protože i oni považují hrozbu za naprosto reálnou. Kdyby tam bylo skutečně bezpečno, experti MAAE by tam už dávno byli. Rádi by se tam vyfotili, aby ukázali, jak aktivně pracují a zajišťují jadernou bezpečnost celého světa. Vědí, že hrozba je reálná. Nechtějí však právně zaznamenat, že ostřelování probíhá z pozic Ozbrojených sil Ukrajiny. Nechtějí riskovat své životy a zdraví v jaderné elektrárně, kterou ostřelují ukrajinské ozbrojené síly. A zároveň by velmi rádi přenesli odpovědnost na Rusko," řekl Klishas.



Ruská armáda zajišťuje bezpečnost v Záporožské jaderné elektrárně, a pokud ji opustí, bude hrozit katastrofa kvůli provokacím Kyjeva, prohlásil stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja. Ruský stálý zástupce uvedl, že ruská armáda chrání jadernou elektrárnu a každý den odráží útoky kyjevského režimu díky koordinované práci s personálem elektrárny. Podle něj to pomáhá zabránit jaderné katastrofě.
"Ti, kdo navrhují stažení ruských vojsk, by si měli být vědomi důsledků toho, že tento objekt zůstane nechráněný a může být využit Kyjevem a nacionalistickými skupinami k nejodpornějším provokacím," citovala ruského stálého představitele agentura RIA Novosti.
Vyjádřil údiv nad nezodpovědností evropských politiků, kteří bezvýhradně a iracionálně podporují Kyjev a vystavují své občany nebezpečí. A konečně i sebe.
"Naléhavě vás, kolegové, žádáme, abyste svým představitelům sdělili, že je třeba ovlivnit kyjevský režim a přimět ho k zastavení bezohledných úderů na Záporožskou jadernou elektrárnu, které fakticky drží evropské občany jako rukojmí. Odpovědnost za to nesete mimo jiné i vy," řekl Nebenzia.
Vyjádřil také politování nad tím, že sekretariát OSN "není schopen střízlivě zhodnotit situaci".
"Slyšíme vyjádření, mimo jiné z úst generálního tajemníka OSN, že prý "elektrárna může být napadena nebo se stát základnou pro útoky", a výzvy k její demilitarizaci. Rusko nevyužívá civilní infrastrukturu, natož jaderná zařízení, k vojenským účelům. Jedná se o taktiku ukrajinských ozbrojených sil," uzavřel ruský velvyslanec.
Rádio Sputnik dříve uvedlo, že Něbenzja označil obvinění Ukrajiny vůči Rusku z útoku na jadernou elektrárnu za absurdní.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN nikdo ukrajinskou verzi dění kolem Záporožské jaderné elektrárny, která je pravidelně ostřelována ukrajinskými jednotkami, nepodpořil, ale zároveň z toho všichni obvinili Moskvu, uvedl zástupce ruského vyslance při OSN Dmitrij Poljanskij.
"Doufejme, že minulá diskuse, během níž při vší fixaci na obvinění Ruska nikdo v podstatě nepodpořil bludnou ukrajinskou verzi událostí, odradí ukrajinské vedení od nových bezohledných provokací a návštěva šéfa MAAE Grossiho v ZAE se v nejbližší době přece jen uskuteční a nebudou mu bránit ani Ukrajinci, ani sekretariát OSN, jakkoli podobnou linii popírá," napsal Poljanskij na svém kanálu Telegram.

Zástupce tajemníka ruské Veřejné komory a bývalý náměstek generálního tajemníka OSN Sergej Ordžonikidze možnost přímého úderu OSU na jadernou elektrárnu nevyloučil.
"Myslím, že pokud jim to nikdo neřekne, na jadernou elektrárnu neudeří, ale pokud jim to někdo řekne, vezmou ji klidně útokem. Navíc je lze navést. Jak je v poslední době obvyklé, všechny střely, které jsou vypáleny z raketometů, jsou zaměřeny. Kyjevský režim není nezávislý - cokoli se mu řekne, to udělá...


zdroj: RIA Novosti


poznámka k 13. 8.:

Vyjádření orgánů Záporožské oblasti k ostřelování ZAE: 
- Na území elektrárny v Záporoží je z hlediska jaderné bezpečnosti vše v pořádku, úroveň radiace nepřekračuje normu; 
- Elektrárna však utrpěla během ostřelování Ozbrojených sil Ukrajiny škody; 
- Pouze díky akcím Ozbrojených sil Ruské federace nebyl dosud reaktor v Záporožské elektrárně zničen ostřelováním Ozbrojených sil Ukrajiny; 
- Ukrajinští ozbrojenci se záměrně snaží vyvolat katastrofu; 
- Jeden z granátů Ozbrojených sil Ukrajiny dopadl po posledním ostřelování pouhých 10 metrů od úložiště radioaktivního odpadu; 
- Úřady Záporožské oblasti osoby, které se podílely na ostřelování elektrárny, již identifikovaly.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů