19. 8. 2022

Sucha a sociální změny




Na této fotografii je zachycen současný stav Loiry, nejdelší řeky Francie, v oblasti Saumur. Temže, Dunaj a Rýn nyní vypadají na některých svých úsecích přibližně stejně. 
Je těžké předvídat dalekosáhlé důsledky takové situace, pokud z toho změna klimatu učiní každoroční vzorec. Ale pro odpověď se můžeme obrátit k historii. Právě v těchto dnech byl v časopise Science publikován článek švýcarského výzkumného týmu s názvem „Sucho a sociální změny: Ekologický kontext vzniku islámu v Arábii pozdní antiky“. 
Na základě výsledků analýzy stalagmitů v Ománu dokazuje, že úpadku Himjárské říše, jedné z dominant v Arábii do konce 6. století, předcházela léta nebývalého sucha. Byla to ona, kdo ho oslabil a vedl ke smrti pod údery etiopského Aksuma - a nakonec k šíření islámu. 
Zajímavý detail: v posledním století své existence se Himyar stal státem s elitou, která konvertovala k judaismu, jako Chazarský kaganát na Volze...

autor: Petr Kromskich
zdroj: https://politikus.info/events/145990-zasuhi-i-socialnye-izmeneniya.html



9 komentářů:

  1. Teraz budem hnusný, môžte ma lynčovať.
    čím väčšie sucho, tým lepšie
    čím väčšie horúčavy, tým lepšie
    krúpy a búrky a povodne dtto.
    prečo??
    aby už tĺci pochopili
    -namiesto trávniku pri dome, ktorý pôsobí ako pekáč, vysadiť stromy
    -prestať regulovať korytá riek - z hľadiska protipovodňových opatrení je to správne, ale ak má prísť povodeň nepomôže ani regulácia. mŕtve ramená zlikvidované, korytá prehĺbené bez akýchkoľvek stromov, tam kde bola živá rieka s rôznymi hĺbkami a kopou stromov okolo, je dnes prehĺbené koryto s trávičkou
    -zámková dlažba = sporák, skúste si vyzuť sandále a ísť naboso
    -nie sú parky, stromy, pretože je tu pár kryplavých alergikov a zo stromov padá preboha lístie
    -luxus splachovania, prania, kúpania v pitnej vode
    -kosenie a vytínanie z dôvodu požiarnych opatrení, no hurá, žiadne požiare nie sú
    -atakdále

    zem je ako pekáč bez schopnosti zadržať vodu, leje dva dni v kuse, ďalší deň 40 stupňov a je sucho
    agát vyrastie za rok 2 metre aj v najväčších suchách, treba tiene a tiene a tiene nech zem nie je sporák
    ďalej sa mi rozčuľovať nechce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Jestli je to vina člověka, pak je to právě taková činnost a ne nějaké vypouštění "ordů" do ovzduší. Pamatuji si, kolik bylo slibů, že až komunisti odejdou definitivně, že se to po listopadu všechno vrátí do přírodního stavu. Jediným úspěchem u nás bylo rozmnožení kůrovce ...
      Ukazuje se, že žádný diplom ani papíry "na hlavu" nedávají nikomu razítko odborníka. Řeknu to na rovinu, dokud budeme upřednostňovat majetek a harampádí, bude to tak dál. "Páni vědci" se totiž klidně nechají koupit a nemají elementární odpovědnost ani svědomí. Tečka. Výjimky potvrzují pravidlo.
      Bedřich

      Vymazat
    2. Súhlas až na "luxus splachovania, prania, kúpania v pitnej vode". Pitná voda nie je žiadna voda niekde navyše, je len filtrami a pod. upravená voda buď odpadná, povrchová alebo z tých istých prameňov, ako tá, dodávaná na varenie a pitie vodovodmi. Okrem toho, prať alebo sa umývať vodou , ktorá obsahuje to, čoho sa podľa normy pri čistení zbavuje surová voda, by znamenalo šírenie epidémií či toxického zamorenia ľudských organizmov.

      Vymazat
  2. Tyhle sucha nejsou nic vyjmečného - viz. hladové kameny na Labi. Je to jen součást dlohodobých cyklů viz Milankovič

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podpisujem sa k príspevku Anonymní19. srpna 2022 15:37
      áno, suchá boli, aj tesali do hladových kameňov
      ALE
      sledujem na vlastnej koži a záhradke zhoršovanie od roku 2008, je to horšie každým rokom. rád by som bol optimista a súhlasil s príspevkom 15.48 ale som pesimista. Len na sk vyschol ružín, bodva, 14 dedín bez pitnej vody, aj 60-100 dní bez poriadneho dažďa, hladiny spodných vôd klesli o metre, zimy bez snehu atd.
      Juraj

      Vymazat
    2. Jak vy, tak první příspěvek máte pravdu. To co říkáte vy je dlouhodobé a nedá se ovlivnit, to co říká kolega je pravdou obyčejného života. Pokud chceme mít co nejsilnější přírodu, pak se o ni musíme starat a ne ji vyštvat odevšad. Stačí se podívat nejen po naší ještě zemi, ale po celé Evropě. Všechno za a po dlouhá léta je ničeno, výstavbou slunečných elektráren, větrníků, stavbou nových a nových cest, silnic, dálnic, skladových prostor, za příznak kultury se označuje krátký asnglický trávník. Ničí se stromy kolem vodních toků. Divíme se proč divoce žijící zvířata hledají potravu v blízkosti domů, když jim tu potravu vlastně ničíme a nebo ani "nezařídíme".
      V SSSR za Stalina začali vysazovat ve stepích na ohromné ploše pásy lesů, které měly bránit erozi půdy převážně větrem a "přitáhnout" ty živočichy, kteří by tomu pomáhali. Za Chruščova to zastavili a zničili většinu toho, co bylo již hotovo. Ale tam, kde se to zázrakem zachovalo, to funguje přesně podle plánu a místo krátkodobé avantýry Chruščova by tyto země dávaly úrodu po celá ta dlouhá léta a nejspíše ještě hezkých pár století. Je prostě třeba vědět, co udělat ale to umí jen málo lidí a ti nikdy nejsou v žádném oboru téměř nikdy proroky, protože se prosazují kariéristé. Je mi zle, když si uvědomím, jak "kvvalitně" připraveny jsou budoucí generace, které budou rozhodovat o tom všem. Nebo ještě jinak. I stromy je třeba umět sázet a hlavně vědět, kde je sázet.
      Bedřich

      Vymazat
    3. WhitelikesnowandcoldlikeWinter20. srpna 2022 v 13:07

      Naprosto s vámi všemi souhlasím a doufám,že je daleko,daleko více takovýchto rozumných lidí,kteří to nejen vidí,ale snaží se i vrámci svých možností s tím něco dělat.
      Mějte se moc dobře,chraňme své při Rodu.

      Vymazat
  3. Ohľadne arabii. Ak prijali judajizmus "elity" ani sa nečudujem že sa našiel človek ktorý dokázal prijať informácie od Boha cez Archaniela Gabriala a začali zmeny.

    Ono to vyzerá že niekto sa chce postaviť do čela a tvrdí že celoplanetárna sociologická zmena je z dôvodu sucha.
    Klamsto najhrubšieho zrna. Možno tomu napomohlo, ale skutočná zmena nastáva preto lebo sa musíme rozhodnúť, aká koncepcia života nastane tesne pred a po ukončení globalizácie.

    ps. mi niesme lístok vo vetru, aby na náš vnútro spoločenský ľudský život mal zásadný vplyv okolité prostredie. (neodvratný vplyv má napríklad na získavame potraviny a podobne ale nie na vzťahy medzi nami)

    OdpovědětVymazat
  4. Současné deště u nás jsou požehnáním pro živou přírodu, která se bez vody a slunce neobejde a my, lidé, se neobejdeme bez ní. Přál bych všem provozovatelům vodních elektráren aby nalezli odvahu k přímým prodejům takto vyrobené elektřiny, třeba se jim příroda odmění stálou výší hladiny. Sucho zasahuje především oblasti, které vždy byly sušší, protože neměly dost vegetačního krytu. Nejlepší je smíšený les se svou klimatostabilizační funkcí. I strategický plán pro Prahu z dílny IPR je plný zelených ploch s dřevinami a vodních ploch. Dříve se zasypávaly rybníčky, dnes se budou obnovovat. Rozumní lidé by se měli spojit a pro naši vlast a národ začít dělat to nejlepší. Osobně piluji detaily systémové reformy naší socioekonomické sféry.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů