8. 5. 2022

„Tato válka je úplný podvod“

kanadská média zveřejňují šokující příběhy zahraničních žoldáků na Ukrajině



Kanadský odstřelovač Wali, vychvalovaný ukrajinskou propagandou, uprchl domů a poskytl rozhovor kanadským médiím.

Nejdůležitější informace:

- tato válka je naprostý podvod;
- většina žoldáků se vrátila, aniž by kdy byla na frontě;
- velení OSU nevědělo, co si se žoldáky počít;
- mnozí dezertovali;
- zbraně a jídlo se nevydávaly, všechno si museli sehnat sami;
- Ukrajina zorganizovala podvodné schéma s cílem zpronevěřit finanční pomoc USA;
- Malý počet žoldnéřů byl vybrán GUR pro sabotážní činnost za ruskými liniemi.

Kanadské noviny La Presse zveřejnily rozhovor s Walim, odstřelovačem, který se vrátil z Ukrajiny a o němž ukrajinská propaganda metodicky vytvářela legendy ve stylu - "jeden z nejlepších odstřelovačů na světě". Ve skutečnosti vystřelil za dva měsíce pouze dvakrát. Do oken.

"Většina žoldáků se vrací domů zklamaná, protože nikdy nebyli na frontě. Ale já mám štěstí, že jsem vůbec ještě naživu, pohybovali jsme se na hraně.
Poslední kapkou byla bojová mise, v níž jsme působili společně s ukrajinskými vojáky z povolání. Na pozici, která byla pod palbou ruských tanků, si šli dva ukrajinští vojáci zakouřit. Snažil jsem se je zastavit, ale oni mě neposlouchali. O pár vteřin později na ně "s klenotnickou přesností" přiletěl granát. Výbuch byl děsivý. Okamžitě jsem ztratil sluch a hrozně mě rozbolela hlava. Bylo to brutální." 
Wali si uvědomil, že těm Ukrajincům už není pomoci.
"Páchlo to jako smrt. Těžko se to popisuje, příšerný zápach spáleného masa, síry a chemikálií. Nelidský zápach."
Poté jsem zavolal své ženě. Snažil jsem se vysvětlit, že jsem byl svědkem dvou úmrtí. Říkal jsem: Myslím, že už jsem udělal dost, ne? Udělal jsem dost? Chtěl jsem, aby mi řekla, ať jedu domů."

Pro většinu žoldnéřů, kteří překročili hranici, bylo hledání jednotky chaotické a strastiplné. "Zelenskij sezval kdekoho, ale důstojníci na místě byli z nás zcela bezradní. Nevěděli, co s námi mají dělat."
Wali se tedy spolu s několika dalšími Kanaďany připojil k "Normandské brigádě", soukromé žoldnéřské formaci pod velením vysloužilého kanadského vojenského důstojníka z Quebecu jménem "Chrulf". Příslušníci brigády však byli brzy s podmínkami nespokojení a mnozí z nich zběhli. Tři z těchto žoldáků řekli listu La Presse, že jim Chrulf slíbil zbraně a ochranné pomůcky, ale nic nebylo. Někteří žoldnéři tak byli 40 kilometrů od fronty bez neprůstřelné vesty.
"Kdyby Rusové zahájili ofenzivu, byli bychom všichni v nebezpečí. Byla to nezodpovědnost velení brigády," přiznává jeden ze žoldáků.
Dezerci žoldnéřů potvrzuje i sám velitel normandské brigády Chrulf. Podle něj dezertovalo celkem asi 60 mužů. Někteří z nich chtěli podepsat smlouvu za podmínek, které by jim zaručily status bojovníka a lékařskou péči na náklady ukrajinských úřadů. Jiní se pokusili vytvořit podvodný systém, aby ukradli 500.000 dolarů, které jim Američané poskytli.

"Mnozí očekávali, že to bude snadné a jednoduché, ale ve válce je to naopak. Bylo to hrozné zklamání," uzavírá Wali. "Získání zbraní si vyžádalo kafkovské dobrodružství. Musíte znát někoho, kdo zná někoho jiného, kdo vám řekne, že v tom starém holičství se dá sehnat AK-47. Veškeré vybavení se musí sbírat kus po kusu, tu a tam, někdy v dobrém stavu, jindy ne."
Potraviny a benzín si také žoldnéři sháněli sami. Došlo to tak daleko, že jídlo nám často museli dávat civilisté. Stejné tomu bylo s benzínem při tankování do auta. Museli jste znát ty správné lidi."

O několik týdnů později byli nejlépe vycvičení žoldnéři vybráni Hlavním ředitelstvím rozvědky Ukrajiny a začali se podílet na operacích v týlu nepřítele. Zbytek se schovává v pronajatém ubytování a čeká, až se jich někdo ujme. Většina žoldáků se však rozhodla vrátit domů.

"Na Ukrajinu přijíždí mnoho lidí, kteří chtějí bojovat, ale odjíždějí se staženým ocasem," říká Wali. Nakonec přiznává, že sám vypálil jen dva výstřely do oken, aby nepřítele "vyděsil", ale ve skutečnosti nikdy nebyl v nepřátelské palebné zóně. "Jde o válku techniky, v níž stateční ukrajinští vojáci pod palbou nesou těžké ztráty a kvůli nedostatečnému technickému výcviku přicházejí o mnoho příležitostí."


zdroj: https://rusvesna.su/news/1651929553
překlad: Vlabi

11 komentářů:

  1. Kanadský chudák si myslel, že si príde zašpásovať ako niekde pri PC hre a natrie to tým "rusákom", a bol šokovaný z toho, že vo vojne je smrť na každom kroku a páchne!
    Dostali ma slová, že čakal, či mu žena povie, aby sa vrátil! To je mi teda "bojovník"!

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím jak je to jinde, určitě něco mají, ale my máme rčení - vojna není kojná.
    Hodně slyším - koupím si zbraň, udělal jsem si zbrojní pas. Ale co to bude znamenat? Něco podobného jako v USA, kde ozbrojené konflikty jsou na "denním pořádku"? I když chápu, proč to slyším. Mnohem bezpečnější by bylo, kdyby nás stát skutečné chránil, aby se člověk nemusel ničeho bát. A my "jen" ovládali výzbroj své armády.
    Není to jenom o tom, myslím článek a výpověď, že by si myslel že je to hra. Ale je to o tom, že tohle říkají i ti, co už mají "něco" za sebou a to může znamenat jen to, že předchozí "zkušenosti" byly na úrovni jakýchsi trestných praporů, karatelů.
    Ale jinak má pravdu Jana, která říká, To je mi teda bojovník.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě koukám na film Admirál Nachimov.Je to sice film z roku 1946,tedy ze sověrské éry,ale k hodně vystihuje i současnou situaci.Pojednává o válce o Krym.Např.scěna s Anglickými poradci a tureckými námořníky.Slovo vystihuje je příliš slabé.Kopíruje,predikuje,předvídá doslova věští postupyanglosasů.
      Ratus

      Vymazat
    2. Bedřichu, stejně jako vy i já jsem vyrostl v přesvědčení, že stát je útvarem zajišťující přežití národa. Bohužel, už tomu tak není. Zdravotnictví za covidu jasně předvedlo, že většinově stojí na straně peněz. Pokud vám někdo ukradne sekačku, Policie jí věnuje asi 1% úsilí, než když u tutéž částku přijde banka, nebo pošta.

      A na důchod jste si měli našetřit v nějakém pilíři. Úroveň dnešního vzdělání dokumentuje fakt, že za mnou chodí synové pro rady a při dotazu odkud to všechno vím, odpovídám "ze socialistické základky".

      Že náš stát už není útvarem zajištující přežití národa, dokazuje absence jakékoli aktivity naší vlády ohledně vyjednání smluv o nákupu energetických nosičů za lidské ceny.

      Čím více v tomto servisu stát selhává, tím víc jeho původních povinností si musíme zajistit sami.

      Bedřichu, snad by jste si měl vyřídit zbrojní průkaz i na houfnici a protiletadlový kanón.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
    3. Já neříkám, jestli zbraň mám nebo ne. Ale měl jsem na mysli, že mnoho zbraní vede jen k násilí. Ostatně přece každou chvíli bylo z USA (nejvyzbrojenější země světa), že někdo střílel tam, támhle, až se to stalo "obyčejným". A násilí a krádeže, přepadení jen kvetou ...
      Aby to mělo smysl, muselo by se jednat o - nevím - nějakou formu domobrany. Heslo každý sám za sebe znamená prohru všech. Protože člověk je tvor společenský a nemůže dlouhodobě přežít sám. Jinak se tak zbaví rozdělení práce, mnoha vynálezů, a především se odsoudí na zničující robotu jen pro přežití. Ano, někdy je nutno tak postupovat, ale to je naprosto krajně vynucená záležitost. Na druhou stranu ve společnosti pak stačí k přežití docela málo jak práce, tak nástrojů, ale hlavně je možnost získat to nejdůležitější, možnost volného času pro život. To by ale bylo na dlouho.
      O tom, co si myslím o "našem" státě by se dalo mluvit a psát dlouho. Řeknu to hodně krátce, sice sprostě, ale pochopitelně - je na p-píp-d!
      A to co se dnes děje, nejen u nás, ale především na "naší straně" je důsledkem toho, co se začalo dít hned po "listopadu" ve školství. Byl jsem mezi těma nemnoha - bylo nás opravdu málo - kdo na to upozorňovali, protestovali jsme proti tomu atd. Prakticky bez výsledku. Rodiče, kterých se to týkalo nejvíce, si to chtěli řešit sami, většinou aby děcku nepoškodili "kariéru" nebo sami sobě. No a "ostatní", kterých se to netýkalo přímo, v drtivé většině nad tím mávli rukou. Jak ti, tak i druzí se dnes velmi často diví, co to sakra po třiceti letech mají doma. Jen málo potomků se povedlo, mnohem menší podíl, než bývá obvyklý v historii procesu života rodiny.
      - pokračování
      Bedřich

      Vymazat
    4. - pokračování
      Zbrojní pas mám, stejně jako řidičák (ten stejně nechám tak jako tak propadnout), ale záměrně nepoužívám auto. Ne proto, co si myslíte - ekologie nebo bych ušetřil, i když mám doma cca něco odhadem mezi 9-10 tisíci knih a neméně časopisů - ale proto, když jsem seděl za volantem, připadal jsem si buď jako snadný terč a nebo jako bych v ruce měl "řízenou" zbraň. Viděl jsem docela dost následků havárií apod.
      Opíšu to jakoby z druhé strany. Kdybych já měl zbraň v ruce a na někoho zaútočil, abych ho buď přepadl a okradl nebo tak nějak, tak bych mu nedal šanci jakkoliv použít JEHO zbraň ani náznakem. Kdysi v mládí jsem absoloval ohledně toho výcvik a instruktor jasně řekl, že nejmenší pohyb napadeného VÁMI nezachycený bude znamenat s největší pravděpodobností VAŠI smrt. Ty filmové triky jako s odražením podobných přepadení (nedávno jsem viděl opakování dílu Zemana, kde Bláha (Brzobohatý) odrazil vyhrožování Cupáka kufrem přes stůl (doktor, co ho léčil po plastice obličeje) a vyhrožování mne už ani nerozesmějí. Jsou to dokonalé blbosti. V tom díle se Cupák zachoval jednoznačně jako by se zachoval nerozhodnutý, tj. zaváhal. Jak se chcete ochránit, když za vámi nebo za mnou přijde velká tlupa s lepší výzbrojí? Zbraně samotné nepomohou, pomůže jen dobře organizovaná ochrana společnosti v jakékoliv velikosti, ale ve světě chaosu a zmaru pak záleží jen na tom, jestli na vás nenapadne silnější protivník. Podobně jako v románech Den Triffidů a Mallevil.
      Mohl bych toho napsat více, ale v podstatě je to pak jen "sen" o tom jak by to mělo vypadat. Zkuste to ale vykládat lidem s "dobře živeným břichem" a těm, co mají "plnou truhlu" všelijakých zbytečností, které jsou přece vždy tak zapotřebí, protože je to in. Až půjdete nakoupit, podívejte se pořádně kolem sebe, co uvidíte za typy lidí, jak se chovají, jak zhruba přemýšlí. Já si občas sednu a koukám a koukám na to boží dopuštění ...
      Mohl bych napsat, jak by asi měla vypadat společnost, která by měla být. Ale to záleží na majitelích webu, jestli by byl zájem.
      Bedřich

      Vymazat
    5. Jen taková poznámka k hloupému pacifismu:
      Ve státě Texas je nejvíce zbraní na počet lidí ze všech států pindosákova a předpisy pro jejich nošení nejvolnější. Současně je tam nejmenší zločinnost.
      V New Yorku jsou zbraně v podstatě zakázány a je tam nejvyšší zločinost.

      Vymazat
  3. Zajtra je 9ty máj lásky čas. Bude prehliadka ku dňu víťazstva v Moskve. Vojská sa stiahnu. Ak náhodou zelené patkaňe využijú túto situáciu, môže to bať zaujímavé. Na zajtra si naplánujte pivečko, grilovačku a čakajte atómovečky.
    Juraj

    OdpovědětVymazat
  4. To jako si myslel, že jede na safari? Dyť válka je boj lidí, jestli tedy považují nás za lidi, vypadá to že ne. A do těch oken nestřílel na vojáky, to ať si vykládá komu chce. Střílel na civilisty, ti co přežili, to vyprávějí.
    Oni na tom západě jsou opravdu pitomí a dobře jim tak, ti co jsou v týlu nepřítele, ať jsou co nejdříve zneškodnění.

    OdpovědětVymazat
  5. Walli je prototyp západního "bojovníka", co umí "bojovat" jen proti civilistům. Jakmile se střetne se skutečnou armádou, volá domů ženě...

    OdpovědětVymazat
  6. Béďo, najdi si na netu přehled Johna Noveskeho (americký puškař) na téma hromadné střelby v USA. USA nebo ČR mají velmi nízký počet násilných trestných činů v porovnání třeba s GB nebo Austrálií, kde jsou legální zbraně prakticky eliminovány. Armáda nebo policie s tím nesouvisí ani náhodou. Otázka : kolik bodyguardů je potřeba pro běžného občana?

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů