Překvapilo mne, že na užitečný dokument uvedený v předešlém článku, přišlo poměrně málo příspěvků. S původním kmenem lactobacillus bulgaricus jsem před 10 - 15 lety experimentoval. Bohužel jeho účinky mne nijak nenadchly a od dalších pokusů jsem upustil. Když jsem se z dokumentu dozvěděl, že lactobacillus bulgaricus DWT1 disponuje 10x silnějšími účinky než původní bulgaricus, rozhodl jsem se ho otestovat. Pokusných králíčků mám ve svém okolí dost. Protože tato kultura není zrovna levná, rozhodl jsem se ji namnožit zkvašováním mléka na kýslo mljako, jak říkají Bulhaři. Po našem, na jogurt.
Opravdu, je to tak. Uvedu malý příklad s plastovými nádobami HDPE (High Density PolyEthylen). Budu ho za chvíli potřebovat. Obecně se má za to, že jsou vodotěsné a vzduchotěsné. není to tak úplně pravda. Vodotěsné jsou, ale vzduchotěsné určitě ne. Všimli si toho vinaři. Používají plastové ICS kontejnery k přepravě a krátkodobému uskladnění vína. Všimli si že v nich zraje víno rychleji než v dubový či akátových sudech. Procesem zrání se rozumí mikrooxidace vína. Polyetylén o vysoké hustotě propouští vzduch rychleji než dřevo. Kdo by to řekl? Fajnoví pivaři o tom ví své. Ví že v PET láhvích pivo rychle zvětrává a mění se v nepitelnou břečku.
Komentáře diskuzních příspěvků
Nal zmiňuje příznivé účinky na trávící soustavu. Nejedná se jen o trávící soustavu. Další věcí je, že u nás zatím nikdo nevyrábí jogurty zakvašené kulturou DWT1. V tomto článku popíšu účinky a zkušenosti s ní.
K příspěvku od Jota:
Toho zajímala cesta žaludkem, konkrétně jestli tato kultura může přežít účinek žaludečních kyselin.
Laktobakterie DWT1 jsou navzdory svým účinkům úplně blbé. Neví že cestu žaludkem nemohou přežít. A když někdo neví že něco nejde, tak se mu obvykle podaří.
Cesta žaludkem je zmíněna v odstavci https://daflorncz.cz/produkt/laktera-colon-zn/ Dávkování: Je třeba užít s malým množstvím tekutiny do 40 ° C nejlépe 15 min. před jídlem. Jinými slovy, užívá se na lačno. Na tomto webu si lze tyto kultury objednat.
Pokud nemáte vyřezaný žlučník, kyselina není v žaludku pořád. Žlučník pustí maximální množství kyselin po pozření masitých a mastných jídel. Jde o to, aby kultura prošla žaludkem v době, kdy je koncentrace kyseliny nízká. Laktobakterie jsou na kyselé pH zvyklé, samy produkují kyselinu mléčnou a slabá žaludeční kyselina jim neublíží.Kdo si vyzkoušel jaterní očistnou kůru za pomoci hořké soli, grepové šťávy a panenského olivového oleje, ten ví že žlučník napumpuje kyselinu do dvanáctníku až poté, co tělo zjistí v potravě tuk. Do té doby je úroveň kyseliny chlorovodíkové v žaludku nízká.
Další věcí je, že naše tělo je děravé jak punčocha. Bakterie si volně cestují mezi buňkami, takže část bakterií se dostane do krevního oběhu už z úst. Mezi buňkami cestují i větší organismy, např. vajíčka různých parazitů. Veterináři o tom vědí své. Cévy jsou rovněž částečně propustné. Ekzémy a jiné kožní onemocnění jsou způsobeny metabolity, které se protlačí skrz "punčochovou" stěnu cév až do kůže.
Jogurt se dá užívat i opačnou stranou trávícího traktu, skrz konečník, podobně jak například čípky. S trochou nadsázky se dá říct, "že se dotyčný cpe jogurtem horem - dolem". Jinak ale tuto informaci myslím zcela vážně. Je namístě v případě hemeroidů a onemocnění prostaty. Jogurt se dá aplikovat na kůži, nejlépe na akupunkturní body. Tomu se ale budu podrobněji věnovat v dalším článku. Příklad s HDPE jsem uvedl proto, že i tento plast je děravý jak punčocha.
Řekl bych že Jota víc věří "odborníkům", kteří tvrdí že žaludeční kyselina zničí laktobakterie, protože potřebují prodat svoje farmaceutické blivajzy.
Cesta žaludkem je zmíněna v odstavci https://daflorncz.cz/produkt/laktera-colon-zn/ Dávkování: Je třeba užít s malým množstvím tekutiny do 40 ° C nejlépe 15 min. před jídlem. Jinými slovy, užívá se na lačno. Na tomto webu si lze tyto kultury objednat.
Pokud nemáte vyřezaný žlučník, kyselina není v žaludku pořád. Žlučník pustí maximální množství kyselin po pozření masitých a mastných jídel. Jde o to, aby kultura prošla žaludkem v době, kdy je koncentrace kyseliny nízká. Laktobakterie jsou na kyselé pH zvyklé, samy produkují kyselinu mléčnou a slabá žaludeční kyselina jim neublíží.Kdo si vyzkoušel jaterní očistnou kůru za pomoci hořké soli, grepové šťávy a panenského olivového oleje, ten ví že žlučník napumpuje kyselinu do dvanáctníku až poté, co tělo zjistí v potravě tuk. Do té doby je úroveň kyseliny chlorovodíkové v žaludku nízká.
Další věcí je, že naše tělo je děravé jak punčocha. Bakterie si volně cestují mezi buňkami, takže část bakterií se dostane do krevního oběhu už z úst. Mezi buňkami cestují i větší organismy, např. vajíčka různých parazitů. Veterináři o tom vědí své. Cévy jsou rovněž částečně propustné. Ekzémy a jiné kožní onemocnění jsou způsobeny metabolity, které se protlačí skrz "punčochovou" stěnu cév až do kůže.
Jogurt se dá užívat i opačnou stranou trávícího traktu, skrz konečník, podobně jak například čípky. S trochou nadsázky se dá říct, "že se dotyčný cpe jogurtem horem - dolem". Jinak ale tuto informaci myslím zcela vážně. Je namístě v případě hemeroidů a onemocnění prostaty. Jogurt se dá aplikovat na kůži, nejlépe na akupunkturní body. Tomu se ale budu podrobněji věnovat v dalším článku. Příklad s HDPE jsem uvedl proto, že i tento plast je děravý jak punčocha.
Řekl bych že Jota víc věří "odborníkům", kteří tvrdí že žaludeční kyselina zničí laktobakterie, protože potřebují prodat svoje farmaceutické blivajzy.
Účinky suché kultury DWT1 a ní zakvašeného jogurtu
K vyzkoušení jsem použil kulturu Laktera Colon Zn. DWT1 chutná vyváženě sladkokysele a velmi příjemně voní po meruňkovém termixu. Tato kultura není ochucena. Jedná se o její specifickou chuť a vůni.
Už po dvou - třech dnech začínají nosní hleny vonět po této kultuře. Občasně smradlavé hleny se stávají minulostí. Ocení to lidé kteří dosud neztratili čich a lidé kteří s nimi žijí.
Po několika týdnech mizí ze starců i jejich bytů stařecký puch. Vysvětlení tohoto jevu se budu věnovat v dalším článku.
U všech věkových kategorií se snížil zápach potu i stolice. V dalším článku se budu zabývat tím, co z toho vyplývá.
Mizí cestující záněty.
Lidé náchylní na chřipky jimi přestávají trpět.
Testuju i rakovináře, ale na výsledky si bude nutné počkat.
Už po dvou - třech dnech začínají nosní hleny vonět po této kultuře. Občasně smradlavé hleny se stávají minulostí. Ocení to lidé kteří dosud neztratili čich a lidé kteří s nimi žijí.
Po několika týdnech mizí ze starců i jejich bytů stařecký puch. Vysvětlení tohoto jevu se budu věnovat v dalším článku.
U všech věkových kategorií se snížil zápach potu i stolice. V dalším článku se budu zabývat tím, co z toho vyplývá.
Mizí cestující záněty.
Lidé náchylní na chřipky jimi přestávají trpět.
Testuju i rakovináře, ale na výsledky si bude nutné počkat.
Postup výroby jogurtu
Mléko s označením Čerstvé mléko, zahřejeme na teplotu 38 - 39°C. Mléko z automatu převaříme a zchladíme na tuto teplotu. K měření teploty je ideální pyrometr. Přidáme sušenou kulturu a opravdu dobře promícháme. Hrnec zakryjeme utěrkou a dáme na radiátor. Po dosažení požadované kyselosti a zhoustnutí dáme do lednice. Jogurt můžeme připravovat i v uzavíratelných sklenicích. Pokud chceme použít jogurtovač, tak pouze ten u kterého lze nastavit doporučenou teplotu. Nikdy nepoužívejte krabicové mléko! Většinou se jedná mléko odstředěné do stadia modré vody, s dodaným palmovým olejem, jehož úkolem je suplovat chybějící kravský tuk. Palmový olej udělá víc škody jak užitku. Většinou způsobuje průjmy, které lidé často mylně pokládají za nesnášenlivost laktózy.
V příštím článku vysvětlím principy účinku této kultury. Jsem přesvědčen, že vysvětlení prof. Alexandrova není kompletní.
MUDrland Wenca
Dobrý den,
OdpovědětVymazatráda na tento blog chodím a za vše kolem zdraví děkuji.
Na základě minulého vašeho článku jsem se o této možnosti pomoci svému zdraví dověděla a hned vyhledala.
Jednak jsou jogurty vámi uváděné firmy prodávané v obchodech a i na rohlíku pod značkou RODOPI, bílý i ochucený s kulturou Lactobacillus bulgaricus a Streptococus thermophilus.
Našla jsem i práškovou formu LAKTERA Nature, ovšem značně vysoké ceny, tak zatím jsem začala s tímto jogurtem. Je velice chutný, cenově srovnatelný, ale o nějakém vlivu po 3 použití zatím asi psát nemohu.
Anonymní paní, je na jogurtu výslovně uvedeno že obsahuje lactobacillus bulgaricus DWT1? Jde právě o označení klonu této bakterie - "DWT1".
VymazatMUDrland Wenca
Děkuji za upozornění.
VymazatVím, že to tam psané bylo, ale ted už jsem nenašla. Koupila jsem zatím jen 1, no tak se zase vrátím ke svému sedlákovi a dokoupím si asi LAKTERU nature, ta má mít nejvyšší počet živých buněk.
Jinak mléko nakupuji na https://www.farmanemcova.cz/mlecne-vyrobky-c77/ a jsem velice spokojena. Mnoho míst zaváží vlastní dopravou.
Jana
Tuto farmu v Netíně znám (kdysi pradávno jsem jim kovával koně) a vystřihuji před nimi tu nejhlubší poklonu. Je doslova neuvěřitelné, čeho v této protizemědělské době dosáhli. Osobně je považuji v oblasti potravin za něco jako JZD Slušovice za dob, kdy jsme se měli údajně špatně.
VymazatNeumím a asi si nechci představit (a to jsem z oboru), kolik práce, času, trpělivosti a hlavně nervů do něčeho takového museli a musí investovat.
Jano, jen jsem chtěl upozornit na možnost klamavé reklamy. Obchod má sice ono video z ČT na webu, ale to nemusí nutně znamenat že opravdu zakváší kulturou DWT1. Lactobacillus bulgaricus je široký pojem a jak už jsem psal, původní kmen bulgaricu není žádný zázrak. DWT1 je úplně jiná třída!
VymazatMUDrland Wenca
Michale,
Vymazatjsem ráda, že to píšete. Takovéto lidi je třeba podporovat. Vím zdá se cena vyšší, ovšem když si vezmu kvalitu a to skutečnou, k tomu dopravu zdarma až v podtatě na kuchynskou linku a 10% slevu, tak to vychází skoro jako v běžném obchodě, ale s mnoha benefity.
Je škoda, že pro všechna ta nařízení už nebudou obnovovat linku na výrobu másla.
Prostě, potřebujeme se navzájem. Připadá mi divné pořizovat si drahý přípravek pro podporu zdraví a k němu v jakémkoli obchodě nakoupené mléko mrtvé a doplněné kde čím.
Jana
Porovnal jsem účinky jogurtu Rodopi se skutečným bulharským a nedá se to porovnat. Tedy - dá ale Rodopi nedopadá dobře. Také se u něj uvádí "jogurt bulharského typu". Není bulharský. A jak se v mnoha zdrojích uvádí, ty jogurty přímo z Bulharsko se nahradit nedají.
VymazatNa rozdíl od MUDrlanda zastávám názor, že i ta původní kultura je svým způsobem zázrak. Vycházím z praxe a i z názorů Bulharů, s kterými jsem o tom mluvil. V Bulharsku, i tady u nás.
Ale chápu, že DWT1 může být účinnější.
Nal
Jano,
Vymazatže je u takových defakto domácích výrobků cena stejná nebo i vyšší, než ve velkoobchodě, je pochopitelné. Tedy alespoň pro mě.
Já kupříkladu naše domácí vejce prodávám za 7 korun tady ve svém okolí pro známé. Ale pražáci nemají problém za ně platit i deset korun za kus a ještě děkují a usmívají se od ucha k uchu. Ale to je raději vyměním za mléko, seno, obilí, brambory, dřevo,.....
Před týdnem jsme si udělali domácí salám vysočinu a předtím zase lovečák a tak nějak průběžně během roku párky, klobásy, bůček, uzená kuřata, zauzené sýry,.... I když suroviny jsou vlastní nebo kupované za lepší cenu než v supermárketu, nedostanu se na finálním výrobku na nižší cenu, než je v obchodě a to v tom není započtena energie, práce a už vůbec ne cena vybavení (kůtr, mlejnky, plnička, jedna klasická udírna, jedna automatická na studené uzení, velká škubačka, malá ruční, klasický a elektrický brutar, kupa profi nerezových hrnců, nožů a co já vím čeho ještě).
Když bych měl například tu vysočinu prodat někomu cizímu, neprodělat na tom a ještě míz něco za práci a amortizaci vybavení, musel bych chtít cca 500,- za kilo salámu. A to by se hned tak někomu dát nechtělo.
Ale my to, díky bohu, děláme protože nás to baví a protože nám to prostě chutná a máme radost, když to chutná i známým.
Když nám pak nějakým nedopatřením skončí doma kupovaný salám nebo mlíko, protože farmář zrovna nebyl v kravíně, tak skončí v misce pro psy nebo u slepic, protože ta pachuť chemie, které jsme si dříve nevšimli, je všudypřítomná.
Proto takové podniky, jako má rodina Němcova v Netíně, mají mojí hlubokou úctu, protože konkurovat nečestně podnikajícím protěžovaným cizím obchodním řetězcům mohou defakto pouze díky kvalitě a specifickému okruhu zákazníků. (a to nemluvím o klaccích házených pod nohy skrze byrokracii a nekonečné kontroly kvůli závistivcům a konkurenci - i když jste to zmínila).
Michale,
Vymazatpsala jsem to tak proto, že je to většinou takto přijímané " nemůžu koupit, je to drahé".
To co píšeš moc dobře vím a znám a věř, že kdybych měla možnost s radostí bych se pustila do díla. Protože vlastnoručně udělané se prostě nahradit nedá. Ovšem nestěžuji si, hledám a dnes už nakupuji jen u našich sedláků/farmářů a prověřuji si je.
Asi je to i tím, že již dlouho neznám lékaře a tak se člověk musí, při té dnešní všeobecné šílenosti, opravdu hlídat a vážit každého skutečného sousta.
Ani o ty bulharské jogurty bych se nezajímala, protože zastáván zásadu, že to nejlepší pro člověka je to v jeho okolí, alespon tak to příroda dle Stvořitelova plánu, zařídila. Myslím ale i na ty kolem sebe, kteří jdou jinou cestou.
Však mě bylo jasné, že ta "drahota" u farmářů není tvůj případ. Spíše jsem koment využil pro objasnění těm, co si myslí, že ten hamižný kulak už neví, co si za to říct.
VymazatA zcela se podepisuji pod větu:
"to nejlepší pro člověka je to v jeho okolí"
Koneckonců jsem naprosto to samé měl na mysli o pár komentářů dříve, když jsem napsal:
"Je tu jiné klima, jiné prostředí a chce-li někdo - i jiné energie jak lidí, prostředí, tak základních potravin (obilí, ovoce, zelenina,...)."
Jana: Připadá mi divné pořizovat si drahý přípravek pro podporu zdraví a k němu v jakémkoli obchodě nakoupené mléko mrtvé a doplněné kde čím.
VymazatI živé mléko musíte umrtvit převařením, pokud chcete zkvasit kulturou DWT1. Jinak by bylo mléko zkvašeno bakteriemi v něm obsaženými.
Nal: Na rozdíl od MUDrlanda zastávám názor, že i ta původní kultura je svým způsobem zázrak. Vycházím z praxe a i z názorů Bulharů, s kterými jsem o tom mluvil. V Bulharsku, i tady u nás.
Ale chápu, že DWT1 může být účinnější.
Já mám jiné požadavky a měřítka. Pokud má někdo například angínu a bolí ho v krku tak že nemůže polykat, po mém zákroku bolest zcela zmizí během 5 - 15 minut. Tohle neumí žádný lékař, ani antibiotika. Proto se zabývám pouze těmi léčebnými metodami, které mají rychlý nástup účinku a DWT1 ho má.
MUDrland Wenca
MUDrlande Wenco,
Vymazatmyslela jsem, že se to mléko jen přivede k varu a nevaří, prostě jen ohřátí.
Rozumím tedy dobře, že se má skutečně poctivě převařit?
Děkuji za odpověd
Anonyme, stačí přivést k varu. Ono ani déle vařit nejde, protože vzkypí a vypění. Navíc se udělá škraloup. Abych se vyhnul této ztrátě bílkovin, používám profesionálně pasterované Čerstvé mléko.
VymazatMUDrland Wenca
Kde se da v Cesku koupit cerstve mleko? Jen u farmaru?
OdpovědětVymazatJelikož byrokracie, závist a pletichy donutily farmáře a provozovatele odstranit mléčné automaty, tak jedině u farmáře.
Vymazathttps://www.albert.cz/shop/Mlecne-a-chlazene/Mleko-a-mlecne-napoje/Cerstve-mleko/Mlekarna-Kunin-Cerstve-mleko-selske-3-8-/p/26228426
Vymazathttps://www.mlekarna-valmez.cz/produkty/cerstve-mleko-z-valasska-polotucne
https://www.albert.cz/shop/Mlecne-a-chlazene/Mleko-a-mlecne-napoje/Cerstve-mleko/Madeta-Jihoceske-Mleko-plnotucne-cerstve/p/27795415
Trvanlivé se většinou nehodí kvůli obsahu oleje, jako třeba toto: https://www.madeta.cz/produkty/jihoceske-mleko-trvanlive-plnotucne-3-5-1_l
MUDrland Wenca
Wenco,
Vymazatpán či paní bezejména psal/a čerstvé mléko, nikoli Čerstvé mléko. Zatímco to s malým č je opravdu mléko a je fakt čerstvé, ta s velkým Č jsou jen víceméně (spíš více) vzdálení příbuzní. My jim doma říkáme obarvená hnusná voda.
Naši kocouři od té doby, co zkusili čerstvé mléko, kupované Čerstvé mléko nepijí. Ani to údajně plnotučné. :-)
Pod čerstvým mlékem si představuju mléko, které ještě před pár hodinami "zrálo" v krávě a hlavně z něho není odebráno ani přidáno lautr nic.
Michale, o čerstvém mléku mi řekl Ing. Slimáček, dřívější ředitel a jednatel Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o. Z řeči bohužel nebylo poznat, zda vyslovil velké či malé Č. O rozdílu mezi čerstvým a Čerstvým jsem nevěděl, ani nechápu jaký by mezi nimi mohl být rozdíl. Nejednalo se třeba o mléka různých výrobců, z nich jedno bylo nepovedené a proto je kočky nechtěly?
VymazatMUDrland Wenca
Michale, já kupuju tyto dva druhy:
Vymazathttps://www.albert.cz/shop/Mlecne-a-chlazene/Mleko-a-mlecne-napoje/Cerstve-mleko/Mlekarna-Kunin-Cerstve-mleko-selske-3-8-/p/26228426
https://www.olma.cz/cs/produkty/mleko-selske
Jedno má č, druhé má Č a obě jdou zkvasit. Trvanlivá mléka s palmovým olejem zkvasit nejdou, shnijí ve smrdutou a nepoživatelnou břečku.
MUDrland Wenca
Ahá, tady je zakopán pes.
VymazatTy se bavíš o mléčných produktech prohnaných skrze zpracovatele (mlékárnu) a prodejní řetězce.
Já se bavím o opravdu čerstvém mléku - přímo od krávy. A na to se, alespoň myslím, ptal onen anonym. Proto zmínil slovo "farmář".
Když bych před tebe dal sklenici tebou zmiňovaného mléka a sklenici mnou zmiňovaného, věř, že poznáš rozdíl ještě předtím, než se napiješ :-)
Michale, já ten rozdíl samozřejmě poznám. Já ty články píšu i pro lidi z paneláku, kteří se třeba neumí k NEUPRAVENÉMU mléku dostat. Já mám ten samý problém jak oni. Sice vím kde ho koupit, ale protože je to pro mne z ruky , tak tam nestíhám zajet. Proto koupím v obchodě co mají.
VymazatNeupravené - nepasterované mléko je opravdu někde jinde, ale pro výrobu jogurtu se musí převařit. I toto je pro mne důvod proč ho dělám z Čerstvého mléka. Ohřátí čerstvého mléka trvá podstatně kratší dobu, než převaření a zchlazení. Přes den mám nabitý program a potřebuju mít povinnosti rychle z krku. V uspěchané době musím některé věci trochu ošulit.
MUDrland Wenca
Já to celé bral jen jako odpověď pro toho anonyma, který se podle mě ptal na to, kde sehnat čerstvé mléko (tedy nepasterizované ani jinak upravené). Nemyslím, že se ptal na to z obchodu - předpokládám, že nežije ani za polárním kruhem ani na Měsíci :-)
VymazatPS: Ono to není jen čase. Třeba až praxe mi (no vlastně manželce) ukázala, že záleží i na počasí. Nemáme tušení proč, ale s mlékem se v domácích podmínkách nedá pracovat před bouřkou. To se nepodaří nic. Ani jogurty ani sýry, tvaroh, máslo, prostě nic. Vždy se všechno zdrcne, zkejsne. Na druhou stranu slepice, kachny a krůty pak mají vánoce :-)
Michale, o souvislosti s počasím jsem nevěděl. Ano, občas se mi některá várka jogurtu nepovede. Jednou jsem nechtěně udělal tvaroh. To jsem ho ale zapomněl včas sundat z radiátoru. Zakvašení jogurtu mi trvá 5 - 10 minut a pak jdu dělat něco jiného. Pokaždé kvašení trvá jinou dobu, protože pro jiné aktivity ho neuhlídám. Teď aspoň vím, že neúspěch můžu svést i na počasí. :-)
VymazatMUDrland Wenca
Abych předešel nedorozuměním aukončil diskuzi na toto téma, doporučil jsem nejsnáze dostupné, normované mléko. Zde najdete normu: https://www.cechovninormy.cz/index.php/cechovni-normy/425-mleko-konzumni-cerstve
OdpovědětVymazatDoporučil jsem ho, aby čtenáři neusilovali o nemožné, vyrobit jogurt z TRVANLIVÉHO mléka.
Samozřejmě že mléko přímo od krávy je lepší. Doporučené Čerstvé mléko je nejnižším surovinovým standartem, z kterého lze jogurt vyrobit.
MUDrland Wenca
Dobré ránko,
OdpovědětVymazatmám objednáno Laktera Colon Zn, píšou, že rozpustit v malém množství tekutiny, tak mám v plánu zkusit to takto. Jsem zvědavá na účinek, protože zatím jakékoliv probiotika mi spíš působila v břiše nepohodu než pohodu. Mám dotaz. Jsem kafař, ranní stávání mám spojeno s vůní a chutí kávy. Jak zkombinovat probiotika nalačno a ranní kafe? Je to jedno, není to jedno.. Děkuji. Lenka
Lenko,
Vymazatranní kafař je lepší statut jak ranní alkoholik! Jde o to nezničit bakterie příliš horkou kávou nad 40°C. Pokud byste do sebe hned po ránu vlomila hořčičák halúzkovej, tak by bakterie tato ranní koupel spolehlivě vyzabíjela.
Možná mi dáte za pravdu, ale prášková Laktera je tak chutná, že bych nasucho celou pikslu sežral na posezení, kdyby ovšem nestála tolik peněz. Jen by se mi z huby prášilo! Takže není nutné ji rozpouštět, v ústech se rozpustí sama a pak stačí spláchout ji malým množstvím vody.
MUDrland Wenca
Teraz inak. Existuje pojem "celostný prístup ku zdravému spôsobu života", zdravá strava, pohyb, voda, vzduch, psychická pohoda. Všetky parametre zdravého spôsobu života sa každoročne rýchle zhoršujú, chorých pribúda, predaj "liekov" aj náklady na zdravotníctvo narastajú, dnešný režim je dlhodobo neudržateľný, ale všetkým vyhovuje. Ľuďom vyhovuje pohodlný život bez pohybu a strava zložená zo smrteľných jedov zvaných maškrty, potravinárom a farmaceutom vyhovuje biznis, kde majú miliardové zisky. Tak prečo to meniť? Priživujú sa aj producenti bio produktov, makrobiotík... Ľudia veria, že doktor a medicína majú schopnosť liečiť. NEMAJÚ!, že bio-strava , makro a mikro biotiká riešia ich nezdravý spôsob života, no NERIEŠIA, max. sú to krátkodobé záplaty.
OdpovědětVymazatJeden z mála múdrych doktorov povedal: Mikroflóra v čreve podmieňuje zdravie a imunitu človeka, kvalita mikroflóry čreva sa mení denne podľa druhu prijatej stravy. Ak sa stravujete zdravo, mikroflóra je prospešná zdraviu a nepotrebujete do seba ládovať žiadne bio, makro, mikro. Ak je mikroflóra v čreve hnilobná, kyslo zvrhlá, tak tá zabije každé bio, makro, mikro, ich efekt je slabý, denná spotreba je nutná a drahá.
Pri zdravom spôsobe života telo dostane všetko čo potrebuje. Zdravá strava je popísaná v makrobiotike, tá spolu s pohybom vám garantuje dožitie do 90 - 100 rokov veku pri plnom fyzickom a psychickom zdraví, bez doktorov a liekov, čiže zdravotná poisťovňa bude hromadiť biliónové zisky a tu je problém pre štát. Čo s toľkými verejnými financiami, dať ich ľuďom? Ani náhodou!
Dnešná strava spôsobuje okyslenie organizmu, chronické, dlhotrvajúce zápaly so skrytými klinickými príznakmi, ktoré sa prejavia po štyridsiatke, po znížení aktivity pohlavných hormónov. Dnešná strava spôsobuje všetky civilizačné ochorenie. VŠETKY!
Liečba ochorení je možná iba odstránením príčiny a nie hasením klinických príznakov hasičom-doktorom a liekom-vodou.
Iba živý organizmus má schopnosť liečby, je to SAMOLIEČBA /aj v starobe, aj rakoviny/. Samoliečba sa spúšťa automaticky vždy, keď má telo na to vytvorené podmienky, t.j. zdravý spôsob života.
Mlieko do stravy dospelého človeka nepatrí, má negatívne účinky na zdravie, vrátane rakoviny /Campbell, Čínska štúdia/. Mlieko vo výžive po skončení kojeneckého obdobia je satanistická likvidácia populácie.
Celostný prístup ku zdravému spôsobu života a makrobiotike je v rozpore s dnešnou civilizačnou praxou, je satanistami zakazovaný, ako aj poznanie je zatajované a potláčané, čím sa vraciame do Starovekého Egypta... kto nepozná svoje dejiny /tiež satanistami menené a zatajované/, ten nemá budúcnosť.
Kto chce, ten si zdravý spôsob života vyskladá sám, bude si ho chrániť a odovzdá ho svojim deťom. Písal som o tejto téme viackrát, je na dlho a ľudia to nehcú poznať, ľuďom nesmiete brať ich vieru v ich správny život, lebo sa stávajú vašim nepriateľom. Kvôli viere sa ľudia vždy zabíjali, aj dnes. Preto si zdravý spôsob života každý musí CHCIEŤ vybudovať sám. Koňa ku žľabu dovediete. ale nedonútite ho napiť sa.
Asi jsem satanisticky zlikvidovaný, protože mléko lemtám ve velkém celý život. U doktora jsem s nemocí byl naposled ..... sakra, teď nevím, ale asi někdy léta páně 1985? A to, abych se ulil ze čtvrtletky z matiky. Pak už jen troje zlomeniny.
VymazatOsobně se mi vždycky otevírá kudla v kapse, když slyším nebo čtu někoho, jak káže, že tohle je jediné správné nebo naopak tohle je smrtelný hřích. Nejsme stroje vyráběné na jednom běžícím pásu. Každý je jedinečný, každý žije v jiném prostředí, s kterým by měl být co nejvíc harmonii (ale nelámat to přes koleno). Jinak musí žít křovák, jinak Eskymák a jinak třeba, s odpuštěním, i ten Pražák. Každý má jinou krev, jiné složení mikroflóry ve střevech. Jeden je co se složení svaloviny a využívání energie sprinter, jiný maratonec. Někdo "jezdí" na tuky, jiný na sacharidy. Někdo má přístup ke kvalitním surovinám a potravinám, někdo ne.
Pokud někomu nechutná nebo si myslí, že mu doslova škodí mléko, nechť ho tedy nepije. Ale, prosím, nenuťte ani nepřesvědčujte druhé, že váš styl života je ten jediný správný. Nezmění to ani odkaz na čínskou nebo jinou studii (i toto je kapitola sama pro sebe). A to už jen z důvodu, že tu nejsme v Číně. Je tu jiné klima, jiné prostředí a chce-li někdo - i jiné energie jak lidí, prostředí, tak základních potravin (obilí, ovoce, zelenina,...).
Konec konců jste napsal:
"Kto chce, ten si zdravý spôsob života vyskladá sám, bude si ho chrániť a odovzdá ho svojim deťom".
Osobně svému tělu věřím, že je schopno velmi efektivně zpracovat kde co. Není vybíravé a má prvotřídní inženýry a údržbáře, kteří ho nastaví na zrovna přijímanou potravu. Někdy z ní vytřískají víc, někdy méně. Někdy ta moje biologická elektrárna vytěží 80% energie, jindy jen 20%, ale vždy je díky důmyslně vymyšleným konstrukčním plánům udržována v provozuschopném stavu.
A rozhodně si neupřu třeba domácí uzené jen kvůli tomu, že je v něm nějaký ten karcinogen z kouře nebo mléko, protože (údajně) v Číně někdo přišel na to, že je to satanův nástroj k likvidaci člověčenstva.
Nikomu takový přístup nevnucuji ani netvrdím, že je správný pro druhé, protože vím, že tomu tak není právě proto, že každý jsme jinak nastaven a každý máme jiné možnosti.
Myslím si, že vše a to včetně potravy je jen a pouze o rozumných kompromisech vycházejících z možností, které jsou k dispozici. Nikoli z nějakých ideálních a v reálném životě často neexistujících.
Je vidět, že milý pán bude ještě muset mnoho studovat, abych pochopil některé základy, které jsou jasnější než Polárka. Vše co pán četl, jsem četl taky, ale je to jen střípek z celé pravdy a to je právě na tom nejkrásnější, že když už si myslíte, že jste něco plnohodnotně pochopili, následně zjistíte, že jste pochopili jen jeden úhel pohledu..... tak jako anonym ala to, co píše je správně, ale jen z jednoho úhlu pohledu a bohužel nebo bohudík, takto lidi (pokud se nebavíme o "biorobotech") nefungují.... ale je to jen o studii a nastavení si hranice, kam až třeba je ubírat pozornost, než budu kázat, co je "pravda". Já třeba mléko piju od dětství... po pádu komunismu, se jaksi kvalita mléka změnila na kvalitu zbarvené vody, tak tělo začalo odmítat tento hnus, ale jak jsem poznal v okolí farmáře a zase skutečné mléko, nedám na něj dopustit a mé tělo ho miluje (což je další věc, umět komunikovat se svým tělem, neb dle mého anonym komunikuje tak max s vlastním egem, kterému stačí k pochopení a postavení pilíře pravdy jen jeden úhel pohledu.....). Ale kdo chce kam, pomozme tam..... takže hlavně je ať je pán šťastný s tím, co dělá, wo to tady jde :)
Vymazat:-D děkuji za odpověď. Ač ze Slovácka, halúzkovú nedávám dobrých 40 roků, po té co mi tetina na uvítanou nalila v horkém létě stejně horkou domácí ze špajzu :-D
OdpovědětVymazatLaktera objednaná dnes, uvidím co to se mnou udělá, či vypucuje či zas takový pocit vnitřního navrstvení .
Teď jsem na delší nemocenské, bez schopnosti větší zátěže, bez možnosti se pořádně zpotit. Takže když už k nějakému potu dojde, nepomáhá ani sprcha ani ty různé protinevůni přípravky. Pokud mi to i v tomto pomůže, budu ráda.
Dám vědět.
Vaše články čtu ráda, děkuji Vám za ně.
Lenka
Teraz inak. Nehanbím sa, len som sa nepodpísal, lebo myšlienka je prvotne dôležitá, ale pre niekoho je dôležité aj meno. Tu ho máte: Definitiva
OdpovědětVymazatZkusil jste někdo kefír z tibetských houbiček ? Jím ho každý den a nemám žádné problémy s trávením . Příprava je jednoduchá a sehnat tuto kulturu není nijak obtížné .
OdpovědětVymazatNejen po Nala :
OdpovědětVymazatKdyž jsme u té autenticity, tak v ostravském centru, vedle knihovny u Sýkorova mostu, byla ještě před dvěmi lety bulharská prodejna se skutečně bulharskými jogurty ( a mnoha dalšími výrobky ) za rozumné ceny.
Za podivných, nejasných okolností byla "ukončena", ale myslím, že jednou z příčin byl i nezájem čecháčků o kvalitu, tedy malý obrat a přežívání na hraně rentability.
Od farmářů se dá nakupovat na Scuk.cz. My tam kupujeme třeba kuře od rodiny Němcovi - a je to fakt kvalitní. Když jsem to kuře viděl poprvé, tak jsem si říkal: "tvl, takový hubeňourek." Ale pak jsem ho vzal do ruky a bylo těžké jako blázen, pořádný svalovec :-) Čerstvé mléko tam seženete také. Je tam spousta věcí.
OdpovědětVymazatPán Wenco, ďakujem za Vám za poskytovanie Vaších informácií a skúseností slúžiacich na zaistenie a zlepšenie zdravotného stavu. Je na každom, aby si vybral to, čo ho zaujme a čo mu môže byť prospešné, je to dobrovoľný výber. Informácia o novej kultúre lactobacillus bulgaricus DWT1 ma zaujala, tiež som kedysi používal pôvodnú kultúru k výrobe jogurtu - bola v ponuke spoločnosti, ktorá ju dovážala na Slovensko. Dnes už takýto produkt s DWT1v ponuke nemá. Preto asi jedinou možnosťou vyrobiť si domáci jogurt pomocou tejto novej kultúry bude Váš postup. K tomu len niekoľko otázok.
OdpovědětVymazat1. Je potrebné ako kultúru použiť len Laktera Colon Zn alebo sa dá použiť aj Laktera + Nature?
2. Aké množstvo kultúry v gramoch na aké množstvo mlieka treba použiť, aby bol jogurt OK ?
3. Jogurtové kultúry bývajú väčšinou termofilné, čo vyžaduje udržiavať pri procese teplotu okolo 45°C. Vy udávate teplotu procesu 38 - 39°C. Súvisí to s tým, že predchádzajúce kultúry bulgaricus boli rastlinného pôvodu a DWT1 bol získaný z vody?
Ďakujem za Vaše odpovede prípadne doplňujúce info. Jozef
Jozefe, nejsme v kurzu vaření jogurtů. Není účelem vyrobit senzoricky špičkový jogurt.
Vymazat1. Obě kultury jsou identické, pouze Laktera Colon Zn má přídavek zinku.
2. Kávovou lžičku na litr mléka. Děláme jogurt v kuchyni, ne v laboratoři.
3. Pro helveticus thremophilus, který je součástí prodávané kultury, je ideální teplota 42 - 45°C. My ale potřebujeme vytvořit podmínky pro DWT1, kvůli němu přece jogurt děláme. Proto zahříváme na max. 39°C. Pokud na plynu zahřejeme na 38°C, tepelnou setrvačností hrnce obvykle dojde na 39°C. Nebude tak hustý, jak kdyby ho přednostně zkvašoval thermophilus. Může mít vzhledové i chuťové vady. Může připomínat spíše kefír, může se zvrhnout v tvaroh. Podstatné je, že víme že jsme vytvořili tepelné podmínky pro množení DWT1. Pokud by nějaká mlékárna vyráběla jogurt s DWT1, silně pochybuju že by uváděla i kvasnou teplotu. Vůbec se s tím nebude párat, vyrobí jogurt při vyšší teplotě, aby hezky vypadal, dobře chutnal a dobře se prodával. Záleží na teplotě, která bakterie bude v jogurtu převažovat. Jistotu máme pouze pokud jsme si jogurt vyrobili sami.
MUDrland Wenca
Milý pane Wenco,
OdpovědětVymazatpředem bych chtěl poděkovat za Vaše články, ze kterých jsem se již v minulosti dozvěděl mnoho zajímavých a důležitých informací, jejichž pravdivost jsem si i v praxi ověřil (např. niacinový výplach) a pomohl tak sám sobě i svým blízkým.
Nyní bych se však zastavil u Vámi uvedené informace týkající se složení UHT (krabicového, trvanlivého mléka). Píšete, že toto mléko je doplněno o palmový olej, aby se dosáhlo požadované tučnosti, což je pak důvodem, pročež z něj nelze vyhotovit zakysaný mléčný výrobek. Dovolím si toto tvrzení označit, jako velmi nepravděpodobné a to hned z několika důvodů. První zádrhel spočívá ve složení palmového oleje. Tento olej je strukturou mastných kyselin mnohem bližší vepřovému sádlu, než mléčnému tuku, což by byl první problém. Další věcí je pak vysoký obsah karotenoidů, pročež má svou charakteristickou oranžovo-červenou barvu, což se dá maskovat u dobarvovaných výrobků, nikoli však u mléka, které i při vysokých hladinách karotenoidů u krav pasených na horských lukách dosáhne maximálně lehce nažloutlé barvy. Většina ze zde přítomných dobře ví, že praxe je kritériem pravdy a já ze zkušenosti vím, že z UHT mléka lze bez problému připravit chutný kefír za použití Putinovcem zmíněných tibetských houbiček. Zrovna si ho dopřávám doplněný o dvě lžičky kopřivových semínek. Na kefír používáme doma i čerstvé a syrové mléko. Doba kvašení je prakticky stejná. Námi použité UHT mléko je od firmy Pragolaktos.
Co se okruhu pojmů týká, tak pro jednotlivá mléka existují jasně definovaná označení. Mléko přímo od vemene, jenž nebylo zahřáto na více než 40°C je tzv. syrové mléko. Další mléka pak prochází odstředěním, navrácením části tuku dle potřeby a homogenizací. Tato mléka se pak v závislosti na vzestupu teploty ošetření dělí na: čerstvé mléko, mléko s prodlouženou trvanlivostí a nakonec UHT. Poslední jmenované se neliší obsahem bílkovin ani laktózy. Ztráta vitamínů rozpustných v tucích (ADEK) je 0 - 10% díky jejich teplotní stabilitě. UHT záhřev však spolehlivě zničí enzymy, což je hlavní důvod dlouhé trvanlivosti a kromě toho vede k inaktivaci bioaktivních látek, jako je růstový faktor IGF-1. Absence růstového faktoru je, či není ku prospěchu v závislosti na využití mléka. Pro aktivní děti a těžce fyzicky pracující dospělé je IGF-1 požehnáním, avšak pro obézní jedince s minimem pohybu to není to pravé ořechové.
Nemohu se zbavit dojmu, pane Wenco, že informace o palmovém oleji v mléce Vám byla někým záměrně podsunuta s cílem uvedení v omyl, či poškození dobrého jména Vašeho, nebo třeba konkurenční mlékárny, pokud se jednalo o osobu zainteresovanou. Velmi si vážím lidí, jako jste vy, a proto berte tento můj příspěvek jako přátelské upozornění. Děkuji za Váš čas a snahu.
S pozdravem,
Dvaadvacet
Dvaadvacet, je možné že mi druh oleje byl podsunut. Tuto informaci jsem obdržel ještě před převratem od kamaráda, který pracoval v Lacmo Gottwaldov. Už tehdy se mléko šidilo a byly z něho průjmy. Druhý člověk který mi olej v mléce potvrdil, byl Ing. Slimáček, dřívější ředitel a jednatel Mlékárna Valašské Meziříčí s.r.o. Neexistuje na to pravidlo a ne každá mlékárna to dělá. "Dokud budu mlékárnu řídit, naše mlékárna takové mléko vyrábět nebude." říkal Ing. Slimáček. Mléko s přídavkem oleje se pozná podle toho, že nejde spontánně zkvasit na kyšku. Shnije.
VymazatNejsem odborníkem na mléko. Chtěl jsem pouze čtenáře upozornit na fakt, že některé druhy mlék nejdou zkvasit. Ale mohl jsem si tuto informaci odpustit, ať se s jogurtem systémem "pokus - omyl" popere každý sám.
MUDrland Wenca
Objednal jsem si Lactobacillus bulgaricus z Nemecka, coz je prekupnik originalniho prasku pro vyrobu jogurtu made in Bulharsko. Podle receptu je nutno mleko zahrat na 100 C, nechat ochladit, pridat prasek, 6 hodin pri 49 C fermentace a pak na 2 hod. do lednice.
OdpovědětVymazatJsem na ten zazrak zvedavy. Naprosto pozitivni reference o jogurtu mi davaji nadeji na uspech.
Az vyzkousim, napisu tady sve zkusenosti.
Anonyme, zkušenosti ani psát nemusíte. Podle toho co jste napsal, znám výsledek předem. Nic. Nula. Fiasko. Při 49°C z toho nic jiného vzejít nemůže. Píšu to tady pořád dokola.
OdpovědětVymazatMUDrland Wenca
Chcem sa podakovat za informaciu ohladom Lactob.bulgaricus. Kedysi som o nom počula,...Hned som si ho objednala/sport v prachu, kravske mlieko mam, ako pišete- od vemene, 2x som kysle mlieko tvaroh, jogurt urobila ( s tymi bakteriami). Zda sa mi, že to niektori priliš komplikuju. 1.x som ho zahriala na 40 stupnov, ale 2.x nie, dala som bakterie 3/4 dna nechala v kuchyni pri sporaku, rano dala do chladničky. Tvaroh mi chutil najviac(je to vec nazoru), syrovatka, čim je žltšia, tym sa tvori viac vitaminu B12,... Inač v tom dokumentarnom filme predsa spominali, že len umyli s tou vodou nadobu, naliali do nej mlieko a rano ho mali kysle , možno sa vytvori prostredie, kt. negat. bakteriam nevyhovuje(?).
OdpovědětVymazatPavlíno, v dokumentu uvedený příklad nedokazuje že mléko bylo 100% zkvašeno bakteriemi z pramenů. Podíl na zkvašení měl určitě i vzduchem volně vířící bulgaricus a jiné bakterie. Podobně jak nám zkvasí zelí, aniž by jsme ho naočkovali bakteriální kulturou. Mléko nikdy 100% nezkvasí námi dodanou kulturou. Máme svoji oplachovou vodu a svoje bakterie které víří vzduchem a ty se na kvašení podílejí. Proto je vhodné zahřát mléko na teplotu, při které se co nejrychleji rozmnoží DWT1, tedy na 38 - 39°C. Pokud mléko zahřejeme nad 40°C, posílíme thermophilus. Pokud to bude pod 37°C, posílíme divoké bakterie z našeho prostředí.
OdpovědětVymazatMléko zkvašené při vyšší teplotě má spíše chuť běžného jogurtu. Pokud kvasí při teplotě 38 - 39°C, má chuť a vůni podobnější DWT1 z originální dózy.
Podotýkám že v originální dóze jsou kromě DWT1 i další druhy bakterií.
Kdo si štrapáci s jogurtem chce ušetřit a nevadí mu že se mu kůra prodraží, koupí si kulturu v tobolkách. Já jsem o jogurtu psal proto, že jsem potřeboval DWT1 vyzkoušet a s použitím jogurtu praktické testy zlevnit. Podstatné je to, že DWT má opravdu výrazné léčebné účinky.
MUDrland Wenca
Co znamena oznaceni lactobacillus bulgaricus s priponou DWT1 u jogurtoveho fermentu?
OdpovědětVymazatPisete, ze je 10 x ucinnejsi jak ten bez pripony DWT1.
Ve Svycarsku tento ferment s priponou DWT1 neuvadeji, jeho prodej neni na internetu dohledatelny.
Dekuji za vysvetleni.
Povedl jsem nekolik fermentaci s fermentem bez pripony DWT1. Podarilo se. Pouzil jsem ruzna plnotucna mleka, pouze jsem je ohral, ale neprevaril. Dulezita je konstantni teplota a jeji udrzovani, aby se vubec jogurt vytvoril.
Podle jedne vedecke zpravy zabranuje uzivani fermentu s priponou DWT1 a DWT4, atd. vzniku rakoviny a rustu rakovinoveho nadoru.