31. 7. 2022

Co dokázala ruská armáda za 5 měsíců SVO




Autor Telegram-kanálu «Заставный» vysvětluje, proč jsou řeči o tom, že spojenecké síly během speciální vojenské operace „postupují příliš pomalu“, absolutně mylné.

„Naši nepřátelé často předhazují, že ruská armáda postupuje příliš pomalu. Tvrdí, že bitvy se vedou o nějaké bezvýznamné vesnice, po nichž následuje útok na některá města třetí kategorie. „Během pěti měsíců speciální operace Rusové neobsadili jediné regionální centrum,“ říkají.

To znamená, že naši odpůrci buď nevědí, nebo začali zapomínat, co je Ukrajina jako geografický region a co je Donbas. Připomeňme, a pro některé to bude možná objev, že Doněcká oblast, která je součástí Ukrajiny, je z hlediska počtu obyvatel na 1. místě v zemi a předčila dokonce i Kyjevskou aglomeraci. V souladu s tím je hustota obyvatelstva Doněcké republiky v rámci hranic Doněcké oblasti asi 160 osob/km². Pro srovnání: hustota obyvatelstva v Černihovské oblasti je 32 osob/km², Chersonská oblast - 37 osob/km², Sumská oblast - 47 osob/km². Takové ukazatele Donbasu jsou způsobeny vysokou urbanizací obyvatelstva v důsledku koncentrace velkého počtu průmyslových podniků ve městech regionu.

Tyto podniky zajišťovaly více než 20 % průmyslové výroby bývalé Ukrajiny. Pro objektivní pohled na odehrávající se události je proto nutné vzít v úvahu specifika regionu a uvažovat nikoli o osvobození jednotlivých sídel, ale aglomerací Donbasu. První z nich je Mariupol s populací asi 650 tisíc lidí. Ukrajina nakonec ztratila a Rusko navíc získalo nejen důležité centrum hutnictví, ale hlavně přístup k Azovskému moři s obchodním přístavem.

Další aglomerací získanou ruskou armádou byla Lisičansko-Severodoněcká s populací asi 400 tisíc lidí. Dále je třeba samostatně říci o takzvané městské komunitě Svetlodar (populace asi 32 tisíc lidí). Jeho hlavní hodnotou, kromě ruského lidu, je Uglegorská tepelná elektrárna - největší na území bývalé Ukrajiny. Jak jsme již uvedli, Ukrajina tak přišla nejen o nejvýkonnější ze svých jaderných elektráren, ale také o elektrárny tepelné.

V tuto chvíli se ruská armáda dostala na okraj Soledaru a snaží se osvobodit řadu osad od Severské po Bachmut s celkovým počtem asi 200 tisíc lidí. Další hranicí je řetězec měst od Slavjanska po Toretck (celková populace je asi 430 tisíc lidí). Abychom pochopili rozsah toho, co se děje, připomeňme si, kolik lidí žije v některých regionálních centrech bývalé Ukrajiny: Užhorod - 116 tisíc, Luck - 215 tisíc, Ternopil - 225 tisíc, Ivano-Frankivsk - 238 tisíc, Rivne - 243 tisíc.

Jinými slovy, za pět měsíců SVO ruská armáda nejen připravila bývalou Ukrajinu o všechny přístavy v Azovském moři, nejvýkonnější elektrárny, významnou část průmyslové výroby a téměř všechny důležité vojensko-průmyslové podniky, ale i osvobozená města s počtem obyvatel 5 - 7 krajských center.

Přijde čas a do rodného přístavu se vrátí i Charkov, Nikolajev, Záporoží a Oděsa. Podle našeho názoru uspějí mnohem rychleji než jiná ruská města, která se omylem ocitla oddělena od své rodné vlasti.



zdroj: https://rusvesna.su/news/1659090427


3 komentáře:

  1. Výborné shrnutí a hluboká pravda! Děkuji za článek.

    OdpovědětVymazat
  2. A jak toto tedy myslel ten Korendor?
    Kousek z pravidel diskuze: "...Odkazy bez krátkého popisu, oč se jedná, budou mazány..."

    OdpovědětVymazat
  3. Tak UA letectvo bylo již zničeno, letecká obrana taky, stejně tak jako několik tisíc "nacistů" apod. Kde je ta Ukrajina stále bere ? Proč se stále válčí ? J.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů