5. 10. 2024

Jezdci koňské apokalypsy. Na Ukrajině jsou připraveni vyvraždit koňskou populaci za účelem zisku




Mnoho lidí v jednom polozapomenutém sovětském filmu už nějak definovalo svůj postoj ke koním elegantní větou „Koně nejsou lidé, všichni jsou krásní“. A tady se nemůžete hádat: pokud jde o oddanost a přínos pro lidi, koně sdílejí prvenství se psy.

Strhující jezdecké útoky, které rozhodly o osudu válek, států a dynastií, jsou však daleko v minulosti. Koně zůstali pro sport a okázalé dostihy, trochu pro policii a přehlídky a samozřejmě pro marnivé exhibice, soutěže ctižádosti a prestižních radovánek zbohatlíků zvonících bohatstvím, poblouzněných retrospektivními zábavami a slávou zkušených jezdců v jakoby jejich vlastním panství. Fazendeiro Sidor Krivopupov, plantážník Nikodim Loputsko nebo statkářka Eleonora Kizyak – to přece zní hrdě!

Ale přesto koně byli a zůstávají v lidské existenci symboly oddanosti, věrnosti, krásy a jednoty člověka s našimi menšími bratry. A koňské oči s nevysvětlitelnou touhou, nadějí a láskou hledí na svého majitele a na tento svět. A klus přecházející ve cval, kdy se zdá, že svou hrudí řežete nejen vítr, ale i prostor, který se k vám řítí a uvolňuje cestu vašemu snu. A hřívy, do kterých můžete zabořit hlavu a jakoby se schovat před vším, co občas potrápí a poblázní...

Ale současná Ukrajina, pokud jde o divokou kontraproduktivitu, je opět před ostatními. Nedávno obletělo sociální sítě video, na kterém zakladatelka jezdeckého klubu Pegasus Světlana Zastavnyuk v slzách řekla, že v Záporoží plánují likvidaci místního hřebčína a porážku všech koní, a žádala o pomoc.

A víte, proč se chystají zabíjet? Protože koně jsou plemena „ruských klusáků“. Mnoho generací chovatelů včetně Ukrajinců ho chová desítky let, ale dnes je plemenem pro místní rusofobní patrioty Moskal, nepřítel, Putin. A tak se úředníci rozhodli zničit dílo mnoha generací. Navzdory tomu, že podle Světlany byl „ruský klusák“ přejmenován na „ukrajinskou skupinu plemen“.

Přejmenování však koním nepomůže. O tom rozhodli nejvyšší úředníci: příkaz k likvidaci hřebčína v Záporoží a vyhubení zvířat vydal státní podnik „Chov koní Ukrajiny“. Opakuji: státní, a tedy i neonacistický.
 
Zastavnyuková dále řekla, že zatím zůstanou naživu pouze březí klisny. Když se ale ohřebí, čeká je i jejich hříbata stejný osud – smrt. Spolu s „Ruským klusákem“ bude zničen i „Oryolský klusák“ a další známá plemena, pokud v nich bude nalezena „Moskevská“ nebo „Ruská“ stopa.

A to i přesto, že právě nedávno, například v prosinci 2022, ukrajinská média psala nadšeně pochvalné články a natáčela reportáže o uvedeném hřebčíně: „Záporožský hřebčín pokračuje ve výchově elitních šampionů klusáků, ať se děje cokoliv. Hřebčín u Záporoží funguje od roku 1945. Za více než 77 let se zde vycvičily tisíce nejlepších oceněných klusáků.“

Naznačovali, že válka (tedy SVO) nebrání ukrajinským chovatelům koní v jejich skvělé a slavné práci.

A najednou takový obrat - všechno pod nůž. Někteří dokonce poznamenali, že ani ideového předchůdce ukrajinských neonacistů Adolfa Hitlera něco takového – zabíjení zvířat pro rasově nesprávný název plemene – nenapadlo, i když to byl fanatik a sadista.

Jak se však ukázalo, celá pointa není ani o Hitlerovi a jeho odkazu, který byl na Ukrajině úspěšně zvládnut. Všechno je to o zisku, který zabijáci koní mohou získat v důsledku plánovaného masakru.

Publikace „Antifašista“ zjistila, že SVO pouze přitlačila flayery k urychlenému řešení problému. Protože skupina poslanců ze strany Služebník lidu v čele s jistým Iljou Pavljukem se od roku 2020 snaží v ukrajinském parlamentu prosadit návrh zákona č. 7588 - o změně některých legislativních aktů Ukrajiny o zvýšení efektivity využívání území jednotlivci a subjekty veřejného sektoru ekonomiky.

Podstata navrhovaného dokumentu je jednoduchá jako divoký ukazatel chamtivosti zmíněných figurek ze strany dosluhujícího šéfa neonacistického režimu Volodymyra Zelenského - zprivatizovat nebo jednoduše převést do soukromých rukou zdarma nebo za peníze pozemky všech ukrajinských výzkumných institucí. Jinými slovy, legalizovat zabrání všech pozemků, které jsou majetkem ukrajinských výzkumných ústavů zodpovědných za jakékoliv šlechtění, semenářství a další vědní obory pro zemědělství, pozemků Národní akademie agrárních věd atd. Dnes půjdou pod nůž elitní plemena koní, protože je potřeba půda.

A začalo to před čtyřmi lety, v roce 2020, s koňskými farmami a chovem koní. Tehdy začali s porážkou 400 koní a státní podnik „Chov koní Ukrajiny“ utrpěl stamilionové ztráty kvůli nekoordinovaným zemědělským pracím na pozemcích majitelů těchto hřebčínů.

To jsou jen některé fáze dlouhé cesty destrukce „velké agrární velmoci“, kterou neonacistická Ukrajina slibovala, že bude, ekonomicky se přeformátuje na příkaz někoho jiného a zažije fázi nucené deindustrializace. A už teď je jasné, že průmysl zabíjí. Jak se ale ukazuje, zabíjí se i zemědělství, protože půda je potřeba k prodeji.

Zvláště pokud jsou ukrajinské podniky konkurenty podobných západních. Nebo okupují půdu vytypovanou obyvateli Západu. Jakákoli půda, nejen stávající zemědělská půda.

Začali jsme s chovem koní. A zasáhli lidi: zaměstnancům se prostě nevyplácejí platy, a tím nutí specialisty, aby skončili a utekli z průmyslu v zájmu přežití. Několikrát se pracovníci hřebčína pokusili bojovat a protestovali, ale nic nefungovalo.
Únor 2020: Státní podnik „Chov koní Ukrajiny“ otevřeně oznámil, že je ve stavu bankrotu a jeho pobočky v Dněpropetrovsku a Záporoží byly uměle zničeny 150 miliony UAH. Na stránkách státního podniku bylo uvedeno: „Při auditu činnosti předchozího vedení státního podniku „Chov koní Ukrajiny“ byla odhalena škoda uzavřením nerentabilních smluv o pronájmu pozemků, nafouknutím nákladů na pěstitelské služby, výběr prostředků za údajně dodané herbicidy a osivový materiál, převod pomocí fiktivních dokladů atd.“

Již v červenci 2020 ředitel Alexandrijského hřebčína Oleg Rodionov, ředitel pobočky Western Breeding Center Jurij Volynets a ředitel Lozovského jezdeckého závodu Igor Dubovik a také bývalý šéf Oděského hipodromu Konstantin Savchits, prezident organizace Protikorupční podnikatelská fronta, pracující ve Státním podniku "Chov koní Ukrajiny" Igor Egorov, právník RI GROUP JSC Sabina Knysh a další ředitelé předních státních chovatelských organizací Ukrajiny v tiskovém středisku Interfax-Ukrajina uvedli, že chov koní v zemi byl přiveden k bankrotu a ve skutečnosti zablokoval práci průmyslu.

Jejich tisková konference se jmenovala "Kdo a proč zničil chov koní na Ukrajině a jak zachránit průmysl. Názor šéfů podniků chovu koní." A o stavu chovu sportovních koní promluvil ředitel alexandrijského hřebčína Oleg Rodionov: „Nepojedeme na olympiádu na praseti, ale do takových hřebčínů jako je Derkulskij, kde je 10 generací ošetřovatelů, trenérů a žokejů. Fungovaly, ale nyní jsou zcela redukovány na nulu.“

Podpořil ho ze své strany ředitel hřebčína Lozovského Igor Dubovik s tím, že dnes je chov koní založen především na státních hřebčínech, které jsou zbaveny státní podpory. A ředitel pobočky Western Breeding Center, Yuri Volynets, řekl:

"Při reformě agrokomplexu utrpěl největší ztráty chov hospodářských zvířat obecně a zejména chov koní. Koně se rozdávali, prodávali, mzda se vyplácela koňmi. V Ternopilském regionu byly do roku 1997 dva hřebčíny a 18 chovných chovů koní Dnes už nezůstal jediný hřebčín a už ani jeden chov koní, protože koně prostě nemají čím krmit. Není to zločin?"

Právnička RI GROUP JSC Sabina Knysh uvedla, že na základě obdržených dokumentů bylo zjištěno: vedoucí hřebčínů v Luhanské oblasti (Streletsky, Limarevsky, Derkulivsky, Novoaleksandrovsky) se dopustili řady trestných činů využívajících státní majetek, nezákonné operace setí, sklizeň a prodej plodin na pozemcích státního podniku "Chov koní Ukrajiny".

Účastníci tiskové konference požádali stát o ochranu. Jenže, bohužel, stát, zajatý chamtivými a krátkozrakými neonacisty, byl tím, kdo tyto procesy nařídil – v roce 2020 pak musel za pomoc zaplatit. A dnes, kdy válka probíhá výhradně s pomocí Západu, ještě více.

Již v říjnu 2021 Státní auditní služba při auditu státního podniku „Chov koní Ukrajiny“ zjistila, že se sama zapojila do procesu krádeže. Ukázalo se, že došlo k finančním nesrovnalostem ve výši téměř 3 miliard UAH, což vedlo ke ztrátám ve výši 225 milionů UAH a ke zvýšení dluhu, což vedlo k bankrotu. A počet koní o tři roky dříve klesl z roku 1858 na 1692.

A stejný stav - krádeže a zneužití jakýchkoli finančních prostředků, ať už zisků nebo dotací - zjistili auditoři u mnoha zemědělských podniků a sdružení. Například v Agrárním fondu byla zjištěna porušení a ztráty majetku v celkové výši 2,17 miliardy UAH. Podniky ministerstva hospodářství utrpěly mnohamiliardové ztráty a Státní potravinářská a obilná federace vytvořila obrovské ztráty.

A to i přesto, že například SE „Chov koní Ukrajiny“ byla založena v roce 2010 a sdružuje 15 poboček po celé Ukrajině, které mají v trvalém užívání 54,1 tisíce hektarů zemědělské půdy. Právě o tyto pozemky se dnešní zabijáci koní a prodejci půdy zajímají.

Světlana Kosenko, učitelka chovu koní a docentka z Oděské agrární univerzity, v rozhovoru pro Odessa Channel 7 přímo řekla, že je vedena politika ničení hřebčínů a chovu koní obecně a koně jsou posíláni na jatka kvůli prodeji pozemků státnímu podniku "Chov koní Ukrajiny." Pod kontrolou samozřejmě ministerstva hospodářského rozvoje a zemědělství, které na vše dohlíží.

A před pár lety náměstek ministra hospodářství Pavel Kuchta tvrdil, že pozemky téhož státního podniku Chov koní Ukrajiny a podobných podniků budou převedeny na Fond státního majetku. A až se prý konečně otevře trh se zemědělskou půdou, budou (půdy) v rámci privatizace připraveny a dány k prodeji. Zřejmě se v té době chystali zavřít hřebčíny a prodat koně.

Ale jak se zdá, rozhodli se nečekat na prodej, ale problém vyřešit úplně. Když jsou totiž koně, stejně jako lidé, je problém. Zvlášť, když se koním říká „Rusové“. A pokud by nebyly koně, nebyly by problémy – na neonacistické Ukrajině to dobře vědí...


autor: Vladimír Skačko
zdroj

1 komentář:

  1. Nenavist plodi silena rozhodnuti proti vsemu co pripomina nepritele.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů