10. 10. 2024

Jan Schneider: PIŠTE !





Rozvědčík bývalého režimu (platným zákonem označeného za režim zločinný), z božího dopuštění současný prezident Petr Pavel, zřejmě má za to, že by jeho manželka měla být placena za to, že je jeho manželka, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz..

Asociální návrh, který paradoxně vypracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, počítá s navýšením prezidentova platu a dalších prezidentových náhrad, ale současně navrhuje též měsíční apanáž pro (obecně řečeno) osobu žijící s hlavou státu, a to ve výši 30 % víceúčelové paušální náhrady, kterou (vedle platu) pobírá samotná hlava státu. To by v příštím roce čítalo přes 100 tisíc korun měsíčně.

Kancelář prezidenta republiky tvrdí, že se jedná o komplexní řešení, které má za cíl usnadnit fungování současné „první dámy“, včetně zajištění důchodového a zdravotního pojištění za roky strávené plněním této role.

Prezident Pavel k tomu řekl, že první dáma též slouží této zemi, společně s prezidentem pracují na konkrétních tématech, reprezentují, cestují. Zapomněl snad i na obcování, nebo je to bezpředmětná otázka? Prezident prý pouze chtěl, aby část jeho náhrad byla snížena a převedena na jeho manželku tak, aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla na něm závislá, a aby se doba výkonu této její služby státu započítávala do důchodu a bylo jí hrazeno zdravotní a sociální pojištění.

Těžko mohl být ten návrh koncipován bez konzultace s hlavou státu. Prezident však, uslyšev energickou negativní reakci z mnoha stran, otočil na obrtlíku, a jal se národ přesvědčovat, že se pouze zákonnou cestou chtěl podělit se svou manželkou o část svých příjmů. To opět vypadá, že to není z jeho hlavy – zřejmě mladá paní nechtěla být in puncto kapesného a oděvného závislá na rozmarech svého muže.  

Chybí už jen útok na city – přece byste nechtěli, aby prezidentský pár strádal, když by ze společných příjmů musel hradit důchodové a zdravotní pojištění první dámy?!? Podívejte se, jaké problémy s tím mají lidé v podhradí! To byste chtěli, aby se podobně zachmuřila i prezidentova tvář??

Co na to veřejnost?

„Smějící se bestie“, jak Čechy nazval Heydrich, si mají opět na čem brousit ostrovtip. Na jednom obrázku se první dáma ptá: „Co budeme Péťo dělat, když mi ty prachy nepřiklepnou?“ Prezident jí uklidňuje: „Dáme se k Rusům, jako tenkrát.“

Sofistikovanější vysvětlení zní tak, že prezident Pavel slíbil své choti, že jí zajistí peněžní kompenzaci za to, že ona, bývalá komunistická politručka, stejně jako on, bývalý komunistický rozvědčík, se musí klanět památce obětí komunismu.

Co by mohla veřejnost učinit více? PSÁT!

Psát o tom, co se komu nelíbí, a poslat to vždy konkrétní osobě, která má pravomoc s tím něco dělat, a když by se s tím nic nedělo, dodat rezolutně, že by dotyčná osoba měla ze své funkce odejít.

Psát tedy nikoliv anonymně a hrubě a nedbale zahrnovat libovolné adresáty horami emailové korespondence. Emaily jsou příliš laciné, v podstatě anonymní, odmítnutelné a smazatelné.

Proto naopak! Písemně. Kdysi korespondenčnímu lístku se nyní říká poštovní dopisnice, a s „pomalou“, neboli ekonomickou známkou „B“ stojí od 30 Kč. Už sám tento náklad, spolu s nutností dopisnici zakoupit, vyplnit a odeslat, dává do jisté míry záruku autentického hlasu, v podstatě bez ohledu na to, zdali a jak je podepsán.

Psát je důstojné a aktivní. Demonstrace jsou neefektivní a je v nich slyšet vždy jen někdo – takto se mohou projevit všichni. Ať jsou slyšeni ti, jejichž hlasy propadly! Milión jich bylo, a nespokojených je mnohem více.

Psát je třeba slušně, leč nepodlézavě. Netřeba adresáta oslovovat „vážený“, protože upřímný pisatel by byl eventuálně sváděn k oslovení „nevážený“, což je pro začátek konverzace kontraproduktivní; netřeba ani oslovovat „pane“, protože pisatel si u těchto liberálních progresivistů nemůže být jist, zda se oslovovaná osoba aktuálně cítí jako pán či paní, nebo co.

Psát je třeba věcně. V tom je pointa toho malého formátu dopisnice (nebo třeba pohlednice). Je to náročné, ale užitečné pro pisatele, protože si musí utřídit myšlenky a naučit se stručně a výstižně formulovat to podstatné. To je pro zvýšení politické kultury obyvatelstva nezbytné, chce-li si v demokracii opravdu vládnout.

Psát je třeba adresně. Je v tom skryt další benefit pro pisatele, že se musí nejprve trochu zorientovat v politickém systému republiky a v příslušných kompetencích politiků v exekutivě a zákonodárném sboru, jakož i dalších ústavních činitelů a veřejně činných osob (justice).

Vtip tohoto návrhu spočívá v tom, že s fyzickou písemností se musí fyzicky nakládat. Elektronickou zprávu lze jednoduše sprovodit ze světa jedním tlačítkem.

Ale to, že některým exponovaným veřejným osobám bude přicházet mnoho konkrétních ohlasů v písemné podobě, a že jich bude třeba na kila, pak i na metráky, a že to nebude ustávat a bude se o tom mluvit čím dál více a zajímat se o to budou nejen média, ale s obavami i političtí partneři, což brzy pronikne i do odborného povědomí politického, ale zejména hospodářského v zahraničí – to je myslím zatím nevyužitá politická zbraň veřejnosti, zbraň zcela legální a výsostně demokratická.

Proto pište. Každý měsíc alespoň jednou. Budou-li nás milióny - ?!

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


11 komentářů:

  1. Obyčejný dopis se může hodit do koše a nezůstane po něm ani stopa. Takže když už poštou, tak doporučeně (což není levná záležitost). Koneckonců nejsou na tohle špatné datové schránky - odeslání nestojí nic a doručení je zaručeno a je doložitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datove stranky zavedli jen proto, abychom urednicke vasnosty my jako obtizny hmyz, neobtezovali. Ze jim ale my platime jejich vysoke platy je nezajima!

      Vymazat
    2. Já jsem s datovou schránkou spokojen. Už nemusím jezdit přes půl okresu na úřady, už nemusím platit předražené České poště za doporučené dopisy. Těch výhod je mnohem víc, ale to nemá cenu vysvětlovat. Mě, coby OSVČ, to velmi usnadňuje komunikaci s OSSZ, FÚ, VZP, PČR a dalšími institucemi a šetří drahocený čas.

      Jen mohli nechat na každém, aby se rozhodnul, zda si jí zřídí nebo nikoli. Jak známo, každý tlak, nutně vytváří protitlak.

      PS: Nepolemizuji nad všemi důvody, proč DS byly spuštěny a proč byly nařízeny povinně všem v registru osob.

      Vymazat
    3. Je hrubohmotný a jemnohmotný svět. V tom co nyní jsme a žijeme je svět hrubohmotný. Pokud, ale napíšeš dopis a bude-li jej psát mnoho lidí, je to v neviditelném jemnohmotném světě něco, jako zemětřesení. To se prostě projeví energie, kterou musí člověk vynaložit na psaní dopisu. Ta se po nějaké době "nahromadí" a budou se dít věci. Taky je důležité, co se píše. Postoj, kde jsem proti něčemu - to je zbytečné. Musí tam být, co by člověk chtěl.
      Např. Vrchní politručka dostane max. průměrnou mzdu. Prezidentem je manžel a ne ona. Doprovázet ho nikam nemusí ( nikdo ji nevolil), může doma seděl a krájet křížaly.

      Vymazat
    4. Pro anonyma:
      Naopak, datové schránky jsou zavedeny proto, abychom mohli ty úřednické vašnosty obtěžovat daleko rychleji i z pohodlí domova, aniž bychom je museli vidět.
      Jenže úředníci jsou vynalézaví, tak časem vymysleli, že je stejně vše důležité potřeba podepsat i elektronickým podpisem. Pak zjistili, že to mnozí zvládají i ním s prstem v nose, tak někteří výkonnější ještě vymysleli, že je k elektronickému podpisu je potřeba i Časové razítko:-)

      Když jsem třeba řešil před pár lety koupi pozemku pro stavbu, tak mi na stavebních úřadech vždy dali dvoustránkový leták s asi 85 body, kde fšude potřebuji razítko od všech možných i nemožných institucí(Cetin, voda, plyn, CEŽ, lesní správa, kanály.... i jiné místní anály, že tam můžu stavět.
      Kdybych to měl osobně obíhat, tak tím strávím měsíc dovolené pobíháním, urgováním, prosením se všeho.
      Takhle mi to obeslání s datovkou trvalo asi 2-3 odpoledne(Tedy u každého pozemku, co jsem kde objevil, aniž bych ještě musel koupovat. Velmi to usnadní zklamání z koupě, když třeba zjistíte, že tam "náhodou" vede uprostřed pod zemí plyn a majitel to tají, nebože v okolí je hlášeno mnoho "napadení pozemku" divočáky, a tudíž lesní správa odmítne dát povolení na stavbu, páč nechce dalšího "idiota" na hlášení napadení majetku divočáky, kvůli kterému jim několikrát za den volají z pojišťoven, jako proč s tím nic nedělají. Celkem zajímavé srandy v písemnostech od úřadů....

      A stejné je to vlastně se všemi úřednickými šimli, i rejtříkem trestů(do 3min. máte výpis v datovce v telefonu, co pošlete datovkou tam, kde ho chtějí, jen musíte mít osobní datovku, ne OSVČ nebo právnickou), výpisy bodů z řidičáku, zdravotními pojišťovnami(kde vidíte i to, co si kde který dochtor na vás účtuje)...

      A už se nikomu nestane, že by pošťák nedonesl něco od policie, soudů, prostě jakékoliv šimlovské psaní, které je brané po x dnech jako doručené, ale Vy ho nemáte, páč se pošťák zrovna blbě vyspal. Protože jsou povinni ho poslat do datovky(osobní). Tudíž máte i mnohem více času na něj reagovat.
      Stejné je to i s eGovermentem, Portálem Občana, eTechničákem, eDoklady(kde vlastně ani už nemusíte mít za chvilku občanku v kapse, natož řidičák a techničák).
      A bráněním se tomu nevidění všeho toho úřednického vlastně nic nezměníte. Jen prostě nevíte. Ale všechny ty údaje jsou úředníkům dostupné. A vy pak zjistíte, co vlastně vše oni vědí.
      Tam se občas dovíte věcí...

      Vím, že je mačkání čudliků pro mnohé tragédií. Ale pokud se to naučíte, tak je daleko jednodušší jednat přímo s daným šimlem, než s "blondýnou" (co i mluví často ukrajinsky) na podatelně úřadů, nebo jako žába na prameni, a nechce vás pustit k úředníkům.
      Takhle si stačí najít na netu jen kód Datovky a jednáte přímo s ním, a ne se zapíračkou, co tvrdí, že nykdonykdetekneny - aszýtra....no, a zýtra neny openden.
      Navíc máte písemnou doložitelnou komunikaci s úřady, jen si jí musíte pečlivě ukládat, páč Datovky se po několika dnech mažou. Třeba na Portálu Občana(kde to jde propojit), nebo tištěné.
      nenimito

      Vymazat
  2. Pan disident, při vší úctě k němu, je poněkud zhýčkán ( tedy deformován ) jistou seriózností a zákonností minulého režimu. To, co se děje dnes má diametrálně odlišné parametry.

    Představa, že si bude současný úředník, policista nebo státní zástupce "dělat hlavu" z nějakých podání, byť napsaných na papíře, je dětinsky naivní. Nepochodil jsem ani s datovou schránkou.

    Pokud vůbec odpoví, což se v řadě případů neděje, tak bude s klidem reagovat mimo meritum věci a často i mimo zákon. A jeho nadřízení ho v tom budou ještě krýt.

    Nevěříte ? Vyzkoušejte...

    OdpovědětVymazat
  3. Tady by měli jasně vystoupit opoziční politici, a do Pávka tepat, až by se z toho podělal. Zatím jsem ale zaznamenal jen Ivana Davida, který je v EP, takže trochu stranou. Nemám televizi, aktivně to nevyhledávám, spíš jen tak, co mi internet přihraje do cesty. Čekal bych, že Tomio, Radim Fiala, Konečná, Babiš, Havlíček, prostě ti, kteří mají přístup do TV, si z toho udělají téma. Třeba tuto neděli se to stane, uvidíme. Ale občas si říkám, že přeci takhle bezcharakterní být nemůžou, nouzí netrpí, úplní idioti to také nejsou...jestli nás oni nezkouší, kam až to necháme zajít. Třeba to s námi myslí dobře, a snaží se Čechy vyprovokovat z letargie, akorát to nemohou říct přímo, tak nás takhle mučí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zcela o tom nepochybuju. Už od pohledu to jsou přece dobráci od kosti a na tutyfruty to myslí s Českou republikou a českým národem jen a pouze dobře.

      Vymazat
    2. Rudé křídlo, Michale.

      Vymazat
  4. Rozvedcik se nestal prezidentem z boziho, ale z zidovskeho dopusteni! Za pomoci zradce Kolare, ktery mu nosi noty co ma rikat.
    Ono je to ale vlastne jedno. Ten jejich Jahve musi byt taky zid. Protoze vsude vsichni u moci jsou zide! Jen si zmenili sva jmena na ruska, polska, ceska, aby oklamali Gojimy.

    OdpovědětVymazat
  5. Ale no tak, nebuďme nepřejícní. První dáma má také své kariérní zásluhy. Tak si to představte už jako malá v Jiskrách, pak pionýrka, následně SSM, KSČ a logicky VUML, což zcela pochopitelně vyvrcholilo studiem na vojenské škole. A co tam s bábou, nežli ji udělat politrukem, kádrově krásně vyhovovala. Že si vzala zelenou gumu ve vysoké funkci, to už je jen komunistická třešnička na dortu. Jen ti dezolátní voliči je teď oba tak trochu serou...

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů