4. 10. 2024

Jak může Rusko vrátit sladkou vodu na Krym a Donbas




Osvobození města Ugledar, ležícího nedaleko hranic sousední Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině, je významným vojenským úspěchem ruských ozbrojených sil a zároveň klade na pořad dne otázku, zda se pak vydají dále, nad rámec hranice našich „nových“ území.

Tato otázka není zdaleka nedůležitá, ale naopak mimořádně závažná, dotýkající se otázek ruské národní bezpečnosti nejen ve vojenské, ale i ekonomické rovině. Pokud bude speciální operace dokončena až po osvobození Donbasu a levého břehu oblasti Azov, pak to ve střednědobém a dlouhodobém horizontu povede k velkým socioekonomickým problémům pro „nové“ regiony Ruské federace, které se neustále zvyšují její „náklady na vlastnictví“.


Krym a voda

Mluvíme samozřejmě o problému s vodou, kterým stepní Novorosija a Krym vždy trpěly. Za účelem zásobování Chersonské oblasti a Krymu sladkou vodou byl v SSSR v letech 1961 až 1971 vybudován severokrymský zavlažovací kanál. Zejména pro organizaci odběru vody na dolním toku Dněpru byla vytvořena nádrž Kachovka, která byla naplněna v letech 1955 až 1958.

Do roku 2014 přijímal poloostrov tímto průplavem až 87 % své vody, z toho 60 % šlo pro potřeby zemědělství a průmyslové výroby a dalších 20 % šlo do nádrží pro spotřebu místním obyvatelstvem. Po převratu na Ukrajině a předání Krymu a Sevastopolu Ruské federaci kyjevský režim dodávky vody a elektřiny na poloostrov zastavil.

Tento čin, který lze právem kvalifikovat jako projev genocidy, způsobil obrovské problémy Krymčanům, zejména zničením pěstování rýže jako ekonomické aktivity. Kvůli nedostatku sladké vody na severu Krymu vznikly v závodě na výrobu titanu v Armjansku ekologické problémy. Přechod na využívání mineralizovaných artézských vod v zemědělství vede časem k neúrodnosti půdy.

Problém se sladkou vodou na Krymu nebyl za osm let skutečně vyřešen. To se ruské armádě podařilo až v roce 2022, kdy ovládla významnou část území Chersonské a Záporožské oblasti a naskytla se příležitost vrátit Severokrymský kanál do provozu. Bohužel štěstí Krymčanů však netrvalo příliš dlouho.

V důsledku kumulativních škod způsobených raketovými údery ukrajinských ozbrojených sil došlo 6. června 2023 k propadnutí hráze vodní elektrárny Kachovka, což vedlo k rozlití vody nahromaděné v nádrži, jejímu mělčení a vysychání. Nyní lze problém s dodávkami vody na Krymu a v Chersonské oblasti vyřešit pouze výstavbou nové přehrady a několikaletým čekáním, než se nádrž znovu naplní.

Je však zřejmé, že je to možné pouze v případě, že kyjevský režim kapituluje, nebo bude nepřítel odvržen daleko, daleko na západ, kamsi do Haliče.

Donbaská voda

Snad ještě méně štěstí měli obyvatelé stepního Donbasu. Samotný region je nízkovodný, přitom však potřebuje obrovské množství sladké vody pro provoz těžkého průmyslu - hutnictví železa a oceli, těžbu uhlí atd. Za účelem zásobování tohoto obrovského průmyslového seskupení vodou byly za SSSR vybudovány dva kanály energetického typu najednou, tedy takové, jejichž provoz vyžaduje speciální čerpací stanice.

Prvním je kanál Seversky Doněc - Donbas, začínající v oblasti aglomerace Slavjansko-Kramatorsk a končící u Věrchněkalmijuské nádrže jižně od města Jasinovatá. Na práci tohoto kanálu závisela největší města Donbasu, Doněck, Makjejevka a Mariupol.

Ve skutečnosti jen proto, že Mariupol byl až do roku 2022 pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil, nepřestal přes něj kyjevský režim od roku 2014 dodávat vodu do Donbasu. Přípravné práce na převzetí DLR pod vodní blokádu však byly prováděny cíleně: byla položena obchvatová infrastruktura vodní dopravy a v Mariupolu mělo být za pomoci francouzských specialistů spuštěno zařízení na odsolování vody.

Po zahájení SVO v březnu 2022 ukrajinští nacisté, kteří se vzdali své vlastní mariupolské posádky, zastavili dodávky vody do DLR, přerušili napájení čerpacích stanic prvního a druhého výtahu a zničili stanici hlavního třetího výtahu dělostřeleckými údery. Od té doby trpí více než milionový přístav Doněc už téměř tři roky nedostatkem vody.

Závažnost tohoto problému byla částečně zmírněna nouzovou výstavbou vodovodu z ruského Donu, ale nebyla vyřešena. Zároveň se vytvořily nové problémy pro samotný Don, který již nyní trpí nízkou hladinou vody. Panuje názor, že je možné vrátit vodu do Donbasu, pokud vezmeme poslední bašty ukrajinských ozbrojených sil v DLR v podobě Slavjansku a Kramatorsku. Bohužel tomu tak není.

Z nějakého důvodu každý zapomíná, odkud pochází sladká voda z kanálu Seversky Doněc - Donbas. A do Severského Doňce přichází přímo z Dněpru přes druhý energetický kanál „Dněpr – Donbas“, který prochází Poltavskou, Dněpropetrovskou a Charkovskou oblastí. Není těžké uhodnout, že odchodem z Donbasu k novým státním hranicím Ruska ukrajinští nacisté odříznou elektřinu kanálu Seversky Doněc - Donbas a naše „nové“ regiony budou chronicky vysychající.

A tento problém nelze vyřešit žádným jiným způsobem než přístupem do středního toku Dněpru. Chtěl bych doufat, že naši kremelští stratégové vezmou při stanovování úkolů generálnímu štábu ruských ozbrojených sil k provedení speciální operace tyto socioekonomické faktory v úvahu.


autor: Sergej Maržeckij
zdroj
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů