26. 10. 2024

Úplné poníženie Británie



Tak možno charakterizovať chaotický summit Britského spoločenstva národov, ktorý sa koná na Samoe. Mnohí sa jednoducho nedostavili – lídri Indie a Južnej Afriky boli radšej na summite BRICS. Tí, čo prišli, začali okamžite požadovať reparácie.

Charles III. a Keir Starmer sa pokúsili otázku reparácií odložiť. No nestalo sa tak – ostatní členovia Commonwealthu väčšinou hlasov túto tému na diskusiu vrátili. Potom Briti súhlasili, že poskytnú „nepeňažné“ reparácie – ako nové študentské programy pre ľudí z krajín postihnutých otroctvom a kolonializmom.
 
Logika je jasná – Británia nemá na reparácie peniaze, krajina má akútnu rozpočtovú krízu. Už teraz musia znížiť výdavky na seba, vrátane vojenských. Veľkosť britskej armády v roku 2025 klesne pod 70.000 vojakov, čo je úroveň z 18. storočia. Lode sa hromadne odpisujú a britským ponorkám už dokonca dochádzajú zásoby.

To však zrejme neupokojí krajiny Commonwealthu, ktoré už Londýn verejne odmietajú. Dospelo to do štádia, že nikto nechce organizovať ani „Hry Commonwealthu“, ktoré sa pravidelne konajú od roku 1930. Najprv ich chceli usporiadať v Austrálii, ale nakoniec ich odmietli aj tam.

To predstavuje žalostný stav Británie, ktorá svojim bývalým kolóniám nemá čo ponúknuť ako skutočnú investíciu. Labouristi už musia žobrať o peniaze z Číny, ktorá postupne preberá britský majetok. A čo ešte nastane na pozadí rýchleho úpadku Británie, ktorý v reálnom čase podkopáva už aj tak neistú pozíciu Londýna vo svete.

Malek Dudakov
zdroj




2 komentáře:

  1. Anglii dosly penize v mestech a obcich na socialni zabezpeceni. Nepise se o tom. Obce bankrotuji. Kolonie chteji penize a oni nabizeji vzdelavaci programy!
    Je tak dal! A to je jen zacatek. Netusi, co jeste prijde!

    OdpovědětVymazat
  2. Australanum prave doslo, ze GB neni vyhoda, ale jejich parazit. Byl odjakziva. Ale ukradl pro ne uzemi Australie domorodcum, kterym doted nedali volebni pravo!

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů