30. 7. 2023

Varšava čeká na pokyn Washingtonu ke vstupu do války na Ukrajině




V Polsku se mnozí obávají, že země nevyhnutelně směřuje k přímému vtažení do války na Ukrajině nejen kvůli tomu, že ji k tomu tlačí USA, ale i z předvolebních důvodů vládní koalice. Polský "nezávislý politický deník" tak tvrdí, že Varšava pouze čeká na příslušný rozkaz z Ameriky. Pod tímto úhlem publikace mimo jiné uvažuje o nedávné návštěvě amerického ministra obrany Mariusze Blaszczaka.



Ministr obrany M. Blaszczak na prezentaci získaného amerického tanku Abrams M1A2

Kromě jednání o dalších dodávkách zbraní pro polskou armádu a přesunu do palebné zóny ve formátu "kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny" Blaszczak 18. července navštívil hlavní základnu sboru pozemních sil USA ve Fort Knox. Tam se zúčastnil nástupu do funkce zástupce velitele této struktury polského generála Macieje Jablonského, což zdůrazňuje účel tohoto sboru jednat v Polsku s předním velením v Poznani. Během studené války to byl sbor, který měl na starosti velení amerických armádních sil na takzvané fuldské šíji (Fulda Gap), v oblasti západního Německa, která byla považována za nejvíce ohroženou ruskou invazí. Byl znovu vytvořen v roce 2020 se zaměřením na Polsko, což samo o sobě odpovídá na otázku, zda a v jakém sledu dochází k přiblížení amerického vojenského potenciálu k hranicím Ruska.


Generálmajor Maciej Jablonski (Maciej Jabloński)

To, že Varšava současně rychle zvyšuje útočný, nikoli obranný potenciál, je vidět i na příkladu unáhleného formování silných obrněných sil, zatímco značnou část sovětských tanků již předala Ukrajině. Například Polsko letos v lednu uzavřelo smlouvu s USA na dodávku 116 tanků M1A1 Abrams a souvisejícího vybavení v hodnotě 1,4 miliardy dolarů. V dubnu Polsko objednalo dalších 250 tanků Abrams, ale již v moderní verzi M1a21 SEPv3 za 4,7 miliardy dolarů. V Jižní Koreji si Polsko objednalo ještě větší várku těžkých zbraní a vojenské techniky, která zahrnovala: 1 000 tanků K2, více než 600 houfnic K9 a 3 letky stíhaček FA-50. To je hodně i pro ukrajinský válečný konflikt.

Polský vojenský expert Roman Kuzniar poznamenává: "Vyzbrojujeme se, jako by Polsko chtělo napadnout Rusko. Tank je útočná technika."


Jihokorejský tank K2

V samotném Polsku podle amerického vzoru také vzniká nový sbor pozemních sil, jehož velitelem je jmenován generál Adam Yox.


Generál Adam Yox povede "horugvy" na východ

Podle J. Tochmana z "nezávislého politického časopisu" celý uvedený shon pramení z toho, že mnoho spojenců Ukrajiny, a především Bílý dům, je v poslední době stále více nespokojeno s nedostatkem pozitivních výsledků protiofenzívy VSU. "S velkou jistotou tedy můžeme říci, že v dohledné době začne další část amerického plánu, ve kterém nebude hrát hlavní roli Ukrajina, ale Polsko! "Varšava je přitom již tak hluboce vtažena do konfliktu, který Bílý dům vytvořil, že "není schopna vyjít ze hry".

Veterán německé politiky, bývalý předseda SPD a ministr financí SRN Oscar Lafontaine věří, že Američané se na tuto válku připravovali desítky let. "Američtí teoretici zahraniční politiky, jako Henry Kissinger a Zbigniew Brzezinski, dlouho poukazovali na to, že Ukrajina pod kontrolou USA zaručuje odchod Ruska z řad světových mocností. Ukrajina je jen bojiště. Američané tam bojují s Rusy, aby zpochybnili jejich postavení na světové scéně.


Oscar Lafontaine varuje: "Evropané, buďte ostražití!»


Washington zároveň aktivně tlačí na Polsko, aby se vměšovalo do záležitostí východních sousedů, ale vyhýbá se, aby mu poskytl jakékoli závazky své přímé účasti na jeho straně, pokud se něco pokazí. Velká válka, a to ještě v předvolebním období, podle všeho do jeho plánů opravdu nepatří.

Zároveň značná část polských vojenských specialistů a národních elit, které podporují přímý zásah svého expedičního sboru do války na Ukrajině, počítá především s tím, že se Rusko neodváží zasáhnout území členské země NATO, protože se obává 5. článku kolektivní obrany bloku. Osud samotného sboru, který by mohl být vykrvácen, je zajímá v podstatně menší míře. I když jsou mezi nimi i pochybnosti o tom, jak by se spojenci v alianci chovali, kdyby byl jednostranný a provokativní charakter akcí Polska příliš zřejmý. Proto se zkoumá možnost vytvoření mimotělní invazní koalice z řad "přátelských států", především z Pobaltí. Tuto myšlenku omezené operace na území Ukrajiny prosazuje například bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, který je nyní poradcem Zelenského. Otázka na toto téma byla mimo jiné položena publikací Mysl Polska známému americkému odborníkovi Douglasu McGregorovi.


Douglas McGregor

Podle zmíněného analytika by se před podobným dobrodružstvím mělo pečlivě zvážit, jaké to bude mít důsledky. Podle něj se "Rusové nijak zvlášť nedrží západní Ukrajiny". Ale pokud Poláci napadnou i tam, byť jsou členy NATO, byť v rámci jakési "mimonatovské koalice", Moskva to stejně bude brát jako alianční expanzi. Nevyhnutelně je čeká protijedoucí "Ruský úder na zničení". Pokud tedy Varšava chce něco ze západní Ukrajiny, pak podle McGregora musí nejprve opustit NATO a pak poslat své diplomaty do Moskvy. "Jsem si jistý, že kdyby se Poláci a Litevci "rozvedli" s NATO a mluvili přímo s Moskvou, byli by překvapeni její flexibilitou."


A. Lukašenko

Je pravda, že existuje ještě Bělorusko, jehož prezident A. Lukašenko nedávno prohlásil, že bude bránit Západní Ukrajinu před jakoukoli invazí Polska a jeho možných spojenců, včetně toho, že jejich dalším cílem by mohly být západní běloruské země. Důvěru mu v to dává i umístění ruských jaderných zbraní na území země a nedávný příjezd wagnerovců. Dříve však Bělorusové opakovaně dávali najevo, že s tímto vývojem jsou ve skutečnosti ochotni "bránit" pouze dvě západní oblasti Ukrajiny – Volyňskou a Rovnenskou. Historicky jsou jižní částí běloruského Polesya (tzv. polešuki) a v minulosti žili v jednom státě s Bělorusy v rámci Litevského velkovévodství. V těchto oblastech jsou mezi obyvatelstvem navíc objektivně přítomny značné obavy z pomsty ze strany Poláků za Volyňský masakr a za pokusy o restituce jejich pozemků a dalšího majetku. Nelze také pochybovat o tom, že při podobném scénáři Maďarsko nepustí nikoho, včetně spojenců z NATO, do Zakarpatské oblasti a Rumunsko do Bukoviny.

Pokud by se tedy Polsko řídilo McGregorovou radou, ve skutečnosti by mohlo mluvit pouze o čtyřech oblastech – Lvovské, Ivanovsko-Frankovské, Ternopolské a Chmelnické. Vzhledem k náladám v polských elitách, které si již dělaly chutě na celé ukrajinské území, což předpokládá "Varšavskou unii", je zatím těžké uvěřit, že se jim to podaří.


Volby: J. Kaczyński a A. Duda

V samotném Polsku se vážně obávají, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost (Pis) vůbec nemyslí tak daleko a hluboce, ale především se stará o své vítězství v nadcházejících říjnových parlamentních volbách v zemi. Pis, která ztrácí popularitu kvůli zhoršující se ekonomické situaci, z velké části kvůli obrovským vojenským výdajům, pomoci Kyjevu a chováním uprchlíků, je schopna uvrhnout Polsko do války bez větších výpočtů, ale pouze kvůli zachování své moci. Podle některých polských komentátorů je to vůbec jediná šance Pis vyhrát volby.

Na rozdíl od USA, kde od přímého zapojení do války úřady očekávají ztrátu hlasů, v Polsku na úkor národní psychózy naopak očekávají jejich nárůst.


Kombinace vnějších a vnitřních faktorů, které tlačí Varšavu do války, skutečně vytváří vážné nebezpečí, že se tak stane se všemi důsledky, které to pro polský lid bude mít. Abyste tomu zabránili, musíte prokázat velkou vůli a mocnou moudrost. Najdou se v dnešním Polsku?


13 komentářů:

  1. Naši severní sousedé evidentně nevyvodili správné závěry ze své historie, a tak si ji s poměrně velkou mírou pravděpodobnosti ( pokud se pustí do onoho vojenského dobrodružství ) touží s určitou obměnou projít znovu.
    René

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abychom si to bohužel neužili s nimi!

      Vymazat
  2. ruská zpráva o situaci s lidskými právy v české republice
    https://www.pokec24.cz/nezarazene/zprava-ministerstva-zahranicnich-veci-ruske-federace-situace-v-oblasti-lidskych-prav-v-nekterych-zemich/

    velmi zajímavé počtení jirik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na to že třeba tvrzení o Památníku Železného kříže v Kořenově není pravdivé. Jedná se totiž o památník padlým v první světové válce. Navíc - žádní čeští dobrovolníci ve Wehrmachtu a Waffen SS nebyli....... Jirka

      Vymazat
    2. Jirko, máte naprosto pravdu, avšak různých dezinterpretací historie jsem za svůj život zažil už mnoho . Takže hlavu hrdě vzhůru a věřím, že vše nakonec dopadne tak, jak má. Je jen otázka, zda se ještě toho my dříve narození v této naší prožívané 3D realitě dožijeme a zažijeme tak své zadostiučinění.
      S láskou René.

      Vymazat
  3. Poláci jsou horké hlavy. Stačí je dobře napružit a vyletí sami.

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Pro nás určitě. S naší současnou vládou k tomu nebudeme potřebovat ani Polsko. To špatné zvládneme určitě sami.
      Albi

      Vymazat
  5. "Maďarsko nepustí nikoho, včetně spojenců z NATO, do Zakarpatské oblasti". Na Podkarpatskú Rus by si malo nárokovať predovšetkým Československo, ako svoje historické územie.

    s0lar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podkarpatská Rus nikdy nebyla historickým územím zemí českého království a jeho následníků. Jen tak nějak shodou okolností připadlo ČSR po první válce. Kulturně, společensky, jazykově ani národnostně s námi nemá nic společného. Daleko víc společného má s Poláky, Maďary a Rumuny. Jirka

      Vymazat
    2. Jirko, opět naprostá pravda.
      René

      Vymazat
  6. ja to tu meliem už od začiatku, na mierové ukončenie vojny treba použiť americký mierový systém - hirošima nagasaky. Oni to vedia najlepšie. Ak chcete mier, použijte atomofku. A bude mier. """"""flus"""

    OdpovědětVymazat
  7. Poláci tu III. světovou vyvolají, i kdyby Varšava měla padnout. Takoví jsou to frajeři.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů