9. 7. 2023

Blíží se konec Zelenského




Fiasko Zelenského návštěvy Evropy ukázalo, že je unavena válkou na Ukrajině a obává se její eskalace, včetně jaderné. Neúspěch protiofenzívy OSU a zejména Prigožinova vzpoura vyvolala nesporné požadavky Západu (který téměř vyčerpal svou schopnost pomoci Ukrajině), aby přijal ztrátu území a ukončil konflikt s Ruskem. Ve formě „odškodnění“ bude Ukrajině pravděpodobně nabídnuto poločlenství v NATO a EU, což Zápaďany k ničemu nezavazuje, a z Ukrajiny si udělají kolonii. Její role pistole v chrámu Ruska však nikam nevede a Moskva bude muset zopakovat to, co se nyní tak úplně nepovedlo.

Z Urajiny jsou unaven nejen v Evropě. Lídři 33 zemí Latinské Ameriky a Karibiku donutili Evropskou unii zrušit pozvání Vladimíra Zelenského na summit EU-Latinská Amerika, který se bude konat 17. až 18. července v Bruselu. Navíc z návrhu závěrečné deklarace summitu, připraveného zahraniční službou EU, vyškrtli „všechny body týkající se podpory Ukrajině“. O této "zradě" informoval ve čtvrtek bruselský portál EURACTIV s odvoláním na diplomatické zdroje.


A to je selhání
O míře únavy z Ukrajiny svědčí přijetí, kterého se Vladimíru Zelenskému dostalo v Bulharsku. Ten ve svém divadelním outfitu a image, jako by nevylézal ze zákopů a držel frontu na ramenou, přiletěl do Sofie bulharským vládním letadlem z Moldávie. Ve skutečnosti k žádnému přijetí nedošlo. Letiště bylo prázdné. Zelenského uvítala v nádherné izolaci místopředsedkyně vlády, ministryně zahraničí Maria Gabrielová, která ho o půl hlavy převyšuje.
Poté byl Zelenského průvod anathematizován bulharským knězem, který věděl o jeho příletu, přestože byl držen v tajnosti. Nepochybuji o upřímnosti citů kněze proklínajícího prezidenta Ukrajiny, kterému vyhrožoval křížem. Těžko se však zbavit pocitu, že incident byl zinscenovaný. Vše se natáčelo na několik kamer, které byly údajně čistě náhodou po ruce.
Video bylo okamžitě zveřejněno na internetu. A čtyři statní policisté na liduprázdné třídě v hustém dešti se až bolestně teatrálně motali a údajně nemohli nic udělat s duchovním, který ztratil nervy a křičel: "Anathema, Zelenskij! Anathema, satanisti!".
Bulharské úřady přitom neudělaly ani další opatření – uspořádat shromáždění uprchlíků na podporu Zelenského, ačkoli Ukrajinců, kteří se do Bulharska přestěhovali, je dost a mnozí z nich by jistě další příjem neodmítli.
Jeden z ukrajinských telegramových kanálů „Legitimny“ kritizující vládu tuto cestu komentoval takto:

Univerzální láska rychle přešla, pak Ze čeká studená sprcha. Neobešlo se to bez Američanů, kteří také jemně naznačují Ze své místo. Sedl jsem si ke stolu, abych si pohrál se světovými lumpárnami, vězte, že na konci vás „rozeberou“, ale nejdřív vás přesvědčí, že jste „cool“, aby vás co nejvíce povýšili.


Prezidentský "výprask"
Verdikt Západu Zelenskému a jeho režimu oznámil při jednání s ukrajinským návštěvníkem bulharský prezident Rumen Radev. Jeho projev byl v ruských médiích hojně citován, zaměřím se tedy pouze na jeho zásadní body.

Za prvé - Bulharsku nevadí, když bude mít Ukrajina jednou „své místo“ v EU (z kontextu je jasné, že někde bokem).
Za druhé - místo slov „vítězství“ chceme „více slyšet slovo „mír“, hlavní úsilí „by mělo být zaměřeno na dosažení míru“.
Za třetí - podle Bulharska Ukrajina spolu se Západem „nevyužívá všech prostředků diplomacie k práci tímto směrem, aby nedošlo k prohloubení konfliktu“.
Za čtvrté - ukrajinská válka „nabývá nových rozměrů“, které „už dávno přesahují hranice Ukrajiny“.
Za páté - existuje „riziko radioaktivní kontaminace“, „v Bulharsku stále neseme následky Černobylu, to je nesmírně důležité téma a týká se nejen Bulharska, týká se to celé Evropy“.
Za šesté - válka na Ukrajině má pro Evropu negativní ekonomické, sociální a politické důsledky. Hovoříme o „inflaci, rostoucí recesi, růstu sociálního napětí“, stejně jako o posilování „populismu“ a „radikalizaci“ politického života.
Za sedmé - „musíme myslet nejen na Ukrajinu“, ale také na „budoucnost Evropy jako celku“, „jak tato válka ovlivní Evropu“.
Za osmé - Kyjev by neměl ignorovat zájmy Evropy, přestože jeho podpora je „mimořádně důležitá“ jak ve věci vedení války, tak ve věci „obnovy“.

Zároveň Radev, který je také nejvyšším velitelem, Zelenskému upřímně řekl, že je proti přesunu zásob zbraní a střeliva ze záloh bulharské armády do Kyjeva, protože nechce, aby byla oslabena obranyschopnost země. Zdůraznil, že ukrajinský konflikt nemá vojenské řešení.

Bulharské triky
S Bulhary to samozřejmě není jednoduché. Jejich premiér Nikolaj Lenkov byl se Zelenským komplimentnější než prezident. Je jasné, že před americkým "Baťkem" Bulhaři utíkat nebudou a o posílení spolupráce ve vojenské sféře strany se také diskutovalo. Denkov mimo jiné podepsal deklaraci svědčící o podpoře členství Ukrajiny v NATO.
"Bulharsko se stalo již 22. zemí, která podporuje euroatlantickou integraci Ukrajiny. To je velmi důležité," pochlubil se Zelenskyj. Přesto však celkový dojem z jeho přijetí v Sofii vysílá jasný signál: dost, stop! To požaduje jak opozice, tak většina bulharského lidu.



A v ČR ... to samé
V rusofobní České republice byl Zelenskyj přijat lépe, ale jsou tam nuance. Český prezident, generál NATO ve výslužbě Petr Pavel, ujistil svůj ukrajinský protějšek, že Kyjev může „i nadále počítat“ s podporou Prahy ve válce s Ruskem. Pavel se pochlubil, že jeho země poskytla Ukrajincům asi 2 miliardy eur a spoustu vojenské techniky - 676 ​​kusů těžké techniky a systémů protivzdušné obrany a 4,2 milionu kusů munice střední a velké ráže. To znamená, že české vojenské sklady zejí prázdnotou. Z prezidentových slov navíc bylo jasné, že na červencovém summitu NATO nebude Ukrajina do aliance přijata a podíl Prahy na půlmiliardě eur, která by byla přidělena Kyjevu ve Vilniusu, bude jen 5 milionů.
Pavel jen doufá, že po výsledcích summitu ve Vilniusu se zvýší úroveň spolupráce mezi NATO a Ukrajinou a že „až válka skončí“, „ČR se pokusí zahájit jednání s Ukrajinou o vstupu do EU ještě před koncem letošního roku."
Stručně řečeno, prezident České republiky, země, na níž vyhlídky Ukrajiny nezávisí ani v nejmenším, také Zelenského skutečně vyzval k ukončení války – v zájmu „mrkvičky“ členství v EU, není však jasné, kdy a v jaké funkci.
Pokud jde o NATO, sám Zelenskij novinářům přiznal: některé členské země účast jeho země v tomto bloku nepodporují, protože se bojí Rusů. Když mluvíme o summitu ve Vilniusu, kde slíbil, že se nezúčastní, pokud Ukrajina nebude pozvána do NATO, Zelenskij podle TASS řekl:

Může být obtížné získat jednotnou podporu všech aliančních partnerů. Někdo se ohlíží za Moskvou, bojí se Ruska, i když věřím, že je to velká šance ukázat odvahu a sílu aliance.

No a co?
To je vše - dojeli. Pro Ukrajinu nebude žádná plnohodnotná EU a NATO. Celá tato cesta po Evropě, včetně Istanbulu, kde se v pátek Zelenskij setkal s „naším přítelem Recepem“ (který má s Kyjevem vlastní dohodu, především o obilí), byla podniknuta jen proto, aby za pár dní nejel do Vilniusu dělat ostudu sám. Zelenského evropská plavba však pro Kyjev ukázala strašnou věc: Západ vedený Spojenými státy a reprezentovaný svými evropskými vazaly ustupuje z Ukrajiny, protože navzdory řekám prolité krve ztratil víru v možnost porazit Rusko.
To znamená, že na podzim začnou seriózní jednání s Moskvou o „zmrazení“ konfliktu, před kterým varoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko. A pak, po uzavření dohody, budou obě strany, které si navzájem nedůvěřují, pokračovat v seriózní přípravě na ukončení války na bojišti zvaném Ukrajina.

autor: Sergej Latyšev

5 komentářů:

  1. Sú to roky dozadu, keď ukrajinci začali obchádzať SK legislatívu a začínali pracovať na SK. Prichádzali sem cez poľsko a keďže už boli na území EU mohli sa voľne pohybovať a zamestnať. Ich vízia bola pracovať východ, potom stred, potom západ a potom nemecko. U žien bola vízia nechať sanabúchať bohatým lovákom, vydať sa a potom sa rozviesť a obrať ho o majetok.
    Stále snívali o EU.
    Na jednoduchu otázku, koľko u nich stoja mallborky odpovedali 80 centov. Za korunku v užgorode zaplatíte 80 eur, na lovakii 250. Za extrakciu nervu na sk 80, na ua 10. Za kompelný chrup 2600 na ua, na sk 15000. V hoteli noc za 20, ale ked vám dajú spolubývajúceho 10. Deduško na pošte plakal, že má 80 centov nedoplatok za plyn, cítil som sa ako boh.

    A spýtal som sa ukropa, či im toto chýba.
    Odpoveď: v eu je lepšie.
    bez comentára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "U žien bola vízia nechať sanabúchať bohatým lovákom, vydať sa a potom sa rozviesť a obrať ho o majetok."

      Bohatý známy si vzal v 90tych ukrajinku, každý mu hovoril že im ide presne o toto, ale on sa dušoval, že ona má "mocnú rodinu" (rozumej mafia) a že sa mu bude s ich pomocou ľahšie obchodovať. Prd. Obrala ho o majetok, ona býva v jeho dome a on už je pod drnom...

      s0lar

      Vymazat
  2. Opravdu věříme, že RF nedokončí denacifikaci a demilitarizaci nejen Ukrajiny?

    OdpovědětVymazat
  3. Fetak i Bulhar jedou podle scenare jejich loutkovodice ridiciho operace zapadu na Ukrajine.
    Bulhar si dovolil kritiku na rozdil od Cecha, ktery je vazalem Ukrajiny a poslal mu letadlo pro zajate nacky.

    OdpovědětVymazat
  4. akekolvek zmrazenie konfliktu znamena nakoniec zanik ruska. pokial rusi nebudu stat na ukrajinsko-europskej hranici a neodstrania nacisticky rezim aj zo vsetkymi poskokmi nemozu pre vlastne prezitie skoncit. matesky

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů