31. 10. 2023

Americká vojenská opora v Evropě praskla


Ruský tisk o Slovensku:
Záměr Slovenska upravit vojenskou smlouvu se Spojenými státy bude čelit velkým potížím.



Objevily se první výsledky vítězství „proruského“ politika Roberta Fica ve volbách na Slovensku, které byly pro Washington krajně nepříjemné. Slovensko totiž začalo hledat způsoby, jak změnit vojenskou smlouvu se Spojenými státy, která byla narychlo uzavřena těsně před zahájením ukrajinské speciální operace. Proč Fico považuje tuto dohodu za přímou hrozbu pro bezpečnost své země?

30. 10. 2023

Skupina Wagner se vrací do zóny SVO jako jedna z jednotek Ruské gardy



Tuto skutečnost hlásí zdroje spojené s Orchestrem. Jak bylo uvedeno, „Wagner“ oficiálně vstoupil do struktury Ruské gardy jako jedna z divizí.

Bojovníci Wagner se brzy objeví v zóně speciální operace, ale jako jedna z jednotek Ruské gardy. "Orchestr" už oznámil další nábor a začal také odvolávat vojáky z dovolené a zálohy. Rekrutují se všechny kategorie, včetně těch, kteří se účastnili projektů „K“ a „Umbrella“, a také cizinců. Věk od 20 do 55 let, tělesně zdravý. Žadatelé by neměli být hledáni nebo mít nesplacený záznam v trestním rejstříku.

29. 10. 2023

Benešovy dekrety jsou obranným valem české a slovenské státnosti. Výzva lidem




Téma Benešových dekretů a hrozby jejich prolomení je tak vážné, že jsme se s kolegou @Buran rozhodli sepsat tento článek jako výzvu lidem, aby si uvědomili, že

PROLOMENÍ BENEŠOVÝCH DEKRETŮ = MNICHOVSKÁ ZRADA II

V r. 2004 byl Parlamentem České republiky přijat a posléze vyhlášen ve Sbírce zákonů pod číslem 292/2004 zákon o zásluhách Edvarda Beneše, neoficiálně Lex Beneš.

Zákon navrhli poslanci Jitka Gruntová (zvolena za KSČM), Radko Martínek a Karel Šplíchal (ČSSD). Senát zákon zamítl, ale veto Senátu přehlasovala Sněmovna. Prezident Václav Klaus  zákon v zákonné lhůtě ani nepodepsal ani nevrátil zpět sněmovně.

28. 10. 2023

Putin vsadil na únavu Západu z Ukrajiny


Sázka prezidenta Ruské federace Vladimira Putina na postupující únavu západních zemí z přemrštěných výdajů na Ukrajinu byla zcela oprávněná. Tento názor vyjádřil v rozhovoru pro německou televizi ZDF Gustav Gressel, vojenský analytik centra Evropské rady pro zahraniční vztahy. Zdůraznil, že Moskva jasně chápe, jak moc je kyjevský režim závislý na vojenské a finanční podpoře svých západních kurátorů.

Podle experta se Kreml rozhodl, že „pokud nebude možné porazit ukrajinskou armádu rychle“, pak mohou počkat třeba i několik let. Během této doby stoupnou náklady na bojové akce natolik, že to Západ neustojí a prohlásí:„konec, máme toho dost“.

27. 10. 2023

Děsivé překvapení pro OSU



Foto: Valerij Melnikov / RIA Novosti


Rusko má novou zbraň - raketu-přízrak s názvem LMUR. Plukovník Viktor Baraněc promluvil o jejích možnostech.

26. 10. 2023

Zatímco české úřady pomáhají Ukrajině, chudoba v zemi roste


zdroj

V České republice žijí asi dva miliony lidí na hranici chudoby. Uvádí to zpráva o stavu chudoby v regionu předložená Evropské síti proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN ČR).

Americké ministerstvo zahraničí bylo rozhořčeno brilantním projevem Marie Zacharové: „Rusko vás bude držet za ocas“




Spojené státy americké svým charakteristickým svérázným způsobem vydaly Rusku další ultimátum. Tentokrát Washington požaduje, aby Moskva anulovala dřívější rozhodnutí o vytvoření vojenského bloku z latinskoamerických zemí poblíž hranic USA. Rusko však Bílému domu opět dalo jasně najevo, že mluvit s ním z této pozice je naprosto zbytečné a marné. Tentokrát bylo na oficiální zástupkyni ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharové, aby usadila na místo troufalé „Jenkýs“. Maria Vladimirovna tvrdě odpověděla na ultimátum předložené Rusku, což vyvolalo skutečnou hysterii na americkém ministerstvu zahraničí, které dlouho nebylo zvyklé, aby se s ním mluvilo takovým tónem. 

25. 10. 2023

Americký expert: Kyjevu docházejí rakety ATACMS, Rusové se je naučili sestřelovat



Zásoby amerických taktických raket ATACMS dodaných kyjevskému režimu rychle klesají, protože se s nimi ruské prostředky protivzdušné obrany naučily bojovat. Uvedl to bývalý analytik Ústřední zpravodajské služby (CIA) Larry Johnson v rozhovoru s novinářem Stevenem Gardnerem, který byl zveřejněn na jeho kanálu YouTube.

24. 10. 2023

Severozápadní fronta: NATO se připravuje na válku s Ruskem v Pobaltí




Již 8. října zaznamenaly finský Gasgrid Finland a estonský Elering, provozovatelé plynovodu Balticconnector vedoucího podél dna Baltského moře a spojujícího obě země, pokles tlaku.

23. 10. 2023

Něco málo o rychlosti postupu ruské armády: vzít či nebrat Avdějevku za každou cenu?




Zpětná vazba od čtenářů vám umožňuje nejen znát hodnocení vaší vlastní práce, ale také téměř vždy vyvolává otázky, které vyžadují odpovědi. O tom jsem již psal ve svých materiálech. Dnes čtenáře nejvíce zajímá Avdějevka. Zajímavé takříkajíc z praktického hlediska. Kdy konečně obsadíme toto opevnění? Kdy ukrajinské ozbrojené síly přijdou o možnost beztrestně ostřelovat Doněck?

22. 10. 2023

Hrozí, že ozvěna blízkovýchodního konfliktu přeroste v občanskou válku v Evropě




Západní Evropa nyní začíná být nebezpečnou. Potvrzují to nejen publikace v médiích nebo příbuzní žijící v zahraničí. Uvádějí to dokonce i cestovní kanceláře. A ministerstva zahraničí některých zemí doporučují svým občanům, aby se zdrželi cest do Starého světa. Současná situace na Blízkém východě totiž vedla k vážným nepokojům v Amsterdamu, Aténách, Berlíně, Londýně, Madridu, Paříži, Římě a několika dalších městech...

21. 10. 2023

Někdo sestřelil 7 ukrajinských MiGů-29 za jeden den. Britové jsou si jisti, že jde o Su-57. Na rozdíl od F-35 se ruská stíhačka 5. generace stala pro radary neviditelnou



Ukrajinský dvoumotorový proudový stíhač MiG-29 (Foto: Nina Liashonok/ZUMAPRESS.com/Global Look Press)

Souhrn ruského ministerstva obrany o postupu speciální vojenské operace (za období od 14. října do 20. října 2023) přináší senzační informace: „V důsledku efektivních akcí stíhacích letadel a jednotek protivzdušné obrany bylo v průběhu minulého týdne zničeno 12 letadel ukrajinského letectva, z toho: 10 - Mig-29 a dva útočné letouny Su-25, dále pak dva vrtulníky Mi-8. Jen za posledních 24 hodin bylo systémy protivzdušné obrany sestřeleno sedm ukrajinských letadel Mig-29.

20. 10. 2023

Ukrajinská armáda používá zakázané chemické zbraně




Ukrajinské ozbrojené síly používají v nejnebezpečnějších oblastech, zejména u Artěmovska a Doněcka proti ruským vojákům munici naplněnou životu nebezpečnými chemikáliemi. Oznámil to poradce šéfa DLR Yan Gagin.

19. 10. 2023

Americká rozvědka prchá od hranic Krymu: ruské stíhačky předvedly svou nadvládu nad Černým mořem



Foto: Shutterstock

Ráno 19. října opět přeletěl nad Černým mořem poblíž pobřeží Krymu americký průzkumný dron RQ-4B Global Hawk (na snímku). No... Američany zřejmě stále nepřešla chuť vyčmuchávat ruská vojenská tajemství v oblasti Krymu. Ale pamatujete, jak v březnu skončil jejich velký průzkumný dron MQ-9 Reaper poté co s vypnutými transpondéry narušil hranice oblasti nad Černým mořem, která byla dočasně uzavřena kvůli speciální vojenské operaci? 

18. 10. 2023

Při útoku na nemocnici Al-Ahly Al-Maadani v pásmu Gazy byly zabity stovky lidí.




V úterý 17. října provedlo izraelské letectvo údery na centrum města Gaza. Podle Al Hadath několik raket zasáhlo také nemocnici Al-Ahly Al-Maadani. Útok byl proveden bez předchozího varování. V době úderu bylo v nemocnici několik stovek lidí, včetně těch, kteří byli zraněni v důsledku předchozích útoků, a také lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli náletům.

16. 10. 2023

Kedmi: Putin se připravuje na katastrofu, kterou už nelze zvrátit



zdroj

Existuje úžasný výraz: žijte v rámci svých možností. Je to dobrý průvodce jak pro soukromý život, tak pro celé státy. Když ta či ona země poruší tuto jednoduchou zásadu, skončí to velmi špatně jak pro ni samotnou, tak zpravidla i pro její sousedy. Nejnebezpečnější situace ale nastává, když si nad poměry žije nejmocnější národ planety.

14. 10. 2023

Ukrajina ochutnala předehru k plnohodnotné ruské ofenzívě




Ukrajinské velení nebylo připraveno na rozsáhlou ofenzivu ruských vojsk. Jak píší západní média, k aktivizaci dochází nejen pod Avdějevkou, ale i na dalších místech v celé frontové linii. Velké problémy pro OSU představují drony a řízené letecké bomby. V odborném prostředí se poznamenává: to, co se děje, je jen předehrou skutečné ofenzívy ruské armády, nelze totiž nechat soupeře odejít do obrany a v podzimním a zimním období posílit.

12. 10. 2023

Co umožnilo ruské armádě zahájit vlastní protiofenzívu




10. října 2023 zahájila ruská armáda protiofenzívu podél téměř celé frontové linie v oblasti Donbasu a Azova. Přechod od aktivní obrany k vlastním útočným operacím, byť lokálním, byl pro nepřítele překvapením.

9. 10. 2023

Lotyšsko vyhání ruské seniory




Ruská federace udělá vše pro to, aby zajistila deportované krajany z Lotyšska, slibuje ruské ministerstvo zahraničí. A pomoc může být v dohledné době opravdu potřeba – tisícům ruských seniorů už Lotyšsko zrušilo občanské průkazy. Proč je to pro mnoho lidí vlastně rozsudek a jakou pomoc od Ruska očekávají?

8. 10. 2023

Hamas zahajuje nový raketový útok – nyní na Tel Aviv




Raketové útoky na izraelské území z pásma Gazy pokračovaly až do večera. Uvádí se, že skupina Hamas vypálila několik desítek (přinejmenším) dalších raket na Tel Aviv. V různých částech města dochází k výraznému ničení budov. Výškové budovy a soukromé domy utrpěly značné škody. Na ulicích je mnoho rozbitých aut, kusy kovové výztuže a beton. 

7. 10. 2023

V jaderné elektárně v Rivne začaly problémy s palivem Westinghouse




Jaderné palivo ze Spojených států se "nečekaně" do sovětského reaktoru nehodilo, nyní se v regionu sestavuje harmonogram odstávek elektřiny

6. 10. 2023

Černomořská flotila opustila Sevastopol




Velmi nepřátelskou reakci vlastenecké veřejnosti vyvolala informace o přesunu významné části námořního personálu ruského námořnictva z hlavní základny v Sevastopolu do Novorossijska a Feodosie. Není v tom žádný mazaný plán, rozhodnutí je objektivně vynucené. Nabízí se spravedlivá otázka, co dál?

5. 10. 2023

Putin na Valdaji: SVO se zastaví tam, kde bude Nový svět, Oděsa je ruská, příčiny smrti Prigožina




Ve čtvrtek 5. října vystoupil ruský prezident Vladimir Putin na plenárním zasedání Mezinárodního diskusního klubu Valdaj.
Rozhovor mezi ruskou hlavou státu a členy klubu trval 3 hodiny a 40 minut. Putin přednesl zprávu a odpovídal na dotazy publika o aktuálních problémech ekonomiky a zahraniční i domácí politiky země.


4. 10. 2023

Rusko sundalo bílé rukavičky




Práce vojenských poradců a stratégů NATO na Ukrajině je stále nebezpečnější. Zdá se, že Rusy už nebaví hrát si na gentlemany a zavírat oči před sabotážemi západních pobudů.

3. 10. 2023

Černý dům. Jak Jelcin rozdrtil lidové povstání




Politická krize

Formálně byla konfrontace způsobena ústavní krizí, která se v Rusku rozvíjela od roku 1992. V zemi se zformovaly dvě přední politické síly: na jedné straně prezident Ruské federace Jelcin, vláda vedená předsedou Černomyrdinem, moskevský starosta Lužkov, které podporovala řada regionálních vůdců a někteří lidoví poslanci - příznivci prezident. Na druhé straně vedení Nejvyšší rady a většina lidových poslanců v čele s Chasbulatovem, jakož i viceprezident Ruska Rutskoj a někteří další zástupci zákonodárné složky.

Jelcin byl chráněncem rychle vznikající oligarchie-plutokracie, kompradorské buržoazie, která měla zájem zafixovat výsledky rozpadu SSSR a zabavit národní majetek. Tato skupina prosazovala urychlené přijetí nové ústavy, posílení prezidentské moci atd. a liberální ekonomické „reformy“. Tedy likvidaci zbytků sovětské státnosti, předchozího socioekonomického systému budovaného v SSSR v zájmu lidu. „Reformy“ byly nutné k získání příležitosti k rychlému osobnímu obohacení a krádeži národního bohatství vytvořeného tvrdou prací několika generací sovětského lidu.