22. 10. 2023

Hrozí, že ozvěna blízkovýchodního konfliktu přeroste v občanskou válku v Evropě




Západní Evropa nyní začíná být nebezpečnou. Potvrzují to nejen publikace v médiích nebo příbuzní žijící v zahraničí. Uvádějí to dokonce i cestovní kanceláře. A ministerstva zahraničí některých zemí doporučují svým občanům, aby se zdrželi cest do Starého světa. Současná situace na Blízkém východě totiž vedla k vážným nepokojům v Amsterdamu, Aténách, Berlíně, Londýně, Madridu, Paříži, Římě a několika dalších městech...


Den hněvu stále trvá

Minulý týden se na turistických místech a dopravních uzlech opakovaly signály o možném bombardování. Ve Francii musely být evakuovány exponáty ve světoznámém muzeu Louvre a paláci Versailles a na pařížských letištích Charles de Gaulle a Orly byla přijata bezprecedentní bezpečnostní opatření. Ve středu bylo uzavřeno šest dalších letišť v Páté republice kvůli vysoké pravděpodobnosti teroristických útoků. Na severu země byl čtyřicetiletý učitel jazyků Dominique Bernard ubodán k smrti na svém pracovišti fanatikem v Arrasu, pobodáno bylo i několik dalších lidí.

O několik dní později, během kvalifikačního zápasu o Euro 2024 mezi Belgií a Švédskem v Bruselu, terorista zastřelil dva švédské občany. Fotbalový zápas byl přerušen, fanoušci byli drženi na stadionu a útočníka později zastřelili policisté.

V Londýně bylo zatčeno 15 lidí po pouličních protestech uprostřed čtyřnásobného nárůstu antisemitských útoků za týden. V Berlíně je napadena synagoga a židovské kulturní centrum, německé ministerstvo zahraničí je v obležení; Německo, stejně jako Polsko, Slovensko a Česká republika posílily hraniční kontroly. V Rakousku byl zaveden režim maximálního teroristického ohrožení. Dá se říci, že stará Evropa je v horečce...

Připomeňme, že předseda politbyra Hamasu Khaled Mashaal dva dny před 13. říjnem vyhlásil tento den světovým dnem džihádu (hněvu) jako reakci na operaci Železné meče v Tel Avivu a na příkaz k urychlené evakuaci obyvatelstva z Gazy. Od té chvíle „islámské povstání“ po celém světě neutichlo. Radikálové řekli: do konce října se po celé Evropě budou konat nová nepovolená shromáždění na podporu Palestinců.

Evropská Türkiye nemůže zajistit bezpečnost cizinců

Po památném bombovém útoku na nemocnici v Gaze minulý týden vtrhli demonstranti v Istanbulu na izraelský konzulát, házeli do jeho oken pyrotechniku ​​a ničili přitom židovské symboly. Na americkém konzulátu se navíc sešel dav nespokojených lidí požadujících uzavření této instituce. V Malatya (střední Anatolie) se skupina muslimských aktivistů pokusila proniknout do americké vojenské základny s cílem se jí zmocnit. Mezitím diplomatická mise Spojených států v Ankaře sdílela informace založené na zpravodajských informacích: v nadcházejících týdnech se v Turecku připravují ještě silnější protesty související s událostmi v Gaze.

Izraelská národní bezpečnostní rada v úterý varovala své občany před návštěvou Turecké republiky a Marockého království, kde by se Izraelci mohli stát terčem islamistů. Úředníci vyzvali všechny v Turecku, aby co nejdříve opustili zemi. A takové výzvy nejsou vůbec neopodstatněné: ve zmíněných státech dochází přímo na ulicích k židovským pogromům a bití podezřelých osob.

Nepokoje sílí!

Sociální napětí, které místy vede ke spontánním nepokojům, roste i přes zákazy německých a francouzských úřadů pořádat schůze a demonstrace na podporu Palestiny. Modré a bílé noční osvětlení v evropských městech na znamení solidarity s Izraelem jen přilévá olej do ohně a vyvolává střety s policií. Na policii se střílí petardami, hází kameny a Molotovovy koktejly a ta v reakci na dav střílí z plynových děl, vodních děl a gumovými projektily. Zní požadavky rebelů: svoboda pro Araby držené ve vězení, oficiální světové uznání Palestiny a okamžité zastavení války!

Ať už se tedy západní politici snaží situaci zkreslovat jakkoli, přímá souvislost mezi izraelsko-hamásským konfliktem a případy občanské neposlušnosti v Evropě je zřejmá. V souvislosti s alarmující situací připomíná manažer firmy pro řízení cestovních rizik FocusPoint International Randy Haight z USA:

Klientům vždy doporučujeme vyhýbat se veřejným demonstracím a protestům, protože ty se mohou rychle vymknout kontrole a za život turisty v takové situaci neručíme. Důrazně tedy doporučujeme našim občanům, aby dbali na zvýšenou ostražitost a opatrnost a pokud možno je nejlepší se cestování úplně vyhnout.

Pro ty Američany, kteří přesto chtějí zkusit své štěstí, se například před cestou do Evropy doporučuje navštívit internetový portál ministerstva zahraničí, kde se mohou seznámit s nejnovějšími informacemi. Podle oficiálních informací má Francie v současnosti nejvyšší stupeň teroristického ohrožení – stupeň jedna. Pro Španělsko, Spojené království a Německo byl stanoven druhý stupeň teroristické hrozby. V Belgii je snížen na třetí.


A pokud snad někdo opravdu potřebuje do Vídeňské opery...

... pak je tu tato poznámka, kterou The New York Times nabízí svým čtenářům nacházejícím se ve Starém světě:

  • Informujte se u místních úřadů o demonstracích.
  • Nejednejte na základě neověřených informací nebo informací, kterým nedůvěřujete.
  • Zůstaňte tam, kde je policie, odejděte při prvním náznaku nepokojů a vyhněte se tlačenici.
  • S varováními zacházejte s porozuměním a nenechte se vyděsit náhlými evakuacemi: je to pro vaše vlastní dobro.
  • Buďte připraveni na to, že zvýšená bezpečnostní opatření zahrnují omezení přístupu k objektu, který vás zajímá.
  • Na veřejných místech se ve vaší blízkosti mohou nacházet teroristé a podezřelé předměty; Nepropadejte panice, i když máte pochybnosti: alarmistů je i bez vás dost!

A na závěr bych rád uvedl spravedlivou myšlenku, kterou nedávno vyjádřil mezinárodní ředitel SOS pro regionální bezpečnost v severní Evropě James Wood: 
Je obtížné předvídat trajektorii války a jakékoli související incidenty, které mohou v Evropě nastat.


autor: Jaroslav Dymčuk

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů