28. 1. 2022

Jiná historie Země, část 1f


V obrázcích, které ukazují konce oceánských desek propadající se do pláště až do hloubky 600 km, je ještě jedna nepřesnost, o které se chci zmínit, než se budeme zabývat dalšími skutečnostmi, které jsou důsledkem popisované katastrofy.
Málokdo se zamýšlí nad tím, že litosférické desky ve skutečnosti plují na povrchu roztaveného magmatu přesně ze stejného důvodu, jako led pluje na povrchu vody. Při ochlazování a tuhnutí zemské kůry totiž látky, které ji tvoří, krystalizují. V krystalech je vzdálenost mezi atomy ve většině případů o něco větší, než když je stejná látka v roztaveném stavu a atomy a ionty se mohou volně pohybovat. Rozdíl je zanedbatelný, asi 8,4 % pro vodu, ale stačí k tomu, aby hustota ztuhlé hmoty byla nižší než hustota taveniny, takže ztuhlé úlomky vyplouvají na povrch.

25. 1. 2022

Bylinná tinktura na čištění a rozšíření cév

Kdo se chce léčit nebo kdo si chce udržovat své zdraví pomocí bylin, má v podstatě tři možnosti. Může pít odvary, lihové tinktury, nebo olejové maceráty.

Vodní odvary jsou nejjednodušším způsobem užití, ale ne příliš účinným. Voda nerozpouští všechny účinné látky. Klasickým příkladem je odvar ze semene ostropestřece mariánského, Obsah semen tvoří zejména olejnaté složky, které ve vodě rozpustit nelze. Pití těchto odvarů léčí pouze na bázi víry, protože ta trocha olejů, co se do odvaru dostane, následně ulpí na stěnách hrnku. Úspěšně lze olejnaté složky vylouhovat a dostat do krevního oběhu pouze macerací v panenském oleji, nejlépe světlici barvířské, nebo v lihu.

Olejové maceráty - kaše mají nevýhodu v tom, že olej se na rozdíl od lihu a vody velmi těžce odděluje od bylin. Proto se hodí jen k výrobě kaší z drcených semen, například ostropestřecového, nebo lněného semene. Olej se smíchá s drcenými semeny, občas promíchá a užívá se olej i s drcenými semeny. Olej během macerace (min.14 dnů) absorbuje olejnaté léčivé látky ze semen a ty se snáze dostanou ze střeva do krevního oběhu. Konzumace nemacerovaných semen má mizivý účinek. protože ty pouze projdou trávicím traktem, aniž by se stihly léčivé látky dostat do krevního oběhu. Toto je pro alkoholiky patrně jediný způsob jak do těla dopravit léčivé látky z ostropestřece, aniž by spadli znovu do flašky. 

22. 1. 2022

Aktuální dění a blízká budoucnost

Dovolil bych si trochu shrnout aktuální dění a nabídnout určitý pohled na věc a na budoucnost, tak, jak by se čistě z pragmatického hlediska mohla odvíjet. Může to znít samoúčelně – každý, pro koho dění nekončí kovidem, zřejmě tuší, že za touto kouřovou clonou probíhá proces, který je minimálně o řád výše než kovid-šaráda, avšak trochu si uskládat puzzle není nikdy na škodu. A tak se o to pokusím ze svého pohledu.

Současný globální proces odchodu USA a dělení světa na vlivové zóny (tedy odkaz od unipolárního a přechod k multipolárnímu světu) dospěl do fáze, kdy otevřeně vystoupil na globální jeviště a odbývá se veřejně. Avšak žádná hra se nehraje bez napsaného scénáře. Veřejným projevem jsou ostře sledované rozhovory RF – USA, RF – NATO, RF – OBSE. Rozhovorům předcházelo zveřejnění požadavků, které, pokud NATO nevyplní, mohou vážným způsobem ohrozit bezpečnost Evropy (a nejen Evropy). RF oficiálně přichází s takovou pozicí, jelikož se mu NATO již dobývá do dveří a RF už nemá prostor ho více tolerovat.

19. 1. 2022

Jiná historie Země, část 1e


Po zveřejnění prvních dílů se podle mého očekávání v komentářích objevili zástupci oficiální vědy, kteří téměř okamžitě prohlásili vše napsané za nesmysl a autora označili za nevzdělance a ignoranta. Prý kdyby autor studoval geofyziku, petrologii, historickou geologii a deskovou tektoniku, nikdy by takový nesmysl nenapsal.

Bohužel, protože se mi od autorky těchto komentářů nepodařilo získat žádné srozumitelné vysvětlení a místo toho začala urážet nejen mě, ale i ostatní čtenáře blogu, musel jsem jí dát ban. Ale chci zopakovat, že jsem vždy připraven ke konstruktivnímu dialogu a uznávám své chyby, pokud oponent předloží přesvědčivé argumenty ve věci samé, a ne ve formě „nemám čas vysvětlovat to hlupákům, běžte si přečíst moudré knihy, pak to pochopíte". Navíc jsem v životě přečetl spoustu moudrých knih na různá témata, takže mne žádná moudrá kniha neděsí. Hlavní je, že je skutečně moudrá a informativní.

15. 1. 2022

Jiná historie Země 1d





Nyní se podívejme, co vidíme na pobřeží Tichého oceánu. Dovolte mi připomenout, že při obecném scénáři katastrofy se od místa nárazu pohybuje několikakilometrová vodní stěna všemi směry. Níže je topografická mapa kontinentů a mořského dna v Tichém oceánu, na které jsem vyznačil místo dopadu a směr pohybu vln.


11. 1. 2022

Tartarský zlom


Prologem k tomuto příběhu se stala vzpomínka na vzdálené sovětské dětství. Psal se rok 1982 (asi tak), kdy se v nějakém druhu dětského poznávacího časopisu objevila malá poznámka o prvním vítězství ruské flotily na Baltu v průběhu Gangutské bitvy, pod vedením, jak se dalo očekávat, Petra. Tato bitva byla datována rokem 1714 a po 200 letech carská vláda ruské říše vydala pamětní jubilejní minci, nazvanou gangutský rubl. Mezi numismatiky je tato mince považována za velkou raritu a objevit ji je velké štěstí. Na tom by malá poznámka v časopise skončila, ale protože numismatika byla v té době jedním z nejrozšířenějších koníčků, informace z časopisu probudily skutečný zájem. Co to bylo za rubl? Mince se mezi sběratel proslavila a potvrdila se její výjimečná vzácnost. 

2. 1. 2022

Michail Chazin: „V únoru začne Putin radikálně měnit hospodářskou politiku“



Svět se připravuje na rozdělení do měnových zón a Spojené státy už uznaly Rusko jako velmoc

„Stojíme před situací změny základního modelu ekonomiky. Ale jedna věc je říci, že model je u konce, druhá věc je psychologicky přejít na nový model. Nejsme na to připraveni, nikdo z nás. Blížíme se k Novému roku ve stavu divoké nejistoty,“ uzavírá Michail Chazin, šéf Nadace Michaila Chazina pro ekonomický výzkum. V zodpovězení dotazů čtenářů „BUSINESS Online“ během internetové konference předpovídá ekonom, jak se budou vyvíjet události ve světě a v Rusku.