31. 7. 2021

Vegani: jak s láskou uškodit přírodě

Jistě jste to už slyšeli: nejez maso a oslabíš globální oteplování. Nebo - abych parafrázoval klasiku - „Greta Thunberg také nejedla maso.“ Rostlinná strava z jednoho hektaru prý může nakrmit mnohem více lidí než maso či mléko ze stejného hektaru. Odmítnutí konzumace masa se tedy určitě zdá být s ohledem na přírodu správné.
Co si však o tom myslí věda? 
Bohužel, nemilosrdná čísla vykreslují trochu jiný obrázek. Odmítnutí chovu hospodářských zvířat povede ke snížení úrodnosti půdy a tím se následně zmenší množství rostlinné biomasy. Módní veganské produkty totiž ve skutečnosti vyžadují více hektarů než chov hospodářských zvířat. A co se pak stane s vítězstvím Grety Thunberg?

Předpokládá se, že dobytek škodí planetě, zatímco veganství jí pomáhá. Realita však je, jak už to tak bývá, mnohem komplikovanější. / ©kansasbeef.org

27. 7. 2021

Léčba kmenů dřevin a ochrana před houbovými chorobami

Problém s léčbou kmenů poškozených zvěří, hmyzem a mrazem mne trápil několik let. Starám se o bezmála 200 stromů a při dalších běžných životních starostech některé věci dělám za minutu dvanáct a někdy až s křížkem po funuse. Proto jsem si známou písničku z pohádky Tři veteráni, parafrázoval na "Zažít nudu - nevadí!"

20. 7. 2021

Případ Bosmana,

aneb proč fotbalisti vydělávají tolik peněz
V roce 1990 chtěl belgický fotbalista Jean-Marc Bosman přestoupit do jiného klubu, ale jeho bývalý zaměstnavatel sportovce nepustil.


Téma peněz ve fotbale je diskutováno neméně nadšeně než samotná hra. Mezi různými hodnoceními je i „cena“ národních týmů. Na evropském fotbalovém mistrovství v roce 2021 se národní tým Anglie ukázal jako „nejdražší“, cena kontraktů všech hráčů přesáhla 1 miliardu eur a „nejlevnější“ ze všech - národní tým Finska - „pouze“ 44,6 milionů eur. Ale ještě před pár desítkami let se o takových kontraktech ani nesnilo.

17. 7. 2021

Mýtus o „otrocké povaze" Rusů

Ruské politické, ekonomické a kulturní špičky, zejména v Moskvě a Petrohradě, sní o tom, že se stanou součástí Evropy, „civilizovaného světa". Západ však nikdy nepřijme Rusko do svého společenství. Proč? Stačí analyzovat západní, hollywoodské filmy, abychom zjistili, co si o nás lidé ze Západu myslí. Právě takové „továrny na sny", jako je Hollywood, tvoří západní kolektivní nevědomí", které určuje světonázor, chápání světa a veřejné vědomí.

Ivan Drago, ruská postava ve filmu Rocky IV.
„Ruští barbaři“
V západních filmech je Rus primitivní, často agresivní „barbar". Navíc, když Západ vykresloval Rusy sovětské doby, byla situace lepší. Tehdy představovali ruští „barbaři" hrozbu; byli líčeni jako silní, hloupí a nebezpeční. Jako boxer Ivan Drago ve filmu Rocky 4 (1985). Po rozpadu SSSR Rusové v západních filmech degradovali, ztratili svou sílu. Byli zobrazováni jako bandité, prostitutky, idioti, narkomani, opilci a další zvrhlíci. Rusové jsou nyní vykreslováni jako agresivní, asociální bytosti bez morálních hodnot. „Podlidé" v nejlepších tradicích Třetí říše!

13. 7. 2021

O historické jednotě Rusů a Ukrajinců


Článek Vladimira Putina
12 июля 2021 года 17:00

Když jsem nedávno v pořadu Přímá linka odpovídal na otázku o rusko-ukrajinských vztazích, řekl jsem, že Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, jeden celek. Tato slova nejsou poplatná žádné konjunktuře, aktuálním politickým okolnostem. Už jsem o tom mluvil vícekrát, jsem o tom přesvědčen. Proto považuji za nutné vyjádřit svůj postoj podrobněji a podělit se o své hodnocení současné situace.

Hned na úvod zdůrazním, že zeď, která v posledních letech vznikla mezi Ruskem a Ukrajinou, mezi částmi v podstatě stejného historického a duchovního prostoru, vnímám jako velké společné neštěstí, jako tragédii. Je to především důsledek našich vlastních chyb, kterých jsme se dopustili v různých obdobích. Je to však také výsledek cílevědomé práce těch sil, které se vždy snažily naši jednotu podkopat. Vzorec, který se uplatňuje, je známý od nepaměti: rozděl a panuj. Není to nic nového. Proto dochází k pokusům hrát na národnostní strunu a zasévat neshody mezi lidi. A jako superúkol rozdělit a pak postavit části jednoho národa proti sobě.

10. 7. 2021

Kapitoly z DNA-genealogie A. Kljosova 6


Keltové – odkud se u nich vzal indoevropský jazyk?

V článku „Jsou západní Slované skutečně Slovany?...“ jsme nakousli spornou otázku původu těch, kdo kdysi žili přímo na našich územích, a to z pohledu Alexandra Asova, překladatele Velesovy knihy. Nyní se na věc podívejme ze zcela jiného úhlu, z pohledu DNA-genealogie, tedy jak keltskou otázku vidí Anatolij Kljosov.
Pro připomenutí východiska – Kelty dnes oficiální historie řadí do kulturního okruhu Západu a geneticky jsou přičítaní k haploskupině R1b.

zdroj

Situace kolem Keltů je zamotaná, jejich původ je nejasný, jasný není ani původ jejich indoevropského jazyka. Informace o nich ve starověké literatuře jsou velmi vzácné, často zmatené a přitom fragmentární, což nahrává dnes protěžované hypotéze, že indoevropský jazyk Keltů přinesli nositelé kultury zvoncových pohárů, tedy nositelé haploskupiny R1b. Tato teorie je však nedoložená důkazy a je jen oblíbeným tradovaným postulátem.

6. 7. 2021

Jsou západní Slované skutečně Slovany? Nejsou spíše Kelty?

Slované

Nedávno, a zejména po vydání české verze mého překladu „Velesovy knihy“ a jeho zařazení do vysokoškolského vzdělávání na Slovensku, v Polsku a ve Slovinsku, se mě začali ptát: potvrzuje se tedy verze, která je dnes na Západě velmi populární, že totiž tamní Slované vůbec nejsou Slované, ale oslavovaní Keltové?
Tato verze je tam aktivně propagována na univerzitách i ve školních programech. A má jasný politický cíl - dále rozdělit slovanský svět. Z tohoto důvodu se mi tato verze vůbec nelíbí, ale buďme maximálně nestranní. Konečně nemám nic ani proti Keltům. I v Rusku existuje mnoho fanoušků keltské kultury a v tomto ohledu se od západních Slovanů nelišíme.

2. 7. 2021

Elektromagnetická detekce patogenů

V tomto krátkém článku chci upozornit na tento text o elektromagnetické detekci patogenů.
Elektromagnetická detekce patogenů není nic nového. Nejsem znalec, ale ruský přístroj Imago používá česká alternativní medicína už minimálně 10 let. Elektromagnetická detekce patogenů je velmi užitečná, pokud se nedaří zdroj zdravotních problémů diagnostikovat klasickými diagnostickými metodami. Tento přístroj minimálně napoví, který z patogenů by mohl být příčinou zdravotních potíží.