28. 11. 2019

Krymský most a série katastrof z konce 15. století

Autor článku, Nikolaj Andrejev, je geolog a geofyzik, absolvent Leningradského těžebního institutu. Tento profesionální vrtař je jedním ze šťastlivců, kteří úspěšně propojují svoji ryze praktickou profesi se schopnostmi senzibila, protože ve své práci využívá nejen moderní technologie patřící k jeho oboru, ale také dowsing, česky proutkařství. Kombinace těchto dvou naprosto odlišných směrů mu přináší nevídané možnosti jak pro jeho obor, tak i pro zkoumání alternativní historie.
Z řady jeho článku na tart-aria.info vybírám příběh jeho pátrání po snahách o přemostění Kerčského průlivu.



21. 11. 2019

Rozprava nad očkováním

Skotský lékař, autor, řečník a skeptik nedávno zveřejnil na svém blogu drmalcolmkendrick.org následující „zakázané“ otázky o očkování.


Mé pocity ohledně diskuse o očkovacích látkách
Jak čtenáři mého blogu jistě budou vědět, hlavní oblastí mého zájmu jsou kardiovaskulární choroby, což je velké a složité téma, v jehož rámci bývá každý, kdo zpochybňuje „konvenční“ myšlenky, nemilosrdně napaden. Ve srovnání s oblastí očkování se však bitvy okolo kardiovaskulárních chorob zdají naprosto bezvýznamnými. Pouhé hašteření v mateřské škole. Jsem členem online komunity lékařů, která se ve Velké Británii jmenuje „Doctors Net", a není přístupná veřejnosti. Kdykoli se tam objeví jakýkoliv příběh o očkování, je docela děsivé pozorovat, nakolik vzteklé a nenávistné rekce vyvolá. Pokaždé, když se „Doctors Net" dotkne tématu MMR (measles, mumps, rubella – trojvakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám), lékaři prohlašují, že by Andrew Wakefield měl být uvržen do vězení a už nikdy se mu nesmí dovolit vydělat žádné další peníze, že je to podvodník a zločinec – a to jsou ty příjemnější komentáře.

16. 11. 2019

Co je za „výjimečností“ USA

- v čem spočívá nebezpečí hlavního aspektu americké ideologie


„Hříchy ostatních odsuzujete horlivě až do roztrhání, raději však začněte se svými vlastními a k cizím se ani nedostanete,“ tato slova napsal William Shakespeare před více než 400 lety, ale ani dnes nenajdete lepší, která by co možná nejpřesněji popisovala rysy anglosaské zahraniční politiky. Obzvláště hluboce je ve Spojených státech zakořeněný zvyk stavět se nad všechny ostatní a poučovat je, a protože unipolární svět dnes zažívá řadu problémů, syndrom americké výjimečnosti (SAV) opět slibuje problémy.
SAV je nebezpečná nemoc postihující nejen americké, ale i anglická instituce, ale vzhledem k velikosti a vojenské síle Spojených států, jejich ideologii a ekonomickému potenciálu mohou následky tohoto problému ohrozit celé lidstvo.

10. 11. 2019

Tisulská princezna – konec příběhu?



Anonymní svědectví z internetu
Na jednom internetovém fóru se objevila od nějakého Alexeje zpráva tohoto znění: 

„V roce 1974 jsem byl ve 4. ročníku na osmileté škole N76 v Kemerově a ředitelka školy Jekatěrina Ivanovna nám o tomto nálezu vyprávěla. Nepamatuji si údaje o genetické expertýze a ani informaci o stáří. Pouze přibližný věk ženy, její stav, oblečení a že byla v nějaké kamenné schránce s víkem naplněné barevnou tekutinou. Čekalo se tehdy na podrobnější článek v regionálních novinách, ale žádné články nebyly nikdy zveřejněny.“

4. 11. 2019

Tisulská princezna – pokračování příběhu

Před několika lety vyšel na tomto blogu překlad velkého příběhu z malé sibiřské vesničky Ržavčik. Během času se rozběhl po českém internetu a od té doby se mě čtenáři ptají: Je to pravda, nebo nás zas někdo tahá za nos?
Odpovím upřímně – nevím. Ale nic mi nebránilo po věci zapátrat. Letos od této události totiž uplynulo 50 let a na ruské internetové scéně se opět zvedla vlna zájmu o tento polozapomenutý případ. V tomto materiálu vám tedy nabízím, co dalšího se mi podařilo objevit. Předem však upozorňuji, že se v drtivé většině jen stále opakuje už známý příběh a nových informací je jak šafránu. Obzvlášť ze strany těch, kdo by mohli něco opravdu seriozního říci, je ticho. Někdo by řekl, že podezřelé.