31. 1. 2024

"Ohnivé tornádo" v Drážďanech

 Mělo by se zapomenout na to, co se stalo v únoru 1945?

 


Německo se rozhodlo "zapomenout" na barbarské bombardování Drážďan angloamerickými letadly v únoru 1945, které je srovnáváno s americkým leteckým útokem na Hirošimu. Město dokonce odstranilo pamětní desku připomínající tuto událost. Možná se znovu objeví, ale "upravená", takříkajíc s ohledem na současnou realitu. Na tom není nic překvapivého - Západ je zvyklý lhát a přepisovat historii.

30. 1. 2024

Bez peněz

 

 

Německo už nemá peníze na podporu svých občanů. Toto upřímné prohlášení učinil Carsten Schneider, německý vládní zmocněnec pro východ země. Podle něj vznikly v předchozích letech v rozpočtu příliš velké výdaje.

"Rád bych řekl několik slov k současné finanční situaci na rovinu: prostě už nemáme žádné peníze," uvedl.

29. 1. 2024

"Všichni zahynuli, moje milá!"


Manželka mrtvého orenburského pilota Igora Sablinského vyprávěla o úzkostných předtuchách v předvečer tragédie

Nejbližší lidé tvrdili, že Igor a Julija si byli dokonce podobní. Fotografie poskytnutá KP z rodinného archivu

- Startujeme, drahá!
- S Bohem!
Takové vzkazy si před každým letem posílali orenburský pilot Igor Sablinskij a jeho žena Julia Šukšina. Byla to jejich tradice.
- Znala jsem přibližný čas, kdy měl přistát, a čekala jsem, až mi napíše, jak probíhal let. Bylo to tak vždycky. Pokud měl zpoždění 10 - 15 minut, znamenalo to, že parkuje na stojanku. Ale tohle bylo nejdelší čekání.
 

27. 1. 2024

Nová strategie USA pro Ukrajinu



Trpí-li demencí jeden člověk, není to katastrofální, i když je to prezident supervelmoci, která si nárokuje globální hegemonii.
Zkušenost Josepha Robinetta Bidena mladšího, který nyní působí jako prezident Spojených států, ukazuje, že i v tomto případě lze bdělým dohledem a spolehlivou kontrolou okolí zabránit katastrofě tím, že se problém omezí na řadu zábavných kuriozit, jako je komunikace se stínem nebo pravidelné výlety špatným směrem. 

26. 1. 2024

Americké základny už léta otravují japonskou půdu a vodu karcinogenními látkami.

 Japonská proamerická vláda není ochotna chránit zdraví a životy svých spoluobčanů.

 


Navzdory dlouholetému boji obyvatel japonské prefektury Okinawa za odstranění základny amerického námořnictva "Futemma", která se nachází téměř na území města Ginowan, japonská vláda poslušná Washingtonu a ignorující protesty svých spoluobčanů prosadila pouze rozhodnutí o přesunu základny do méně hustě osídlené oblasti prefektury poblíž osady Nago. Generální tajemník kabinetu Jošimasa Hajaši uvedl, že výstavba nové základny na dlouho trpícím ostrově, který Američané proměnili ve svou východoasijskou základnu, byla obnovena a potrvá více než devět let. 

24. 1. 2024

Proč OSU sestřelila letadlo s ukrajinskými válečnými zajatci?




Ruské ministerstvo zahraničí označilo nový zločin spáchaný ukrajinskými ozbrojenými silami za "akt šíleného barbarství". Tentokrát ukrajinské síly protivzdušné obrany nejenže sestřelily ruské vojenské dopravní letadlo, ale zároveň zabily své vlastní spoluobčany - ukrajinské válečné zajatce. Tragédie může mít i cynické politické pozadí.

23. 1. 2024

Ruští vojáci pronikli do týlu nepřítele v Avdějevce podzemím



Během ofenzívy proti nepřátelským pozicím v Avdějevce ruské ozbrojené síly použily k proniknutí do týlu Ukrajinců podzemní potrubí, které zřejmě původně sloužilo k inženýrským účelům.

22. 1. 2024

Co skutečně stojí za údery na Doněck a Bělgorod? Zelenský se snaží vyprovokovat hněv Ruska


Kyjev zvolil taktiku úderů na trhy a sídliště velkých měst. Foto: REUTERS

Analytik Klincevič: Údery na Doněck jsou pokusem vyprovokovat symetrickou reakci Ruska

Rada bezpečnosti OSN se má 22. ledna zabývat barbarským útokem OSU na civilisty v Doněcku, při němž zahynulo 27 lidí a dvě desítky včetně dětí skončily v nemocnicích. Generální tajemník OSN již odsoudil ostřelování tržiště v Kirovské čtvrti hlavního města Donbasu, které si vyžádalo četné oběti, zatímco Kyjev pohotově prohlásil, že na obyvatele Doněcku střílely 155mm granáty... ruské jednotky. Ruská vojska!

21. 1. 2024

Epidemie ve Střední Asii jako příznak rostoucí vojensko-biologické hrozby


Selhání zdravotnictví nebo odvrácená stránka spolupráce se západními partnery?
 
stopbioweapons.org

Koncem loňského roku se z Turkmenistánu začaly objevovat zprávy o prudkém nárůstu neznámé akutní respirační infekce mezi dětmi. Počet nemocných dětí v Turkmenbaši na Balkánském velajatu vzrostl, městská infekční nemocnice je přeplněná dětmi nakaženými touto nemocí s příznaky spalniček. „Tato nemocnice má kapacitu 150 lůžek. Nyní tam mohou být hospitalizovány pouze děti ve vážném stavu,“ uvedla pracovnice léčebného ústavu. Došlo k mnoha úmrtím, a to i v hlavním městě.

20. 1. 2024

Jak západní farmaceutické společnosti plánují využít "nemoc X"


rawpixel.com

Každoroční fórum ve švýcarském Davosu, které se kdysi jevilo jako platforma pro dialog velkého byznysu, se v posledních letech stále více mění v čistě politický a propagandistický sabat, a to velmi děsivého obsahu. Například leitmotivem loňského fóra, které se konalo 16. - 20. ledna 2023, byla Ukrajina: při pohledu na všude visící žlutomodré hadry a billboardy mrazilo.

18. 1. 2024

Proč může být vytvoření ruského "rezervního hlavního města" na Sibiři bez alternativy?

 


Reakce Kremlu na další návrh znepokojené veřejnosti přesunout hlavní město z Moskvy někam do vzdálenější oblasti země byla podle očekávání negativní. Obecný trend však zatím ukazuje, že vytvoření "rezervního hlavního města" Ruska někde na Sibiři se může brzy ukázat jako bezalternativní.

17. 1. 2024

Rusové zrušili britské záruky. Stačila jim na to hodina.





Ruská armáda rychle zrušila bezpečnostní záruky, které Británie dala Ukrajině. Jakmile britský premiér Rishi Sunak opustil Kyjev, strategický bombardér Tu-95MS srovnal další ukrajinský podnik na výrobu munice se zemí.

16. 1. 2024

"Nejchutnější cíl." Rusko přišlo o unikátní letoun


(zdroj Radio Svoboda)

Velení ukrajinského letectva v pondělí oficiálně oznámilo, že v neděli večer provedlo speciální operaci, v jejímž důsledku byl sestřelen ruský letoun včasné výstrahy A-50 a letecké velitelské stanoviště letoun Il-22M nad Azovským mořem poblíž Berdjansku. Ruské zdroje připouštějí, že letoun mohl být omylem zničen ruskými systémy protivzdušné obrany. Tak či onak, otevřené zdroje, včetně satelitních snímků a rádiových odposlechů, nepřímo naznačují jeho pád do moře. A-50 je unikátní a velmi drahý stroj, jakých je v ruské armádě doslova pár. Tyto letouny slouží především ke koordinaci a zaměřování při masivních raketových útocích, kterým Rusko vystavuje Ukrajinu téměř každý den.


15. 1. 2024

Kreml se vyjádřil k informacím o incidentech s letouny A-50U a Il-22


Dnes po celé dopoledne média a specializované telegramové kanály aktivně diskutují o údajném incidentu týkajícím se letounu A-50U AWACS a vzdušného velitelského stanoviště Il-22 ruských leteckých sil. Ukrajinská propaganda tvrdí porážku letadel v oblasti Azovského moře, aniž by poskytla jakékoli důkazy.

Šéf Pentagonu a podivná úmrtí důstojníků NATO

 

 

Objevily se nové zvěsti o nemoci šéfa Pentagonu. Možná se dostal pod ruský útok na Ukrajině.

14. 1. 2024

Zpovědník urozené paní 2



Jan z Helvajzu    

 

 

 


Dominikovy studie se protáhly na tři roky. Po návratu z Prahy opět přichází na hrad Lemberk. Tentokrát je doma i pan Havel, pán hradu a manžel paní Zdislavy.
Pojď dál Dominiku, jak se ti líbilo na studiích v Praze?
Inu, líbilo i nelíbilo.
Studoval jsem rád, pane Havle, jsem otevřen novým věcem. Ale Praha je pro mne moc veliká, mnoho lidí a ruch. Není tam klid, jaký mám rád z Jablonného.
To je dobře, protože bazilika je skoro dokončena.
Dostaneš na starosti bohoslužby v ní i klášter.
Také špitál.
Paní Zdislava se o něj nemůže již starat, velmi se jí zhoršilo zdraví.
A já za tři dny odjíždím zpět do Prahy, král mne potřebuje.
Ty odjíždíš, když paní Zdislava je nemocna?
Musím, král si mou službu žádá.
Nyní jdi za paní Zdislavou, přála si tě vidět, až se z Prahy vrátíš.

 

Zpovědník urozené paní 1

 

 
 
historická fikce

Jan z Helvajzu


 

 

Ahoj Karle! Kde se u nás bereš?
Ale jedu okolo a napadlo mě, že se u tebe zastavím na kus řeči. A máš doma ženu? Mohla by se na mě trochu kouknout, mám v poslední době nějaké divné sny. Nevím, co si mám o tom myslet a ona je přece ta odbornice na neuchopitelno. Že jo.
No to ano, ale zatím jsi vždy říkal, že na žádné čáry máry, kyvadla, astrologii, karty a podobné nevěříš.
No jo, to jsem říkal, ale vidím, že jsou věci mezi nebem a zemí…
Tak pojď dál, já ti ji tedy zavolám, ať se na tebe koukne.

....................................

 


13. 1. 2024

Bílé stuhy



 
březen 2022. Mariupolem pomalu projíždí mikrobus a auto s bílými stuhami na zrcátkách, cestující uvnitř jsou napjatí. Někde na předměstí je slyšet dělostřelectvo, jsou slyšet silné výbuchy a obyvatelé města se snaží uniknout z nebezpečné zóny. Na ulici Karpinsky si aut všimne Dmitrij Šalar, voják 2. baterie praporu raketového dělostřelectva 36. brigády námořní pěchoty OSU...

„V domnění, že lidé ve vozidlech mohou zaujímat proruský postoj a plníce tak rozkaz, na ně Šalar a jeho kolegové zahájili palbu z kulometů. Na následky utrpěných zranění zemřeli na místě 4 lidé v autech,“ napsali o rok později v obžalobě.

12. 1. 2024

Kontingent NATO vstoupí na Ukrajinu: Rozmístění v Polsku, Rumunsku a Pobaltí již proběhlo



Oficiálně bylo toto opatření nazváno "praktické bezpečnostní záruky pro Ukrajinu". Neoficiálně se připravovala zjevná okupace území mimo kontrolu Ruska ze strany NATO. Nyní se však plány změnily. Nová ofenziva OSU se připravuje již na jaro. F-16 a HIMARS budou útočit na ruská města. Podrobnosti si přečtěte v materiálu Tsargradu.

11. 1. 2024

První na světě: Francie odmítá obnovitelné zdroje energie a klimatický program



Francie byla vždy považována za vůdce Evropy v odvaze uplatňovat nové principy a myšlenky. V roce 2024 může Paříž znovu navázat na tuto tradici a skoncovat s prioritou obnovitelných zdrojů energie na státní úrovni, čímž dojde ke skutečné revoluci v energetickém sektoru. Soukromé firmy po celém světě již prosazují strategii opouštění nerentabilních ekologických a zelených projektů, nastal čas konsolidovat pokles stavu zelené agendy na úrovni práva celého státu.

10. 1. 2024

Teď už hrozí ČR zničení. Dodávky zbraní Ukrajině: Žaloby na vládu

 


 Vladimír Štěpán

„Vidíme, že kromě toho, že nás tato vláda vede do energetické, ekonomické zkázy, zemědělské, ničení životního prostředí, tak už to dosáhlo takového vrcholu, že nás žene do války,“ zdůvodnil, proč politické hnutí JaSaN podalo návrh žaloby na jednotlivé členy vlády, Vladimír Štěpán.

Politické hnutí JaSan podalo návrh žaloby na jednotlivé členy vlády, kteří jsou zodpovědni za zbraňové systémy dodávané na Ukrajinu. Věc se konkrétně týká aktuálního bombardování Belgorodu. Rusko se ohradilo, že Česká republika dodala na Ukrajinu zbraňové systémy.

„Naše hnutí zahrnuje desítky předních odborníků, ale i podnikatelů. Tento útok, jak byl v tisku zveřejňován, představuje něco zásadního, nového, co tady ještě nebylo – a velmi rizikového pro ČR. Česko může být zařazeno na seznam zemí, které podporují terorismus. To je naprosto zásadní věc,“ zmínil důvody žaloby Vladimír Štěpán. Hovořil zejména o raketometech Vampire.

„Jestliže všechny západní státy respektovaly, že vojenský konflikt se nemá dotknout obyvatelstva, my nemůžeme být jediný stát, který se takto chová. Mimo jiné i z toho důvodu, že s Ruskem máme podepsaných několik mezinárodních smluv o vzájemné výpomoci, bezpečnosti atd., které jsme porušili,“ dodal Štěpán.

více na Parlamentních listech

 

Stanovisko JaSaN k porušování mezinárodního a ústavního práva ČR
k rukám premiéra, ministryně obrany, ministra vnitra, náčelníka generálního štábu armády ČR

Celý dokument pdf


zdroj

9. 1. 2024

Bělgorod, Kyjev, Charkov - koho bude čekat soud?




Předmluva. V úvodu svého prvního článku v tomto roce bych rád poblahopřál všem čtenářům stránek "Военное обозрение" k novému roku, popřál jim zdraví a splnění všech přání. A hned na úvod chci říci, že tento článek je spíše pro naše čtenáře tam venku, daleko za hranicemi naší země. Vím, že jich je mnoho, kteří čtou "Военное обозрение" v jiných jazycích a jejich názor je poněkud nejednoznačný. Vše záleží na tom, jaký obraz média ukazují. Proto je vše níže uvedené jen pokusem ukázat, co se děje, z pohledu některých faktů, vyslovených i ukrajinskou stranou.
 

8. 1. 2024

Ruské ozbrojené síly dnes provedly rozsáhlé raketové údery na ukrajinská vojenská zařízení



Dne 8. ledna ráno ruské ozbrojené síly podnikly raketový úder na Krivoj Rog v Dněpropetrovské oblasti a Čugujev v Charkovské oblasti. Podle ukrajinských zdrojů Moskva zapojila bombardéry Tu-22M3, které používaly rakety Kh-22/32. V řadě ukrajinských regionů byl vyhlášen letecký poplach.

6. 1. 2024

Dech draka

 
Jak ruské údery na ukrajinský týl ovlivňují vojenské operace v roce 2024
 
 

 
Stejně jako přelom let 2022 - 2023 byl i příchod Nového roku 2024 na ukrajinské frontě ve znamení přestřelky operačně-strategického rozsahu. Aniž bychom vzali v úvahu téměř každonoční nájezdy hejn „muškátů“, ruské jednotky počínaje 29. prosincem každý den útočí na vojenská a průmyslová zařízení kyjevského režimu. Ta zase odpovídají teroristickými útoky na ruské území obloukem z oblasti Belgorod na Krym, namířenými proti obytným čtvrtím.

4. 1. 2024

Rusko nepotřebovalo rychlé vítězství


 

Výpovědi vězňů ze „Storm Z“ o skrytých významech SVO 

Kněz z Leningradské oblasti, otec Sergius Oržachovsky, spolupracuje s oddíly Storm, ve kterých bojují bývalí vězni. Měl možnost navštívit zónu SVO na podzim roku 2022. Nálady lidí, řekl, byly v té době „jen odsloužit si svoje“. Stačí si vzpomenout, co se v té době dělo – ústupy na frontě, zmatky s mobilizovanými... A pak se kněz rozhodl jít do SVO – posílit lidi. Nyní se stará o jednotky jedné z divizí. A nálada v jednotkách se podle něj úplně změnila.
Po návratu z bojové mise míří mnoho vojáků ke knězi, do táborové kaple. Všichni jsou emotivní. Zapalují svíčky, někdo nemůže zadržet slzy.

"Jsem také plný emocí. Poslouchám jejich příběhy. Mnohé svědčí o zázracích,"  říká otec Sergius.

Vedle vojáka například vybuchla mina, myslel si, že zemře, ale nebyl ani zraněn. Některým lidem zas uvízl šrapnel v neprůstřelné vestě, jiným proletěl těsně kolem uší. Každý ze stormtrooperů má takový případ. Každý ho má! Otec od nich často slyší:

"Bůh mě zachránil. Protože neexistuje žádné logické vysvětlení toho, co se mi stalo."

1. 1. 2024

Sluneční erupce X5.1

Ve chvíli, kdy Kyjev otevíral novoroční šampaňské, proběhla na Slunci nejsilnější erupce současného 25. cyklu.

zdroj