15. 1. 2024

Kreml se vyjádřil k informacím o incidentech s letouny A-50U a Il-22


Dnes po celé dopoledne média a specializované telegramové kanály aktivně diskutují o údajném incidentu týkajícím se letounu A-50U AWACS a vzdušného velitelského stanoviště Il-22 ruských leteckých sil. Ukrajinská propaganda tvrdí porážku letadel v oblasti Azovského moře, aniž by poskytla jakékoli důkazy.

Vojenští analytici OSINT tvrdí, že nedošlo k žádnému incidentu s letounem A-50U. Mnoho ruských novinářů sdílí stejný názor. Letecké velitelské stanoviště Il-22 však podle bývalého pilota a autora telegramového kanálu Fighterbomber utrpělo poškození, ale přistálo bezpečně. Informace o jeho zničení je tedy dalším falešným ukrajinským propagandou.

Situaci s ruskými letouny komentoval tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Pěskov. Řekl, že Kreml nemá žádné důkazy o tom, že by nějaká letadla byla sestřelena ukrajinskými silami. Mluvčí vyzval novináře, aby počkali na oficiální vyjádření ministerstva obrany.

Kyjev zase tvrdí, že ruská letadla byla zasažena stíhačkami ukrajinských ozbrojených sil, ale tradičně neposkytuje spolehlivé důkazy.

zdroj

.......................


První foto: velitel Il-22 hrdinně přistál s těžce poškozeným letounem v Anapě

 

Dnes ráno informační zdroje ohlásily incident s ruskými letouny Il-22 a A-50U. Ukrajinská propaganda bez důkazů uvedla, že dvě letadla byla zničena, ale nedávno se objevily vyvracející záběry.

Jak je vidět na kolující fotografii zadní části vzdušného velitelského stanoviště Il-22, letoun utrpěl značné poškození, typické pro zásah protiletadlovou střelou. Podle vojenských důstojníků byli velitel a členové posádky zraněni, ale dokázali se dostat na letiště v Anapě a přistát s letadlem. Uvádí se, že svými hrdinskými činy velitel posádky zachránil životy lidí na palubě.

Charakter poškození ocasní plochy a zádi Il-22 přímo naznačuje, že letoun byl zasažen protiletadlovou střelou. Ze systémů protivzdušné obrany, které mají ozbrojené síly Ukrajiny k dispozici, pouze S-300 nebo American Patriot mohly zasáhnout letadlo operující nad Azovským mořem ve značné vzdálenosti od frontové linie. Protiletadlové střely MIM-104C/E mají dolet 160 km, což naznačuje, že jedna z baterií se nachází blízko fronty.

Zveřejněná fotografie také potvrzuje mimořádnou spolehlivost a schopnost přežití vzdušného velitelského stanoviště postaveného na bázi dopravního letadla Il-18. Podobné letadlo bylo zasaženo ukrajinským systémem protivzdušné obrany Buk v dubnu 2022. Na stroji bylo více než 200 děr, ale velitel byl i tak schopen dosáhnout letiště a úspěšně přistát.

zdroj

4 komentáře:

  1. Na ruských kanáloch sa vo veľkom diskutuje o chybe ruskej PVO. A-50 sa zachrániť nepodarilo. Marian

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zprávu, jsem si říkal, zda lžou naše MSM (idnes) nebo jinde. Ale stále ještě vyčkávám na potvrzení. J.

      Vymazat
  2. Podle všeho je to zase jenom vytí ukrajinskýcj médií a ruských liberálů a jejich příznivců. Prošel jsem pět zpravodajských webů - a kromě vyjádření Peskova - prostě nic. Dokonce "zklamala" i ta média, která by tohle i zveřejhnila zcela jistě.
    Když už pro nic jiného, tak pro záchranu posádky tím kapitánem letadla.
    Telegram sítě, či jak se to jmenuje to vše, nesleduji, tomu se nedá absolutně vůbec věřit.
    A dokonce ani naprosto nezávislé zdroje, kde se občas objeví podobné zprávy v předstihu oproti hlavním ruským médiím.
    Zato jsem, objevil tohle - Ukrajinský vojenský komisař byl zastřelen při pokusu o předání předvolání
    https://aftershock.news/?q=node/1333845
    https://www.newsinfo.ru/news/voenkomaubili/797817/
    Tohle lidé posuzují a hovoří se o tom, že TOHLE může být počátek občanské války na Ukrajině ...
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Bedřichu,
      bohužel občanská válka na Ukrajině, vyvolaná Anglosasy, je již od r. 2014.
      Jirka N.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů