30. 12. 2022

Nejdůležitější otázka

Vypadá to, že se dožijeme 31. prosince 2022. Zvládneme to i do 31. prosince 2023?
Tato otázka není nadsázkou. Dokonce si troufám tvrdit, že je to nejdůležitější otázka přinejmenším pro celou severní polokouli.

Na to, že se Rusko připravuje na válku v plném rozsahu, upozorňuji přinejmenším od roku 2014. Putin to v podstatě řekl ve svém nedávném projevu před radou ruského ministerstva obrany. Pokud jste toto video neviděli, opravdu byste se na něj měli podívat, poskytne vám přímý vhled do toho, jak Kreml uvažuje a na co se připravuje. Zde je toto video znovu. Předpokládám, že jste ho viděli a že vám nemusím dokazovat, že se Rusko připravuje na masivní válku, včetně jaderné.

Ministr zahraničí Lavrov veřejně prohlásil, že „nejmenovaní představitelé Pentagonu skutečně vyhrožovali, že provedou 'dekapitační úder' na Kreml... Mluvíme o hrozbě fyzické likvidace hlavy ruského státu, (...) Pokud takové myšlenky někdo skutečně živí, měl by se tento někdo velmi dobře zamyslet nad možnými důsledky takových plánů“.

24. 12. 2022




...přejí všem přátelům Myšlenek... Vlabi a MichalB








23. 12. 2022

"Rakety končí"




Není žádným tajemstvím, že Rusko má vážné problémy s výrobou moderních procesorů. Zdá se však, že vojensko-průmyslový komplex a speciální služby našly způsob, jak toto omezení obejít. Řekneme vám, jak to udělali a proč americké sankce naše nepřátele před novými raketovými údery nezachrání.

19. 12. 2022

Rusko našlo odpověď na jaderné vydírání Ukrajiny

Záporožská jaderná elektrárna dostane novou ochranu před ostřelováním Ozbrojených sil Ukrajiny



V jaderné elektrárně Záporoží se začaly budovat speciální stavby, které mají chránit řadu jejích kritických zařízení před ukrajinským ostřelováním. Které části zařízení jsou nejzranitelnější, čím přesně budou pokryty a proč tato opatření nakonec umožní zastavit jaderné vydírání přicházející z Ukrajiny?

18. 12. 2022

NetEase: Ruské ozbrojené síly zachytily na Ukrajině nejnovější americký dron RQ-20 Puma


 


Země NATO jsou velmi opatrné, aby se moderní vzorky západních zbraní dodávaných na Ukrajinu nedostaly do rukou ozbrojených sil RF. O tom, že se jim to ne vždy úspěšně daří, píší odborníci z čínského vydání NetEase (PolitRussia).

17. 12. 2022

Proč byl vytvořen mýtus o Petru Velikém




Díky úsilí ze Západu byl v romanovském Rusku vytvořen obraz velkého cara-reformátora, který se ujal "divokého a zaostalého" Ruska a pozvedl ho do nebývalých výšin, "otevřel okno do Evropy" a učinil z něj velkou evropskou mocnost. Hlasy historiků, kteří poukazovali na destruktivní povahu vesternizace ruské civilizace, již započali právě první Romanovci a nezvratnou učinil Petr Alexejevič, zůstaly většinou bez povšimnutí. A byly to právě prozápadní "reformy" Petra, jeho předchůdců i nástupců, které učinily katastrofu, jež postihla projekt Romanovců - Ruské impérium v roce 1917, nevyhnutelnou. 

15. 12. 2022

Česká republika a USA stojí za dosud nejsilnějším ostřelováním Doněcka



Foto: Andrej Cheredničenko/TASS

Doněcké úřady označily masivní ostřelování města ozbrojenými silami Ukrajiny za teroristický čin.

Česká i slovenská vláda se zaručily za dluhy Ukrajiny u bankéřů! Co z toho plyne?


MAP 1538 

Česká republika bude ručit majetkem za ukrajinský dluh soukromým bankám a bude po dobu několika let místo Ukrajiny splácet úroky z tohoto ukrajinského dluhu soukromým západním bankám. Tento závazek podepsala před pár dny v Bruselu Fialova vláda a její ministr financí Zbyněk Stanjura byl za tento čin dokonce odměněn portrétní fotografií na čelní straně bruselského oznámení o půjčce 18 miliard EUR (450 miliard CZK) Ukrajině. Slováci mají smůlu, jejich vláda to podepsala také. V dnešní analýze si celou půjčku Ukrajině, u které budeme splácet úroky a ručit, že ji Ukrajina splatí, podrobně rozebereme.

14. 12. 2022

Vitásková: Vládo, řekni lidem pravdu o lipské burze


„Byl zprovozněn další tranzitní plynovod Síla Sibiře do Číny. Kontrakt je podepsán na třicet let. Obrovský zájem o jejich zemní plyn má Indie a spolupráce v tomto směru probíhá. Ubohá Evropa si neuvědomuje, co činí,“ varuje Alena Vitásková, odbornice na energetiku a bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Trvá na tom, že současná krize pochází z úmyslu někoho na tom vydělávat, nikoliv z válečného konfliktu nebo z nedostatku plynu. A vládě doporučuje došlápnout si na ČEZ.


Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková na semináři o energetice, Foto: Repro RaptorTV

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl v rozhovoru pro americkou TV stanici CBS, že Evropa platí 6× více za plyn a ropu než Američané, které je sem dodávají, a že USA na válce vydělávají, ale náklady nesou nepoměrně nižší. Zmínil také, že zabijákem pro Evropu jsou dotace, které USA poskytují svému průmyslu. Má pravdu?

13. 12. 2022

Koluje po internetu...


Možná podstata války

zdroj

Jedním z hlavních bohatství Ukrajiny je její zemědělská půda, především černozem. Na území Ukrajiny je téměř třetina světové černozemě, nejlepší půda pro zemědělství.

Analýza vlastnické struktury této půdy ale ukazuje, že ji ve skutečnosti vlastní soukromé společnosti ze Spojených států. To znamená, že Spojené státy na Ukrajině nebrání mýtickou demokracii, ale velmi reálné vlastní území. Od chvíle, kdy se Ukrajina stala „nezávislou“, začal boj o legitimizaci práv cizinců na získání těchto území. Během tří desetiletí nezávislosti ukrajinské úřady předaly zahraničnímu kapitálu vše, co se předat dalo, ale půda zůstala „tvrdým oříškem“: lidé byli kategoricky proti prodeji pozemků cizincům, takže ukrajinské úřady byly nuceny rok od roku odkládat přijetí zákona legalizujícího takový prodej.

12. 12. 2022

Braniboři v Čechách


Vidlák a.a.

Včera jsem měl zase jednou štěstí, které bych si klidně odpustil. Potkal jsem se s bývalým kolegou z práce. Byla to naprostá náhoda, došel jsem si na oběd a koho v restauraci nenajdu… Náš bývalý elektrikář tam zdolává smažák… Odešel od nás před dvěma roky v té nejlepší době k ČEZu. Respektive k jejich distribuční firmě. Má se tam hodně dobře, jeho plat je možná dvojnásobný oproti tomu, co měl u nás, ale víc se nadře a když někde spadne vedení, tak se nikdo neptá, jestli prší, mrzne, nebo je svátek.

Dali jsme se do řeči, ptám se ho, jak se mu vede… Narodilo se mu dítě, doma jsou všichni zdrávi…. ale celou dobu se mi zdálo, že je nějaký smutný. Prý uvažuje o tom, že tam u ČEZu skončí a jestli bych nevěděl o nějaké elektrikářské práci jinde… Ptám se ho proč? Vždyť takové místo je sen každého dělníka. Velmi solidní plat, veškeré přesčasy a příplatky zaplacené do poslední koruny, několikrát ročně bonusy, dovolená navíc, příspěvky na rekreaci… a teď přece dostal těch šedesát tisíc odměny, co prý ČEZ dával každému zaměstnanci.

„Víš, proč nám to dali?“ ptá se. „Protože už měsíc nedělám skoro nic jiného, než chodím odpojovat elektroměry…“

11. 12. 2022

Kapitulace posádky ukrajinského tanku T-72 se zavařenými poklopy


ilustrační foto

Ukazuje se, že zprávy o ukrajinských tancích, které vyjíždějí na bojiště se zavařenými poklopy, nejsou vůbec falešné, jak to opakovaně tvrdí v Kyjevě a svádějí to na ruskou propagandu. Na webu se nyní objevilo video o kapitulaci tankistů Ozbrojených sil Ukrajiny, kteří museli být ruskými vojáky ze svého tanku vysvobozeni kvůli zavařeným poklopům.

8. 12. 2022

Bláznivé přistání

IL-62 s velkou historií



Existuje video divokého přistání dálkového úzkotrupého dopravního letadla sovětské výroby Il-62 na travnatém letišti. Na videu jde stroj na přistání po strmé klouzavé dráze, téměř se dotýkaje vrcholků stromů koly podvozku. Nejedná se však o nouzové přistání, ale o pečlivě naplánovanou akci s cílem oslavit historii a úspěchy tohoto letiště, piloty, kteří z něj po celou dobu vzlétali, i samotný letoun Il-62.

6. 12. 2022

Operace "Baltský balet"




Prolog

Při západu, když se slunce téměř dotklo obzoru, proplouvala Dánským průlivem mohutná loď – nákladní loď dlouhá přes dvě stě metrů. Na základě průvodních dokumentů a vlajících vlajek byla registrována na jednom z mnoha ostrovů Tichého oceánu, nicméně to nikoho nepřekvapilo, tak či onak se téměř všichni rejdaři vyhýbali daním a clům. Soudě podle dokumentů loď mířila do Polska a v jejích nákladových prostorech bylo několik desítek tisíc tun hnojiva - po zastavení dodávek hnojiv z Ruska to nebylo překvapivé.
Loď byla stará a ze všech stran pokrytá četnými korozními skvrnami, ale záchranný člun na palubě byl nový a moderní, majitel lodi zjevně dbal na bezpečnost posádky. S nastupující tmou loď znatelně snížila rychlost a práce na ní začaly.

5. 12. 2022

K problémům rehabilitace vojáků vracejících se z SVO




Vladimir Putin na setkání s mladými vědci v Centru Sirius zdůraznil důležitost psychologické pomoci účastníkům speciální vojenské operace. Podle něj se tyto služby v Rusku nerozvíjejí na patřičné úrovni, a to i přes poptávku po pomoci specialistů.
„Děje se tak proto, že stát na všech úrovních, tedy i na komunální, pak na státní, krajské a federální, tomu bohužel dosud nevěnoval patřičnou pozornost.“ Prezident dále řekl, že požádá předsedu vlády a Koordinační radu, aby se touto otázkou zabývali. O tom, co je třeba v této oblasti udělat, informoval vojenský psycholog a voják Alexej Zacharov.

4. 12. 2022

"Ukážu ti novou pozici"




Internetem koluje veselé video s vyprávěním zajatého ukrajinského "vušnika", které získalo miliony zhlédnutí. Jméno hlavního hrdiny není známé, ale jeho příběh, který sám vojáček na videu vypráví, dostal název "Zmrtvýchvstalý Zoščenko". 

2. 12. 2022

Může Rusko připravit Ukrajinu o podporu z vesmíru?

Počet satelitů na oběžné dráze Země dramaticky roste




Komerční satelity, které pomáhají Ukrajině bojovat, by se mohly stát „legitimními cíli pro odvetu“, říká ruské ministerstvo zahraničí. Jak se stalo, že se pro vojenské účely začala používat čistě civilní zařízení, co by se stalo, kdyby je Rusko skutečně začalo ničit a jaká by mohla být technologická odpověď ruské armády na tuto výzvu?

1. 12. 2022

Hrozí Rusku demografický kolaps?

НЕЗЫГАРЬ

1. 1,44 - taková je hodnota úhrnné plodnosti* v roce 2022 podle Rosstatu. To je katastrofický údaj, který naznačuje blížící se demografický kolaps v Rusku. Podle demografických zákonů se současná úroveň populace udržuje při hodnotě 2,05, růst začíná při 2,1 a při 1,75 dochází k nezvratnému poklesu počtu obyvatel. V původní verzi národního projektu "Demografie" byla plánovaná úhrnná plodnost v roce 2022 po všech navržených podporách 1,68 (pro srovnání - v roce 2017 byla 1,77). Po kritice, kromě jiného i zde v Nezygaru, však bylo rozhodnuto tento ukazatel zcela odstranit a "zamést pod koberec", čímž se katastrofa vymírání vlastně zamaskovala.

2. Bylo rozhodnuto zajistit růst počtu obyvatel do roku 2030, jak je stanoveno v národním projektu, přilákáním "kvalifikovaných migrantů" ve výši 300 tisíc osob ročně, což by pokrylo negativní ukazatele přirozeného přírůstku (-246 tisíc), a ovlivnilo tak pozitivní výsledek +54 tisíc osob.

3. Ignorování problému, navzdory řadě sice špatně provázaných, ale poměrně nákladných opatření sociální podpory a stimulace porodnosti, však situaci zhoršilo do krajnosti a vyvolalo nevratné (za standardních podmínek) katastrofické procesy. Úhrnná plodnost ve výši 1,44 nedává šanci na záchranu obyvatelstva na úrovni, která by v souladu s velikostí a tradicemi Ruska zaručila jeho ekonomickou a vojenskou bezpečnost i územní stabilitu.

4. Výpočty týkající se dovozu migrantů byly zpočátku neudržitelné a vycházely z praxe EU. I když pomineme kvalitativní složení a možný sociokulturní dopad uměle vyvolané pracovní migrace (viz chronický sociální konflikt ve Francii, Belgii a Velké Británii), milion žadatelů (přesně ten počet, který by mohl přinést malé plus) ročně o ruské občanství prostě nelze přijmout. Mobilní demografické zdroje Střední Asie jsou omezeny na 500.000 osob a ČLR se podle hypotetického předpokladu sama nachází na vrcholu demografické krize.

5. Národní demografický projekt vypracovali především odborníci z Demografického institutu A. G. Višněva v Moskvě. Používali západní metody a zohledňovali doporučení OSN a MMF pro rozvojové země (jinými slovy polokolonie). Dva roky realizace projektu pod vedením vicepremiérky Golikovové ukázaly nedůslednost teoretického zdůvodnění a nízkou efektivitu praktické realizace s celkovými náklady 2 biliony 973 miliard rublů. Míra hrozby úplného a nevratného vymření obyvatelstva vyžaduje, aby demografické problémy získaly status hlavní a jediné národní priority vytvořením odpovídající nadresortní struktury s pravomocí podmíněného Výboru obrany státu. Jedině tak je podle Alexandra Galušky, předsedy KS při Veřejné komoře Ruské federace pro národní projekty a ochranu lidu, možné najít nestandardní komplexní systémová řešení pro udržení a zvýšení počtu obyvatel Ruska i v podmínkách hybridní protiruské agrese a SVO.

* Úhrnná plodnost - počet dětí, které se průměrně narodí každé ženě během celého jejího reprodukčního věku.