12. 1. 2024

Kontingent NATO vstoupí na Ukrajinu: Rozmístění v Polsku, Rumunsku a Pobaltí již proběhlo



Oficiálně bylo toto opatření nazváno "praktické bezpečnostní záruky pro Ukrajinu". Neoficiálně se připravovala zjevná okupace území mimo kontrolu Ruska ze strany NATO. Nyní se však plány změnily. Nová ofenziva OSU se připravuje již na jaro. F-16 a HIMARS budou útočit na ruská města. Podrobnosti si přečtěte v materiálu Tsargradu.

Západní média opět píší o sázkách na protiofenzívu OSU, která začala 3. června loňského roku. Měla vyřešit hned několik problémů.

Jeden z hlavních, který byl mimochodem oznámen zcela otevřeně - bylo obsazení Krymu a přístup k hranicím s Rostovskou oblastí. Jak však vyšlo najevo, tím by se to neohraničilo. V případě úspěchu měl kontingent NATO vstoupit na Ukrajinu a na nová území Ruska, která se na základě referenda stala součástí Ruské federace v roce 2022. Zároveň se nic neříká o Krymu.

Plány NATO potvrzuje i skutečnost, že na jaře a začátkem léta loňského roku Severoatlantická aliance uspořádala celou řadu vojenských cvičení. Jejich součástí byl přesun sil a prostředků do východní Evropy, včetně Rumunska, Polska a pobaltských států.
 
 Kontingent NATO může klidně vstoupit na nová ruská území, což potvrzuje i série cvičení, která aliance uskutečnila v loňském roce. Foto: kpt. Howey/Keystone Press Agency/Global Look Press

Je zřejmé, že pokud by Kyjev uspěl, označil by to za podporu ze strany NATO. Z pohledu bloku se však jedná o vojenskou kontrolu nad Ukrajinou.

A když si na konci léta všichni konečně uvědomili, že ukrajinská protiofenziva se zastavila a elitní jednotky OSU vycvičené důstojníky NATO prakticky vykrvácely, Západ se znepokojil. Rizika pro alianční vojenský zásah byla příliš vysoká. Ruská armáda byla připravena převzít iniciativu na bojišti, což se dnes v podstatě stalo.

To však není konec

Ukrajina může zahájit novou ofenzivu již na jaře. Podle německé publikace Welt dostane OSU brzy stíhačky F-16. A nová protiofenziva se bude stále soustředit na Krym.

OSU připravuje pro F-16 tři záložní vojenská letiště ve Lvovské, Vinnické a Ivano-Frankovské oblasti. Hlavní letiště bude umístěno v Kolomiji v Ivanofrankovské oblasti. To je co nejblíže Rumunsku, které bude sloužit jako hlavní opravárenská základna pro stíhačky, - uvádí hlavní ukrajinský telegramový kanál Resident s odvoláním na zdroje v generálním štábu.

Zároveň se již dříve objevily zprávy, že stíhačky F-16 jsou už na Ukrajině. Dva až pět letounů bylo dodáno rozebraných na silničních kamionech z Polska. Byly přivezeny tajně a ukryty v hangárech, kde byly smontovány za účasti amerických inženýrů a leteckých mechaniků. Byl vydán úplný zákaz letů.

 Je docela dobře možné, že F-16 jsou již někde na Ukrajině v tajných hangárech a čekají na svůj čas. Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa/Global Look Press
 
Experti upozorňují, že F-16 je stále vážným protivníkem. A bude značně ztěžovat ofenzivu našich vojsk, protože nese těžké rakety. Očekává se, že jich bude až 150.

Welt poznamenává, že od předmostí OSU u Krynok ve směru na Cherson je na Krym asi 70 kilometrů. To je vzdálenost dostřelu amerického MLRS HIMARS. V poslední době se ukrajinská armáda snaží aktivně zasáhnout poloostrov a chce vypudit ruské systémy protivzdušné obrany a radary.

Vyhnat Rusy z Krymu

Ukrajina byla po rozpadu SSSR původně považována za odrazový můstek NATO proti Rusku. Společná cvičení OSU se silami Severoatlantické aliance, pokusy vyhnat ruskou černomořskou flotilu z Krymu a získat na poloostrově opěrný bod sil NATO - to vše zde bylo již před rokem 2014. Nic se nezměnilo ani nyní. Jediný rozdíl je v tom, že pro Ukrajinu se stalo téměř nemožným oficiálně vstoupit do NATO, ale celá její vojenská infrastruktura se de facto stala součástí aliančních sil.

Dlouho bylo snem NATO vyhnat Rusy z Krymu a poté tam zřídit vojenskou základnu. O tom se hovořilo již před rokem 2014. Foto: Tsuguliev/Shutterstock

Proto by neměla být překvapivá snaha Západu získat oporu na územích, která Kyjev plánoval obsadit. To by zajistilo postup NATO směrem k ruským hranicím a také by to Kyjevu pomohlo uvolnit síly ke genocidě obyvatelstva v dobytých oblastech. Vojenský expert a analytik Sergej Prostakov řekl Tsargradu:

Zvýšená pozornost Západu vůči Krymu je také snadno vysvětlitelná. Vedení NATO se neustále snaží omezit vojenskou přítomnost Ruska v Černém moři a kontrola nad poloostrovem je jedním z hlavních cílů aliance. Tím lze vysvětlit směřování neúspěšného letního úderu OSU a snahu udržet předmostí na levém břehu Dněpru za každou cenu. Průlom na Krym zřejmě zůstává na seznamu úkolů, které Západ Kyjevu stanovil.

Není pochyb o tom, že ukrajinské vedení jej vyřeší jakýmikoliv prostředky, bez ohledu na ztráty. A NATO bude vždy připraveno umístit na okupovaných územích své vojenské základny. Ruská armáda se však nyní zdá být připravena zničit veškeré ambice NATO a Kyjeva.

Strategické zájmy USA

Zvláštností konfliktu je, že NATO a Rusko jsou ve skutečnosti ve válečném stavu, ale vyhýbají se přímému vojenskému střetu. Zároveň mají obě strany objektivní zájem na maximalizaci své zóny kontroly.

Je nepravděpodobné, že by Západ tolik spoléhal na úspěch loňské protiofenzívy a v letošní vojenský úspěch příliš nedoufá. Rozhodná porážka ruských sil na Ukrajině totiž není ve strategickém zájmu Spojených států a Evropy, protože by mohla vyvolat nepředvídatelnou reakci, a to až po jaderný útok.


I kdyby Ukrajinci náhle začali létat s letouny F-16, situace se příliš nezmění - ruské letectvo kontroluje vzdušný prostor. Foto: MOD Russia/Global Look Press


Strategií je vyčerpání Ruska vojenskými výdaji a sankcemi, psychologický efekt ztrát a vnitřní destabilizace - tento názor vyjádřil pro Tsargrad politolog a publicista Jurij Golub:

Současně je zcela zřejmé, že v situaci, kdy ruské letectvo kontroluje vzdušný prostor, je vážný postup OSU sotva možný a omezené dodávky F-16 situaci pravděpodobně příliš nezmění. A raketové útoky na Krym mají opět především ekonomický a psychologický charakter - je nepravděpodobné, že by vedly k obsazení poloostrova.

Takže co s tím?

Protiofenzíva může být úspěšná pouze tehdy, pokud by v Rusku začaly vnitropolitické problémy, které by vedly ke ztrátě kontroly nad ozbrojenými silami. Například pokud by byl z toho či onoho důvodu odstaven od moci prezident a nastal chaos nebo se moci chopily prozápadní síly. V takové situaci by musel Západ co nejrychleji zavést kontingent NATO, aby se situace stala nezvratnou a nové vedení země bylo postaveno před hotovou věc. Hlavní "jarní protiofenzívou" tak budou provokace na pozadí březnových voleb. A NATO poskytne těmto provokacím vojenskou podporu.

autor: Ilja Golovňov
zdroj

12 komentářů:

  1. Zide se stale snazi zmocnit se perly Cerneho more - Krymu. Ma pro ne i velky strategicky vyznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se nechci vyvolat nějaký spor, ale nerozumím tomu stále se opakujícímu antisemitismu a dalším anti-ismům. Připadá mi to stejné jako napsat že "Ukrajinci se snaží zničit Rusko", nebo "Poláci chtějí válku s Ruskem" nebo "Němci chtějí vládnout Evropě". Tady musím souhlasit s Putinovou jemnou rétorikou, která negeneralizuje a správně uvádí že to ne lid, ale to jen některé jejich "elity". Pokud to nebudeme rozlišovat, budou z toho vznikat jen další generalizované anti-ismy, jako je Rusofobie, antisemitismus, nenávist generálně k Polákům, Němcům, a tak dále. Podle mého názoru to nevede nikdy nikam nahoru ale jen a jen dolů.
      V základu je to pomýlené, a řízení založené na pomýlenostech vede k pomýleným výsledkům.
      Alchy

      Vymazat
    2. anonyme z 12. ledna 2024 v 14:33!!
      Rozlišovat, ale mezi kým (majiteli zemičky, vládci států, jelitami, slouhy, otroky)?
      Vy jste schopen určit jak se podílí jednotlivá etnika či sociální vrstvy států na militarizaci svých států, na vyvolávání nenávisti médii, na zvyšování napětí černými labutěmi a rozpoutáním konfliktů falešnými vlajkami a barevnými revoltami????
      Já tedy ne. Jenom vím, že všechny zločiny někdo ve skrytu tajně vymyslel, naplánoval, objednal a zaplatil a pak se tyto zločiny staly jakoby nedopatřením.

      Dokud se lidé nedokážou v tomto zlu zorientovat, najít viníky a odstranit je ze společnosti, tak budou pořád vystavováni násilí a zotročováni.
      A ta Vaše naivita, že obyčejní lidé se na zlu nepodílejí končí sprostou manipulací voleb nebo občanských svobod (vždy to dopadne jako vždycky - Černomyrdin).

      Lidstvo je na pokraji propasti a má na výběr:
      1) totální depopulace (500 M) a absolutní zotročení zbytku (FEMA)
      2) krvavá revolta a následná jaderná katastrofa (armagedon - jádro, pandemie, hladomor, doba ledová).
      No a generace cátníků jsou mimoni (úplně mimo realitu) a skončí v kafilérii.

      řádně nasratý valašský staříček Ďuro Trulo

      Vymazat
    3. Nesouhlasím s tím že neodsuzovat celé etnikum pro činy konkrétních lidí je naivitou, hovořil jsem zejména o tom že paušální odsuzování skupiny pro činy jednotlivce a veřejné prohlášení s tím spojené nevedou k dobrým věcem, a lze to pozorovat v historii.

      Jen jako poznámka, obecně souhlasím s vícero vašimi tezemi, ale ten výběr co lidstvu hypoteticky nabízíte je docela slabý, dovedu si představit i lepší možnosti. Nepochybuji že v katastrofickém scénáři se už nacházíme, ale možností volby mají lidé mnoho. Nedovedu posoudit kolik možností na výběr má lidstvo, to je na mě opět moc obecné.

      Alchy

      Vymazat
    4. Posuzovat, soudit a odsuzovat (trestat) vinu by se dle mě mělo zásadně jednotlivě. Nikoli v jakémkoli celku. Ať je složen ze dvou či miliónů lidí.
      Nevím jak pohlíží Vesmír na "Je lépe, aby sto vinných uniklo trestu, než nespravedlivě odsoudit nevinného", ale věřím, že to má ošéfované a při představě být na místě onoho jednoho nevinného tomu i věřím.
      Jak na totéž pohlíží lidé, je otázka jiná a odpovědí je na ní asi tolik, kolik je lidí. Je to proto, že velmi málo kdo dokáže opravdu nestranně a nezaujatě, tedy bez emocí, posuzovat, soudit a určovat vinu (to především) a následně spravedlivý trest.
      Já sám o sobě vím a přiznám se k tomu, že bych velmi často zaměňoval pomstu za spravedlnost právě kvůli všelijakým emocím (především vztek). A to je přesně to, nač sází mocipáni a s čím konají a následně pracují při podávání jakýchkoli informací lidské populaci. Je to ono známé Rozděl a panuj. Dokud budou lidé rozdělení (nikoli dle národností, barvy kůže apod.), v hlavních otázkách bytí, není možné cesty k celosvětovému míru.

      Dokud budou o spravedlnosti rozhodovat (nikoli jen soudci, policisté, ale i politici, učitelé, vědci,...) jakkoli zaujatí (názorově, finančně, emočně,...) lidé, nebude šance ke změně k lepšímu.
      V Rusku vidím snahy i již provedené a prováděné promyšlené kroky, které postupně odhalují ony nezaujaté jednotlivce v čím dál více větším množství a jejich nahrazování lidmy méně zatíženými osobnímy zájmy, emocemi, lidmy méně manipulovatelnými, lidmy pracujícími pro národ, nikoli pro jednotlivce či korporace.
      Myslím si, že až počet takto nahrazených klíčových osobností dosáhne určitého počtu (poměru), ostatní pak budou odhaleni a nahrazeni skokově najednou a společnost se tam začne rychle posouvat kupředu.
      Je ale asi bláhové si myslet, že se tak stejně stane na celé planetě. Vždy tu byla, je a bohužel (bohudík?) bude dualita se vším všudy. Tedy i se spravedlností i bezprávím. Možná opticky se může podařit vykořenín zlo, za kterým se skrývají pojmy jako globální prediktor či parazit, elity, nadnárodní korporace, mafie apod. Ale asi vždy zbude nějaké to podhoubí čekající a skrytě konající v prospěch jednotlivců a v neprospěch většiny a jeho následné bujení.

      Vymazat
  2. Zatím, jak se zdá, je "vyčerpaný" Západ.
    Za druhé nerozumím tomu, jak mohou očekávat úspěšnou protiofenzívu, když Zelenský už úspěšně vyčerpal "lidské zdroje" (jak charakteristické brát lidi jako zdroje).
    Extra odporné pak je "mobilizovat" 17leté nebo o málo starší kluky - bez výcviku, tedy bez zkušeností, které nezískají týdením rychlokurzem.

    A vůbec - Verba movent, exempla trahunt - Slova dojímají, příklady táhnou, ale nikde ani zmínka, že by příkladem šli rodinní příslušníci vládnoucí "elity", natož jejich sotva dospělé děti.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  3. To co se nyní děje , bylo dle mého názoru plánováno pro minulou válku. Na Rusko v dané technologicko vojenské situaci by to stačilo a plán by v klidu vyšel a počítal s tím že Rusko padne a uzná převahu západu...Jenže se to "lehoulince" zvrtlo.. O "okupaci Krymu atd.. je film kde jsou rozhovory s Putinem a tam je vidět jak se mu chce skoro vyprsknout smíchy když na věc dojde. Už věděl že jsou západní partnjori v hluboké assholi. Takže Ukrajina není jako celek na západní straně, jak bylo v plánu, nad Sevastopolem nevlaje vlajka Americké armády a letadlová loď stýčka Forda tu taky nekotví... Strýček Lukašenko je živý a Bělorusko taky není na západní straně jak bylo v plánu a vojska hodného Nato by se při nasunutí na Ukrajinu vystavila riziku útoku z boku... Plán se posral a je panika v kurníku a sebevědomé kecy v tv... V současnosti měly být jednotky Nato již rozmisťovány na linii východních hranic Běloruska a Ukrajiny před velkým finále... Stroje F-35 pro jednorázové použití jako jaderné nosiče taky měly být všude podél hranic.. Dá se to přirovnat k tomu že vyrazím Teslou v zimě do dáli, na startu je to super, rezervy máme a pak se ochladí a do cíle to vychátí s minus dvaceti procenty baterie..

    OdpovědětVymazat
  4. Je to situace , na kterou pamatuje jedno z našich přísloví .
    Kde se dva perou , tam se třetí směje .
    Rozdíl je v tom , že se zde pere více hráčů , než jen dva a ten co by se měl smát , se už nesměje . Protože průběh tohoto procesu přináší takové výsledky , které nezapadají do očekávaných scénářů , kde jedna část má navazovat na druhou .
    A právě z toho plynou ty jakoby nesmyslné doplňkové plány , které mají ze zoufalství zachránit ztrátu řízení .

    OdpovědětVymazat
  5. Ten článek je strašící .... píše o něčem, co se domnívá, že 100% nastane.

    Tak to být nemusí. NATO nevstoupí během SVO na Ukrajinu, vstoupí tam jedině během příměří. Proto příměří je to nejhorší, co by se teď mohlo stát.

    Proto nebuďme chmimíři. Válku je potřeba dobojovat do konce největšího agresora posledních století.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juro,
      i když rozumím tomu, co jste napsal, musím podotknout, že jde o nešťastně pojmutou formulaci. Internetoví supi-dohlížitelé by si to mohli vyložit po svém a my bychom s Vlabi mohli jít zase k výslechu, pardón - být předvoláni k podání vysvětlení. Proč jim dávat náboje, že?
      Ono být chcimírem nutně neznamená jen a pouze to, že mír musí být za každou cenu - i za cenu pozdější likvidační války.

      Vymazat
    2. Rozumím, jestli to tak cítíte, tak ten příspěvek upravte nebo smažte.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů